Лидерите на Западните Балкани и страните от региона, които са членки на Европейския съюз, както и президентите на Украйна и Молдова, приеха в понеделник вечер в Атина съвместна декларация, в която изтъкнаха важността на по-нататъшния подход на региона към Европейския съюз, пише белградската "Политика“.

В документа не се споменават санкции срещу Москва, тъй като разпоредбата "за призив за въвеждане на санкции срещу Русия“ не беше приета поради съпротивата на сръбския президент Александър Вучич.

Както се казва в декларацията от срещата на върха в Атина, 20 години след срещата на върха в Солун е дошло времето да се приеме смела и амбициозна цел.

Лидерите на Западните Балкани, Молдова, Украйна и Европейския съюз подчертават, имайки предвид новата геополитическа реалност, значението на по-нататъшното сближаване на тези региони със Съюза.

"Ние твърдо вярваме, че 20 години след срещата на върха в Солун и в светлината на новата геополитическа реалност е дошло времето да приемем смела и амбициозна крайна цел, която да служи като ръководство, вдъхновение и контекст“, се казва в декларацията, парафирана от Александър Вучич, Мая Санду, Володимир Зеленски, Яков Милатович, Кириакос Мицотакис, Йон-Марсел Чолаку, Албин Курти, Боряна Кристо, Димитър Ковачевски, Николай Денков и Андрей Пленкович, в присъствието на председателя на Европейския съвет и председателят на Европейската комисия.

В документа се посочва, че руското нахлуване в Украйна е ключов момент за Европа, създаващ ново ниво на осъзнаване на общи принципи, единство и общо бъдеще в рамките на ЕС.

"Това е критичен момент за сигурността, мира и стабилността на нашия европейски континент. Законите и принципите, които допринесоха за стабилен и предвидим европейски ред за сигурност толкова дълго, бяха нарушени и ние отново сме свидетели на проявлението на катастрофалните последици от ревизионизма“, се допълва в декларацията, приета на съвместна вечеря, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

"Пред лицето на руската агресия ние изразяваме нашата непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, основани на ценностите на демокрацията и върховенството на закона“, се посочва в документа.

Съобщава се, че в хода на дискусиите в Атина лидерите са изразили своята подкрепа и благодарност за искрените усилия на украинския президент Володимир Зеленски за установяване на принципите на мира в съответствие с Хартата на ООН, в неговата формула за мир, и те също така са приветствали усилията на Общото събрание на ООН за насърчаване на цялостен, справедлив и траен мир в Украйна.

В декларацията се посочва, че лидерите са се съгласили, че не може да има безнаказаност за военни и други престъпления, като атаки срещу цивилни и унищожаване на инфраструктура, но че всички отговорни трябва да бъдат подведени под отговорност.

"Преди 20 години на срещата на върха в Солун се призна, че Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз. Ние твърдо вярваме, че днес това твърдение е по-актуално от всякога. Ескалиращата война на агресия срещу Украйна разкри спешната нужда от силен, стабилен и инклузивен ЕС като крайъгълен камък на мира и просперитета сред нашите народи в тези времена на предизвикателства“, се подчертава в Декларацията.

Отбелязва се още, че Западните Балкани, Украйна и Молдова, географски съседни държави-членки на ЕС, имат общо европейско наследство, история и бъдеще, определени от общи възможности и предизвикателства, като стратегическа инвестиция в мира, сигурността и стабилността в Европа. И че е важно тези региони да бъдат приети като пълноправни членове на европейското семейство.

"Днес в Атина обсъдихме пътя напред, така че тази визия за Европа да може да стане реалност. Подчертахме колко е важно да си поставим цел за завършване на визията на ЕС, обогатена от Западните Балкани, Украйна и Молдова. Подчертахме необходимостта от нов енергичен и витализиран процес на разширяване, който е осезаем и надежден, без преки пътища за поставяне на условия. Изразихме нашия ангажимент да подкрепим Украйна и Молдова да предприемат следващите стъпки в процеса на присъединяване веднага щом завършат необходимите реформи“, се казва в Декларацията.