Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ,  в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

След като 14 дни автомагистрала “Тракия" беше блокирана, в четвъртък вечерта  миньорите и енергетиците обявиха, че прекратяват своето гражданско неподчинение, а движението бе пуснато. Те не са оптимистично настроени за обещаваното им светло бъдеще, заради това започват да събират подписка и планират през зимата ефективна стачка, с цел да разберат хората какво означава тогава, когато ги няма тези централи. Илюзия ли се оказа справедливият преход? Гост в студиото е вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. Добре дошли в аудиокаста на “Фокус" “Това е България", г-н Атанасов.

Здравейте и добър ден на вашите слушатели.

И какво се получи, г-н Атанасов, миньорите и енергетиците протестират, но политици и управляващи ги чуват до където им изнася?

Не бих казал така, не до където им изнася или най-малкото няма да им позволим да ни чуват, до където им изнася на тях. Ще си настояваме за това всъщност справедливия преход действително да бъде справедлив, а не да бъде нещо, което да плаши, както се оказа вече миньорите. Какво имам предвид? Имам предвид факта, че през последните поне две години управляващите не направиха това, което хората очакваха от тях, въпреки нашите предупреждения назад във времето. И всеки, който се интересува, може да види това на сайта на КНСБ. Ние винаги с определена последователност сме алармирали пред управляващите, кои са проблемите и какви решения очакваме от тях. Нека да върна малко лентата, не две години назад, да я върна само два месеца назад.

Какво направи КНСБ през тези два месеца?

Още в края на месец юли, преди т.нар. августовски ваканции, КНСБ изпрати писмо до правителството, до съответните ресорни министерства за това, какви критични решения трябва да вземат и то в много кратки срокове. Кратките срокове бяха в края на месец септември. В това писмо всъщност ние алармирахме, че решенията, свързани с Интегрирания план "Климат и енергетика“, с ПВУ, с Териториалните планове, дори и с несъществуващата все още енергийна стратегия, трябва да бъдат сложени на масата в най-кратки срокове, независимо от това, че идва месец август, и заедно със социалните партньори да вземем решенията, които са необходими.

А защо не бяха сложени на масата?

Бяха сложени по странен начин. През август месец всъщност бяха публикувани Териториалните планове за справедлив преход за обществено обсъждане. През август месец, когато нормалните хора почиват. Ние естествено от КНСБ следим абсолютно всички документи, които се публикуват, това е една от най-важните задачи на Централата, за да не допускаме някакво ощетяване на работниците. Естествено реагирахме с наше становище, което изпратихме до министерството за това,  какво мислим ние по предложения план за Териториалните планове. Вие знаете за това, което се случи на Старозагорските минерални бани с едно такова тайно представяне на Териториалните планове за Стара Загора и т.н. Всичко това доведе до голяма степен до митинга, който организирахме на 19 септември в София. Излязоха  10 000 енергетици, които всъщност много ясно казаха на правителството, че не сме  доволни от начина, по който те водят социалния диалог с нас, по отношение на тези изключително важни документи за страната ни. Какво се случи след това, само да ви припомня. На 19 септември т.г. ние представихме исканията, които бяха приети от целия  протест на правителството и предложихме сключване на едно Национално споразумение с няколко точки, които всъщност да ни дадат по-голяма яснота за това, какво ще се случва напред. Излязохме малко дори от рамките на т.нар. енергиен преход: ние поискахме Национален план за справедлив преход, който всъщност засяга и всички останали отрасли, които са засегнати от индустрията, транспорта, селското стопанство и т.н. Тези документи, отново казвам, могат да бъдат видени на сайта, те са публикувани много последователно. Ние, пак повтарям, имаме много последователна политика по отношение на този справедлив преход.

Но не се съобразиха с нея?

