Йордан Йорданов, новият председател на "Движение България на гражданите“  и кмет на Добрич, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Делегатите на 5-ото Национално събрание на "Движение на България за гражданите“ (ДБГ) избраха единодушно Йордан Йорданов за председател на партията. Той е най-младият председател на политическа партия, вторият в най-новата история на България, който става политически лидер, след като вече е бил избран за кмет. Първият случай е с Бойко Борисов. Йорданов е кмет на Добрич от 2015 година. Какъв политически курс ще поеме ДБГ, какви промени, какъв стил ще въведе новият председател? Наш гост е Йордан Йорданов. Г-н Йорданов, помогна ли за вашия избор факта, че сте 8 години успешен кмет, един от най-успешните в България, и вашите съграждани ви преизбират с висок процент доверие?

По-скоро смятам, че е важно да се концентрирам върху модела, който създадохме и се опитваме да покажем, а именно личностите, и не толкова партиите, и е важно принципите, на които държим, и политиките, които водим. Но позволете ми да благодаря на делегатите на ДБГ за отговорността и предизвикателствата, които ми гласуваха. И още сега мога да ви кажа, че е важно, както винаги съм твърдял, че както в Добрич не трябва да се делят на център и квартали, така и България не трябва да се дали на София и на България. Така че нашият курс е много ясен. Аз вчера и пред националните делегати в моята реч го казах, важно е да създадем силни региони. Така че аз ще работя за силни региони, за силни местни общности, и процесът да върви отдолу нагоре, а не както сме свикнали, знаете, през годините политическите решения да се налагат отгоре надолу.

Логиката на това, което ви се случва, ако следим по примера на Борисов, е следващата ваша стъпка да бъде премиерският пост. Защо не?

Благодаря ви, но мисля, че имаме доста работа, която трябва да свършим. Искаме да покажем, че не само имаме ентусиазъм, а имаме и опита, имаме и уменията, имаме и възможността да реализираме много важна за България политика. Да ви кажа честно, нямаме време за губене. И това, което наблюдаваме през последните месеци, имам усещането, че голяма част, да не казвам всички, но голяма част от партиите в Народното събрание като че ли не знаят в каква ситуация и как живеят хората по места и региони. Остава едно такова усещане, че "Бог високо, цар далеко“, както обичаме да казваме. Тази огромна пропаст, която се създаде между политиците и хората, е изключително вредна за нашето общество. Аз съм човек, който от 2015 година казвам много ясно: първо, ние трябва да си говорим абсолютно всички помежду си – политици и граждани, и на второ място, няма ден, в който да не сме сред нашите съграждани, няма ден, в който да не споделим тяхната болка или успехи. Така че ние трябва да сме до тях, долу в различните региони. Това е много важно, което се пропуска през годините. Няма да намерим месията. Пробвали сме няколко пъти. Оказваме се, да кажем така по-меко, излъгани, но смятам, че е важно да поемем този курс в момента и да покажем  на цяла България, че действително има хора, които могат да се справят и с трудните задачи.

Г-н Йорданов, как ще успеете да запълните тази пропаст между граждани и политици?

Точно така, както споменах и малко по-рано – с ежедневното присъствие на мен и моите колеги, с ежедневното ни събиране с хората по региони, с чуването, с това какво мислят те, как да се случат нещата, какви идеи имат, ако щете, за развитието на техните региони, за развитието на България, с  ежедневното контактуване с нашите съграждани не само в даден град или област, мисля, че ни позволи да премахнем не съвсем, но първо време да свием тази пропаст, на следващ етап защо не да я премахнем. Защото искам да ви кажа, както обичаме да даваме примери, в Западна Европа знаете политиците или елитът, както ги наричаме ние, ходят съвсем нормално на работа с колелета и не само, някак си не мога да проумея, защо нашите политици създадоха тази бариера, че един вид те не могат да се виждат с хората, или че един вид те просто са от друго ниво. Няма такова нещо. Ние сме избирани от гражданите на Република България или от гражданите на съответния град, на съответното населено място, те са нашите работодатели. Веднъж завинаги това трябва да стане ясно. Така че с нова политика за силни региони мисля, че ще успеем да върнем доверието, забележете, доверието в личностите. Защото последно време с целия хаос, политически хаос, с всички скандали моето усещане е, че хората не искат даже да чуват думата "политика“, камо ли да говорят за нея. Така че ежедневният разговор, нормалният диалог, това изчезна. Ние трябва да върнем нормалния диалог, трябва да покажем, че можем да сме диалогични, и трябва да покажем, пак се връщам в началото, че можем да свършим трудната работа и да решим задачите.

