Проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на ЦИК, в интервю за Аудиокаста на Радио "Фокус" "Това е България".

 

Здравейте, вие сте с аудиокаста на Фокус “Това е България", аз съм Цоня Събчева и се радвам да ви приветствам с добре дошли в неговия пореден 80-ти епизод. ПП-ДБ поставиха 7 условия, които следва да бъдат изпълнени от ГЕРБ, за да продължи да съществува кабинетът “Денков". Едното от тях е преработката в  Изборния кодекс и по-точно връщане на машинното гласуване, като единствена възможна опция. След многогодишни дебати и парламентарни баталии по темата, кое кара ПП-ДБ да поставят ултиматум за машините, редом с конституционните поправки, реформите в съдебната система и в службите, както и решението за КПКОНПИ. Гост в 80-ти епизод на аудиокаста на Фокус “Това е България" е проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Добре дошли в аудиокаста на Фокус, проф. Константинов.

Благодаря.

Съществуват ли причини от ПП-ДБ да настояват за анулиране на приетите на 3 декември м.г. от 47-ия парламент промени в Изборния кодекс? И връщането само на машинното гласуване с отпечатани протоколи, и да се премахнат разписките от всеки вот?

Сега, очевидно, според хората, които внасят това предложение, има причини за това нещо.  Аз обаче искам само да кажа, първо, че тези хора не са в състояние и в позиция по-скоро да поставят каквито и да били ултиматуми на когото и да било. Да припомня и колко народни представители имат общо, те имат общо 63-ма народни представители, след като един им избяга. В този смисъл, е малко смешно, с една четвърт горе-долу от народните представители да поставяш условие на коалиция, която е по-голяма от теб. Това по отношение на основанието за поставяне на ултиматуми. Във връзка с технологията на гласуване, първо, че в Европа такава технология няма, по света има в 3-4 държави, но това е отделен въпрос. Искам само да ви кажа, как ще изглеждат изборите сега, в края на октомври. Както знаете, на някои места ще се гласува за четири неща на местните избори - за кмет на община, за кмет на район, за кмет на кметство и отделно за общински съвет. Когато листите са достатъчно дълги и имат достатъчно много участници в тези избори някъде ще трябва да се завъртят поне по два екрана, за да може избирателят да направи своя информиран избор. Така че общо взето засега в момента ние искаме от баба Гинка от Гинци, като застане зад паравана на компютъра да избере освен страницата, която вижда в момента, да избере още 7 страници. Тоест, бабата трябва напред-назад да върти 7 страници, което, разбира се, е теоретично възможно, но съм сигурен, че би затруднило някои от хората, които не работят чак толкова добре с тази техника. Това, разбира се, е техническо възражение. Аз искам, все пак, хората, които толкова много настояват за това машинно гласуване, да дадат поне едно смислено обяснение: защо в  Европа няма такова гласуване? И защо там, където имаше, го махнаха? Машинното гласуване в Европа те го изхвърлиха, в момента в Европа не се гласува по този начин, с изключение, разбира се, на град Брюксел и близките околности. Казано в проценти: по-малко от 1% от избирателите в Европа, гласуват така. Ще повторя - 1%. Това ако беше хубаво, едва ли 99% от хората в Европа щяха да го махнат.

Проф. Константинов, техният аргумент обаче е, че в Европа не се манипулира вота и няма изборни измами.

Това е толкова глупаво, че не знам, даже дали има смисъл да го коментираме. Какво излезе сега, че от 45 държави, колкото са в Европа, не знам, някъде там бяха, България е най-лъжливата, най-крадливата, най-не заслужава доверие в нейните процедури и т.н. Това е една така доста арогантна обида към българския народ. И се надявам българите, които чуват тези обидни твърдения, да си го върнат на хората, които ги обиждат, със своя глас. Това е абсолютна глупост! Аз лично твърдя, след като около 32-33 години се занимавам с избори в България, че българската изборна система е една от най-добрите в света, категорично, с всичките гаранции за сигурност, с организация на изборите и т.н. Това съвсем не значи, разбира се, че не се лъже.  Лъже се, разбира се, само че, за да излъжете, трябва от 7-те или 9-те души в изборната секция всички да ги навиете да лъжат, всички, защото само ако един се опъне на лъжата, тя няма как да стане. В тези 9 души в изборната секция има представители на всички парламентарно представени сили, ще повторя: всички! Какво излиза, че тези, които твърдят тези лъжливи абсурди, нямат доверие на собствените си хора ли? Те нещо такова искат да ни кажат. Каква по-голяма гаранция за честност на изборния процес: във всички комисии да има представители на всички  политически сили. Това се отнася както и за секционните комисии, така за районните, така и за общинските при местни избори, така и за ЦИК, навсякъде има представители на всички политически сили. Едно число все пак да ви кажа, така за справка: в момента в ЦИК са 15 членове от тях 4-ма, 4-ма, забележете, са представители на ГЕРБ. Доколкото разбирам, те искат да кажат тези хора, че ГЕРБ много лъже. И сега как с 4 души от 15 много ще лъжеш? Сега разбирате ли, какви глупости говорят? Те говорят фундаментални глупости. Отново казвам, че се надявам българските избиратели да чуят тези обиди, които тези безотговорни хора им нанасят, и със своя вот да ги накажат на есен.