Да. Нека сега да ви кажа какво всъщност се случи и защо нещата след протеста ескалираха. Едно от исканията ни в декларацията, която беше приета, е Министерският съвет да не изпраща до Европейската комисия Териториалните планове за справедлив преход преди те да бъдат обсъдени със синдикатите. Всъщност това беше нарушено от правителството. Плановете ни се предоставиха предния ден, преди да бъдат изпратени в  ЕК. Сами разбирате, че ние нямаме как да имаме възможност да се запознаем с тях. Въпреки това се организира среща в Перник, в Бобов дол, и една в Стара Загора. Вие знаете, какъв беше резултатът от тези срещи. Не беше добър за управляващите определено и от тук нататък нещата ескалираха. Започнаха затварянията на магистралите и на проходите, това беше препъни камъчето.  И протестиращите поставиха шест нови искания пред правителството. Малко с игра на котка и на мишка, все пак къде да бъде срещата дали тук в София или в Стара Загора, вероятно сте следили целия този процес. Накрая се реши да има среща в парламента, с представителите на правителството и на партиите от парламента:  на тези, които подкрепят правителството, и на другите от опозицията. Започнаха дълги, тежки преговори, продължиха 6-7 часа. Някои от исканията отпаднаха, имаше и нови искания. Но като цяло по-голямата част от исканията бяха приети от правителството, дори ние се опитахме да засилим по някакъв начин това, което беше записано в отделните точки за по-голяма сигурност. Знаете, как се развиха нещата: колегите-енергетици и от двата синдиката подписаха споразумението, ние също от КНСБ като ръководство го подписахме. Колегите от “Подкрепа" не го подписаха, миньорите и от двата синдиката не го подписаха, защото всъщност те не получиха достатъчно уверение, че споразумението ще бъде изпълнено, въпреки че настояхме да има записани и конкретни срокове вътре в него. Въпреки всичко аз смятам, че това споразумение до голяма степен е част от Декларацията и от предложението за Национално споразумение, което ние направихме на 19 септември на големия протест.

Как го оценявате това Споразумение, г-н Атанасов? Тъй като и експерти, а и ние, като четяща публика много-много не разбрахме нещо от него. Не се ли изключват взаимно точките?

Аз не мисля така. Мога да коментирам всяка точка, ако искате от това Споразумение.

Едва ли е необходимо в момента.

Нека някои от основните точки.

Добре.

Така наречената Първа точка. Знаете, че ние и двата синдиката настояваме да се изпълни решението на Народното събрание от началото на тази година за предоговаряне на тези прословути 40% намаление на емисиите в енергетиката. По това всъщност ние чуваме, че се водят някакви преговори, но решения все още не сме видели. Това беше първото наше искане, което го има в Декларацията.

Г-н Атанасов, но за да се изпълни това ваше искане, зависи от решението на Европейската комисия. Неколкократно обаче от там през месеците дойдоха различни изявления, че Европейската комисия няма да предоговаря параметрите. Тоест тези въпросни 40% ние трябва да ги съкратим. Наш проблем е откъде. Това е тяхната позиция. И всъщност тази първа точка зависи от ЕК, където въпросителните са повече.

Не съм убеден, че е така. Не съм видял твърд отговор на ЕК, че ние не можем да предоговорим тези 40%.

Дай Боже да можем.

