Неотдавнашната атака на украински дронове срещу петролна рафинерия в руската република Татарстан показва повратна точка в стратегията на Украйна за нанасяне на удари по цели дълбоко зад руските линии.

Това заявиха анализаторите от базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), коментирайки удара с дрон в петролната рафинерия "Танеко“ в град Елабуга, извършен на 2 април. Те обърнаха внимание на факта, че предприятието е на повече от 1200 км от украинската граница.

Според изчисленията на агенция Reuters, всички удари с украински дронове срещу руски петролни рафинерии са довели до спирането на около 14% от всички петролни мощности на Руската федерация.

"Първите украински удари по Татарстан бяха нанесени на 2 април и разстоянието на целите от границите на Украйна е значителна промяна в демонстрираната от Украйна способност да нанася удари на далечни разстояния дълбоко в руския тил. ISW оценява, че такива украински удари са необходим компонент на украинската кампания за използване на асиметрични способности за деградация на индустриите, които снабдяват и поддържат руската армия“, отбелязват ISW.

В същото време самите руснаци твърдят, че средствата за радиоелектронна борба са потиснали дрона, той просто е паднал и е предизвикал пожар. Те обаче не признават, че ударите са причинили значителни щети на фабрики за дронове или рафинерии.