Костадин Костадинов, лидер на ПП "Възраждане“ в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

Интервюто е дадено на 19.04, сряда, в 14.15 часа.

В Епизод 61 отАудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ търсим отговор на въпроса: как ще продължи 49-ия парламент, след като още преди конституирането му, преди заклеването на народните представители, той изпадна в блокада? Наш гост е лидерът на политическа партия "Възраждане“ Костадин Костадинов. С него ще разгледаме парламентарната картина и разбира се вариантите й във времето.  Г-н Костадинов, направи впечатление великденското обръщение, което направихте: "Христос Воскресе! И дай Боже, и България също!“  

Всяка година пиша едно и също, защото това, което аз искам да се случи с нашата държава, все още не се е случило. Между другото по подобен начин преди да се възстанови държавата Израел там са се поздравявали евреите, които са имали националната мечта: един ден да успеят да имат своя собствено държава и Йерусалим да бъде нейна столица. И всяка година на тяхното голямо религиозна честване те са казвали: "И догодина в Йерусалим“, т.е. посланието е било: догодина този път вече честването да бъде в Йерусалим. Съответно аз всяка година пиша едно и също по време на великденското тайнство, и то е наистина освен възкресението на Христос, един ден да можем да отбележим и възкресението на България. Защото нашата държава наистина е на командно дишане, тя не е напълно мъртва все още, но е системно умъртвявана вече в продължение на повече от три десетилетия, и този процес продължава. Вие говорихте преди малко за това, че Народното събрание е блокирало и каква ще бъде неговата съдба, аз честно казано се надявам то да последва максимално бързо съдбата на 48-ото Народно събрание и колкото се може по-скоро да бъде разтурено, защото и в това Народно събрание предателите и предателствата надделяват над българските национални интереси. 

Какво имате в предвид: кои предатели и кои предателства? 

Може би имаше някаква много скрита символика в това, че парламентът беше свикан точно в сряда, в деня, в който Юда взема решение да предаде Спасителя. Но предателства спрямо България, разбира се на първо място, и на второ място никак не е за подценяване предателство спрямо избирателите. Днес станахме свидетели на едно такова крупно предателство, извършено от патерицата на ГЕРБ в това Народно събрание коалицията на "Продължаваме промяната“ и "Доносническа България“. Днес те предадоха а може би и продадоха, това последното ще го разберем скоро, своите повече от половин милион избиратели, които всъщност се оказа, че са гласували за това техните избраници не да изчегъртат ГЕРБ, а да направят една хубава шпакловка на ГЕРБ. Защото очевидно е, че изчегъртването приключи и сега започна замазването, а накрая вероятно ще има пребоядисване. И всичко това нещо ще го свършат хора, които влязоха в политическия живот на страната с обещанието и заявката да изчегъртат ГЕРБ, а сега в момента правят коалиция с тях. Наистина безкрайно гнусно предателство. Аз в интерес на истината не съм избирател на "Продължаваме промяната“ и "Доносническа България“, но няма как да не изразя своето възмущение, защото в крайна сметка аз може да не харесам избраниците, но съм длъжен да харесвам избирателите, защото избирателите са част от нашия народ, от моя народ. И както сега гласуват някои от тях за "Продължаваме промяната“ или за  "Доносническа България“,  утре могат да осъзнаят грешката си и да гласуват за "Възраждане“, защото нашите 358 000 български избиратели, които гласуваха за свободата и за възраждането на България на последните избори, на предишните избори една част от тях не са гласували за нас, на по-предишните още по-голяма част. А пък ако върнем лентата назад във времето, когато "Възраждане“ се създаде преди почти 9 години, тази година на Видовден, на 15 юни ще станат точно 9 години откакто се създадохме, ние бяхме 58 човека. Така че всеки един от нашите гласоподаватели, човек е изживял своите разочарования, огорчения, и аз мога само и единствено да им съчувствам на тези хора, които сега в момента изживяват своите разочарования, огорчения от поредното предателство на патериците на ГЕРБ "Продължаваме промяната“ и "Доносническа България“, които днес подкрепиха кандидата на ГЕРБ, заедно с "Има такъв народ“ между другото, но да кажем, че за "Има такъв народ“ въобще не е изненада. Те и миналата седмица гласуваха за ГЕРБ, и сега ще гласуват за ГЕРБ, и тепърва ще продължават да гласуват само за ГЕРБ. Очевидно това е тяхната роля. По-голямо обаче е предателството на, пак повтарям още веднъж, патериците на ГЕРБ "Продължаваме промяната“ и "Доносническа България“.  

Не забравяйте, че ключови фигури от интелектуалските и обществени среди призоваха, преди формирането още на парламента, да се направи такова правителство. 

