Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

С наближаването на Великден се интересуваме за качеството и цените на козунаците. Бърз преглед сред сайтовете на основни пекарни показва, че цените са почти същите като миналата година или при разлика с няколко лева повече, но грамажът е друг. С парите за 600 грама козунак, който сме купували през миналата година сега ще купим 400 грама. И кое ще ни излезе по-изгодно - да месим или да купуваме? Наш гост е Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Добре дошла в Аудиокаста на “Фокус" “Това е България", г-жо Кукушева.

Здравейте, надявам се да открием великденските пожелания и да овкусим ефира с аромата на българските великденски козунаци.

Козунаците все пак са си повишили цената. Ценовият диапазон варира от 13-14 лв. до 120 лв.  в столицата и от 4,50 лв. нагоре в страната. Кое става различно с повишаване на цената? В Интернет можете да се натъкнете на невероятни парадокси.

Предполагам. Скоро не съм правила такъв обзор, но съм категорична в едно. Всички суровини, които се влагат в производството на козунаци, а те са мляко, масло, яйца, захар, фрукти, мармалад, шоколадови капки, локум, всъщност имат актуализирана цена спрямо миналата година. И това води неизменно до различна себестойност на козунаците. Има още нещо, което е много важно. В себестойността на всеки един козунак е калкулиран 50% труд, човешки труд, който обикновено е майсторски, който обикновено е нощен и струва доста пари.

Освен това се включва и енергията?

Цената на енергията в момента е стабилна и затова не я споменах, защото няма тези подскоци, които бяха характерни за миналата година. Имаме стабилна цена на енергията, което значи да има предвидими разходи. Разбира се, не на последно място стои и цената на транспорта. И да не забравяме, че върху доставната цена на всеки козунак има 20% ДДС, което е данък добавена стойност, винаги плащан от потребителя.

Адекватно ли е съотношението обаче цена - качество?

И хубав, и интересен, и много озадачаващ въпрос, защото качеството е не просто политика на производителите, а е индивидуална политика на всеки български производител на козунаци, хляб и всякакви видове изделия. Тъй като качеството обикновено е свързано и с вкуса, това още повече натежава на везната, колко почтени са производителите и как информират потребителите за състава на своите продукти. Качеството винаги е свързано с многообразието на продукти и с качеството на съответните продукти. Аз вярвам, че българските хлебари и сладкари знаят как да защитят качеството на своята продукция, защото ние оперираме на пазар, на който има огромна конкуренция. И качеството обикновено е точно това нещо, което кара потребителя да развърже кесията си, за да опита вкуса на истинския козунак.

Какво означава етикетът “Био" на козунака?

Такъв етикет няма сертифициран в България, няма сертифициран и в Европа, тоест, това е една търговска измама, с която обикновено злоупотребяват “майстори" опериращи в широкия пазар на интернет пространството. Няма био козунаци, не се произвеждат и всяка претенция за био козунак всъщност е примамка на наивни потребители, които са готови да платят много вярвайки, че ще получат изделие с изключителни качества, гарантирани здравословно. Но всъщност такова нещо няма. Затова апелът ми към всички потребители е: моля ви, не се доверявайте на търговски трикове. Био козунаци не се произвеждат в България и не само в България, няма био козунаци произведени в Европа. Ако има някъде представка био, това е с идеята да ви прилъжат да се доверите на съответния продукт. Истинските козунаци по традиция са близки до био-то, но в стила на домашния, традиционния български козунак.

Г-жо Кукушева, коя цена на козунака е оправдана? Как да се ориентираме?

Вижте, всеки потребител знае цените на основните съставки. Когато погледнеш един козунак, който има много-много по-ниска цена, първо трябва да се вземе предвид на кой щанд е изложен този козунак. Обикновено най-атрактивните цени са в търговските вериги, на които ние като доставчици предлагаме и доставяме на изключително атрактивни цени. Тоест, цената в момента не може да бъде критерий за качество или не качество. Цената трябва да бъде разумна, така че да отговаря на състава на изделието и да отговаря и на вкуса на потребителите. Не вярвам козунаци, които са в ценовата гама над 20 лв., а стигат и до 100 лв., вече има и такава практика, да имат по-добър вкус и по-добро качество от козунаци, които са под тези цени. Аз мисля, че на пазара ние оперираме вече повече от 25 години като български производители и всеки потребител е намерил своя производител, на който се доверява. Ароматът на прясно изпеченият козунак е този, който привлича най-много клиенти, защото отключва ендорфините в мозъка, които са свързани с усещането ни за щастие и пълнота.

Той отключва и спомените ни от детството за вкусните козунаци на баби, на лели, после на майки?

Да, и за козунаците, които може би сами ще решим да си направим в домашни условия. Козунакът е сложно тестено изделие от гледна точка на дълготрайността и двуетапността на неговото производство. Но от друга страна, той винаги се получава произведен в домашни условия. Само единственото, което трябва да предвидят домакините, е един 6-7 часов работен ден, който да е отделен за производството и за приготвянето на този невероятно вкусен, свещен, великденски хляб. Който трябва да дарим, който трябва да споделим, който трябва да омесим, наричайки го за по-добри времена, за щастие, за мир на планетата. Все неща, от които се нуждаем всички.

В търсене на куриози попаднах на фирма, която срещу 195 лева организира курс за еднодневно обучение за направата на козунак. Очевидно пазарът е доста разнообразен?

