Интервю на Агенция "Фокус“ с д-р Надежда Мечева, ръководител ветеринарна клиника на "Четири лапи“ в гр. Банкя, относно опасностите, които крие пиротехниката за животните.  

  

Д-р Мечева, наближава новогодишната нощ, а в голяма част от честванията включва пиротехника. Защо тя е толкова опасна за домашните животни?

 

Пиротехническите средства са изключително опасни за домашните и бездомните животни, тъй като това са неочаквани шумове за тях. Самият звук и светлина могат да доведат до много тежки състояния у домашните и бездомните животни. Могат да предизвикат силна паника и пристъпи на безпокойство. Затова призовавам всички граждани, които имат домашни любимци, да бъдат с тях в Новогодишната нощ.  

Могат ли да има дългосрочни ефекти върху животните от пиротехниката? 



Те могат да причинят много силен стрес и паника у домашните и бездомните животни. При бездомните животни е много по-опасно, тъй като много често от силния шум те побягват в неизвестна посока и могат да станат жертва на пътни инциденти. Всяка година много зачестяват такива сигнали при нас за пострадали животинки по този начин. От пиратките, които се мятат в близост до тях, много често тези животинки могат да получат тежки изгаряния. Едно нелекуване на подобни рани може да доведе дори и летален изход при пострадали животинки.   

Пиротехниката има сериозни и тежки поражения върху централната нервна система на животните. Примерно едно коте, което е излязло на разходка на терасата или се е подпряло на прозорец, един такъв силен шум може да го накара да направи движения, които то не иска в пристъп на паника, и може да падне от тераса и някакви по-сериозни усложнения. Трябва да бъдем отговорни и да честваме отговорно празниците си. Апелирам да изключат напълно използването на пиротехнически средства.  

Какви съвети бихте дали вие как да намалим стреса на животните в Новогодишната нощ? 

Хубаво е да бъдем с домашните си любимци. Да ги успокояваме, да им говорим с равен тон, да ги предупредим и да им разкажем какво ги очаква. Може да се опитаме да отвлечем  тяхното внимание с любима играчка, награди, да си играем с тях.  

Какви други опасности крият празниците за кучетата и котките? За какво трябва да внимават стопаните?  

Трябва да се обърне внимание, че животинките не би трябвало да ядат остатъци от нашата трапеза, защото доста често получават храносмилателни смущения. Апелирам да не се дават никакви остатъци, никакви кокали, тъй като животинките могат да пострадат и това да бъде пагубно за тях.  

Имали сме случаи на погълнати чужди тела. Доста често котките обичат да играят с украсата, която поставяме на елхата. Могат да бъдат жертва на нараняване със стъкла от счупена играчка и поглъщат доста често гирлянди. Това е много опасно за тях, тъй като едно подобно чуждо тяло може да причини много усложнения на по-късен етап.  Ако се случи подобно нещо, апелирам гражданите да потърсят най-близкия ветеринарен кабинет и да заведат животинчето по най-бързия начин за преглед.  

Нека да обърнем малко повече внимание и на бездомните животни през зимата. Какви опасности крие за тях студеното време?  

Бездомните животни могат да са много често жертва на премръзване. Апелирам всички граждани, ако имат възможност и имат стари дрехи и одеалца, да направят един кът за бездомно животинче пред блока. Ако имате възможност да го приберете в някой стар гараж или старо помещение, би било хубаво, тъй като минусовите температури навън не са особено подходящо за домашните и бездомните животни.  

Ако видят някое животно, което е премръзнало, предполагам могат да се обърнат и към "Четири лапи“ за помощ.

  

Да, могат да се обърнат към нас за помощ. Също така могат да звъннат на телефоните на всички организации, които се занимават с подобен тип дейност. Не трябва да забравяме, че колегите от общинското предприятие също имат клиника, така че могат да потърсят и тях. Така че всеки гражданин, който забележи премръзнало животинче, може да сигнализира и на тях, и на нас, за да може да му помогнем.