Товарен влак с амоняк дерайлира край сръбския град Пирот. Над 50 души са интоксикирани и двама загинали, но не е ясно дали смъртта им има връзка с изтичането на амоняка.

Инцидентът е станал на железопътната линия от Пирот до село Станичене в района на тунел Сопот.

Министерството на външните работи призовава българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни след инцидента.

Кметът на Пирот, Република Сърбия, Владан Васич обяви извънредно положение в града, поради високата концентрация на амоняк в атмосферата.

Препоръчва се на жителите в района да не напускат домовете си.

Собственикът на изтеклия амоняк край Пирот, излезе с изявление, в което съобщава, че са дерайлирали 4 от общо 20 вагона на товарен влак, превозващ амоняк, натоварен в България. Два вагона са се преобърнали при дерайлирането, като от единия е изтекъл амоняк. Друг от вагоните паднал в коритото на река Нишава. Амонякът направил реакция с водата и във въздуха се образувал токсичен облак от гъст дим. Все още не е установено точното количество на изтеклия амоняк, но се предполага, че е около 20 тона", се казва в изявлението.

Ситуацията на мястото на инцидента с дерайлиралия товарен влак, превозващ амоняк, е критична, коментира кметът на Пирот Владан Васич. Няма опасност за града.

Кметът обясни, че композицията по направление от България е от 21 вагона, а в 20 от тях е имало амоняк. Само от един от вагоните обаче има теч. Той не е замърсил водите на река Нишава. 

Интоксикираните, над 50 души, са настанени в различни болници в Пирот и Ниш.

Засега се твърди, че няма пострадали българи.

Мобилен екип на Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място за качеството на въздуха в района на с. Калотина, след като днес товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в района на Източна Сърбия, съобщиха от МОСВ.

Експертите ще следят показателите чрез мобилна автоматична станция за извършване на замервания на качеството на атмосферния въздух. Станцията ще  остане там в следващите дни.

Българските контролни органи по околна среда са в комуникация със сръбските си колеги.

Информацията от страна на сръбския орган по околна среда е, че не са отчетени превишения на нормите за качество на атмосферния въздух. От сръбска страна ще информират българските органи ако бъде отчетена промяна в ситуацията.

"Концентрацията на амоняк на мястото на инцидента все още е висока, което означава, че все още трябва да бъдем внимателни. Ситуацията е напълно овладяна, но докато всичко се оправи, трябва да внимаваме", обясни министърът на строителството и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич, цитиран от сръбските медии.

"Всички 20 вагона, които са образували композицията, са френски и немски. Същите са наети от товародателя, но са транспортирани от български частен оператор до граничния преход с Република Сърбия", обясни българският заместник-министър на транспорта Красимир Папукчийски.

Амонякът е токсичен при вдишване, информират от Национален токсикологичен информационен център - МБАЛСП "Н.И.Пирогов". При по-високи концентрации е корозивен за дихателните пътища, може да причини изгаряне на носа, гърлото и дихателните пътища както и да се появят бронхиоларен и алвеоларен оток. Изпръскванията с течен амоняк причиняват изгаряния на кожата и водят до дълготрайно увреждане на очите, с проява на краен ефект до няколко дни.

Амонякът е токсичен за околната среда и най-вече за водните организми, с дълготраен ефект.

Скоростта за реагиране е от значение.