Ще наложите ли промени в ДБГ? Нов председател – нов стил – нови методи. Какви ще бъдат вашите?

Ние не сме еднолична партия. Промените и реформите ще бъдат изговорени и съответно обсъдени с всички колеги, с областните координатори и с националното ръководство. Искам в този процес всеки от нас да вземе участие. Т.е. когато завършим реформата в случая на партията, да знаем, че всички ние сме взели участие и сме удовлетворени от резултата. Между другото такъв е примерът и в цяла България: всеки от нас като гражданин трябва да вземе участие в съответните реформи, които трябва да се случат. Само тогава ще бъдем удовлетворени, и само тогава ще имаме силни региони, и само тогава няма да се разделяме на София и България.

А какво поведение ще заеме ДБГ за тези избори? Вие кого ще подкрепите?

Тъй като при нас вървят процесите за реформа и цялостна нова структура, ние много ясно дадохме заявка вчера на Националния съвет, че нашите симпатизанти, разбира се и хората, които искат да ни подкрепят, е по-разумно да гласуват по съвест и най-вече за демократични ценности, които те изповядват. Но ви гарантирам, че нашите усилия са насочени изцяло вече и сме в режим на работа за предстоящите местни и парламентарни избори, които се задават след тези парламентарни избори. Защото нека да не се лъжем, на 2 април едно ще стане ясно, че нищо няма да е ясно. И опитите за създаване на най-различни безпринципни кабинети, според мен няма да свършат добре, и очакваме, аз в лично качество го заявявам, че очаквам избори в края на годината още едни. Не мога да прогнозирам дали ще са 2 в 1 или ще са близки като дати, но със сигурност ще бъдем свидетели на още едни избори, за които ние вече между другото започнахме подготовка и дадохме курс. Така че в края на годината ще имаме избори и за местна власт, и за Народно събрание.

Случайно ли е, че за първи път съдбата на България ще се определя не от депутатите, а от кметовете? И в тази връзка какво ще предприемете?

Аз близо 8 години, може би и повече, преди да съм в местната власт, апелирам за това, че местните власти са едни от стожерите на стабилност на една страна. През годните по един или друг начин останахме в страни, в ъгъла на тази стабилност. Но ето виждате, че в този създаден политически хаос местните власти се оказват тези, които най-добре могат да гарантират сигурността и спокойствието на гражданите. И целият този процес от последните 8 до 10 години, и не само мои, и на моите колеги, опитът за финансова нестабилност на общините, мисля че е крайно време да се случи. И отричането на политиците в Народното събрание да извършат този процес на децентрализация трябва да престане и децентрализацията е крайно време да се случи. И аз ще продължавам да се боря за това, защото само и единствено по този начин местната власт ще бъде не само независима, но ние ще бъдем сигурни, че ще гарантираме спокойствието на нашите граждани. Така че тази стабилност, която в момента не се усеща от всички нас, помощта, която да е адекватна във всеки един момент – тях ги няма, виждате, че в Народното събрание като че ли се занимават повече със скандали, отколкото да помагат на нашите съграждани и региони.

Т.е. това ще бъде вашият нов стил?