Това е отговорът на някакво средно ниво в дирекции в ЕК, които казват, че не може. И затова предложихме, ако тези чиновници, които си гледат чисто чиновнически на документа и не могат да вземат решение, ние предложихме министър-председателят заедно с г-жа Мария  Габриел, която би трябвало да знае точно и по какъв начин се развиват тези процеси в ЕК, да отидат при Урсула фон дер Лайен и да й обяснят каква е ситуацията в България и да поискат от нея, тя всъщност да обясни на чиновниците надолу, че все пак трябва да ни обърнат внимание и да потърсим някакво взаимно-приемливо решение за двете страни. Ние продължаваме да настояваме това да се случи. И затова винаги в нашите искания стои изпълнението на това решение от Народното събрание. Но нека да се върнем на Споразумението. Първата точка, която поискаха протестиращите беше свързана с осигуряване на механизъм за капацитет. Нещо, което нашата държава, да не използвам по-силна дума, но да кажем, пропусна да направи през 2019 г. Чухме какви ли не причини, че всъщност имаме помощ към американските централи, да не влизам в подробности. Но ни беше заявено, че ние не можем да искаме да продължим нещо, което всъщност нямаме. Дали е така или не е така, аз на преговорите имах възможност да кажа, че се съмнявам, че това е така. Каквото и да е, ние сме хора, каквито и да са документи, тези документи не могат да отразяват реалния живот и реалната действителност. Никой не може да ме убеди, че няма механизми с които при тази ситуация, при тези войни, при това, което се случва в света в момента, да няма механизми, които да не позволят да се продължи някаква форма на подпомагане за централите. Това, което се случва в момента, ще ги убие много скоро. Защото тези емисии, някъде наскоро чух един колега енергетик-експерт каза,  ами Европейският съюз не си изпълни Споразумението с нас. По предварителни договорки до 2030 г. цената на емисията трябваше да бъде 60 евро. Тя сега е 80, а стигна 100-100 и няколко. И когато се говори за пазарен принцип да мине  държавната ТЕЦ, примерно, той пазарният принцип вече го няма. Той го няма от 2005 г., когато всъщност влезе системата за търговия с емисии. Как да има пазарен принцип при условие, че има такъв рестриктивен регулатор, каквито са емисиите. Така че вземайки предвид всички обстоятелства никой не може да ме убеди, че няма механизми, с които по някакъв начин, ако се наложи помощ за тези централи от държавата, тя да не може да стане. Защо да не може да стане? Тук става въпрос за енергийна сигурност. Пазарният принцип е едно, но енергетиката не е "купувам една ябълка, продавам я и купувам две ябълки“. Не е такъв пазарът там и това трябва да е много ясно. Затова им казах, имаме и куп, не знам колко им е бройката на нашите евродепутати.

17.

Ами нека от тези 17 депутата, четем какви хубави неща вършат там, ако обичат да се заровят в дебрите на европейската чиновническа бюрокрация и да видят какво, как и по какъв начин те могат да помогнат. Това е първата точка и тя остана. Продължението на първата точка, която всъщност някой каза, че не го разбира, че е много сложно. Не знам дали сте го чели.

Аз изчетох много внимателно и то няколко пъти това Споразумение.

Да, действително на пръв прочит изглежда сложно. Аз също не съм енергетик, занимавам се със справедлив преход и всъщност така или иначе енергетиката е част от този преход. Нека накратко да ви кажа какво означава този запис. Този запис не е случаен, той е готвен от специалистите на Електроенергийния  системен оператор (ЕСО), не знам доколко ТЕЦ-а има участие, но съвсем накратко той означава, че първо, никой не пречи на ТЕЦ-а да работи на пазарен принцип, когато имаме, примерно ситуация като 2022 г., когато печалбите бяха много големи. Никой не му пречи да излезе на пазара за електроенергия, когато му е удобно. За да го съхраним обаче, защото благодарение на емисиите разликата между сегашната цена и това, което е произвеждал някога, не е малка. В този запис на ТЕЦ-а се гарантира да участва като част от критичната енергийна инфраструктура, да предоставя услуги на ЕСО, разбирате ли, и това ще му гарантира работата, защото ние без него в следващите 15 години не можем да си осигурим т.нар. Енергиен баланс. Няма как да стане, колкото и ВЕИ-та да направим, колкото и фотоволтаици да построим, това няма как да се случи.

Те са сезонни и периодични.

И никой не може да ни убеди в обратното. Вие виждате: през деня имаме, примерно 40% стигат фотоволтаиците, ама вечерта стават на 0.

Вечерта и през нощта.