Знаете ли, аз видях този списък на стоте "интелектуалци“, които интелектуалци ги слагам в кавички, нали ние сме в момента в радио ефира, няма как да покажа какво точно изпитвам, като кажа тази дума, защото те са всичко друго но не и интелектуалци. Гледах този списък и много се смях. Тези хора нямат въобще никакво право да се наричат така, както твърдят, че се наричат. Защото интелектуалецът според тях е едва ли не някакъв мозъчен елит на българската държава, а там аз не виждам елит, там виждам утайка. Там виждам едни отчаяни американски агенти, хора, които са били дълги години през своята кариера на американско заплащане, някои от тях на доста сериозно, които сега в момента отчаяно викат и зовът за помощ своите задокеански господари да направят всичко необходимо, за да може да има правителство. Защото това, което ужасява тези представители на българската грантоядна аристокрация, е България да има българско правителство. Защото ако има българско правителство, за тях всички достъпи до донорски средства и до грантове ще секнат, ще им се наложи да отговарят за своите престъпления към България, които са извършвали в качеството си на чужди агенти, на американски агенти най-важното нещо което е, и ще бъдат демаскирани и делегитимирани като представители на уж някаква гражданска общност, а реално такива, какви са: обикновени държавни изменници, шпиони и вредители. 

Д-р Костадинов, вие в сряда имахте среща с Борисов. За какво разговаряхте, така че след тази среща той излезе доста твърд и категоричен в някои свои постановки, за които в предишните дни го забелязахме по-дипломатичен? 

Това, което говорихме, беше, че няма как да подкрепим правителство на ГЕРБ. Имаме големи, огромни цивилизационни различия с ГЕРБ, и всъщност за разлика от "Продължаваме промяната“ и "Доносническа България“, които са вече патерица на ГЕРБ,  "Възраждане“няма как да бъде патерица на когото и да било. Това беше разговорът, който проведохме. Той беше не много дълъг, кратък и лаконичен. Ние бяхме длъжни да проведем такъв разговор от уважение към избирателите на тази политическа сила, защото пак ще повторя, ние сме длъжни да ги уважаваме. Един ден една част от тези хора, да не кажат всичките, ще гласуват за "Възраждане“, бъдете убедени в това. Така че разговорът, който ние проведохме, беше такъв разговор, какъвто може да проведем с  абсолютно всички други в парламента, водени от презумпцията, че в парламента в крайна сметка трябва да си говорим помежду си. То и думата "парламент“ идва от..  

От parlare. 

От "говоря“, точно така. 

Не от парлама. Много наподобява, но не е.  

Макар че много наподобява. И от тази гледна точка разговорът беше полезен, защото ние заявихме за пореден път ясно и категорично и в очите на ръководството на ГЕРБ, защото Борисов беше заедно с Томислав Дончев, че няма как да подкрепим техен кабинет, с което слагаме и точка на всички многобройни спекулации, които се оправяха към "Възраждане“. Защото знаете ли, миналата година когато падаше кабинета на Кирил Петков, тогава няма да забравя как един народен представител от "Продължаваме промяната“, Росен Костурков дойде и каза при нас: "Сега, ако вие гласувате срещу нашето правителство, ние ще кажем на нашите медии да обясняват навсякъде, че вие сте патерица на ГЕРБ и на ДПС“. И аз се разсмях и му казах, че това е абсолютен абсурд, ние  не можем да сме въобще никога патерица на когото и да било, и дори да кажат нещо подобно, няма кой да повярва. Така и стана в интерес на истината, никой не повярва на тази лъжа, обаче нали знаете, че не трябва да правиш на другите това, което не искаш да ти се случва на теб. Това, което тогава направиха с разпространението на тази клевета и лъжа по наша адрес, защото наистина американските медии, които работиха за "Продължаваме промяната“, го обясняваха навсякъде това нещо, сега в един момент им се случва на тях самите. И аз наистина не знам с какви очи тези хора ще обяснят своето юдово предателство на своите избиратели. Смятам, че се с днешния си ход "Продължаваме промяната“ ще имат много сериозен проблем с влизането в следващия парламент. Освен ако не са в коалиция  с "Доносническа България“, но дори и при "Доносническа България“ ще има отлив, защото техните избиратели в крайна сметка са, смятам, достойни, честни и почтени хора, каквито са всички избиратели, и надявам се, и вярвам в това, че са такива и всички избиратели въобще в България, дори и тези, които отиват да гласуват. Така че не вярвам един нормален честен и почтен човек да прости подобно предателство. Аз знам какво би се случило с нас, ако ние направим нещо подобно. "Възраждане“ просто ще изчезне от политическата сцена. И точно поради тази причини ние няма да направим нещо подобно, защото аз почнах с това, че ние се създадохме преди 9 години като политическа организация, обединяваща хора, които не виждаха отникъде спасение на принципа, че спасението на давещия се е в ръцете на самия давещ се, така основавахме нашата организация, няма как да допусна това, което на мен ми се е случвало, да се случва и на хората, които вярват в нас. Защото аз също съм бил лъган в своите очаквания, в своите надежди, в своя вот, и не съм само аз, и далеч не съм единствения и само аз. Няма човек, който не е бил лъган в България. Но смятам, че трябва да сложим край на тази постоянна верига от лъжи и предателства в българската политика, тя трябва да бъде прекъсната, нали знаете, в една верига достатъчно е да скъсаш една брънка – ние скъсахме тази брънка по отношение на хората, които вярват в идеята, че България може да бъде свободна, независима държава. Сега остава да направим така, че да прекъснем веригата и в посока към другите типове електорати в България, които са заблудени от това, че когато примерно да кажем си член на Европейския съюз и на НАТО, получаваш един вид някакво специално отношение, гаранции за икономическо развитие и за модернизация на нашата страна. Напротив, виждаме, че се случва точно обратното. От тази гледна точка наистина не искам да съм на място на избирателите на предадените и на може би продадените избиратели на "Продължаваме промяната“ и "Доносническа България“, искрено им съчувствам, и го казвам с максимално чисто сърце, защото съм бил лъган и знам колко е гадно и неприятно. 

