Интервю на Агенция "Фокус" с главен инспектор Йордан Милушев, началник на сектор "Пътна полиция" към ОДМВР – Пловдив за това държи ли все още Пловдивска област първенството по брой катастрофи, както и какви са най-често причините за това.

Г-н Милушев, време е за равносметка в края на годината. Каква е тя - престъпленията по пътищата увеличават ли се, или намаляват?  

Държи ли първенството Пловдивска област все още в тази статистика?  Какво говорят цифрите?

За периода 01.01.-30.11.2022 г. на територията на Пловдивска област са възникнали 719 тежки ПТП, при които са загинали 38 и са ранени 901 участници в движението. В сравнение със същия период на 2021 г. има увеличение в броя на тежките ПТП с 60, на загиналите с 10, на ранените с 54.

Въпреки увеличението спрямо 2021 г., в сравнение със средните данни от последните 5 години, отчитаме намаление и по трите основни показателя - броят на ПТП е със 17 по-малко, броят на загиналите - с 8 по-малко, а броят на ранените - с 36 по-малко.

През 2022 г. средно за страната загиналите на 100 хиляди население са 7.0%

За територията на Пловдив и областта този коефициент е под средния за страната - 5.7 на 100 хиляди души. С по-лош коефициент от област Пловдив се оказва, че са 17 области в страната. И при това, без да се отчитат редица други показатели, които влияят на травматизма - например дължините на републиканската пътна мрежа, общинска мрежа и улична мрежа в населените места, натоварване на тази пътна мрежа, наличие на транзитен трафик, разнообразието на автомобилните потоци, брой регистрирани ППС, брой водачи и други показатели.

50% от катастрофите /355 бр./ са възникнали на територията на град Пловдив, загиналите са 2-ма, ранените 411. В сравнение със същия период на 2021 г. има увеличение при ПТП-та с 44, при ранените с 53-ма, загиналите остават на същото ниво.

20% от тежките катастрофи /146 бр./ са на територията на по-малките селища в областта, загинали са 5 и са ранени 178 участници в движението. В сравнение с 2021 г. имаме увеличение при ПТП-тата с 11, при загиналите с 1, при ранените с 9.

30% от ПТП-та /218 бр./ са по пътищата от пътната мрежа на територията на областта и общинските пътища. При тях са загинали 31 и са ранени 312 участници в движението. В сравнение с 2021 г. е налице увеличение при ПТП-тата с 5, при загиналите с 9, а ранените са намалели с 8.

Постоянно се говори за това, че ежедневно по българските пътища загиват повече българи, отколкото по време на война. Защо е така, защо в страни, където има много по-сурови условия по пътищата – загиват по-малко хора?  Къде да търсим вината?  Кои са най-честите причини за катастрофи и защо ги допускаме? Кои са най-големите нарушители и защо, според вас? 

В 97% от катастрофите /694 бр./ причината е в допуснато нарушение от водач. При тези катастрофи са загинали 37, ранени са били 872-ма. В сравнение със същия период на 2021 г. катастрофите са се увеличили с 52-ма, загиналите с 10, ранените с 42-ма.

Най-честите  нарушения са отнемане на предимство. В подобни случаи са загинали 4-ма през годината и 324 са ранени, а катастрофите станали по тази причина са общо 260.

Друга причина е несъобразена скорост. През годината заради това са загинали 13 души, а 191 са били ранени, произшествията са били 151.

Заради неспазване на дистанция са станали 104 катастрофи, с 4-ма загинали и 129 ранени.

При загуба на контрол над МПС са загинали 2–ма, ранени са били 49, а произшествията са 43.

Следващата причина за катастрофи е навлизане в насрещното движение. По тази причина са станали общо 27 произшествия през годината, като са загинали 2-ма и 50 са били ранени.

Още една причина е неправилнота изпреварване. През годината са станали 8 катастрофи по тази причина, с 3-ма загинали и 17 ранени.

Макар с по-малък дял /2% от общия брой/ нарушенията, допускани от пешеходци също са причина за 16 ПТП с 1 загинал и 16 ранени през годината. Най-често те слизат внезапно на платното за движение, неправилно пресичат на неопределено за целта място, или при червен светофар. В сравнение със същия период на 2021 г. катастрофите по тази причина са се увеличили с 4, ранените в тях са 5, загиналите остават на същото ниво.

Пътната инфраструктура има ли общо с честите катастрофи. И кои са най-рисковите точки? Можем ли да ги посочим? Къде стават най-често катастрофи? Как може да се предотврати това? 

Специално внимание следва да се обърне на път II-64 Пловдив-Карлово. От началото на годината до края на ноември са възникнали общо 51 ПТП. 28 от тях са тежки, при които са загинали 8 и са ранени 33 участници.

Този двупосочен път е с изключително натоварване, с разнообразен транспортен поток - както на леки, така и лекотоварни и товарни автомобили. Високата интензивност и характера на самия път - в по-голямата си част двупосочно движение с по една лента във всяка посока, съчетанието на дълги прави участъци с участъци с голям брой криви, е фактор за възникване на тежки ПТП.

Обнадеждаващо от тази година е, че АПИ са запознати с проблема и обявиха обществена поръчка за реконструкция на пътя и обособяването му като път с еднопосочно движение.

Надявам се бързо да се изпълни процедурата и в близките години да видим път, подобен на пътя Пловдив – Асеновград. Този път е много показателен за влиянието на инфраструктурата върху пътния травматизъм. Данните показват, че от юли 2019 г. до сега има двама загинали, а за същия по продължителност предходен период - осем загинали. Това е намаление в броя на загиналите 4 пъти, а ранените са намалели почти два пъти.

