Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Накъде отива БСП и накъде след БСП? Наш гост е Петър Витанов – ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, един от изключените от БСП на 50-тия конгрес на партията. Г-н Витанов, изключен сте заедно с още 13 ваши другари с позоваване на устава – отказ да изпълните решенията на партийните органи, да работите за единството на БСП и да пазите доброто й име. В устава или във ваши вътрешни разпоредби имате ли по-ясно уточнение, какво включват тези мъгляви формулировки? Например, искането на оставката на председателя опетняване на доброто име на партията ли е?

Не знам, някой може и по този начин да го тълкува. Единствената ни вина е, че мислим различно от тясното ръководство на БСП и че искахме то да поеме отговорност за серията от катастрофални резултати, довели почти до изчезването от политическата карта на БСП. Ако това е вина за изключване, значи са ни изключили демократично, макар че аз продължавам да твърдя, че честно казано, този Конгрес беше еталон, може би организиран по най-добрите стандарти от времето на Лаврентий Павлович и на Дзерджински. Така че в момент, в който ние всички очакваме наистина нещо ново, нещо, което да даде енергия, хъс, да ремотивира всички онези, загубили вяра български социалисти и леви хора, ние получихме изключване. Оставете ме мен, аз съм лесен, обаче трима професори, университетски преподаватели, 10 души от Младежката организация – това е в крайна сметка цветът на БСП. Нали дойдохме с обещания за реформа, за подмладяване. Това са хора с огромен потенциал, хора, чиито родители са дали живота си за каузата БСП. Излишно е да споменавам Димчо Михалевски, излишно е да споменавам Георги Пирински. На тия хора буквално им се прекършва възможността за политическо развитие – хора с 10-, 15-годишен стаж в партията, въпреки че са млади. Така че според мен нещата, които се случиха, са меко казано антидемократични. Дори мракобесни бих ги нарекъл и съжалявам, че това е образът, който БСП има.

Защо ви обвиняват в превратаджийство, обвиняват ви в превръщането на БСП в послушна партия и присъдружна на "Левицата“ – това е новото формирование, което четири други партии направиха?

Нямам представа защо ни обвиняват. Превратаджийство няма как да има. Ние съвсем чистосърдечно сме пожелали да гласуваме текстове, които да прекратят правомощията на председателя. Нито сме се крили, нито сме правили бунтове, нито сме правили завери. Съвсем открито, честно, почтено пред всички го направихме. Те дори това не пожелаха да гласуват. Не гласувахме нищо, което е извън предварително заложения дневен ред в главата на председателката и на антуража, който е под полата й – с извинение, или около нея, да не бъда груб, казвам го образно. Така че аз наистина не се сърдя на никой, просто считам, че това, което направиха, ще доведе до още по-лош резултат на следващите избори. Ето, днес 120 души са напуснали в Пловдив. Един от най-добрите ми приятели – Станислав Владимиров, вчера напусна със заместник-кметовете, с кметове на населени места и на квартали в Перник. И те казват, че били клиентелисти. Боже Господи, някой направил ли е повече за БСП в регионален план от кмета на Перник?! Кажете ми! Да се откажеш ти от човек, който го обичат 90% от Перник и който няма да има никакви трудности, за да спечели следващ мандат, това говори, че трябва да отидеш спешно на лечение при д-р Цветеслава Гълъбова. Иначе, колкото до "Левицата“ – съвсем естествено е тогава, когато не можеш да овладееш негативните процеси в тази партия, тогава, когато не можеш да спреш напускането, демотивацията, да се появят и да се нароят други леви форми на политическо събиране и сближаване… Но не всички са ангажирани с "Левицата“, повечето, даже бих казал, че почти всички не са. Разбира се, това е удобното извинение. Знаете ли, удобното извинение е или да те пришият към някой сатанизиран, или да ти кажат, че опитваш да търсиш лично кариерно развитие някъде другаде. Не. Въпросът е много отвъд, въпросът е, че нас наистина ни боли за това, което се случва в партията. И тези хора ще доведат до нейното пълно ликвидиране. И после – как, кажете ми, след тях ще може да възстановим цялото това нещо, цялата тая инфраструктура, градена повече от столетия? Градена от хора, които са давали живота си.

Смятате ли, че това е възможно вече?

Надявам се, че е възможно, надявам се, че е възможно. Все по-трудно постижимо е и изисква сизифовски усилия, но няма да има вакуум. Просто на нас не могат да попречат. Дори да си мислят, че могат да ме изключат от партията, макар че повече от 10 партийни организации пожелаха да ме запишат сега, днес, утре, другиден, въпреки бутафорното решение за изключване – това означава, че има пълна делегитимност на ръководството. Така че не могат да ни вземат социалистическите идеи нито на мен, нито на хората.

