Изборният ден премина, но офанзивата все още е голяма, резултатите все още донякъде неясни. Много балотажи ще има в цялата страна, какво се реши, какво се очаква? Темата продължаваме да коментираме в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" с политолога Тончо Краевски

Г-н Краевски, какви са вашите впечатления от проведения в неделя местен вот?

Две неща ми направиха силно впечатление и те са приключването на два процеса, които текат от години и стигнаха кулминация. Това е от една страна окопаването на ГЕРБ като дясна консервативна народна партия в областните градове и пробива в София на прогресивната либерална “Продължаваме промяната", което е нормалната тенденция, за другите източни страни и не само. Това е така и в Унгария, и в Полша, така е и в Турция, между другото. Либералната, прогресивната опозиция има свой бастион в столицата, докато консервативните управляващи извън столицата.

Да, направихте едно сравнение...

Между другото, вижте, че те са мисля, че и едните, и другите по някакъв начин са доволни от случилото се.

Смятате ли, че наистина Бойко Борисов е доволен от резултата, защото за първи път от почти 20 години ГЕРБ губи властта в София?

Аз мисля, че единственото, от което има условия да не е доволен, е че Хекимян няма да отиде на балотаж. Много малко партии и много малко лидери могат да държат един град 20 години и обикновено това се случва в по-малките градове и много рядко в град, с размерите и динамиката на столицата на България, София е един от големите европейски градове, все пак. Така че 20 години да я управляваш не е никак малко. И както виждате, след много години и Ердоган в Истанбул и Орбан е загубил в Будапеща - тези неща са абсолютно нормални. И това беше по-скоро очаквано. Единственото разочарование за ГЕРБ е, че не стигнаха до балотаж. Но това са дължи на много фактори, най-вече на много силната кампания, която направи Ваня Григорова.

И може би на избора на ГЕРБ за кандидат за кмет в София - един от водещите, може би фактори. Силна кампания на Ваня Григорова, но все пак да посочим и кои бяха нещата, които направи ГЕРБ, за да се стигне до това положение и да не отидат на балотажа.

Със сигурност това не беше силен избор за кандидат. Те преди всичко трябваше да си мобилизират партийното ядро, особено след събитията от 2020-2021 година - протестите срещу ГЕРБ и със сигурност има голямо притеснение в редиците им. Най-вероятно у Бойко Борисов има притеснение да се издигне за каквото й да е тясно партиен кандидат - дали за министър-председател, дали за президент, дали за кмет на София.

Защо смятате така?

След протестите срещу ГЕРБ, ГЕРБ има много сериозна травма от тази изолация, в която бяха попаднали преди 2 години. Те в момента са успели да обърнат ситуацията, в ситуация в която изглежда, че по-скоро ПП-ДБ е изолирана от всички други парламентарни сили. Според мен, вече можеха да си позволят да излязат от това и да пуснат на преден план един истински партиен кандидат от ГЕРБ, без да се притесняват. Но аз го отдавам това нещо на травмата от 2021 г.

Сравнихте ситуацията в България с Турция, с Унгария, сякаш това е едно нормално развитие на нещата спрямо международните тенденции, случващото се по света. Тогава показателни ли бяха конкретно тези местни избори, г-н Краевски и какво може да се промени от тук насетне, след като партията се променя в София. Да направим един паралел и спрямо международните тенденции. Какво лично вие очаквате?

Какво очаквам да се случи на балотажа ли?

Да, след този местен вот? Осем от областните градове имат вече избрани кметове на първи тур, но в по-голямата част знаем, че ще се проведе балотаж?

Да, както виждате в много градове ГЕРБ успя на първия тур да си спечели изборите. На много места обаче ПП-ДБ ще имат сериозно присъствие в общинските съвети, дори там, където не отиват на балотаж, приблизително 20% са успели да реализират в цялата страна, което е успех за тях. Какво може да се каже за втория тур? Липсата на кандидат на балотажа в София ще бъде проблем за районните кметове на ГЕРБ, защото няма да могат да излязат вероятно голяма част от избирателите им да гласуват. Защото, ако не излезеш да гласуваш за община, най-вероятно няма да излезеш да гласуваш за районен кмет. След приключването на изборния ден, изглеждаше, че Васил Терзиев е направил много голям резултат.

Но виждаме, че се стопиха доста процентите.