Разбира се, вижте, желанието особено на младите хора да експериментират в кухнята вече не е мит, а е ежедневие, към което се подхожда с максимална подготовка. Така че обучителни центрове и фирми, които предлагат такъв тип обучение има доста. И няма лошо да се ползват тези знания. Но има и възможност през интернет клипчета, през различни платформи, през отваряне на старите тефтери на нашите баби, през старите книги за домакините, издавани някога, в началото на миналия век, да направим един изключително вкусен и ароматен великденски козунак.

Само от брашно от българска пшеница ли са козунаците ни за Великден?

Основно да. Бялото брашно, което се ползва при производството на козунаци тип 500 е брашно от изцяло българска пшеница с високо белтъчно съдържание, от което съдържание се получават т.нар. “конци" на козунаците. Затова усещането на вкусване на козунака е като да лапнеш захарен памук, той да се разтваря в устната кухина. Това е майсторлъка на истинския великденски козунак.

Казахте вече за нелоялните, некоректни фирми, които оперират в Интернет, но имате ли информация, колко са тези фирми, които работят на черно във вашия бранш?

Нямаме такава информация. Не можем и да събираме такава информация. С такава информация може би разполагат контролните органи от рода на Българска агенция по контрол и безопасност на храните. Но тъй като те са агенция, която съсредоточава в своите правомощия за контрол контролът на целия хранителен и питеен пазар, се съмнявам някой да води такава статистика. Изобщо темата “Сива икономика" в България е забравена тема, която удобно се вади предизборно, правят се едни гръмки и страшни обещания, след което темата отново влиза в долапа и чака следващите избори.

От години вашият браншови съюз настоявате за силен контрол в сектора. Получихте ли го, или поне частично?

Секторът се саморегулира по отношение на производството на хляб, чрез въвеждане на нулевата ДДС ставка на хляба и ще обясня как. Първо хлябът поевтиня с 20%. И в момента върху цената на хляба не се начисляват 20% ДДС. Второ, нещо много важно, вече няма хляб с ДДС и хляб без ДДС, както обикновено работи сивият сектор, той никога не внася ДДС в бюджета. Така че премахването на ДДС освен изключително социален ефект, засягащ джоба на българските данъкоплатци имаше и този вторичен, но не по-малък ефект върху хлебопроизводството в страната, като изравни условията за бизнес за всеки и освети много работни места.

А мислили  ли сте да създадете платфрма на вашия браншови съюз, в която ваши членове да предлагат продукцията си? И хората да са спокойни, че всъщност това е качествена продукция, а фирмите са коректни търговци и производители.

Да, обмисляме такава идея. Разбира се, тя има много особености, една от които е: как да запазим лоялната конкуренция между тези фирми. Да не се получи една фирма с много високи преференции, за сметка на друга, която загубва своите преференции. Работим върху това, ще бъде сложно и дълго, но вече имаме екип от експерти, които мислят върху варианти. За да сме по-близо до потребителите, за това става въпрос.

Логично е да го направите, г-жо Кукушева, защото след като има платформи за продажба на вакуумирани козунаци без яснота за съдържанието и с неясен произход, вие, които работите качествено и почтено, би трябвало и вас да познаваме събрани на куп?

Да, съгласна съм с това. Новото време и дигиталните възможности на това време изискват от нас да правим и такива инициатива и да комуникираме по-тясно с производителите.

А необходими ли са законови промени за регламентация на вашия пазар?

Не бих казала, че е необходимо повече регламентация от тази, която съществува в момента. Защото всяка административна тежест, каквато представлява и всяка регулация, всъщност покачва цената на нашите изделия. Защото изпълнението на административни задължения води до назначаване на нови хора, които да се занимават точно с тази дейност. А всеки разход  на производителя влиза в стойността на изделията, които той произвежда. В този смисъл считаме, тъй като отговаряме изцяло на европейското законодателство и всички еврорегламенти са приложими в България, че не е необходимо в момента да има поредно административно натоварване на бизнеса, тъй като цената в крайна сметка ще трябва да се плати от българските потребители.

А как се справяте в натоварената с напрежение ситуация в държавата?

Ние с политика не се занимаваме.

Тя как ви се отразява?

Но това текучество, което забелязваме по отношение на приоритети, изпълнение на приоритетни мерки, всъщност води до една несигурност във всички бизнес оператори. А несигурността води до покачване на цените. Защото липсата на предвидимост увеличава коефициента на поетите рискове. И това неминуемо пазарът го усеща с постепенно и плавно покачване на цените.

Всъщност, вие какви проблеми срещате? Човек като ви слуша, ще си помисли, че вие изобщо нямате никакви проблеми, а май не е така?

Като всеки бранш, ние също се срещаме с определени нормативни уредби остарели във времето, които би трябвало да получат своето ефективно освежаване. Но независимо от това, повтарям, към момента считаме, че има равновесие между българско законодателство и европейско приложимо такова, така че да се стабилизират бизнес отношенията в България, за да може бизнес операторите да се развиват изцяло на конкурентна среда, а не използвайки един или друг канал за оказване на натиск под каквато и да е форма на пазара.

И на финала се изкушавам да ви попитам: кой е любимият ви козунак?

Домашният.

Вие ще си го омесите ли?

Всяка година го омесвам аз с внуците си, той създава нотка на доволство и радост. Защото правим хляб, който споделяме, даряваме и който носи нашите най-добри пожелания и вяра, че справедливостта ще възтържествува и мирът ще победи.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост и за времето, което ни отделихте. Светли празници!

Светли и почтени празници ви желая, всичко добро.

Гост в студиото бе Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.