Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия“ при СУ "Св. Климент Охридски, в интервю за Агенция "Фокус" за астрономическите явления през 2023 г. 

 

Ще има ли интересни явления в небето на България по време на празниците? Кои планети и съзвездия ще са по-видими? 

В последните няколко вечери на 2022 г. някои от ярките планети и Луната ще привличат погледа над югозападния хоризонт, веднага след стъмване. На 29 декември планетите Венера и Меркурий изглеждаха видимо близо. Наблюдаваха се много ниско над югозападния хоризонт вечер – в съзвездието Стрелец. Сатурн ще бъде в Козирог, а Юпитер – в Риби. 

Какви астрономически явления ще се наблюдават през 2023 г.?  

През 2023 г. се очакват общо четири затъмнения. Две от тях ще бъдат слънчеви – хибридно на 20 април и пръстеновидно на 14 октомври. Останалите две ще са лунни – от полусянката на Земята на 5 май и частично с малка фаза на 28 октомври. От България ще се наблюдават само двете лунни затъмнения. През годината условията за наблюдение на най-активните метеорни потоци ще бъдат сравнително добри. Това са Квадрантиди – с максимум на 4 януари сутринта, Персеиди – с максимум на 13 август и Геминиди – с максимум на 14 декември вечерта. Особено добри ще са условията за наблюдения на последния поток. През летните и есенните нощи ще се наблюдават удобно планетите Марс, Юпитер и Сатурн. Пак тогава ярката Венера ще изгрява рано сутрин като Зорница. 

Има ли явление, което ще бъде рядко срещано? 

На 1 и 2 март вечерта около 19 ч. ще можем да наблюдаваме удобно видимо сближаване, т.нар. съединение, на двете най-ярки планети – Юпитер и Венера. Явлението ще е достъпно за наблюдение с невъоръжено око над западния хоризонт. Дори нещо повече – при видимите сближавания на тези две планети, зачестяват съобщенията за "наблюдавани“ НЛО и други аномалии в небето! Получава се така, защото много хора не знаят, че планетите от Меркурий до Сатурн са видими с невъоръжено око – те изглеждат като ярки звездоподобни обекти, дори по-ярки от звездите. 

Видимите сближавания на планети не са рядкост – през 2022 г. също имаше съединение на Юпитер и Венера, но са много редки случаите, когато тези явления се наблюдават удобно – на фона на тъмно небе и достатъчно високо над хоризонта. Такива условия имаме едва няколко пъти за време, например 10 години. 

Кое беше най-интересното астрономическо явление през изминалата година? 

Имаше няколко интересни явления през отиващата си година. Най-достъпното за наблюдение бе частичното слънчево затъмнение на 25 октомври. То бе наблюдавано от много хора, понеже се случи при добри метеорологични условия. Имаше и явления, така да се каже – за познавачите на небето. На 16 май рано сутринта от нашата страна можеше да се наблюдава началото на пълно лунно затъмнение. На 8 декември също рано сутринта Луната закри планетата Марс, но облачността не позволи това да се види удобно. Късмет имаха наблюдателите само от някои градове в страната.