Повече от 150 католически свещеници и други, свързани с архиепископията на Балтимор, са насилвали сексуално над 600 деца и често са успявали да избягат от отговорност, според дългоочакван държавен доклад, който разкрива обхвата на извращенията, обхващащ 80 години, и обвинява църковните лидери в десетилетия на прикриване, пише Associated Press.

Докладът рисува ужасяваща картина на архиепископията, която е най-старата римокатолическа епархия в страната и обхваща голяма част от Мериленд. Някои енории, училища и конгрегации са имали повече от един насилник по едно и също време - включително енория Свети Марк в Катонсвил, където са живели и работели 11 насилници между 1964 и 2004 г. Един дякон признал, че е малтретирал над 100 деца. На друг свещеник e позволено да симулира лечение на хепатит и да измисля други извинения, за да избегне обвинения в сексуално насилие

Главната прокуратура на Мериленд публикува резултатите от дългогодишното си разследване по време на католическата Страстна седмица - считана за най-свещеното време от годината в християнството преди Великден - и обяви, че броят на жертвите вероятно е много по-голям. Докладът беше редактиран, за да се защитят поверителни материали на голямото жури, което означава, че самоличността на някои обвиняеми духовници е премахната.

"Зашеметяващото разпространение на самото насилие подчертава вината на църковните йерарси“, се казва в доклада. "Самият брой на насилници и жертви, покварата на поведението на насилниците и честотата, с която на известните насилници е дадена възможност да продължат да преследват деца, са удивителни“.

Разкриването на редактираните констатации бележи значително развитие в продължаващата съдебна битка за тяхното освобождаване и добавя към все повечето доказателства от енории в цялата страна, след като множество подобни разкрития разтърсиха Католическата църква през последните години.

Балтиморският архиепископ Уилям Лори в изявление, публикувано онлайн, се извини на жертвите и посочи, че докладът "разказва подробно за осъдително време в историята на тази архиепископия, време, което няма да бъде скрито, пренебрегнато или забравено“.

"Трудно е за повечето хора да си представят, че подобни зли действия биха могли действително да се случат“, казва Лори. "За оцелелите жертви навсякъде те знаят ужасната истина: тези зли действия наистина са се случили.“

Също в сряда законодателният орган на щата прие законопроект за прекратяване на давностния срок по граждански дела, свързани със злоупотреба, като го изпрати на губернатора Уес Мур, който заяви, че го подкрепя. Балтиморската архиепископия казва, че е платила повече от 13,2 милиона долара за грижи и компенсации за 301 жертви на насилие от 80-те години на миналия век, включително 6,8 милиона долара за 105 доброволни споразумения.

Генералният прокурор на Мериленд Антъни Браун, който встъпи в длъжност през януари, заяви, че разследването показва "широка, пагубна и постоянна злоупотреба“. Държавните следователи започнаха своята работа през 2019 г.; те прегледаха над 100 000 страници документи, датиращи от 40-те години на миналия век, и разпитаха стотици жертви и свидетели.

Жертвите смятат, че докладът е отдавна закъсняло публично разобличение за срамните действия.

Джийн Харгадън Венер казва, че е била малтретирана в Балтимор като тийнейджър от А. Джоузеф Маскел, свещеник, който е служил като съветник и капелан в католическата й гимназия. Тя заявява, че е съобщила за насилието на църковни служители в началото на 90-те години, когато спомените й за травмата най-накрая изплували около две десетилетия след като е била многократно изнасилвана.

"Очаквах да постъпят правилно през 1992 г.“, каза тя пред репортери в сряда. "Все още съм ядосана".

Според доклада Маскел е малтретирал най-малко 39 жертви. Той отрече обвиненията преди смъртта си през 2001 г. и никога не е бил криминално обвинен. AP обикновено не назовава имената на жертвите на малтретиране, но Венер говори публично, за да привлече вниманието към проблема.

Мрежата на преживелите малтретираните от свещеници, известна като SNAP, отбеляза, че докладът изброява повече имена на насилници, отколкото са публикувани от служители на архиепископията. Организацията призова архиепископа да обясни несъответствията.

Други разследвания, включващи архиепископията на Вашингтон и епархията на Уилмингтън, Делауеър, които включват части от Мериленд, продължават.

В доклада на Балтимор се казва, че църковните лидери са се съсредоточили върху скриването на насилието, а не върху защитата на жертвите или спирането на насилието. В някои ситуации жертвите в крайна сметка съобщават за злоупотреба на свещеници, които самите са злоупотребявали. И когато органите на реда разбират за обвинения в злоупотреби, полицията и прокурорите често са "незаинтересовани да проверяват какво са знаели църковните лидери и кога“, според доклада.

Документът от близо 500 страници включва многобройни примери на лидери, предприели стъпки за защита на обвиняемите духовници, включително разрешаване да се пенсионират с финансова подкрепа, вместо да бъдат изгонени, позволение да останат в министерството и отказ да докладват предполагаеми злоупотреби на правоприлагащите органи.

През 1964 г. например отец Лорънс Брет призна, че е извършил сексуално насилие над тийнейджър в католически университет в Кънектикът.

Той бил изпратен в Ню Мексико под прикритието за лечение на хепатит и след това в Сакраменто, където друг тийнейджър съобщава, че е малтретиран от Брет, се казва в доклада. По-късно той е назначен в Балтимор, където служи като свещеник в католическа гимназия за момчета и малтретира над 20 жертви.

След като няколко студенти го обвиниха в малтретиране през 1973 г., на Брет беше позволено да подаде оставка, за да се грижи за болна леля. Училищните служители не съобщават за злоупотребата на властите и по-късно се появяват още десетки жертви. Той никога не е бил изправен пред наказателни обвинения и почина през 2010 г.

Докладът до голяма степен се фокусира върху годините преди 2002 г., когато разследване на Boston Globe за злоупотреби и прикриване в Бостънската архиепископия доведе до експлозия от разкрития в цялата страна. Тогава католическите епископи в САЩ за първи път се споразумяха за реформи, включително доживотна забрана от служение за всеки свещеник, който извърши дори един подобен акт. Докато новите национални политики значително подобриха вътрешната обработка на докладваните злоупотреби в Балтиморската архиепископия след 2002 г., според доклада остават значителни недостатъци.