Вие с постоянстваща упоритост наричате "Демократична България“ по друг начин. Защо?  

Защото не са демократи. Демократите приемат чуждото мнение, демократите не пишат доноси. Докато тези хора осмислят своето политическо съществование с писането на доноси. Те нищо друго не правят освен да пишат доноси. Извинявайте, дори на 2 април в деня на изборите техни активисти бяха написали донос в полицията заради това, че хора играели хоро в центъра на София, пред театър "Иван Вазов“ и единият от тях агитирал за "Възраждане“. Какво има да говорим? Тези доносници писаха доноси срещу мен, срещу моето семейство, срещу моя син. Тези доносници непрекъснато пишат доноси срещу нас в чужди посолства.Тези доносници осмислят своето политическо съществование с говорене против България, против българска държава, против българския народ. Те са доносници, а доносниците са утайката на обществото, съответно и "Доносническа България“ е  утайката на българската политика. 

А с вашата непоколебимост ли си обяснявате факта, че на тези избори за вас гласуваха най-много хора с висше образование, с което бе поразрушен мита, че след вас върви лумпениадата на България?  

Не, това не е мит. Това е поредната клевета на доносниците и на американските медии у нас, разбира се. Всъщност, истината е, че още на предишните избори се видя тогавашният процент на хората, които гласуваха за "Възраждане“ с висше образование, беше 48%.  Беше от проучване на "Галъп“, които между другото всеки път правят такъв подробен анализ. Тогава никой не му обърна особено внимание, но ние бяхме четвърта сила. Сега в момента станахме трета сила и изведнъж почнаха да обръщат голямо внимание. Реално процентът ни се е повишил с 5%, ако преди висшистите са били 48, сега са 53%, но аз честно казано не обръщам голямо внимание на това. Моите двамата дядовци бяха с основно образование, но бяха природно интелигентни хора. Образованието в наши дни за съжаление нищо не означава, за съжаление го казвам, защото има страшна девалвация на дипломите. Така че аз не смятам, че това е някакъв особен критерии, по който трябва да оценяваме избирателите на "Възраждане“. За мен е много по-важно друго: че зад нас застанаха 358 000 свободни и непоколебими българи, без значение дали са с висше образование, дали са със средно, дали с основно, дали въобще имат образование. Честно казано, пак повтарям, за мен това не е от толкова голямо значение, защото живеем във времена, в които има и хора, които искат да получат образование, но просто не могат да си го позволят. Нека да не го забравяме това. Защото живеем във времена, в които искаш да получиш достойно здравеопазване, но не може да си го позволиш, и като не може да си платиш да кажем операция в болницата, просто умираш, умираш като куче. Ето днес моята тъща е в болницата, и формално операцията е безплатна, защото е здравно осигурена и цял живот си е плащала чинно вноските. Съответно тя е пенсионирана вече, но така или иначе цял живот си е плащала вноските. Само че се оказва, че покрай безплатната операция тя трябва да закупи и съответния брой консумативи. Цената на консумативите е 3200 лева. И сега си представете, че нямате 3200 лева, умирате, просто умирате, просто умирате, като куче умирате. На този фон как да не ги наричам "доносници“, как да не наричам тази измет "измет“, каквато е? Защото точно тези гнусни доносници превърнаха България в най-бързо изчезващата, умираща държава в света. Благодарение на тяхната здравна реформа, благодарение на тяхното управление, защото доносниците ни управляват години вече наред, защото Иван Костов беше човекът, който всъщност започна т.нар. "здравна реформа“ и защото доносниците са всъщност продължението на костовата политика и на костовата партия всъщност, нали тя ДСБ е част от "Доносническа България“.  

Ама след Костов дойдоха други. Размиха се пътеките.  

Да, да, то се продължи малко по принципа без Ленин по ленински, нали, както правят старите болшевики, така и съвременните доносници без Костов по костовски продължиха. Няма никакво значение всъщност кой управлява, реално моделът за управление се задава от "Козяк“ 16, от американското посолство. Американците искат просто България да я няма като държава, те искат тук да има територия, населена от деградирало малобройно население, което да им бъде подчинено във всеки аспект. Те и затова искат да ни заличат, защото просто тази територия тук очевидно им трябва, но им трябва като територия, а не като държава. И тези колаборационисти, хората, които участват, сътрудничат на окупатора на практика, един ден ще понесат възмездие за своите престъпления. Аз затова казах преди малко, че този в списък на стоте т.нар. "интелектуалци“, всъщност е списък на стоте изтъкнати колаборационисти. Това са хора, които сътрудничат на окупатора, хора, които сътрудничат на нашите врагове.  

И смятате, че американците имат  интерес тук? Не им е до нас. 

Ами, дали? Като не им е до нас, защо тогава има четири военни бази в България, защо тогава толкова много държат да има българско правителство, защо толкова държат тогава България да участва в коалицията на войната? 

А, коалиция на войната? Къде е тази коалиция?  

