Полк. Славчо Велков, експерт по антитероризъм, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

В края на почивните дни, на 1 май около 12.00 часа пред една от колите, с която се придвижва главния прокурор Иван Гешев, избухва взривно устройство. Според неговия заместник и началник на следствието Борислав Сарафов, главният прокурор е бил мишена за убиване. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът му се изравнил с мястото. Бомбата е била с тротилов еквивалент 3 кг, но и с множество осколки. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал нагоре, е бил 4-5 м, а непосредствено до пътното платно има кратер с дълбочина 30 см диаметър 3 м. Само случайност е предотвратила смъртният случай, а в последния момент преди тръгване Иван Гешев и семейството му сядат в друга кола. При преминаването на кортежа не е имало за късмет други автомобили. Кой има интерес от атентата срещу главния прокурор? В Епизод 73 от Аудиокаста на "Фоку“ "Това е България“ коментира полк. Славчо Велков – експерт по антитероризъм. Може ли да се каже, че това е терористичен акт, насочен срещу институцията на главния прокурор, полк. Велков?

Ще започнат с условието, че ние все още не разполагаме с достатъчна по обем и достоверност информация за това, какво се е случило, и с изричното условие пък, че ще коментирам това, което знаем. Информация от медиите, снимков материал, коментари и изказвания на водещи от разследването и т.н. не коментирам. Ако сте съгласни, така мога да взема отношение.

Разбира се, приемам. Какво имаме за сега?

За сега имаме доказано задействано ИВУ – импровизирано взривно устройство, вероятно с немалка мощност, по пътя на движението на автомобила на главния прокурор и евентуално автомобила на неговата охрана или автомобилите, по твърдение на разследващите е с доста мощност, от порядъка на няколко килограма тротилов еквивалент, казват, че три. Имаме на лице огнен стълб, за който се твърди, че е видян от очевидци, което пък говори за факта, че е твърде вероятно в състава на взрива да е имало вещество, което да предизвика запалване. Имаме поражение върху околни дървета, и твърденията на тези, които са присъствали там, че колата от ударната вълна се е преместила в ляво към лентата на шосето, тъй като взрива е бил отдясно. По изказване на самия главен прокурор, в автомобила са пътували неговата съпруга и децата му. Това е, което имаме. Вие ме питате, дали това може да бъде квалифицирано като терористичен акт, отговарям с: да, може, тъй като има осъществен елемент, който е компонент на тероризма по принцип и по дефиниция. А пък от своя страна прокуратурата веднага заяви, че е завела незабавно досъдебно производство по член 1 от НПК за тероризъм. Така че може да се осъществи това изказване и това твърдение, че говорим за индивидуален терористичен акт, извършен чрез взривяване, срещу високопоставено длъжностно лице, държавен служител от най-висок ранг, ВИП персона, какъвто няма аналог в историята ни от последните 30 години след убийството на Андрей Луканов, но той не беше действащ политик към момента на убийството. Това е, което мога да ви кажа като квалификация. Разбира се, има и въпросителни за мен лично, като това: ако е съществувала заплаха, както твърдеше самият главен прокурор, че е имало оправяни многократно заплахи, защо в автомобил, който е предмет на заплаха, се возят членове на семейството му? Но това вече е професионален въпрос към онези, които осъществяват охраната, и които оценяват степента на заплахата. Това е, което като отговор на въпроса ви мога да кажа.

Трябва ли да се разследва версията за инсценировка, както депутатът от коалиция "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ ген. Атанас Атанасов нарече инцидента? Също го нарече "многоцелево активно мероприятие“,  което на първо място има за цел героизира жертвата.

Сега, аз по принцип избягвам да коментирам мнение на неексперти. Това, на ген. Атанас Атанасов или който и да е като него, не ме интересува, не за друго, а заради това, че случаят много бързо влезе в политическия пейзаж и служи като някаква опорна точка за постигане на други цели, тъй като знаем много добре, че сега в момента се правят опити за формиране на правителство. Експертите като си  свършат работата, ще се види много добре, за какво става въпрос. Ген. Атанас Атанасов, който е бивш прокурор, бивш секретар на МВР и шеф на тогавашната Национална служба за сигурност, знае много добре, че ако има такава инсценировка с участие на толкова много хора, схемата някъде ще се пропука и все ще изтече информация. Така че аз говоря като експерт на базата на това, което знаем, и не бих се ангажирал да коментирам мнението на политици, още повече, че те се стремят да извадят някакъв дивидент за собствената си партия от това, което казват. Това е, което мога да ви кажа за версията инсценировка. Това, което знаем досега, говори за взрив. Да, има въпросителни. Твърде вероятно е да е изтекла информация за движението на главния прокурор. Но аз си задавам въпроса, и бих го запитал и ген. Атанасов, защото ме ангажирахте с неговото име: кое е това чудовище човешко, което би подложило на такъв огромен стрес собственото си семейство, деца и жена, ако ги вкара в такава инсценировка, за да се героизира? Ето задавам въпрос…

Полк. Велков, какви версии са възможни?

