Бави се изтеглянето на дерайлиралите цистерни с амоняк при жп катастрофата край Пирот в края на миналата година. Причината е проблем с единия от двата изпратени от България жп кранове. Изпратен е и цял вагон с техника и консумативи, както и 11 специалисти, които да работят на терен.

"Всички аварийно-възстановителни дейности на жп аварията край Пирот се изпълняват съгласно взаимно съгласуван план между двете жп компании. Днес след 9:00 часа стартира отново тези дейности по позиционирането и изправянето на дерайлиралите цистерни с амоняк. Една цистерна е изправена и поставена на железния път, днес една ще бъде поставена встрани на железния път и ще продължи нейното източване. Ще останат още 3 цистерни, които възпрепятстват възстановяването на влаковото движение", обясни инж. Златин Крумов – ген. директор на НКЖИ, пред БНТ.

Крумов допълни, че имат уверението на сръбските власти, че до 10 януари железният път ще бъде възстановен и трите цистерни да бъдат преместени. Работи се много внимателно, тъй като цистерните са пълни с амоняк. Теч няма, но се източват на автомобилни цистерни и амонякът се транспортира на безопасно място.