Амонякът е токсичен при вдишване, информират от Национален токсикологичен информационен център - МБАЛСП "Н.И.Пирогов". При по-високи концентрации е корозивен за дихателните пътища, може да причини изгаряне на носа, гърлото и дихателните пътища както и да се появят бронхиоларен и алвеоларен оток, диспнея, бронхоспазъм и респираторен дистрес. Изпръскванията с течен амоняк причиняват изгаряния на кожата и водят до дълготрайно увреждане на очите, с проява на краен ефект до няколко дни.

Амонякът е токсичен за околната среда и най-вече за водните организми, с дълготраен ефект.

Скоростта за реагиране е от значение. Освен, че причинява задушаване, силни пристъпи на кашлица, болки в очите, зачервяване на кожата с поява на червени петна и мехури, виене на свят, болки в стомаха и повръщане той дава и забавени реакции. Белодробен оток може да се прояви до 48 часа и може да бъде фатален в зависимост от концентрацията и времетраенето на експозицията.

Информацията е във връзка с инцидента в Пирот, при който дерайлираха 4 от общо 20 вагона на товарен влак, превозващ амоняк, натоварен в България. При инцидента починаха двама души. Обявено е бедствено положение в населеното място. Все още не е установено количеството на изтеклия амоняк, предполага се, че е около 20 тона.