Категорично, не само мой нов стил, аз си позволявам и от вашия ефир да благодаря и на председателя вчера, с който заедно имаше приемственост Димитър Делчев, благодаря и на всички делегати, и съм убеден, че съвсем скоро ще видим разликата. Най-важното е всички мои съграждани в България да погледнат разликата, да видят приоритетите, по които ние ще водим политика, и потвърждавам посоката, курса, който ще заемем за силни региони и ще се борим за тях до края.

А ще повлияе ли новата натовареност към ангажиментите ви като кмет?

Категорично не. Аз съм поел ангажимент и ще си го изпълнявам плътно за град Добрич и моите съграждани. Мисля, че може да повлияе само в една-единствена посока, и това е положителна. Положително, че за първи път в историята на нашия град ако щете, и не само, Добрич има председател на партия, която ще може да води политика на национално ниво. На следващо място обаче това ще повлияе още по-добре на модела, който създадохме от 2015 година, на модела, в който разчитаме на личности, доказали се в своята област и професионалисти. И не на последно място, моделът, който в последствие през 2019 година създадохме, защото ние с вас може би сме си говорили, ние тогава, 2019 година създадохме "Продължаваме промяната“, и се оказа във времето, че това е успешен модел. Един модел, който доказа, че може да работи, да постига резултати за своите съграждани в Добрич. Този въпросен модел, всичко изброено до момента от мен, искам да го прехвърлим и на национално ниво, така че наистина България да заслужи своето европейско място, и всички ние като граждани на България да го усетим.

Тук трябва да уточним за слушателите, че моделът "Продължаваме промяната“ на Добрич не е моделът на политическа партия "Продължаваме промяната“. Вие доста спорихте за името. Какво се случи накрая?

Продължаваме все още в Патентно ведомство да водим дела. За всеки, на който е интересно, мисля че има доста статии, и с вас специално като медия сме разговаряли. Така че 2019 година ние създадохме една местна коалиция  с ДБГ – моята партия, и я кръстихме "Продължаваме промяната“. След 2 години партията "Продължаваме промяната“ реши да се кръсти по този начин и започнахме спор в Патентно ведомство, но на този етап все още сме в процес на обжалване. И така, дотук сме стигнали.

Да ни кажете някои новини от Община Добрич?

Новините може би най-важните са, че продължаваме сериозното асфалтиране, което през последните години започнахме, както споменах няколко пъти, все повече елиминираме разликата от център и квартали. Много квартали в Добрич имат вече нови улици, подменен водопровод и канализация. Продължаваме в тази посока. И най-важното разбира се е, че работим за това да започне ремонта на центъра на Добрич. За вашите слушатели само ще кажа, че ремонт на нашия център беше извършен 2010-2011 година, за съжаление некачествено, твърде некачествено, до такава степен, че целият център бе компрометиран в момента, и това наложи нашият нов модел, който искаме да приложим: един открит конкурс с покана до много архитектурни бюра, и съответно вече избран човек, с който да пристъпваме към сключваме на договор, след като изтекат разбира се и нужните срокове, което означава, че в рамките на няколко месеца, може би пролетта-началото на лятото ще започнем ремонтните дейности на централната градска част, която мисля, че е добър старт за работните сезони.

Този ремонт няма ли да бъде и добър старт за предизборната ви кампания през есента?

Твърдо заявявам, че никога не сме вършили нашата работа с презумпцията, че идват избори. Ако беше така, може би щяхме да работим в последните 6 до 12 месеца. Напротив, ние работим всеки ден от мандата, и това, че един ремонт ще е свършен или не преди избори не трябва да ни притеснява. И такъв е случаят в момента. Най-вероятно няма да го завършим, да, ще е започнал. Но във всички случаи ще следим за качеството, за да не се допускат грешките, които виждаме отпреди 10 и 12 години. Ще следим за качеството, за изпълнението, за да могат добричлии да получат най-доброто, което заслужават. По такъв начин трябва да работим и за България.

Цоня Събчева