Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин са обсъдили ситуацията с Тайван, изкуствения интелект и проблемите на сигурността във вторник в разговор, целящ да демонстрира връщане към редовния диалог между лидерите между двете сили, пише Associated Press.

Обаждането беше първият разговор на лидерите след ноемврийската им среща на върха в Калифорния, която доведе до подновяване на комуникацията между армиите на двете държави и обещание за засилено сътрудничество за спиране на потока от фентанил и неговите съставни елементи от Китай към Америка.

Обаждането също поставя началото на няколкоседмични контакти на високо ниво между двете страни, като министърът на финансите Джанет Йелън ще пътува до Китай в четвъртък, а държавният секретар Антъни Блинкен ще я последва през следващите седмици.

Двамата лидери обсъдиха Тайван преди встъпването в длъжност следващия месец на Лай Чин Те, новоизбраният президент на острова, който обеща да защити фактическата му независимост от Китай. Байдън потвърди дългогодишната политика на Съединените щати за "единен Китай“ и повтори, че САЩ се противопоставят на всякакви принудителни средства за поставяне на Тайван под контрола на Пекин. Китай смята Тайван за вътрешен въпрос и решително протестира срещу подкрепата на САЩ за острова.

Байдън също изрази загриженост относно операциите на Китай в Южнокитайско море, включително усилията миналия месец да възпрепятства Филипините, които САЩ са длъжни да защитават по силата на договора, да подновят силите си на оспорваната Втора Томасова плитчина.

Следващата седмица Байдън ще бъде домакин на президента на Филипините Фердинанд Маркос-младши и японския премиер Фумио Кишида в Белия дом за съвместна среща на върха, на която влиянието на Китай в региона трябваше да бъде на първо място в дневния ред.