Ако ПП-ДБ обаче, успеят да наложат вижданията си за нови промени в Изборния кодекс, кои ще бъдат облагодетелствани и кои – ощетените?

Ще бъдат ощетени всички български избиратели и българският народ като цяло, защото когато не осигурите изпълнение на демократичните принципи в една държава, страда цялата държава. И поради тази именно причина, аз за стотен път ще кажа, че в Европа машинно гласуване няма. А чисто формално, разбира се, ще бъдат затруднени или ощетени хората, които, пак да повторя, трудно ще извъртят 7 екрана на компютъра, за да направят информирания си избор. Не че е невъзможно, но ще бъде малко по-трудно.

Очевидно е, че залогът за местните избори е голям. Какво ще спечелят ПП-ДБ, ако върнат изцяло машинния вот, без неговото ръчно отчитане. Каква е тяхната полза?

Първо, вижте тук има едно огромно лицемерие. Тези хора разчитат да затруднят циганския вот, защото те си мислят, че някой купува циганския вот, и този цигански вот е насочен срещу тях. Дали имат или не основания, аз не знам, но след като са такива демократи, нека да кажат честно, какви са нещата. Да кажат така: “ние смятаме, че българските цигани си продават гласа. Ние не го купуваме този глас, следователно трябва да спрем циганите от гласуване", това ни казват тези хора. Но естествено не го казват по този честен начин, който аз току-що споделих с вас, а го казват по някакви витиевати начини. Дайте да улесним комисиите, да направим процесът по-лесен, а защо в Европа не е така, защото от 45 европейски държави България е най-лъжливата, най-крадливата и тя няма право да гласува така, както гласува цяла Европа. Това ни казват тези хора в момента. Но след като гледаме кои кандидати излъчват напред, става ясно, че от тях честност и почтеност не може да се очаква.

Да си припомним записите от Националния съвет на “Продължаваме промяната" от 21 май, с твърдението на Кирил Петков, цитирам: “Истината е, че цялата схема, която направихме през всичките тези години, интелектуалците са 7%, направихме ала-бала през президента. Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко", край на цитата. Машинното гласуване ли е въпросната “ала-бала"?

Машинното гласуване е една от али-балите, все пак, аз не съм в тази структура политическа, за която вие споменахте и не знам, всичките им али-бали какви са. Но вижте още нещо, освен цялата наглост на това изказване и недопустимост, то показва и една чутовна глупост. Значи тези хора са чудовищно глупави. Защо? В този разговор участва един човек, който после ги предаде, който до този момент беше сменил няколко партии и предал няколко групи хора. Значи ти включваш такъв човек в общия чат и ги говориш тези работи. И не се сещаш, че този човек ще направи един запис на всичкото това, както е правил до момента много други такива записи. Това какво е? Това е непоправима глупост, разбирате ли, каквито и да са тези хора, лоши и такива и т.н., те на всичкото отгоре са и много глупави. Това е, което мога да ви кажа.

Известно е, че изтича срока за годност на машините. Как ще се процедира?

Това е също много интересен въпрос. Ами  когато срокът на едно техническо устройство изтече, това устройство подлежи на бракуване. Няма вече сервизно обслужване гарантирано и т.н. А за този вид техника, срокът на годност, гаранционният срок е да кажем 3 години, даже на съвременната техника е 2 години, но да кажем, че е 3. При нас вече ще станат 4. Всичките машини, ако гръмнат в момента, никой няма да поеме отговорност за това, говоря фирмите, които са ги доставили, това си остава за наша сметка.

И тогава как ще се процедира? Какво ще се случи?