Г-н Витанов, вие имахте ли възможност това, което казвате сега, да го кажете и пред Конгреса?

Имах ограничена възможност, защото микрофоните бяха спирани постоянно, не се даваше възможност на хората, имащи различно мнение, да се изказват. Можете ли да си представите – да ни спрат микрофоните?! Да нямаме възможност дори по процедурни въпроси да се изказваме. Кому беше нужно? Дори нагнетяването на това напрежение се породи от факта, от неумението на този, който водеше Конгреса. Ами дай възможност на всички да кажат, като имате мнозинство, отивате – гласувате. Дайте възможност, не създавайте допълнително напрежение. Така или иначе, това са технически въпроси. Фундаменталният, основният въпрос е, че наистина с тези хора начело смятам, че партията ни се е запътила много тежко към пропаст, ама много, много, много тежко и бързо. И съжалявам, че наистина там останаха хора… Нямаше нищо от първоначалния ентусиазъм, когато успяха да влязат в ръководството. Помните ли, когато говорехме, че нямало да има вечни депутати, че ще има подмладяване. Какво е подмладяването, кое е подмладяването в момента? От пълните защитници са четири-пет души, родени 50-те години, някои – 40-те години на миналия век. Няма проблем във възрастта, но няма подмладяване. Какво подмладяване, когато режеш елита на Младежкото социалистическо движение? Няма, когато обвиняваш всички, когато средата е токсична, когато има омраза, когато сатанизираш всички. Представяте ли си, някакъв днес от тези интелектуалците около нея казал, че съм хулиганствал и вандалствал. Няма нищо по-далече от истината. Служат си с лъжи и с манипулации. И наистина съм омерзен, омерзен заради връщането на това мракобесие. Но нищо, ще ги надживеем и тях. Искам да кажа на вашите слушатели, на онези, които наистина се вълнуват от БСП, от лявото, че трябва просто да проявят малко търпение, нещата няма как да бъдат по-лоши. Оттук нататък – само нагоре. Разбира се, трябва да проявят съвсем мъничко търпение още, тези хора тотално да се провалят и да ни лишат от присъствието си.

Защо предсрочното прекратяване на мандата на ръководителя на БСП бе подкрепено от 221 делегати, а отхвърлено с гласовете на 537? Толкова ли не сте разбирани на Конгреса, сред залата?

Не, не, напротив, напротив. Нашето мнение се споделя от повече от 700 000 души, които спряха да гласуват за БСП, веднъж, и поне над половината партия. Причината първо да има такъв резултат е в апаратните хватки, защото те друго не умеят, но и комунистически деец от най-висок порядък може да им завиди на апаратните умения. И защо? Подмениха всички преброители и изкарваха постоянно фалшиви данни. Подмениха и една немалка част от делегатите, подмениха делегати, които не са им верни. И това го прави един гениален, многоуважаван човек от Варна, който ако отиде, както беше казал един приятел, отиде от районното до окръжния съд, ще го бият три пъти за 50 метра. Много уважаван в града…

Кой е този човек?

Изключително морален, почтен, честен. Той е характерен с тези организационни умения. Няма никакво значение.

За Борислав Гуцанов ли говорите?

Да. Но няма защо да коментирам отделни хора. Цялата тази амалгама от интелект и идолопоклонничество ще доведе до там БСП да се превърне наистина в антиевропейска, наистина в антидемократична и в псевдопатриотична, и в националистическа формация. Може направо да ни слеят с "Възраждане“. Този същият, варненският функционер, предложи кметът на БСП на последните местни избори във Варна да бъде Костадин Костадинов. Направо могат да предложат, след като предложиха да им подкрепим референдума срещу еврото, да предложат да се влеем в техните редици. И така.

Аз бях впечатлена, между другото, от тези решения на Конгреса за подкрепа на референдума на "Възраждане“ и разбира се, за собствен референдум за някакви джендър идеологии в училищата. Отделно от това виждам някакви намеци за бъдеща коалиция с "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“. И нещо трудно свързвам политически и идеологически тези стъпки на вашата партия.

Поради няколко причини. Първо, ние наистина сме загубили облик. Казвам го с огромна тъга, защото наистина българските граждани имат огромни трудности, пред които трябва да се изправят. Въпроси, свързани с липсата на справедливост, с огромните неравенства, въпроси, свързани с екологичната трансформация, ако щете с промяна в данъчното облагане, свързани с тази енергийна, зелена трансформация – ние сме индиферентни по тези въпроси. Вместо това, посланията ни са "Референдум срещу джендър идеологията“. Аз съм тук на петия етаж и честно да ви кажа, като прочета някаква такава глупост, ми идва да се хвърля отгоре и да се приключи с всичко. Първо, що за правен термин е "джендър идеология“? Второ, какво се опитваме да направим – да надприказваме "Възраждане“ и ВМРО ли? И в крайна сметка това ли наистина са проблемите пред държавата? Те предизвикват само ехидни усмивки, така че ние сме загубили облика си на социалистическа лява партия. И второ, извинявайте, не може на един Конгрес да се призовава към подкрепяне на референдум, който е меко казано антиевропейски, но на друга партия. Не води до нищо добро. Трето, не можеш по такъв начин да се саморазправиш с членове, които просто смятат, че трябва да има някаква промяна. Това показва, че партията наистина е много далече от европейските и демократични стандарти. И разбира се, това двойно отношение към корупцията също смятам, че не е от полза за БСП.