Тогава кой прави електроенергията? Само от АЕЦ не стига. Това трябва да е ясно. Мисля, че и в предишното ваше предаване казахме, “стига сте ги противопоставяли въглищната енергетика и фотоволтаиците. Знам, че никой не може да ги спре тези нови технологии, но нека всичко да става плавно, без да създаваме излишни напрежения. Някой сигурно има интерес от това противопоставяне между въглищната енергетика и останалата част, ние като държава всъщност нямаме нужда от това нещо. И другото нещо, което е важно и за съжаление трябваше пак под наше давление да стане, е, че приемайки Закона за енергетиката с либерализирането на пазара на едро, участието на ТЕЦ-а на регулирания пазар в момента е 15%, работи за това, че ние сме на регулиран пазар битовите потребители, в целия този микс ТЕЦ-а в момента продължава да работи, защото ние трябва да го поддържаме. Той трябва да бъде част от него в работещо състояние, за да може електроенергийната ни система да бъде в баланс. Същото се отнася и за частните централи, примерно Бобов дол, за тази част на страната, ние на този етап не можем да се лишим от него. Това, което беше записано и това, което изключително много изнерви  енергетиците е, че ТЕЦ “Бобов дол" го бяха затворили, закрили, което е абсолютен нон сенс. Няма как да стане това, този ТЕЦ си има неговото място все още в енергийната система на страната. Те за разлика от всички останали са започнали да мислят напред по какъв начин той да продължи да работи. Знаете, че строят там голям фотоволтаичен парк, смятат част от мощностите да минат на газ и т.н. Отивам на втората точка, това, което искаха колегите от тези ТЕЦ-ве, всъщност да им се гарантира, че държавата няма да ги затвори административно. Тоест, те ще си работят изцяло на пазарен принцип, каквото и да им коства това. И да си намерят съответния  микс, с който да могат да бъдат на пазара. Ето това са първите две точки, те хич не са трудни за обяснение. Да, малко по-разширени са от това, което искаха протестиращите, но за мен то е в основата на това да има по-голяма сигурност.

Г-н Атанасов, но защо при това положение протестиращите, вероятно по-голямата част от тях миньори, заявяват, че започват подготовка за ефективна стачка през зимата?

Нека да продължим малко историята защо пак ескалираха нещата? След като Споразумението беше подписано, което отново смятам, че е добро, въпреки, че миньорите искаха повече гаранции да получат, че то ще бъде изпълнено. Ако сте следили това, което се случи, примерно Деян Дянков, който е председател на КНСБ в ТЕЦ 2 попита г-н Денков: “Каква е гаранцията, че това ще бъде изпълнено?" Отговорът беше: “Ако не се изпълни, ще си подам оставката".

Да, това го знаем.

Миньорите може би искат и допълнителна сигурност, че това Споразумение ще бъде изпълнено. Това, което искат между другото, нека да засегнем всички точки, по които по някакъв начин вървят разговори. Това, което искат миньорите е оттегляне на предадените Териториални планове. Те си настояват за това нещо. Дали това може да бъде извършено от правителството или не, правителството каза, ако ги изтеглим, за да ги пренапишем тези Териториални планове, ние ще загубим средствата. Дали е така или не, аз, пък и моите колеги от КНСБ в Централата разсъждаваме по разумен начин, по който искаме да се случат нещата. Какво имам предвид? Тези териториални планове не могат да бъдат изтеглени, а то някои дори искат за 6 месеца и т.н., но това няма да стане. Териториалните планове, ако бъдат предоговорени, това трябва да стане в следващите месец-месец и половина, не повече. Така или иначе, ние имаме Споразумение. За мен по-бързият начин е в тези два месеца ние да се опитаме да предоговорим с Европейската комисия това, което имаме ние в това Споразумение с правителството. А какво имам предвид? Не знам дали сте ги чели Териториалните планове, много малко хора, според мен в България са ги чели. Но там имаме заложени мощности от 1,6 гигавата останали въглищни мощности през 2030 г. Това, което ние успяхме да направим през Пътната карта, това е следващият етап, през който всъщнос ескалира напрежението. И ако ми позволите да ви кажа как се случиха нещата. На следващия ден, след приемане на Споразумението, имаше заседание на Комисията по енергетиката, която всъщност трябваше да гледа Закона за енергетика и трета точка в дневния ред, признавам си, че и аз дори не знаех в началото, беше приемане на Пътна карта. Първата точка беше приемане от Комисията по енергетика на Доклад до Народното събрание, където ние искахме Народното събрание да одобри, да бъде гарант, както се подписаха отзад част от политическите партии, които подкрепят правителството. Както и да е, мина това нещо, мина втората точка и трета точка беше  Приемане на Пътна карта, точно 20 минути преди започване на заседанието на парламента.

