Бившият съсобственик на ПФК"Левски" в периода 2013-2016 г. Николай Иванов, заедно с Иво Тонев и адв. Александър Ангелов, в интервю за предаването "Спортът на Фокус" на Радио "Фокус".

Разговарям с Николай Иванов, строителен предприемач,един от бившите силни хора на "Герена“ . Тримата заедно Иво Тонев и адв. Александър Ангелов управляваха "Левски“ и решаваха съдбините на синия клуб от 2013 до 2016 година . Г-н Иванов, напоследък синият лагер се раздели на две: едните са зад треньора Стоилов и изпълнителния директор Ивайло Ивков, другите са зад собственика Сираков и спонсора Мило Борисов. Негласно никой не ви обвинява в нищо, но Станимир Стоилов постоянно приканва да се каже истината за "Левски“, кой е натрупал тези почти 12 милиона към НАП.

Бих искал да ви попитам  как стояха счетоводно нещата в "Левски“ по време на вашето управление? Плащаха ли се данъци, плащаха ли се осигуровки, каква е финансовата истина от ваша гледна точка?


Здравейте. По времето, в което ние бяхме в "Левски“, може би периодът беше по-малко от 2 години, имахме споразумение с НАП и се изплащаха абсолютно всички осигуровки и по споразумението успявахме да изплатим всяка вноска на време. Откъде са се натрупали в момента, може би с времето, знаете, че наказателните лихви са доста високи, и ако не се погасявани, а и по принцип Национална агенция за приходите винаги събира първо главниците, а лихвите продължават да се трупат. Разногласията между собственици,  треньори и изпълнителни директори никога не водят добро. "Левски“ винаги е бил "Левски“, защото е обединен, защото е силен, защото е отбора на народа. И аз призовавам всички, които споменахте: и треньори, и директори, и собственика, и спонсора да си подадат ръка, да се разберат и да гледат в общата цел: "Левски“ напред.

А какво искате да кажете на сините фенове?

На сините фенове искам да кажа:Огромно благодаря  за това, което правите, което сте правили повече от 100 години, продължавайте така, "Левски“ е вечен, ще дойдат и по-добри дни.

Сега, 10 години по-късно, отчитате ли като грешка това, че беше съборен сектора А ,без да има осигурено напълно финансиране и за козирка най-малкото?

По времето, когато се събори секторът, аз още не бях в "Левски“, но въпреки всичко зная историята – събори се в момент, в който почти имаше договор за финансиране, и тогава, след като се събори трябваше да се построи. Наистина беше трудничко да се построи. И после с козирката на много пъти разчитахме на помощ и от държавата, сумата не беше толкова голяма, виждате как може да се помогне на пловдивските отбори, на "Локомотив“,  на "Ботев“. Мисля, че резонно публиката на "Левски“, и всички ние,  феновете на "Левски“ да очакваме и малко помощ в този момент от държавата, защото спортната инфраструктура е най-важното нещо.

Вие сте експерт  в строителството. На фона на сегашните цени и  инфлация, колко би могъл да струва една козирка  за сектора А  на стадион "Георги Аспарухов“?

Наистина не съм подготвен в момента, защото съм забравил точния проект, количествата, които бяха вътре, но предполагам че някъде около 3 милиона или може би малко повече. Самият проект може да бъде преработен, за да стане малко по-евтин. Но моето лично мнение е, че не трябва да се преработва. Проектът беше много добър, по-добре да осигурим парите и да изпълним визията на архитекта такава, каквато е била, за да имаме наистина съоръжение. Заслужава го София, заслужават го левскарите, и в крайна сметка и 3, и 4 милиона не са големи пари. Не са големи пари за държавата.

На фона на това което се случва сега с "Левски“ съжалявате ли, че вие, Иво Тонев и адвокат Ангелов се оттеглихте от ръководството на сините или просто такава беше икономическата ситуация?

Такава беше икономическата ситуация. Ако трябва да бъда честен, беше трудно. "Левски“ е голям отбор, трудно е да бъде издържан от един или от трима. Този модел "бащица“, това не е най-добрият модел. Моделът, в който само публиката издържа "Левски“, също не е добрият. Но чувам, виждам посоката на Наско Сираков, и мисля че е правилна да се намерят повече акционери. Същите са и идеите на феновете. Така че ще намерим пътя. Само "Левски“!

Очевидно е, че и сделката с Драган Шолак пропадна и вече този модел "международна бащица“ пък няма как да се осъществи.

Не трябва да го търсим даже. Всички си спомняме като деца приказката за неволята. Трябва да извикаме неволята и нещата ще се подредят.

Преди осем години Тодор Батков се отказа от едни пари, за да се смени собствеността. Мислите ли че сега Васил Божков трябва да се откаже в името на "Левски“  от тези пари, които има да получава? Говори са за 8.5-9  милиона евро.

Не, не мога да коментирам от името на г-н Божков. Аз не мога да знам състоянието, в което се намира той финансово какво е. Би било чудесно за всички левскари ако той може да се откаже от този дълг, всички  ще сме му благодарни.

Бойко СЕРАФИМОВ