Изпълнителният директор на "Пампорово“ АД в интервю за "Фокус“ за предстоящия зимен сезон, цените на услугите и новостите в курорта Пампорово – Мечи чал.

Какви са очакванията за зимния сезон в Пампорово – Мечи чал? Има ли вече направени резервации на туристи от ранните записвания в курорта?

Ранните записванията традиционно през последните години се изместиха и станаха малко по-късни записвания. Този термин вече не е определящ за това, какво очакваме от даден сезон. Въпреки това въпросните ранни записвания се движат по-добре от очакваното. Лично аз разчитам на един добър сезон, при положение, че имаме нормални метеорологични условия, на база на които или да имаме естествен сняг, или да можем да активираме на максимум системата за изкуствен сняг. Това основно зависи от температурите, от влажността на въздуха. Чисто статистически през последните 12-13 години съм забелязал, че не можем да търсим логика или някаква последователност в поведението на времето в този регион. За мен е пълна загадка каква точно зима следва да очакваме в региона, въпреки че поне индикациите, които аз виждам и следя като дългосрочни прогнози през няколко различни източника, се очаква известно застудяване след около две седмици, което е възможно да бъде в степен, в която да може да стартираме системата за изкуствен сняг. Искрено се надявам на това.

Знаем, че през последните години традиционно български туристи почиват в курорта, очаквате ли ръст и на чуждестранните туристи и от кои страни?

Българите през последните 5-6 години трайно и твърдо разпознаха Пампорово като свой любим ски-курорт за прекарване на тяхната ски зимна ваканция. Така, че да – категорично тази инерция, това доверие, което сме върнали в хората през последните години, категорично ще се случи и тази. Безспорно най-много резервации имаме от българи към момента. Нашата основна цел – да върнем българите в Пампорово още отпреди 8-9 години, смятам че към момента е изпълнена в много голяма степен. Що касае чуждестранните туристи, програмите също вървят добре. Трайно и устойчиво развиваме всичко това, което сме направили през последните няколко години относно балканските пазари. Има известно раздвижване на пазарите Великобритания и Ирландия, излизане на някои компании от курорта, влизане на други, пренаместване. В този бизнес, както и в космоса има вакуум, в който, като една енергия се преобразува по един начин тя след това бива акумулирана в друг вид енергия по друг начин. Така че това, че една фирма е излязла от курорта, не означава че друга фирма няма да заеме нейното място.

Предвиждате ли през предстоящия сезон да има повишение на цените на услугите и на лифт-картите?

Безспорно ще има увеличение в цените на повечето видове услуги, няма как за съжаление да бъде спестен този елемент. Всички виждаме колко трудно оцеляват бизнесите. Към този момент не мога да кажа точно коя цена, каква ще бъде, тъй като виждате, че ноември месец КЕВР намали цената на газа с 40 %, сега "Булгаргаз“ иска през декември да бъде покачена с отново с 19 %. Горивата вървят ту нагоре, ту надолу. Заплатите са една трайно непостоянна величина, така че докато не влезнем в сезона няма да сме на 100 % наясно коя цена точно с колко ще бъде повишена.

Преди старта на зимния сезон сигурно вече започвате с набирането на персонал. Има ли недостиг на кадри, намира ли се лесно работна ръка в туризма?

На този въпрос вече и аз самия не мога да дам точен отговор. Не съм сигурен коя истина е по-голямата истина – дали има недостиг, или пък има излишък, вече и аз не мога да преценя да ви кажа честно. Много се промениха нещата през последните години. Хората имат едно непостоянно поведение и не мисля, че то е в полза на развитието на бизнеса като цяло. Това пък от своя страна допринася за един допълнителен хаос който се създава, една непредвидимост между работодатели и служители. Аз мисля, че през следващите месеци и година може би този тренд, за който повечето хора говорят, че има недостиг на работна ръка, ще се обърне по някакъв начин. Мисля, че прекалено много се изисква от работодателите и се опасявам, че доста фирми ще бъдат докарани до фалит с този модел на взаимоотношения.

Предвиждате ли новости през предстоящия зимен сезон, нещо ново и различно ще има ли в курорта, на което да се радват туристите?

Що се касае за ски-зоната, писта № 4 вече е обезпечена с инсталация за изкуствен сняг, големи ключови участъци от пистите са подобрени, тяхната рехабилитация и рекултивация през последните няколко месеца беше изключително успешна. Има доста дребни, малки неща, които хората ще ги забележат докато карат ски. Относно голямата новина за курорта – подмяната на триседалковия лифт, който е от "Малина“ до кулата Снежанка, тя ще започне през следващата пролет. Така че, ако всичко върви по план, това ще бъде последната година на стария триседалков лифт на "Малина“.

Нели ГЕРГЬОВСКА