Пианистката Лола Астанова ще свири на 6 юни в зала 3 на НДК. Поради логистични причини и наложена промяна на част от датите от турнето, концертът, предвиден за 30 май в Пловдив, се отменя. "Фокус" се свърза с талантливата млада дама, за да й зададем няколко интересни въпроса:

- Българските фенове с нетърпение очакват концерта ви у нас. Какво знаете за България?

- Благодаря! Това ще е първото ми посещение в България, но знам, че това е страна с богата история, една от люлките на европейската цивилизация. Нетърпелива съм да науча повече, да се срещна с публиката и да опитам традиционни български ястия.

- Изключително популярна сте в социалните мрежи. Те със сигурност помагат на творците, но много известни личности се оплакват от негативизма в интернет. Как бихте коментирали "тъмната страна на интернет популярността“.

- Със сигурност има хора, които пишат обидни коментари, докато крият собствената си неудовлетвореност зад аватар. Но има толкова малък брой от тях в моята публика, че едва ли заслужават внимание. Обичам, когато хората споделят честните си мисли и могат да водят оживен дебат, но когато спрат да се държат цивилизовано ми става скучно и си тръгвам.

- Постигнали сте големи успехи в сферата на музиката, талантът ви е признат, а стилът разпознаваем. Какво е успехът за вас? За какво мечтаете и какво още бихте искали да постигнете?

- За мен успехът означава да си изкарваш прехраната от това, което обичаш, да имаш свободата да избираш собствения си път. Ако можете да направите това в избраната от вас област – бих казала, че сте постигнали успех.

- Определят ви като най-сексапилната пианистка в света, вие как бихте определили себе си?

- Бих се описала като страстна и амбициозна. Но аз имам чувство за самоирония, така че не приемам тези етиките насериозно.

- Какво е за вас класическата музика?

- Считам себе си за последовател на тази велика традиция и това е музиката, която познавам отблизо. Но също така мисля, че това е изкуство, което трябва да се развива чрез творците.

Ако музиката не е в крак с времето, ако остане неподвижна, рискува да се превърне в ням филм – интересен за малцина заклети фенове, но непривлекателен за останалите.

- Защо се обличате толкова предизвикателно? Това не измества ли фокуса от самата музика?

- Обличам се, както се чувствам и нося това, което ми харесва. Никога не мисля целенасочено как да "провокирам“. Следвам себе си. Любопитно е да се види как някои хора реагират на това. Мисля, че това говори повече за тях, отколкото за мен.

- Кой е най-ценният урок, който сте научили от вашите родители?

- Да ценя и оползотворявам всеки ден, защото сме тук за ограничено време.

- Изпитвате ли сценична треска преди концерт?

- Не изпитвам сценична треска, бих го нарекла адреналин. Чувствам прилив на адреналин и силно вълнение. Това се случва преди всеки един концерт.

- Ако някой ден напишете мемоари как бихте ги озаглавили?

Хммм....Това е интересен въпрос. Но усещам, че съдържа някакво предизвестие за край, а аз въобще не съм готова да спирам. Нека поговорим отново за това след няколко десетилетия. Обещавам, че мемоарите ми няма да ви разочароват.