Тя се формира в момента. Тя се формира от всички "фронтови“ т.нар. държави в Източна Европа, които американците формират срещу Русия, и които имат за цел да ги включат във войната срещу Русия активно. 

А защо се смята, че ако не е Америка, ще дойде Русия?  

Защото вижте, излезе един доклад на Държавния департамент, това е външното министерство на САЩ, който показва, че за периода 2017-2022 година, за тези пет години Външното министерство на САЩ е изхарчило 47,7 милиона долара или това са грубо, грубо, много грубо около 100 милиона лева за финансиране на антируска пропаганда в България. Парите са дадени на медии и юридически, и физически лица. Под физически лица разбирайте журналисти, пряко финансирани. Като целта е да създават антируска и проамериканска пропаганда. Та, как очаквате след изливането на 20 милиона лева годишно, на 100 милиона лева в продължа на 5 години в един толкова малък пазар като нашия, да не се създават такива легенди, как очаквате? Крадецът вика: дръжте крадеца. Това е истината.  

Да де, ама те от другата страна пък казват: руснаците са давали, Кремъл е давал на тези, на "Х“, "Y“, "Z“. 

Да де, ама там е само приказки. Примерно лицето Лена Бориславова докато беше началник на кабинета на министър-председателя, излезе и изрече една чутовна лъжа за това, че се раздавали по 4000 лева от страна на руското посолство на хора в България, които да говорили положителни неща за Русия. Така и не се обясни, кои са тези. Никой не й потърси сметка между другото на тази женица: откъде точно има тази информация, кой й го е казал. 

Кои са тези хора?

Кои са тези хора, медиите и т.н. В това отношение поне американците са, както се казва… 

Праволинейни. 

Праволинейни, те си казват на кого дават пари, макар че казват, ама не всичко казват. Защото ето примерно да кажем парите, които се дават от Фондация "Америка за България“ са ясни, само че тези 100 милиона лева не е ясно, къде са дадени, защото тези 100 милиона лева не са минали през Фондация "Америка за България“. Разбирате ли? И затова ние ще искаме специално разследване от ДАНС по повода, за да знаем къде са отишли тези пари, защото тези хора, които са ги взели, те са чужди агенти. Разбирате ли? Всъщност вие най-добре го разбирате, защото вие работите в радио. Сега представете си, че вашата медия почне да получава примерно да кажем по няколко стотин хиляди лева на месец, за да всее антируска и проамериканска пропаганда. 

Не ми е известно засега да е получила и стотинка.  

Аз казвам, представете си само, за какво става въпрос. В тази ситуация за кого ще работите вие и каква ще бъде всъщност вашата редакционна политика? Дали ще е независима, дали ще можете да казвате това, което мислите, дали ще може да казвате истината такава, каквато е? Не, разбира се, защото вие просто ще станете собственик на този, който ви плаща. Собственост, не собственик.  

Не е лошо човек да е собственик на този, който му плаща, но става трудно в живота.  

Е, да де...

Този парламент вие го отписвате още от самото начало. Както изглежда, ще има законодателна програма, законодателна рамка, предвиждат се законопроекти. Вие съвсем ли няма да участвате? 

Вижте, ние участваме и ще участваме, и сме длъжни да спрем някои от тези пагубни за България законопроекти, като примерно да кажем този закон за еврото, който много странно защо коментират при условие, че има 604 000 човека, които са се подписали за провеждането на референдум. И между другото тази подписка приключи, в момента се проверява в Народното събрание, вероятно до края на тази седмица или в началото на следващата най-късно ще бъде проверена в Народното събрание, след това ще отида в ГРАО, ще бъде проверена и в ГРАО, след това ще трябва да мине през Народното събрание да се гласува, и ще има референдум. На фона на всичко това нещо някой ни обяснява, че ние трябва да влезем в Еврозоната. Някой в момента ни казва, че волята на 604 000 българи нищо не значи. Разбирате ли? Нищо не значи. Тези хора на практика извършват или по-скоро се опитват да извършат скрит държавен преврат. Ние това няма да го допуснем. Нека да бъда много ясно и категорично разбран: няма да допуснем никой да се изгаври нито с труда на хилядите доброволци и възрожденци, които събираха подписи без значение дали беше студено, мразовито, със силен вятър и какво ли още не по средата на зимата, януари, февруари и март ги събирахме подписите, няма да позволя да се подиграват нито с техния труд, нито пък още по-малко с волята на повече от половин милион български избиратели.  604 000 души това са повече от 10% от активното население в България, повече от 10%. Някой си представя, че в момента ще се изгаври с тях. Няма да стане това нещо. Да не говорим за това, че предвижат, и днес Асен Василев го каза, предвижат приемане на Закона за домашното насилие, защото било много важен за България. Законът за домашното насилие предвижда вкарването на елементи от Истанбулската конвенция. Този закон е вреден, той е античовешки, разбирате ли, античовешки е този закон. И тези хора искат да го прокарат. Ние в предишния парламент успяхме да ги спрем с цената на много усилия. 

А сега?  

Сега не знам, сега те днес клекнаха на ГЕРБ и нямам представа.  

Имат и обща законодателна програма, така че имат и гласовете за нея.  

