В петък (10 май) Русия започна активни военни действия в района на Харков, а през следващите дни руските войски успяха да напреднат малко навътре в територията. Тази офанзива най-вероятно има за цел да отвлече вниманието на Въоръжените сили на Украйна от източната фронтова линия, а не да превземе самия Харков, пише Financial Times.

Според официални лица и анализатори броят на руските войски, разположени за настъплението в Харков - два армейски корпуса или около 35 000 души - е недостатъчен за опит за превземане на Харков. 

Анализаторите смятат, че руснаците са предприели многобройни дребномащабни атаки на различни гранични пунктове, използвайки части с размер на взвод и дори отряд, позволявайки на някои да се промъкнат през границата, без да срещнат значителна съпротива.

Отбелязва се, че новата офанзива на Русия в Харков вероятно вече е постигнала "частичен успех" в отвличането на вниманието на украинските войски от отбранителните позиции в други райони на фронта. Това обаче не са всички цели, които Москва може да преследва.

Според FT Русия може също да се стреми да създаде буферна зона, за да защити по-добре руския град Билгород, разположен на 70 км от Харков, който е подложен на засилен артилерийски обстрел през последните месеци.

"Друга възможна цел на новата офанзива на Москва е да придвижи силите си в обхвата на артилерията на град Харков... Според анализатори за това руските войски трябва да пробият основните отбранителни линии на Украйна и да настъпят много по-дълбоко в украинска територия, но не е ясно дали ще успеят да увеличат темпото", отбелязва изданието.