Ами тя основната версия засега е задействане на взривно устройство с цел твърде вероятно, твърде вероятно убийство, в смисъл такъв, че силата на взрива е достатъчно голяма да влияе дори на брониран автомобил, не като го разбронира, а като предизвика такава реакция на този, който го управлява, от неочакваност, от ударна вълна да направи така, че да обърне автомобила, и тези, които са в него, да им бъдат причинени решителни щети, първо. Второ, възможно е тези, които са извършвали действието, да не са наясно, че той ще бъде в брониран автомобил. За мене лично засега остава неясно: как така се намира семейството му в тоя автомобил при положение, че той е отишъл на служебно мероприятие, от София рано сутринта, донякъде, примерно участва в мероприятието или го открива, казва няколко думи, и отново се връща. Какво правят там децата и жената, за мене не е  обяснимо, но тоя въпрос трябва да го зададете на НСО. Понякога охраняваните обекти проявяват своенравие и повлияват върху решението на екипите, които ги охраняват. Но фактът, че се е случило, показва, че някой е имал информация, кой и къде се движи. По какъв начин, аз не зная, това ще установи следствието. Дали е чрез визуално наблюдение, дали е чрез технически средства, които по някакъв начин са разположени на някое от превозните средства от кортежа, дали пък не е чрез наблюдение директно чрез високотехнологично средство, каквито са дроновете – всичко е възможно. Само едно не е възможно, което ще ви го кажа със съвсем лека ирония, това, което твърдеше висш полицейски шеф, че на петата минута от получаването на сигнала мястото е било отцепено. Като знам, къде е мястото, като знам, къде се намират полицейските сили, ще ми се да ги питам: как така за 5 минути стигнахте от разстояние няколко десетки километра, за което вероятно не могат да ми отговорят. Дори мога да ви кажа, че и от кадрите по телевизията, които гледаме, главният секретар на МВР беше така облечен, като че ли току-що е изваден от кревата, извинявам се за израза. Така че това е, което мога да ви кажа за версиите. Но без съмнение това е посегателство, пробив в националната сигурност, независимо кой, как и с какви подбуди го е направил. Дори ще кажа нещо, което не съм го казал никъде: дори да е така, както казва там генерал еди кой си или политици, дори да е така, то би било чудовищен акт пък от друга страна на държавен тероризъм, ако щете, защото никой не би рискувал човек да подложи семейството си на такова изпитание. Това е, което мога да ви кажа, и мисля, че то е достатъчно.

Полк. Велков, изпълнението професионално ли е, от кои среди би могло да дойде, и българи ли може да са го осъществили или е наета помощ от чужбина?

Значи, изпълнението е професионално дотолкова, доколкото е подготвено добре. Намерено е удобно място за изпълнение, съответният взрив, залагане, водене на колата, следене, задействане в определен момент от извършителя, а колкото да поръчителите – за това следствието да установява. Ние, експертите, не можем да ги коментираме тия въпроси. Но мога да кажа, че г-н Гешев няколкократно заявява по медиите, че той е обект на заплахи, дори казва кръга на тези, които са го заплашили, не по име, а по професии, казва: "Заплашваха ме и политици, и олигарси, дори и журналисти“,  знаете го това негово изказване. Така че трябва да се търсят поръчителите сред хора или кръгове от хора, които са засегнати по някакъв начин от дейността на прокуратурата или на г-н Гешев лично преди или сега, а такива има колкото искате в изобилие. И ако такива, както той твърдеше, са давали 400 000 лева за отстраняване на високопоставен полицай, можем да си представим какви суми са предлагали на тези, които са се наели да отстранят главния прокурор. Значи трябва да се търсят среди с много пари и с доста голямо влияние. Истината е, че мафията нито е с прекършен гръбнак, нито е някъде другаде – тя там дреме някъде, съществува, въпросът е кой и как може да я провокира.

Означава ли, че престъпният контингента е надигнал глава и се връщаме в 90-те години на гангстерските времена у нас?

Не, не бих казал, че престъпният контингент е надигнал глава предвид на факта, че той никога не е скланял глава, просто промени способите си за действие. И ако това, което наблюдавахме преди 90-те години, свързано с поръчкови убийства, показни разстрели, много отдавна тези хора си изпраха парите и преминаха в други видове бизнеси, някои от тях напуснаха страната, и сега не е изключено, не го изключвам, отдалече, нали, почти недосегаеми, в сянка да ръководят подобна дейност. Само не мога да си обясня: как така взривът е насочен. Тук се говори за осколки, видяхме там следи от осколки, от сачми като за едър дивеч, но видяхме и един бор почти прекършен – това осколка не може да го прекърши, възможно е да е от ударна вълна. Ако е така, тя е била достатъчно силна, включително и да обърне колата. Така че това е, което мога да ви кажа. Тепърва могат да се правят анализи, тепърва.

Има ли пробив в системата за охрана на висшите държавници?

Вижте сега, системата за охрана на висшите държавници е изградена на принципа на оценка на заплахата за живота и здравето им от специална комисия с представители на всички служби. И очевидно, очевидно тук в случая има някакъв пробив по-скоро в това, че е изтекла информация за режима на движение на колата на мишената, на обекта в случая, а останалото ние не го знаем. Така че не можем да излизаме с такива твърдения, защото ако е такъв, както се твърди, дързък атентат, терористичен акт, мишената е жива в случая. Разбирате ли ме? Т.е. не е успял, не е успял актът. И ако има някакви пропуски, те са на локално ниво в системата за охрана. И оттук нататък ще се променят много неща по отношение на охраната и сигурността на държавните мъже, така поне аз мисля.

Вие сте експерт по антитероризъм, може ли да прогнозираме, че ще има и други такива подобни актове? И ако сега актът е неуспешен, то други могат да бъдат и успешни, могат да бъдат и сред обикновени хора.

Значи, не мога да се ангажирам с твърдение, още повече, че това плаши, че видите ли може да се активизира тази дейност, но мога да кажа следното: от терористична практика, особено в някои страни, ще дам за пример Италия, е, че хора с възможности, мафията, не спира при неуспех на един акт, тя преследва мишената дотогава, докато изпълни задачата си, целта си. Така че мога да кажа само, че смятам, но това е лично мнение, че животът на г-н Гешев, ако сега е излязъл вън от опасност, това не означава, че опасността е престанала да съществува.

Много ви благодаря.

Цоня Събчева