Руският газов гигант "Газпром“ едва ли ще успее да възстанови обемите на продажбите на синьо гориво, които загуби след началото на войната в Украйна и въведените във връзка с нея западни санкции, преди 2035 година. Това съобщава британският вестник Financial Times, позовавайки се на доклад, изготвен в края на миналата година по искане на висшето ръководство на компанията.

Докладът "е едно от най-разкриващите досега доказателства за това как западните санкции, наложени в отговор на войната, са навредили на "Газпром“ и руския енергиен сектор като цяло“.

В документа по-специално се посочва, че износът на газ за Европа до 2035 година ще бъде средно 50-75 милиарда кубически метра годишно - тази цифра едва достига една трета от предвоенното ниво на продажбите, подчертава FT.

"Газпром“ възлага големи надежди на новия тръбопровод до Китай, надявайки се, че той ще помогне да се компенсират загубените обеми на европейския износ. Но капацитетът му ще бъде само 50 милиарда кубически метра годишно, а цените в азиатската страна са много по-ниски от европейските, се отбелязва още в доклада.

"Основните последици от санкциите за "Газпром“ и горивно-енергийния комплекс са намаляване на обема на износа, който няма да се възстанови до нивото от 2020 година преди 2035 година“, обобщават авторите на доклада.

"Газпром“ стигна до задънена улица и те го разбират много добре“, коментира пред FT Елина Рибакова, старши сътрудник в базирания във Вашингтон Институт за световна икономика "Питърсън“.

В документа също така се отбелязва, че за да запази господстващата си позиция на вътрешния газов пазар, "Газпром“ ще трябва да използва монопола си върху инфраструктурата за транзит на газ и да изисква преференции от Кремъл.