Питайте ги тези хора, аз току-що ви казах, че въпросният запис, който направиха там, на тяхното събиране се бяха събрали 50 умника, е проявление на чутовна или чудовищна, както искате, глупост. Значи, хора, които проявяват такава масивна глупост, аз не смятам, че трябва да ги обсъждам сериозно. Това е, което мога да кажа за тях.

Сега, проф. Константинов, друга тема от седмицата извади на преден план дилемата: какво правителство, всъщност ни управлява - коалиционно или на парламентарното мнозинство? И как да се регламентира неговата работа в единия, и в другия случай?

Правителството очевидно е коалиционно, с някакъв доста елементарен опит за прикриване на този факт, с приказки от типа: "как то не е коалиционно, само прилича на коалиционно, само действа като коалиционно, а не е коалиционно". Честният подход е да сключат едно коалиционно споразумение, ако може подробно, не напразно германското е от 200 страници.  Да бъдат така добри да си сключат коалиционно споразумение и да си управляват, ротационно ли ще бъде, как ще бъде и т.н.  Очевидна коалиция наблюдаваме.

Е, добре, как да разбираме поредната шизофренност на българската политическа действителност? От една страна вървят разговорите за конституционни промени за реформа в съдебната система, а от другата -  подкрепящите правителството не могат да се разберат за управленската форма. ПП-ДБ не желаят да чуят и дума за коалиционно споразумение.

Значи, тук мога да ви отговоря така: аз не съм психиатър. Когато вие говорите за такова шизофренно поведение, а това представлява психическо отклонение, е редно специалистите по психиатрия да се изкажат. Аз все пак разбирам от много неща, но точно от психиатрия, за съжаление, не разбирам. Ами да се обадят там на шефката на Курило, една много интелигентна жена, да я питат какво е това поведение, мисля, че се казваше д-р Гълъбова, тя ръководи една от най-големите психиатрични клиники, да не казвам най-голямата у нас. Отиват и питат  “д-р Гълъбова, какво е това поведение?" И нека тя да им обясни какво пише в дебелите книги по този въпрос.

Проф. Константинов, как ще изглеждат изборите на фона на тези политически неразбории? Дали е възможно да се направят поредни предсрочни парламентарни избори, дали те ще стигнат до местните, за да се комбинират с тях или да ги очакваме  след местните?

На този въпрос очевидно разумен отговор не може да се даде, както се казва, всичко е възможно. Аз лично бих посъветвал хората, които се интересуват от политика и от световните дела да гледат какво се случва в Украйна. Това е единственият фокус, нищо друго в света, в момента няма значение. Доста скоро ще има значение едно друго събитие, което ще се развие в Далечния изток, но то още не е започнало, така че гледайте какво става в Украйна. Тези събития в Украйна са просто 100 пъти по-важни от всичко останало взето заедно, което се развива в света. Там се решава непосредственото бъдеще на нашия свят.

Какво да очакваме, гледайки събитията в момента? Какви са последиците за България?

Точно това казвам, нека да гледаме какво се случва, какво трябва да правим и да си опичаме акъла. Трябва ли да пращаме войски на Източния фронт или не трябва? Аз мисля, че отговор на този въпрос е дал цар Борис III, още по време на Втората световна война. Този велик български държавник показа, какво трябва да прави България, когато бъде поставена между чука и наковалнята. Между другото, ако някой смята, че България се представя лошо през годините, говоря след Освобождението, греши: това не е вярно. Искам да кажа един факт, който е добре българите да го чуят: от момента на Освобождението от турското присъствие или робство, както искате го наречете, до този момент, когато ние с вас говорим по тези въпроси, България само е увеличавала територията си. На два пъти през историята, България си увеличава по военен начин територията, но това не е закрепено с договори, това е през Първата и през Втората световна война, и съответно тези нови територии ги губим. Но стабилните, договорените територии, тези, които са истинската територия на България, само са се увеличавали. Ще ви кажа горе-долу: ние стартираме с около 90 000 кв. км, а в момента сме 111 000 кв. км, значи макар и бавно България увеличава своята територия. Така че може и да е имало някои неща, които се наричат национални катастрофи, но ние като цяло територии не сме губили. Защо? Защото нашите държавници при цялата си дивотия и неопитност и т.н. са успели да не загубят български територии. Нека да следваме техния пример.

Благодаря ви, за този разговор и за времето, което ни отделихте. И до нови срещи.

И аз, ви благодаря.

Цоня Събчева