Защитната декларация за Румен Овчаров ли имате предвид?

Аз не говоря конкретно за Румен Овчаров, но не може в едни случаи, когато имате съмнения за корупция, по слухове, по снимки или по вестникарски публикации, да изключвате някой, а друг път, когато имате информация от партньорска държава, която е стратегическият партньор на България, изобщо да не я взимате под внимание – в една и съща партия, в разстояние от една-две години. Трябва да има някакъв единен стандарт, за да може и хората да ни вярват.

Г-н Витанов, накъде отива БСП?

По начина, по който сме го подкарали, към небитието. Къде да отива?! Но казвам ви, това е само временно, ще изчакаме тия "перспективни“ юнаци да изпият и последните сили и жизнеспособност на партията, след това ще трябва да я поемем и дефибрилираме, там с електрошок да я спасяваме или каквото нещо живо е останало от нея. Това е. Какво да ви кажа… Знаете ли, преди два месеца имах възможност да се видя с Анжел Вагенщайн. Той ми показваше един "Валтер“ от съпротивата. Той е истински лидер, истински, истински лидер, изключителен мъж, макар и на 100 години. Хубаво е, че този лидер се е калил и в затвора и бидейки изключен няколко пъти от Българската комунистическа партия. Хубаво е, че живеем във времена, в които за политически несъгласия не вкарват в затвора, иначе повярвайте ми, ако зависеше от моите ръководни "другари“, щях да имам доживотна, а ако беше преди 1989 г. – смъртна присъда. В крайна сметка поне сега в затвора не ни вкарват. Изключват ни бутафорно, без право, по устав от орган, който няма възможност да го прави, и с изцяло фалшифициран и манипулиран резултат. Вие нали видяхте, че те нямаха мнозинство да ни изключат?

Така е, така е.

Всичко това ще падне в съда, но не това е важното. Това унижение няма да го забравя. Приятели, които са вдигнали ръце срещу мен, с които сме били в едни битки, с които сме участвали в едни каузи, само и само за да запазят за още някой друг месец депутатските си кресла – това е достойно за презрение, наистина. Но в крайна сметка, не могат всички да са лъвове, нали така?

Много трудно, г-н Витанов, оттук нататък ще живеете с тези хора. Много трудно ще имате общ път. Почти невъзможно изглежда, дори да си тръгне ръководството.

Ние, за разлика от ръководството ние не сме тесногръди, не сме реваншисти. За всички има място в лявата общност, за всички. Както ви казах – не може всички да са герои. Такива неща преминават. Това не може на йота, ама на йота да помести убежденията ми. Ето, тази седмица съм на конференция в София – една от районните конференции на БСП. Другата седмица имам две пътувания в страната, среща със социалисти. По никакъв начин не може да промени нито настроението ми, нито мобилизацията ми. Напротив, свръхмобилизираха ни, свръхмобилизираха ни включително и тия, които напуснаха партията.

Какво ще се случи с вас вън от БСП?

В политически аспект ли?

В политически аспект.

Пак казвам, смея да твърдя, че се ползвам с широката подкрепа на хората, с които работя тук, в Брюксел, в момента в Страсбург. Смея да твърдя, че се ползвам с немалка подкрепа в рамките на БСП, бих казал много голяма, особено на по-младата, по-жизнената част от партията. Бих казал, че се ползваме и с голяма външна подкрепа, не заради друго, а защото никой по никакъв повод не остава безразличен към политическите репресии. Да изхвърлиш 15 човека – това си е чиста политическа репресия, даже не и от съветски тип, не знам от какъв тип.

Знаете, че призоваха днес от екипа на г-жа Нинова да напуснете постовете, на които сте избрани – те смятат благодарение на партията.

Абсолютно вярно – благодарение на партията. Ние всички благодарение на тая партия сме имали своето политическо представителство. Но не може да е този интелектуалец сутринта, който го каза…

Атанас Зафиров.

Няма да квалифицирам.

Не, ще кажем името – Атанас Зафиров.

Не, не, не, не беше Атанас Зафиров. И той ли днес ги говори тия?

И той, да, и той.