Може ли нещо да се промени в законодателството, за да се избегнат тези чести пътни инциденти у нас? Изобщо, какво прави полицията за намаляване на пътните инциденти?

За овладяване на пътния травматизъм полицейските служители имат своите правомощия и задължения, но тези наши усилия биха дали очаквания от обществото резултат само при прилагане на комплексен подход от всички институции и организации, имащи отношение към справяне с проблема. Усилията на родителите и на институциите трябва да бъдат насочени  още от ранна детска възраст за възприемане на основите на безопасното движение от децата като пешеходци, като пътници в автомобилите, за безопасната игра в обхвата на пътя. Много усилия трябва да бъдат положени при обучението на кандидатите за водачи от съответните инструктори. Безкомпромисен трябва да контролът за техническата изправност на автопарка в пунктовете за ГТП. Непрекъснато следва да се следи за състоянието на пътя и пътните принадлежности, да се изгражда безопасна инфраструктура, която да компенсира грешките на водачите. И разбира се- подобряване на ефективността на законовата и подзаконова нормативна база, регламентираща движението по пътищата, бързината и ефективността на административно-наказателния процес, бързината и ефективността на разследването на извършителите на престъпления до влизане в сила на осъдителните присъди и др.

Правомощията на полицията в тази връзка са няколко - контролни, превантивни и сигнални.

Контролната е над всички участници в движението за спазване на правилата за движение и провеждане на бърз административно-наказателен процес за налагане на санкции на установените нарушители.

Превантивната - това са редица дейности, целящи формиране на трайни знания и умения за безопасно поведение на пътя. Особено внимание насочваме към работата с децата. Обхвата е на всички възрастови групи - от децата в детските градини, на които на разбираем и достъпен начин помагаме да изучават основните правила за движение като пешеходци, безопасната игра в близост до пътя. Използваме и изградените площадки за безопасност в голяма част от детските и учебни заведения, а специално сектора разполага и с мобилна детска площадка по безопасност на движението- винилно платно с нарисувани пешеходни пътеки, светофари, пътни знаци.

Част от превантивната и сигналната ни дейност е насочена и към стопаните на пътя. В ежедневната си дейност полицейските служители следят за състоянието на пътя и пътните принадлежности и при констатиране на неизправност- уведомяваме съответните длъжностни лица, отговорни за поддържането на конкретния пътен участък за предприемане на необходимите мерки и създаване на условия за бързо и безопасно придвижване.

Форма на превантивно въздействие е демонстративното полицейско присъствие в уязвими участъци за недопускане на нарушения или за регулиране и подпомагане на пътното движение.

Полицията има ресурс  за бърза реакция чрез насочването и съсредоточаването в един конкретен участък  на полицейски сили и технически средства за контрол, когато този участък се идентифицира като рисков. За трайно дисциплиниране на водачите започваме прилагането на подход, при който контрола да бъде ежедневен, постоянен, във всички части на денонощието, да се обхващат големи територии и маршрути, както по уличната мрежа на населените места, така и по пътищата от републиканската и общинска пътна мрежа.

В тази връзка по разпореждане на Министъра на вътрешните работи от месец август се изпълняват редица конкретни  мерки с цел овладяване на пътнотранспортната обстановка.

В  контрола се включва целият униформен състав с правомощия по ЗДвП, а не само този от звената пътна полиция

Налага се и линейният контрол като метод за въздействие и контрол над участниците в движението. Завишен е контролът над водачите на товарни автомобили.

Специално внимание се отделя на малките населени места за управление от неправоспособни лица, като освен явния контрол, служители от  звената криминална полиция осъществяват наблюдение над лица, за които има данни, че управляват без да имат това право, или след употреба на алкохол или наркотични вещества

Активизирана е работата по образуваните до съдебни производства за бързото им приключване. На местните средства за масово осведомяване непрекъснато се подава актуална информация за пътната обстановка и осъществяваната контрола дейност. Завишен е контролът от ръководния състав, не само непосредствения, но и чрез използване на монтираните за целта в служебните автомобили видеокамери и устройства за проследяване.

Всички тези мерки се изпълняват в пълен обем от органите на полицията, но още веднъж искам да подчертая, че в каузата намаляване на пътния травматизъм следва всички органи, организации и институции да дадат своя съществен принос. Само тогава резултатите ще бъдат гарантирани.

Какво да кажем на водачите сега, когато на пътя се появи и друг риск - почти ежедневни гонки с трафиканти на мигранти. Какво да ги призовем? 

Във всеки един случай при забелязване на рисково поведение или при съмнение за нелегален превоз, гражданите да подават сигнал на единен номер 112. Полицейските органи трупат ежедневно опит, обучават се и имат готовност да реагират бързо на всеки подобен сигнал и да изведат съответния автомобил от пътното движение за гарантиране на сигурността на другите участници в движението. След това се извършват необходимите последващи действия спрямо водачи и пътниците.

И на още нещо искам да обърна внимание:

Предвид предстоящите коледни и новогодишни празници призоваваме водачите на МПС да спазват стриктно правилата за движение, да не управляват след употреба на алкохол или наркотични вещества, да подготвят автомобилите за движение при зимни условия, да следят пътната обстановка и да избират подходящи маршрути, да не надценяват собствените си умения и възможностите на автомобилите си, да почиват на безопасни места при проява на признаци на умора.

Благодаря Ви за това интервю!