Ако Молдова реагира на декларацията за независимост на гагаузката автономия с изпращане на войски, регионалните власти ще се обърнат за помощ към всички, включително към Русия, заяви пред РИА Новости ръководителят на Гагаузия Евгения Гуцул.

"Надявам се, че няма да се стигне до това, надявам се на здравия разум на нашите власти, но ако се стигне до това, ние ще се свържем с всички страни, разбира се, включително и с Руската федерация“, каза тя, отговаряйки на съответстващ въпрос.

Миналата седмица Гуцул обяви, че Гагаузката автономия ще започне процеса на отделяне от Молдова, ако властите в Кишинев решат да се обединят с Румъния.

В същото време тя подчерта, че регионът иска да остане част от постсъветската република, но ще "вземе мерки“, ако властите на страната решат да се обединят със съседна държава.

"Защото искаме да бъдем, да живеем в независима Република Молдова“, обясни ръководителят на автономията.

На 4 април румънският премиер Марчел Чолаку изрази подкрепа за идеята за обединение с Молдова, което може да се случи, наред с други неща, ако последната се присъедини към ЕС.

Молдовският външен министър Михай Попсой също съобщи, че много румънски държавни служители, както и членове на молдовски политически партии, насърчават идеята за обединение на двете държави.

Парламентите на двете страни проведоха съвместно заседание за първи път през 2022 г. Преди това техните правителства заседаваха няколко пъти, създаваха се съвместни комисии и работни групи в много области.

През 1918 г. Румъния изпраща войски на територията на Молдова, като очертава границата по река Днестър (без територията на днешно Приднестровие). Създаденият в Кишинев регионален съвет гласува в подкрепа на обединението със съседната държава. От юни 1940 г. територията на съвременна Молдова е окупирана от Съветския съюз. И в двете страни има привърженици на идеята за "юнионизма“, тоест обединението на Румъния и Молдова чрез елиминирането на последната като отделна държава.