Русия печели на газовия и петролния пазар, което й дава възможност да се справи с ефекта от санкциите, пише Bloomberg.

Авторът на агенцията отбелязва, че през юли производството на нефт в Руската федерация почти напълно се е върнало на нивата от преди 23 февруари 2022 г., и е достигнало 10,8 милиона барела на ден. Минималният обем беше регистриран през април на 10 милиона барела, но оттогава количеството се увеличава. Настоящите данни са само малко по-ниски от януари, когато производството достигна 11 милиона барела на ден.

В същото време цената на петрола също се покачва. Ако през април отстъпката за сорта Urals беше средно около , сега тя е -25. Русия е успяла да възстанови производствените си показатели и нивото на цените благодарение на преориентацията от европейски към други пазари. Освен това Западът не успя да накара страните от Персийския залив да изнесат големи допълнителни количества черно злато на пазара, посочват от Bloomberg.

Агенцията посочва, че високите приходи от износ на петрол намаляват значимостта на загубите на Москва в резултат на намаляването на доставките на руски газ за Европа. Това обаче може да означава сериозни последици за европейските страни: още през октомври, както прогнозира наблюдателят, ще има значителен скок на цените на газа в Европа, а през зимата властите на страните от ЕС може да се наложи да ограничат потреблението на газ. "Комбинацията от студено време, скок в търсенето на електроенергия и инфлация до края на тази година може да подкопае западната подкрепа за Украйна. Европейските политици, които се стремяха да получат одобрение на международната арена, демонстрирайки подкрепа за Киев, може и да не проявяват толкова яростно желание да финансират мерки, насочени към предотвратяване на енергийния недостиг“, заключава авторът на материала.

Превод и редакция: Иван Христов