Да, дистанцията изглеждаше 15%, в момента е по-малко от 9 с Ваня Григорова.

Което наистина ни навежда на мисълта, че може да се променят нещата на втори тур.

Да, разликата между тях вече изглежда преодолима. Ваня Григорова има мостове към други електорати -  “Има такъв народ", които са много анти “Продължаваме промяната" настроени. Те вероятно ще гласуват, хората, които са гласували за ИТН ще гласуват за нея.

Вече даже го заявиха, че ще подкрепят г-жа Григорова.

“Възраждане" може би няма да я подкрепят формално, там те се счепкаха по време на кампанията с нея, но една голяма част от техните избиратели е твърде вероятно да я подкрепят по съвест, а не защото така ще им кажат. Освен това, от друга страна Васил Терзиев няма мостове към други партийни електорати. Той има инерцията на това, че е пръв, че води на първи тур - има такъв феномен на инерцията и на конформисткия вот, който е на негова страна.

Но от друга страна, не можете да се огледате и да посочите нито един друг кандидат, чиито избиратели биха подкрепили Терзиев. Нито избирателите на Вили Лилков, например, които специално за него са гласували, за да не гласуват за Терзиев, нито тези на ИТН, нито тези на “Възраждане". И според мен, тези на ГЕРБ няма, но поведението на избирателите на ГЕРБ ще бъде решаващо на втори тур. Ако те си останат масово вкъщи, ако една част от тях излязат да подкрепят Терзиев или Григорова, те могат да наклонят много нещата. Но тяхното поведение за мен не може да се предвиди. Аз не знам какво ще направят.

Г-н Краевски, знаете един скандал с машините преобърна нещата 48 часа преди вота, интригата, която се заформи. Възможно ли е обаче, тази интрига, която реално мобилизира електората на ПП-ДБ, може би, видяхме го това. Възможно ли е тези машини да бъдат върнати за втория тур? Какво мислите, допускате ли, че наистина могат да върнат машините за втория тур?

Нямам представа, по-скоро ми се струва, че би било меко казано странно в рамките на една седмица, ако има сериозни основания, да смятаме, че са проблем машините и че са компрометирани по някакъв начин и в рамките на една седмица да се окаже, че вече можем да гласуваме с тях в цялата страна. Но предстои да видим. Аз мисля, че по-скоро изглеждаше така, че електората може да е мобилизиран от тази случка, когато Терзиев си стоеше на 38%, но в момента е на 31%, което е точно толкова, колкото му даваха всъщност водещите социологически агенции. И по-скоро изглежда като да нямаше драматичен ефект това нещо, освен може би върху общата избирателна активност, която като че ли малко да се е вдигнала, заради въпросния скандал. Тази интрига създаде някакъв заряд в последните два дни.

Така е да, така е и ще видим какво ще се случи?

Но не изглежда да е вдигнала особено резултата на Васил Терзиев, поне за София, не мога да съдя за другите градове.

Очаквате ли, г-н Краевски сглобката да си остане все така стабилна на пръв поглед, след тази избори?



Възможна заплаха за нея беше впрочем, именно ПП-ДБ да се провалят в София. Защото ако бяха се провалили в София и то срещу ГЕРБ, това щеше да бъде неудържима позиция вече за политическото ръководство на формациите вътре да продължат да участват в нея. Защото това щеше да е сигнал, че техните избиратели се разочароват, че техните избиратели смятат, че те са направили компромис с ГЕРБ и управляват заедно с Борисов и с Пеевски. Но очевидно техните избиратели по-скоро вярват на тяхната версия, и на техните интерпретации на нещата и остават лоялни засега. Но ако ги бяха напуснали, бяха демобилизирани по някакъв начин, това щеше да даде много силен сигнал и може би щеше да ги накара да преосмислят участието си в това управление, и може би да подадат оставка.

От друга страна, съображенията също на ГЕРБ, имаше риск при много слабо представяне, извън София, също да потърсят изход от сглобката, ако видят, че това много вреди на партията. Но пак казвам, че и двете страни имат какво да приберат вкъщи. Сега ще видим на втория тур, на балотажите какво ще стане. Но като цяло нито една страна не е взела много решителен превес в страната, който да убеди другата, че трябва да развали сглобката.

Което е важно и ключово, виждаме, че наистина партиите, лидерите не са решителни. Това не е никак добре, никак добра тенденция.