Няма проблем. Не може да са тези хора, които са отвратили, отвратили 90% от левите избиратели в България, да ми казват какво ще правя. Не ще напусна БСП – кажете им, че ще направя задгранично бюро тук! Дали съм в легалност или в нелегалност, няма значение. Ще ги изчакам и ще минат тези "харизматици“. Да ми казва тоя, като последна инстанция ще ми се изказва. Не се притеснявайте, наистина не се притеснявайте. Просто наистина да имат търпение социалистите. Ще дойде време, когато ще бъде гордост да си български социалист отново. Когато не си наврян от свои и чужди в миша дупка, когато можеш с гордост да определяш политическия живот, а не да си патеричка към някой, към десни, към по-десни или към фашисти. Ще дойде това време.

Слушам ви, тъй като съм на слушалки, може би слушателите не могат да уловят фините нюанси на вашия глас, това вълнение, което излиза от сърцето – то не може да дойде от другаде, от душата на човек излиза, и се питам: къде им е акълът на "Позитано“ 20?

Няма да коментирам. Съжалявам, ако съм квалифицирал другари. Съжалявам, ако съм бил краен, наистина. Всички имат своите достойнства.

За кого ще гласувате на следващите избори за 49-ти парламент?

За кого да гласувам? За кого? Аз, ако гласувам за някоя друга партия, освен БСП, ще ми изсъхне ръката.

И на такъв човек сочат вратата – браво!

Е, няма да съм първият, няма да съм последният. Нали ви казах, хубаво е, че живеем в ХХІ век, защото иначе щяхме да сме на ешафода.

Очакваше се, между другото такова действие, такъв ход.

Да, очакваше се. Знаете ли какво направиха?

Но в този вид – не.

Хайде да бъдем сериозни и откровени. Да ви кажа ли?

Да, кажете?

Преди година и половина излязохме със Станислав Владимиров и Крум Зарков и те се почувстваха застрашени, почувстваха се застрашени, че има някаква млада генерация, която е способна да събира, която е способна да енергизира и да дава надежда. И трябваше един по един да ни очистят. Как очаквате, че Станислав няма да реагира?

Странно е, че не удариха по Крум Зарков. Аз очаквах, че и той ще го отнесе.

Удариха, как да не удариха по Крум Зарков?! Ама как да не удрят, вие знаете ли какво е?! Шест месеца, откакто е министър – това са непрестанни плювни. Сатанизират Крум, който е сигурно… как да ви кажа, наистина политическа надежда, наистина морален и последователен човек. Чест и привилегия е да сме в една партия. Те го съсипаха. Не виждате ли? Така че аз смятам, че това беше съвсем целенасочен удар срещу нас, което сигурно може и да се хареса от една малка част, но това, което направиха с 15 души младежи – 10 души от ръководството на Младежкото обединение, това няма кой да им го прости, нито ще им го прости.

Не виждам, кой би направил на следващите избори коалиция с г-жа Нинова, освен ако не е политически демагог. Не виждам, кой би могъл да направи такава коалиция.

Не знам. Ако питате Румен Овчаров, той каза, че БСП върви по правия път, така че ще видим, предстои да видим.

Вие не сте ли се замисляли да направите алтернативна БСП?

Не, не съм се замислял да правя нещо подобно. Не съм се замислял, макар че честно да ви кажа…

Тук е напълно обречено. Като ви слушам и като чета обобщенията… Между другото, да не пропусна – охранителната фирма на Конгреса много ме впечатли. Като журналист за първи път виждам такава на Конгрес. Отразявала съм ги почти всичките от 10 ноември насам – за първи път виждам партиен Конгрес, който да се охранява на трибуната от охранителна фирма.

Няма да се учудя, ако частна милиция има следващия път на Конгреса. Обаче ще ви кажа нещо наистина откровено. Според мен на тези хора това им е последният Конгрес, предликвидационен е този. Но така или иначе, наистина е тъжно, защото ние там сме съмишленици, единомишленици. Никой не е имал намерение да нарушава нито обществения ред, нито нищо, но това беше явна провокация, наистина. Но когато погледнеш делегати, когато превърнеш един празник в триумф на мракобесието, защото е празник форумът, на който се отива веднъж годишно, където хората си ходят в празничните дрехи. Между другото, ако съм критикуван за нещо, то е, че бях облечен така. Хората там отиват наистина в празничните дрехи, да се видят, да се заредят положително. Когато ти сложиш гавази на входа, какво очакваш? Не знам, нямам думи!

Най-странното в случая е, че вие нямате намерение да правите алтернативна БСП.

Не…

След като това, което виждаме, то е обречено, г-н Витанов, то е обречено.

Това, което ще направим, е да съхраним надеждата, че българските социалисти могат да намерят поле за развитие, включително и политическо. Как ще се развие оттук нататък, само времето ще покаже.

Цоня Събчева