Проф. Пламен Павлов в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Нов учебник по история в Русия с раздел за войната в Украйна. Учебникът е за 11. Клас, разделът е наричан от Москва "специална военна операция“. За това съобщи руският министър на образованието Сергей Кравцов. Коментар по темата ще направи сега проф. Пламен Павлов. Здравейте, професоре. 

Здравейте. 

Проф. Павлов, очаквате ли този учебник да предизвика бурни реакции? Не знаем все още какво точно съдържа, но какви са вашите очаквания? 

Аз мисля, че дори и от краткия анонс, който направихте, се вижда, че това е една подмяна и на историческа истина, и въобще една дълбока и идеологическа обработка в крайна сметка на младото поколение, тъй като става дума за вкарване на някакви постановки в учебник – нещо, което е изключително опасно и е едно откровено пропагандно оръжие, което няма здрав смисъл от гледна точка на науката, а пък и на самата образователна тенденция, когато се прилага науката спрямо младите хора. Но то това не е нещо ново. Още в началото на хилядолетието в руските учебници започнаха да се прокрадват подобни идеи. Аз дори мога да цитирам руски изследователи, но ще си го спестя, тъй като на тези хора никак не им е лесно в момента, които с тревога отбелязваха как постепенно се създават тези митове за руския мир, за величието на Руската империя, за уникалността на Русия, която има някаква роля. И тук се вижда влиянието на такива мракобесници като Дугин, такива идеолози на съвременния руски нацизъм, тъй като става думана практика за нещо, което в някои случаи надминава Гьобелсовата пропаганда. Така че само по себе си това вкарване на уж "специалната военна операция“, на агресията, на тази брутална агресия по този начин в учебниците не може да бъде оправдано по абсолютно никакъв начин. 

По думите на министъра, в учебника ще бъдат обхванати всички причини за началото на нахлуването на руските войски в Украйна. Освен това в него се планира и да се обединят в един курс общата и руската история, на която ще бъде отредена ключова роля в учебника. Това е, което знаем. Всичко това е представено на образователния маратон "Знание. Първи“.  

Това пак е един такъв империалистически подход в духа на ХІХ век, а не ХХІ век. Обединяването на общата с националната история или с историята на една държава е практика, която се прилага почти в целия свят, но там се търсят някакви баланси, а тук откровено се признава една пропагандна фикция, че Русия е двигателят на света. Той самият диктатор Путин беше казал, че ако Русия е заплашена, светът няма право да съществува – не го цитирам точно, но нещо в този дух. Така че какво да говорим, то е ясно. Аз, без да съм виждал какво точно ще пише, тъй като казвам ви, още от почти началото на хилядолетието такава тенденция се прокарва в руските учебници.

Ние може да я видим в учебниците в съседна Северна Македония и на много други държави, но тук става дума за една велика сила, за една държава, чиито ръководители плашат света с ядрен апокалипсис и какво ли не. Така че нищо добро не може да се очаква от подобно отношение към сериозно нещо, каквото е обучението и образованието по история. То просто изкривява  хората и ги превръща в някакви зомбита. И при отсъствието на алтернатива, при положение че всеки учен или учител, който изкаже някакво съмнение, не само противно мнение, е заплашен със затвор, като човек, който дискредитира държавата и Руската армия, просто не знам как да го характеризирам. Просто никакво оправдание не може да се намери на подобно отношение към обучението по история, което в случая има много характеристики на неконвенционално оръжие. Нека да припомня нещо, което е известно - христоматийна, анекдотична история. Като питат Бисмарк кой спечели Френско-пруската война и го питат "Генералите, щабът?“, той казва "Не, учителите по история“. 

Да, разбрах ви.  

Тъй като учителите по история патриотично са мотивирали хората. Тук става дума за откровени лъжи, за внушения, че няма никакви украинци. Ами то това нещо засяга и България. Ние знаем тяхното отношение, дори на низово равнище вече тази отрова прониква – че ние сме някакви предатели, защо сме влезли в НАТО. Някой друг решава, че има право да ти определя съдбата и да разполага с някакви сюзеренни права на господар към една нация, която има своите интереси, своето отношение към историята и въобще към бъдещето си най-вече включително.