Освен това, в крайна сметка логиката на тази сглобка е повече външнополитическа отколкото вътрешнополитическа. Така че с или без резултатите от местния вот, логиката продължава да е актуална.

Винаги задаваме един от може би клишираните въпроси, но за съжаление, той е сякаш актуален постоянно. Допускате ли, г-н Краевски предсрочни избори?

Предсрочни ще рече по-рано от април 2027 г. - най-вероятно ще има, не си представям до 2027 г. да изкара този парламент, но не мисля и че ще бъде и много-много скоро. За сега не виждам какво ще разтури управлението. Ако “Продължаваме промяната" си печелят другата седмица в София, което пак не мисля, че им е гарантирано по никакъв начин, защото Ваня Григорова ще даде много голяма битка, но ако си вземат София, те така за месеци напред ще могат комфортно на крилете на тази еуфория да продължат да управляват.

А ако не? Ако спечели Ваня Григорова, тогава как виждате развитието на нещата?

Аз не смятам, че ПП-ДБ въобще разглеждат такъв сценарий, те не са мислили за такъв сценарий, така както на изборите пролетта те не бяха мислили сценарий в който те да не са първи. Така че нямам представа какво ще направят, защото и те не са мислили какво ще направят, ако не победят. Те мислят само през победа.

Аз ви питам по-скоро вас като политолог и наблюдател на процесите. Ако Ваня Григорова, която е подкрепена, знаем от местна коалиция,  съставена от 16 мисля леви партии. Какво ще се промени тогава, според вас? Как ще възприемат другите партии нейната победа? Защото това ще бъде наистина една голяма промяна в управлението за София.

Това е така, това със сигурност много ще промени пейзажа  в София. До някаква степен, тя дори и да не спечели кметското място, тя вече е много голямо явление.

Така е, да.

Но, мисля си, че при една нейна победа, това е възможно и да укрепи сглобката, която ще се почувства застрашена от антисглобка вот.

Нека да я кажем, кой е тази антисглобка вот?



Ако победи Ваня Григорова, то ще бъде, защото ще е успяла да мобилизира фронт.

Мобилизира много шарени партии, аз го казах в началото.

Да, значи целият вот на БСП, на “Има такъв народ", на “Възраждане", но не само това. Това означава, че тя е успяла освен това да погълне значителна част от вота, който преди 4 години имаше на втория тур Мая Манолова, която тогава стигна много близко до победата. Този вот днес е важно как ще бъде разделен, вотът, който тогава още беше срещу ГЕРБ, как се разделя днес между Васил Терзиев и Ваня Григорова, т.е. кой взима тази, така да се каже, по-дясната, по-либералната част на този вот и колко голяма част от него ще отиде при твърдо лявата Григорова. И ако тя успее да прибере по-голямата част от този тогава протестен вот преди 4 години, това означава, че вятъра духа нейните платна и че тя е нагласила платната си по-добре.

Като за финал да обобщим нашия разговор?

Като за финал, да, това би могло и да подейства и укрепващо на властта. Защото, представете си, ако не успеят да спечелят в София, за тях просто ще бъде много страшно...

Говорите за ПП-ДБ?

Да, за ПП-ДБ ще бъде много страшно живот извън властта, ако не успеят да спечелят в София. Ако спечелят в София, може би даже по-вероятно да се почувстват комфортно да отидат на парламентарни избори.

Но, ако пък Ваня Григорова, казахте  спечели, тя може да бъде спойката на сглобката и да скрепи сглобката?

Да, със сигурност. Защото по същия начин, по който сглобката започна срещу Румен Радев, по същия такава външна заплаха дали от “Възраждане", дали от Ваня Григорова, може да бъде опонентът, от който се нуждаят, за да продължат да се държат заедно.

По думите ви да разбирам, че се очертава едно стабилно управление, не очаквате сглобката да се разпадне?

Ами да видим, да видим, между другото, това е много интересен фронт, да видим Бойко Борисов дали ще заяви, защото той беше казал нещо такова преди началото на кампанията, че там, където ГЕРБ няма човек на балотажа, мисля, че така беше казал, ще подкрепят този на ПП-ДБ, да видим дали ще го направят. 

Дали ще го направят, това ще бъде важно. 

Много интересен въпрос, да.