Вкараха тази точка?

Не, тя беше вкарана в дневния ред. Била е в края на краищата не знам точно как, но всъщност трета точка беше тази. Ние реагирахме изключително остро, реагирахме със скандал, заявихме на Комисията, че те ще си поемат отговорността, ако приемат тази Пътна карта за това, което ще се случи в държавата на следващия ден. В тази Пътна карта, само да кажа защо, бяха залегнали намаления на мощностите 2026 г.- 2,9 гигавата, 2030 г. - 1,6 и 2035 г. - 1 гигават, както е действащото в този момент в Плана "Климат и енергетика“. И ние казахме: "Вижте, има подписано вчера Споразумение. Няма как вие да изпратите такава Пътна карта с намаление на мощностите. Можем да я приемем, когато вътре няма мощности“. И по-късно разбрахме, че на едно късно заседание на Министерския  съвет това наше предложение е прието и Пътната карта беше приета без посочени мощности в годините напред. Така че при условие, че имаме такава Пътна карта, която е задължително условие от Плана за възстановяване и устойчивост и трябваше да бъде предадена и тя в тези срокове, за които говорихме. След като нямаме посочени мощности там, искаме това нещо да отпадне и от Териториалните планове за справедлив преход. И смятаме, че това трябва да бъде договорено в следващите два месеца. Сега, съвсем искрен съм, знаете, чули сте включително и много колеги казват, ами окей, ще загубим там едни пари, аз пък смятам, защо трябва да ги губим тези пари, ако можем  да ги вземем, но след като предоговорим Териториалните планове за справедлив преход в съответствие с приетото в Пътната карта. Ние така или иначе ако не успеем да предоговорим това, което е в Пътната карта или Комисията няма да се съгласи, така или иначе ние няма да ги получим средствата. Защо да не опитаме да имаме Териториални планове, които всъщност, носят пари за хората, аз винаги съм го казвал. Но това е една друга, много широка тема. По какъв начин тези пари и кой ги разпределя, за да бъдат...

Да, защото там също избухна скандал.

Няма как да не избухне скандал, ние много пъти сме повтаряли: пишете стратегии, каквото и да е, вътре няма числа, вътре няма разпределения, затова се получават и тези недоразумения, недомислици с разни фирми и т.н. Няма да влизам в тази посока, защото три предавания трябва да направим. Но ние искаме да видим конкретното разпределение на средствата: къде, за какво ще отидат тези средства, за да могат да повярват хората, че те са насочени към тях, че те ще стигнат до тях, че няма да стигнат до не знам си кой да стигнат или че някой ще ги открадне.

До офшорките на определени собственици?

Не искам да влизам в този разговор, не е наша синдикална тема. Ние искаме да видим, че тези пари наистина ще стигнат до хората, ето това и те искат да видят, за да повярват във всички тези приказки, че това са пари, насочени към тях.

Г-н Атанасов, защо обществото не можа и продължава да не може да разбере проблемът с енергетиците и миньорите?