Ние ще направим всичко необходимо, за да ги спрем. Но пак казвам, това е нещо, което не може да се гарантира на 100%, защото в крайна сметка ние представляваме 14,2% от избирателите в България, за съжаление останалите 85,8% явно искат друг тип политика. Макар че всъщност не е точно така. Истината е, че български избиратели, особено тези, като отиват да гласуват, една голяма част от тях са доста объркани, и съответно смятам сега това, което се случи днес, ще отвори очите на страшно много хора. Защото когато ние говорим, че те гласуват една част от тях по инерция и дават доверието си на хора, които са елементарни лъжци, човек не винаги иска да си признае собствената грешка, защото това означава да си признае, че е сбъркал. Не всеки има тази, както се казва, сила за да го направи. Понякога не искаш просто да се признаеш и упорстваш в грешка си. Но сега, с днешното предателство смятам, че нещата ще са доста по-различни на следващи избори.  

И вие очаквате по-висок резултат на тях, така ли? 

Аз очаквам по-висок резултат за България като цяло, защото истината е, че в момента единствено и само "Възраждане“ представлява българския национален интерес. На практика ние сме българските народни представители, другите не са. И се радвам, че все пак успяхме да отвоюваме още 10 места за българи в Народното събрание. 37 сме, но има тепърва още 203, така че високата цел остава. 

Постигате я – какво правите с нея, с високата цел?  

По принцип нашата цел е България да бъде свободна и независима държава. За целта властта е просто инструмент. Ние нямаме за цел да вземем властта, ние имаме за цел да направим България свободна държава, а за тази цел ни е нужно да имаме власт, защото само и единствено по този начин, използвайки я ще го постигнем. 

Няма как без власт да го направите.  

Точно така, като инструмент в ръцете си можем да го направим. И повярвайте ми, ако българският народ ни  гласува доверие, много бързо и лесно ще го направим това. Защото когато ние започнем да показваме самоуважение, и другите ще ни уважават. А голяма част от проблемите на България са създадени от, как да кажа, политика, която е формирана отвън, отвън, не отвътре, отвън. Излезе информация, в сайта на Диляна Гайтанджиева между другото, само там може да се намери пробив в тази информационна блокада, в която е потопено българското общество от страна на американската преса, защото е наложена буквално една желязна завеса между истината и между българите общо взето. Ние не можем да видим истината, виждаме изкривения поглед, който ни показват американските медии. Но в сайта на Диляна Гайтанджиева излезе една интересна информация за това как пак в доклад на Външното министерство на САЩ, става ясно, че американската посланичка Херо Мустафа е налагала много решения на българското правителство. 

Е, това е стар доклад от няколко месеца, сега изби, и общо взето много медии го публикуваха.  

Да, обаче виждате ли, даже и вие го казвате така един вид нищо особено, то всички си го знаем. 

Не, казвам го, защото от дни правя интервюта по тази тема и  за мен вече тази тема е остаряла.  

Да де, но това е скандално. Я само си представете, дайте да сменим американския посланик с руския посланик – представяте ли си, какво чудо щеше да бъде тук, как щяха да реват и да крещят американските медии. А оттам пълно мълчание, пълно мълчание.  

Не че руският последният преди не го е правил… 

Съветският. 

И руският малко след него. 

Съветския посланик до 1989 година… 

А и малко след това и руските посланици го правиха.  

… правеше това, което сега американците правят. Ами не знам, аз честно казано нямам, както се казва, наблюдение в този период специално след 1989 година, но истината е, че разпадането на Съветския съюз, на съветския блок беше една голяма геополитическа сделка. Сделка, в която Горбачов предаде всички, най-вече собствения си народ. И той заради това е и една от най-мразените личности не в новата, ами въобще в историята на Русия като цяло, продавайки и предавайки собствения си народ. Покрай него и покрай собствената си държава Горбачов продаде и целия бивш съветски блок. Буквално ни предаде на американците, и те просто ни поеха. От 1989 година, след падането на Живков до сега американците диктуват българска политика. Това е факт. Такива са истините. Ние когато кажем, че искаме България да бъде свободна и независима,  обикновено започва едно такова много интересно пулене на очи, и почва : "Ама как, това не е възможно“. Не е възможно ли? Всичко е възможно. 

А, разбира се, всичко е възможно. 

Всичко е възможно.   

Въпросът е колко и как вие ще съумеете да я използвате за добро тази власт. Защото и други преди вас са я искали и са обещавали, но са круширали. 

Да де, ама има една малка подробност: тези, които са искали, преди това са показвали в годините назад във времето, че всъщност имат доста користни намерения. Аз винаги съм казвал, че трябва да се гледат делата на хората преди, защото особено по време на кампания е много интересно: всички говорят едно и също. Даже аз забелязвам все повече и повече, че ни копират и нас. Но те не могат да разберат едно много простичко нещо: не е важно, какво казваш, не е важно,  дори как го казваш, важно е, кой го казва. Защото когато един лъжец говори истини,  хората няма да му повярват. Защото когато един човек е бил дълги години в коалиция с да кажем ГЕРБ, а след това говори против ГЕРБ, хората няма да му повярват. Защото когато един човек е гласувал "За“ откриването на американските бази в България, след това казва, че е против тях, хората няма да му повярват. Дори да се опитват да имитират "Възраждане“, те не могат да постигнат успеха на "Възраждане“, просто защото това са лъжци, и хората го виждат. 

