Президентът на Българската федерация по бокс - Красимир Инински, говори по време на днешната открита тренировка на част от националните ни отбори при мъжете и жените.

България ще изпрати седем родни боксьори на предпоследната световна олимпийска квалификация за Летните олимпийски игри в Париж, която ще се проведе в Италия от 3 до 11 март.

Г-н Инински, два дни преди да заминете за Италия, където ще се проведе предпоследната олимпийска квалификация за Лените олимпийски игри в Париж тази година. Вие като глава на тази федерация как виждате отгоре процеса и подготовката, която направиха нашите момчета и момичета?

 - Това, което виждам, направили сме максимума. Всичко, което са поискали, е изпълнено. Имаме много тясна връзка и комуникация, работим на високо ниво. Направихме спаринги с азиатски и американски боксьори. Обнадежден съм за това, което ни предстои.

На последните Олимпийски игри в Токио имахме само трима представители, а вече до този момент, преди последните две квалификации, също сме с три квоти. Прогресът е видим за всички. Докъде се простират мечтите?

 - Мечтите са безкрайни, но трябва да сме реалисти. Не мога да деля моите състезатели. Всеки отива да вземе квота и всеки има своя шанс и потенциал да го направи.

Говорих преди малко с г-н Александър Александров, който ми каза, че в много от категориите има по 70 участника. Очертава се много сериозна конкуренция в Италия.

 - Наистина много сериозна конкуренция. Много от настоящите медалисти от световни първенства и Олимпийски игри все още не са взели квоти, така че това, което предстои, ще бъде много по-силно от световно първенство. Но все пак пътят е дълъг. Първо имаме Италия, след това още една световна квалификация в Тайланд.

Подготовката от началото на годината и най-вече неофициалното световно първенство Купа "Странджа", което всяка година се провежда в България по добра стара традиция. Как ви се видя всичко до този момент?

 - Това, което сме си заложили като план и начин на подготовка сме го свършили. Нашата цел беше боксьорите ни да не са във върхова форма на "Странджата", а след това за предстоящата квалификация.

България е много добра в аматьорския бокс. Не сме световна сила, но може да се каже, че сме европейска. Възможно ли е според вас професионалния бокс да настигне аматьорския?

 - Преди да оглавя тази федерация, аз съм основател на Професионалната боксова лига в България. Това, което вече се случва тук, е една моя сбъдната мечта. Не деля боксьорите на професионалисти и аматьори. Сега има много плавен преход от олимпийския към професионалния бокс и работим много добре под една шапка. Смятам, че вървим в правилна посока и се надявам в скоро време да имаме нашите нови герои в профи бокса като братя Пулеви. Те са излезли от същата тази федерация, това е техният дом. Те може да се нарекат пионери, но и преди тях има Тончо Тончев, Мартин Кръстев. Откакто аз съм поел федерацията, винаги съм работил за обединение - да имаме стратегия и визия и след олимпийския бокс да се премине кум професионалния. И това вече се случва и може само и единствено да ме радва.