Ако мога да помоля да конкретизирате въпроса, защото той има няколко измерения този въпрос. Коя част от обществото какво не може да разбере? Всъщност, видяхте, че в тези региони обществото подкрепя засегнатите.

Засегнатите. А вън от тях?

Голяма част от хората също подкрепят енергетиците и миньорите от гледна точка на това, че държавата трябва да има ясна визия,  какво ще се случва с енергетиката ни в нашата страна след няколко години най-малкото и напред.

А къде не могат да ви разберат?

Това е от липсата на тази енергийна стратегия, за която ние настояваме толкова отдавна, тя е част от Споразумението. Ние имаме обещание, че ще бъде изготвена и ще ни бъде представена на социалните партньори, за да коментираме заедно. Вижте, на нас ни е ясно, че дори и през последните дни много, хайде да кажем политици, се опитаха да разделят обществото и протестиращите миньори. Ние сме абсолютно наясно, че една част от обществото ще ни подкрепя, ще ги подкрепя енергетиците и миньорите, друга част няма да ги подкрепя. В един момент когато не можеш да пътуваш нормално, няма как след 5-ия ден или след 10-ия да не започнеш да изпитваш неудобство. На нас ни го казват, вижте колко сме откровени всъщност. На нас ни го казват: окей момчета, ние сме с вас, подкрепяме ви, обаче в един момент искаме да ходим на работа нормално, да няма такива задръствания. Казвате ни, че ще ни затворите, че няма да имаме ток по 12 часа, което някак си ни е трудно да го приемем, при условие, че ви подкрепяме изцяло. Но решете си проблемите с тези, от които зависи тяхното решение“. Но решението трябва да дойде от управляващите.

А то не идва.

Тези, които през последните години, независимо кои са, през последните години всъщност не взеха решенията, които да не доведат до това, на което сме свидетели през последните дни. Що се отнася до стачките. Стачката е нещо, което също не се разбира от обществото достатъчно добре. Стачката е нещо, което е между работник и работодател, т.е. ние трябва да не сме доволни от работодателите си в мините и в ТЕЦ-а, за да има трудов спор някакъв. Това не е толкова трудно. Ние никога не сме доволни, както знаете, винаги искаме по-високи заплати, винаги искаме по-добри условия на труд, което е много важно. Искаме здравословни и безопасни условия на труд, винаги искаме повече социални придобивки, това е нашата най-конкретна работа на синдикатите. Но в случая мисля, че колегите ще намерят достатъчно основание. Вчера слушах в парламента изказването на г-н Рибарски, който е представител на партията, която управлява в момента. Той каза: “в следващите месеци ще има проблеми с изплащането на заплатите, във връзка с това по-намалено производство в момента на въглища“. Има го на запис, може да се чуе и трябва да питаме, какво се случва? Това така ли е, не е ли така, какви мерки взимате, по какъв начин това ще бъде избегнато. Така че основания за стачки винаги ще си намерим.

Вие ще отправите ли тези въпроси?

Към правителството ли?

Да.

О, разбира се, разбира се, но вижте, ние сме демократична организация. Както виждате, това, което ни дадоха хората отдолу, нашите синдикални председатели в мините и в ТЕЦ-а, ние това защитаваме, това те са го поискали. Сега пак ще видим, какво те ще поискат от нас, за да можем ние през експертизата, която имаме в централите си, да им помогнем, за да се случи това, което те искат.

В крайна сметка, ще има или няма стачка?

Според мен ще има, започнало е събиране на подписка, доколкото знам. Но това не е нещо, което ще стане веднага. Това изисква време, за да бъде законно.

Колко и кога можем да очакваме тази стачка?

Предполагам, че до 1 месец ще се подготви стачката.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост. Благодаря ви за подробната информация, която и сега, както и при ваши предишни гостувания сте ни предоставяли и ни предоставяте. Благодаря ви за отделеното време.

Гостува ни вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов.

Цоня Събчева