Вашата линия е друга и това вече никой не го оспорва.   

А, оспорва се и още как. И то това е хубавото на демокрацията, в крайна сметка не може да мислим всички еднакво, но за Бога, нека да мислим самостоятелно, а не защото така ни е дошло като заповед и инструкция от американското посолство.  

Преди години действително много неща като поведение, като манталитет ако щете, като насоки при вас са оспорваха, и то много сериозно.  

Те и сега се оспорват. 

Сега виждам, че не е. Тези гласове са сведени до единици тук и там.  

По скоро започват да се страхуват да ви кажа вече, започват да се страхуват от възмездието, защото тези хора, които са го правили през годините назад във времето, те знаят, защо са го правили. Знаят, какво ги е мотивирало, колко точно ги е мотивирало, и знаят,  какви точно договори са подписвали, какви пари са  получавали за това и т.н. Сега в един момент започват лека-полека наистина някои от тях да свалят децибелите надолу, уплашени от това, което се случва. А това, което се случва, е тиха електорална революция. Аз го говоря още от миналата година. Разбира се, има опити да бъдем спрени. Не могат да ни спрат, могат само и единствено да ни забавят. Нашият най-голям враг сме самите ние. Ако решим в един момент да се самозабравям, ако се възгордеем, ако решим, че сме незаменими, че сме неповторими, че сме уникални, че ние сме венеца на сътворението, да, тогава повярвайте ми, ще започне моментът, в който ще се сринем, или ще започне моментът, в който ще започнем да слизаме надолу.  

Към вас ще бъде отправено същото презрение, като към останалите? 

Да, но да кажем, че по същия начин, по който и при другите, има една натрупана вяра, която в един момент започва лека-полека да ерозира. Това няма да бъде веднага сриване, но в крайна сметка няма да ни позволи да постигнем нашите цели. Точно поради тази причина ние никога няма да предадем своите избиратели. Аз знам, какво се случва с предателите в българска политика, аз самият съм бил предаван, и никога няма да предам своите избиратели.  

А като казвате цели, какви са целите ви?  

Казах. 

Не абстрактни, а съвсем конкретно: първо, второ, трето, какво правите?  

Ами те целите са, ако трябва да говорим за първо, второ, трето, имаме програма, която е разписана в, както се казва, месеци и години напред, но най-важното нещо, което трябва да направим, е да запазим собствената си финансова независимост. Това означава, че на първо място трябва да запазим българския лев. Нямаме ли своя собственост валута, България е приключена като държава. На следващо място това, което трябва да направим, е да възстановим пълния суверенитет на държавата над нашата територия, щото в момента такъв суверенитет нямаме. Вчера бяха затворили летището заради американски военни. Извинявайте, бяха затворили летището заради американски войници в България. Това не се е случвало и по време на съветската доминация в нашата страна. Така че второто нещо, което трябва да направим, е да премахнем чуждите военни бази в България, които са анклави, в които ние нямаме абсолютно никаква власт. Български крак не може да стъпи в тези военни бази, те не са наша  собственост, те са чужда собственост, там се вее чуждо знаме, там се говори на чужд език, там важат чужди закони, български закони там не важат. Така стоят нещата. Това е второто нещо, което трябва да направим. Третото нещо, което трябва да направим, е да възстановим енергийната си независимост, т.е. да я задълбочим, защото ние имаме все още такава, но се опитват да я унищожат. Успяхме благодарение на нас от "Възраждане“ да запазим българската въглищна енергетика, но те не са спрели в опитите си да я ликвидират. Това, което трябва да продължим да правим, е да разширяваме своята енергийна платформа, за да можем да довършим АЕЦ "Белене“, и дори ако е нужно да разширим и АЕЦ "Козлодуй“. Това е нещо, което задължително трябва да направим. 

Да я довършите с чия помощ? Защото ако използвате отново руските реактори, руското гориво, това че ще смените едните с другите, какво ни носи? 

