Политологът Тончо Краевски в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 18.04.2023 г.)

Г-н Краевски, утре предстои следващото заседание на парламента, отново с точка за избор на председател. Новината отпреди минути – коалицията ГЕРБ-СДС и  "Продължаваме промяната“ - "Демократична България“ се обединиха около решението Росен Желязков да е председател на 49-то Народно събрание. Успешна формула ли е това според вас? 

Големият проблем пред двете формации е как да съставят някак си формула за коалиционно управление, която да не е коалиция. Така че предложението на Асен Василев от първото заседание – аз също тогава го разбрах в този смисъл и мисля, че беше много явно внимателно обмислено.

Предложението за ротационния принцип?

Предложението за ротационния принцип. Защото това, което те обявиха във вторник беше, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ и с участието на ГЕРБ и това изявление според мен беше с много внимателно подбран словоред така, че да изключи класическите възможности за коалиционно управление, но да не изключва някакви по-нестандартни хипотези. И тази нестандартна хипотеза явно се обмисля и от двете страни и се търси някакъв вариант за нея. Видяхте на самото първото откриващо заседание, може би дори имаше някаква предварителна договорка да си дадат почивка, след почивката спряха заседанието и го продължиха на следващия ден. На следващия ден го спряха фактически секунди, след като започна, което означава...

Минутка продължи. Ще подобрят ли рекорда си утре народните представители? 

Не, не. Струва ми се, че вече имат някакъв отговор и вероятно това, което са обявили, ще се случи. Росен Желязков ще бъде избран, а пък "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ ще имат председател на Правна комисия. Идеята явно беше, както стана и в деня на първото заседание, когато те излязоха да си говорят в кулоарите, вътре в самата зала видяхте, Христо Иванов отиде да говори с Бойко Борисов, а пък най-вероятно извън залата и не само "Демократична България“, а и представители на "Продължаваме промяната“ вероятно също са разговаряли с ГЕРБ. Идеята беше явно да си дадат възможност да разговарят извън пленарната зала, в която президентът доста бързо ги натика, което би било най-трудно за тях. Защото знаете, когато е формален разговорът, когато е пред камери и т.н., политиците нямат възможност да маневрират. Истинските маневри и завои в политиката, отстъпките и компромисите се правят в неформални разговори, след което се обясняват под някаква форма публично.  

Т.нар. политически език, който е функция на едно по-сложно общуване, изисква внимание и разбира се и желание да разбереш събеседника си. 

Да, точно така. И това всъщност беше инструмент те да си дадат пространство да разговарят извън процедурата на пленарната зала и да могат да разговарят. Ако те са поставени първо в позиция да изберат председател, вече "Промяната“ няма как да продължи да преговаря, вече поставена в диктата на председателството на парламента на ГЕРБ. Жестът, който направиха от ГЕРБ, беше да не търсят този път, както миналия парламент, подкрепа от други парламентарни групи, за да изберат председател, защото те биха могли да го направят, а в жеста на "Продължаваме промяната“ беше да предложи ротация, която обаче е ротация само между първите две политически сили. Сега, ротация само между парите две политически сили не е ротация в пълния смисъл на думата, ротация в пълния смисъл значи всички партии, всички групи в парламента да участват в ротацията за председател. Това означава ротация само между двете, значи коалиция между двете, това означава съвместно управление, това означава. Въпросът е, че те по тоя начин правят една абсолютно нова форма на коалиция, която не е позната в българската политическа практика досега. Което означава първо ние ще управляваме, после вие ще управлявате, и обратно, с някакъв консенсус, че мирно и по договорка ще си предаваме щафетата. Но това в най-базов смисъл е вид коалиция.  

И както стана ясно, обща изработена законодателна програма, нали, имат двете коалиции. 

Да, в крайна сметка по съдържание, когато имате и общо законодателна програма, имате някакво разбирателство, колкото и нестандартно да е то относно това кой ще председателства органите, това означава, че се намирате в някаква форма вече на политическо съвместно управление. А вече въпросът за излъчване на правителство сигурно ще бъде по-труден, но ако се разберат за такава формула за ротация в Събранието и в помощите му органи, комисиите, според мен ще тестват, ако го приемат това нещо утре, ще тестват каква ще бъде публичната реакция. Аз не мисля, че те са се разбрали нещо.

Че са се разбрали нещо изобщо.  

Да, те имат някакви евентуални стъпки. 

По-скоро проба-грешка. 

Правят стъпки, точно така, проба-грешка, и се опитват много внимателно да стъпват, за да видя това нещо как ще бъде прието, и което между другото е в интерес на истината е много интелигентен подход от двете страни. Т.е. те разбират, че няма как да си поставя дефинитивни условия, защото никой няма да приеме от другата страна дефинитивни условия, няма как твърде бързо да се хвърлят в такава афера помежду си, защото това много лошо ще се приеме от техните членове, поддръжници, организации. И много постепенно ще видите, че тестват реакцията на тая формула в парламента, и ако реакцията е положителна, аз бих очаквал някаква подобна нестандартна ротационна формула да бъде предложена и за правителство.