Чакайте сега малко, дайте сега да се уточним. Тези реактори не са руски, те са български, защото са наша собственост. Ние сме си ги купили. Когато са собственост на България, те не са руски, те са български. И тези реактори трябва да бъдат довършени, т.е. те трябва да бъдат монтирани и съответно да се довърши цялата инфраструктура. Това нещо може да го направи фирмата производител, с която в крайна сметка имахме и подписан договор с нея, заради развалянето на който договор, тя ни осъди да платим неустойки, както знаете, и обезщетения. Това е нещо, което ние трябва да направим. Много е простичко. И аз не виждам никакъв проблем. Защото в крайна сметка това, което нас трябва да ни интересува, е българският национален интерес. Българският национален интерес диктува България да има, българското население да има високи доходи и сигурност, елементарна сигурност. А доходите за да могат да бъдат високи, трябва да има ниски цени съответно на стоките и на услугите. А в основата на всичко, в основата на икономиката лежат енергията и енергоносителите. Ние енергоносители не можем да си доставим, освен огромните количества на лигнитни въглища, които имаме в Маришкия басейн, но пък можем да си произвеждаме сами своя собствена евтина електроенергия. И тука е големият въпрос, който аз един ден ще поставя задължително. Този въпрос ще бъде за поемането на наказателно отговорност от всички хора, които през годините саботираха проекта АЕЦ "Белене“.  Защото там се наговориха такива лъжи, обясняваше се, как този проект никога няма да излезе на печалба, как той бил корупционен, как не знам си какъв бил и т.н. Истината е, че ако АЕЦ "Белене“ беше създадена досега, тя трябваше отдавна да бъде приключена, АЕЦ "Белене“ в момента щеше да носи грандиозни печалби на България поради проста причина, че цената на тока в България, и не само в България, но и на световните борси скочи до небесата. Отдавна щеше да е изплатена АЕЦ "Белене“. А заради националните предатели и чуждите агенти, които говореха срещу АЕЦ "Белене“, тази централа така и не беше довършена. Тя е направена на 40%. Разбирате ли? На фона на това нещо ние в момента говорим: ама кой щял да го довършва – има ли значение? Ще ви цитирам една мисъл на Конфуций, която лежи в основата на икономическия преход на Китай след края на управлението на Мао и свършека на културната революция, която се превръща в основа на, както се казва, модерното управление на модерен Китай: "няма значение дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки“. Какво значение има, дали ще ни го направят руснаци или някой друг АЕЦ "Белене“ при условие, че ще произвежда евтина електроенергия, ще носи печалби от милиарди за България? 

А енергийната диверсификация, вие изключвате ли я като вече подход? 

Какво значи енергийна диверсификация? Ние, слава Богу, не внасяме ток все още, макар че в тежките зимни дни понякога сме внасяли за един-два дни. 

Внасяме газ, обаче. 

Да, това е вече по отношение на енергоносителите. Ами ние в момента сме енергийно зависими от САЩ, защото течният газ, който го внасяме, идва от САЩ, и защото може би от порядъка на около 30% от тока произведен в България, е произведен от двете американски централи: ТЕЦ-а "Марица Изток“ 1 и 3. Така че ние сме енергийно зависими от САЩ. И ако ме питате, да, трябва да бъдем енергийно независими от тях.  

А от други, от Русия например, как можете да решите тази дилема?  

Ами тя е решена вече. България не внася нищо от Русия.  

Ами, през Турция газа си влиза, той е руски природен газ.

А, не може да бъде това нещо, не го вярвам, г-жо Събчева, аз чета американската преса, тя твърди, че щом идва от Турция, значи е турска, не е руска. 

Е, не е турска, така се казва, но не е турска.  

Е, не може да бъде, изненадахте ме, не може да бъде. Не вижте, няма какво… 

Шегата на страна. 

Шегата на страна. Безумно е при условие, че имаш най-големия производител на газ в световен мащаб на няколко стотин километра от твоята граница, да тръгнеш да внасяш втечнен газ, двойно по-скъп, от другия край на земното кълбо, само и единствено за да направиш диверсификация. Ако аз управлявам държавата, още утре ще възстановя отношенията с "Газпром“, просто защото там е по-евтин газа. Това е истината. 

След като това е истината, кога ще бъде вашият референдум? 

Ами това вече зависи от решението на Народното събрание и от президента, който трябва да го насрочи. По принцип законът казва, че ако в годината, в която е внесен, т.е. ако в годината, в която е направена инициативата за референдума, има друг вид избори, задължително референдумът се провежда заедно с изборите, защото в този случай идеята е да се пестят пари. Има два избора, които ще се провеждат в рамките на тази една календарна година, нали, говорим не за година от януари до март, а за 12-месечен срок. Единият вот са местните избори на есен, октомври, другият вот са европейските избори, април догодина. Но по-логично е според мен с местните избори да бъде направен, защото просто проверката ще е приключила дотогава. Дори и както се твърди от "Доносническа България“, ето пак защо ги наричаме "Доносническа България“, ами защото ще пуснат, те си го казват, че ще пуснат донос в Конституционния съд, всъщност те го наричат сигнал, но това си е донос, ще пуснат донос до Конституционния съд с идеята да не се проведе този референдум, защото доносниците от "Доносническа България“ не искат българският народ да бъде свободен. Защото това са онези хора, които ни люлеят в робската люлка, да цитирам стихотворението на Ботев:  "Кажи ми, кажи, бедний народе, / кой те в таз рабска люлка люлее?“. Доносниците от "Доносническа България“ са тези, които люлеят люлката и казват: "Всичко е наред, спокойно, няма нужда да се събуждате, вие просто сте в една прекрасна, процъфтяваща ситуация. Всичко е наред, няма страшно, нямате нужда от референдум, трябва да унищожим лева. Левът и хартийка за туземци, той е необходимо зло, той е създаден от руснаците, за да не откъсне от България“ и т.н., и т.н.  Всичко това, колкото и да звучи абсурдно, съм го чел в статии и анализи на техни коментатори и на т.нар. "журналисти“, макар че те не са журналисти, защото не са ви колеги. Вие трябва да сте безпристрастни, докато те са хора, които на практика са пропагандисти, не са журналисти. Та, в този ред на мисли предполагам, че независимо от саботажа, който доносниците от "Доносническа България“ ще се опитат да направят, най-логичното е референдумът да бъде заедно с местните избори на есен.  

А ако обаче натам се насочат и предсрочните  парламентарни? 

Ами значи ще има заедно парламентарни избори. Това вече зависи единствено и само от президента. Но в крайна сметка зависи от съдбата на Народното събрание. Ако Народното събрание се провали в рамките на следващия месец и половина, изборите ще бъдат юли,  ако не се провали в рамките на следващите месец и половина, агонизира примерно да кажем 3-4 месеца, тогава изборите ще бъдат наесен, и тогава може да има избори 3 в 1.  

Септември месец. А може да има, може би да бъдат и малко по-рано, септември месец, другото да е ноември. 

Вижте това вече е еквилибристика, и тука ще решава президентът, защото само и единствено от него зависи.  

Понеже на няколко пъти споменаваме президента, не мога да не ви попитам и за друго. Хайде, ако в предишния парламент ви спрягаха за патерица на ГЕРБ, сега пък твърдят същото за президента.  

Така ли?  

Така. Ама вие се изненадвате?

Значи вижте сега, ние по принцип в годините назад във времето сме били спрягани за патерица на кого ли не. Знаете ли, кое е най-интересното, че минава известно време и започват да случват интересни събития, в резултат на което тези, които са били спрягани като наши патрони, а ние като техни патерици, в един момент се оказва, че по-скоро те влиза в ролята на наши патерици. Така че какво да ви кажа? Не съм чувал това за президента в интерес на истината, нека да не забравяме обаче, че аз самият бях кандидат за президент и бях опонент на Радев, и нищо не се е променило оттогава насам.  

Като говорите за патерици и патрони, нали знаете, че най-стабилната патерица, за която сте спрягани, е на Кремъл? Ако един ден станете патрон на Кремъл, това не е ли доста силно? 

А вие нали знаете, че това го казват точно хора, които получават заплащането си от Вашингтон. Ами те хората в крайна сметка си изкарват заплатата. Аз не им се сърдя.  Както някои продават телата си на магистралите, други продават душите си в телевизионните студия. Но истината е, че тези, които го казват това нещо, всички до един, абсолютно всички до един, получават заплащане от САЩ. Така че когато един платен от чужбина, доказан агент на чужда държава, говори нещо подобно за нас, то може единствено и само да ни радва, защото показва, че всъщност ние сме най-голямата заплаха за чуждите агенти в България.  

Д-р Костадинов, ако водим този разговор, то е най-вече за това хората да се ориентират, защото те са облъчвани отвсякъде. Вече днес за разлика от преди много години се говори,  и са говори страшно много, и се говори различно, и мненията могат да бъдат съпоставяни.

Да ви кажа ли обаче нещо интересно, и всъщност, няма как да го знаете: ние всеки ден правим наблюдение над медиите и гледаме, какво пишат за "Възраждане“, и съответно правим да кажем анализ на това: колко от новините за "Възраждане“ са отрицателни и колко са безпристрастни. Аз не казвам положителни, аз не искам да ни хвалят, искам да ни отразяват безпристрастно, което ще рече ние казваме нещо и медиите го отразява, и няма коментар: казаха това, направиха това и точка по въпроса. Съотношението винаги е 50:50, като всичко отрицателно, което се говори за нас, свързано с клевети, лъжи и т.н.,  се дели на два основни лагера: единият са американските медии, които бълват непрекъснато лъжливи новини за нас, фалшиви новини, и другият са да кажем такива условно наречени фалшиви, сайтове за фалшиви новини, на които като им платиш няколко хиляди лева или някакви парцали жълта преса, тип "Уикенд“ и т.н., на които като им платиш някой лев, и те нямат абсолютно никакъв проблем да напишат каквото си искаш, стига да е лошо за човека, който примерно трябва да бъде оклеветен. По Великден обаче тези медии почиваха, те не работиха. Знаете ли, че в един момент рязко спадна процента на клеветите, и лъжите, и фалшивите новини по адресна "Възраждане“, едва 10%,  което показва… 

А не смятате ли, че за това ви помогна и резултатът от изборите?  

Не, защото като минаха… 

Победителите не ги съдят, д-р Костадинов.  

Първо, не сме победители все още, ние сме на трето място. 

Вървите.  

И второто нещо, което е, като мина Великден, и като започнаха отново да работят, събудиха се явно след почивката, и отново процентът на добрите стари клевети се върна нагоре. Така че не е това причината.  

Защо си мисля и друго, че журналистиката върви след победителите?

Да, и това е много лошо за съжаление, много лошо. 

Да, цитатът не е мой, принадлежи на Талейран. Не неговите интерпретации в България, това е оригиналът. Какво си пожелавате за този парламент, освен да свърши час по-скоро?  

Е, тъкмо щях да го кажа. 

Защото вече го казахте няколко пъти.  

Ами именно,тъкмо поех въздух, и вие…  

Няколко пъти.  

Ами аз пак ще го кажа, пожелавам се да свършва максимално бързо този парламент, това не е добър парламент за България. В него броят на националните предатели за съжаление надхвърля няколко пъти броя на българските народни представители. Така че колкото по-скоро отидем на нови избори, на които вече избраниците да получат реална присъда от своите избиратели, толкова по-добре.  

Не са ли ви оптимистични очакванията? 

Аз винаги съм оптимист.  

Цоня Събчева