Богдан Милчев, Институт по пътна безопасност, в интервю да предаването "Това е България" на Радио "Фокус"

Има ли решение на проблема с пияните и дрогирани шофьори по пътищата на страната. Кой е отговорен за полицейския чадър? Богдан Милчев, Институт по пътна безопасност е наш събеседник. Здравейте.

Здравейте.

Първо да започнем с това как ви прозвуча на вас полицай дрогиран блъска няколко автомобила в София, след това негови колеги се опитват да прикрият престъплението му? Вече започваме да ставаме свидетели на всякакви неща по пътищата на страната. Кой е виновен?

Това нещо не е за първи път. През годините, ако върнете лентата назад, ще видите, че винаги са се случвали такива неща – пияни полицаи, дрогирани полицаи. Това не е нещо по-различно. Българските полицаи са представителна извадка и на българското общество. Те не са нещо по-различно от това, което е в цялата държава. Това, което мога да кажа, че нещата няма никога да се оправят докато ръководството на МВР не осъзнае, че организационни проблеми не може да бъдат решавани с правни инструменти. Те имат много тежък проблем и аз ще върна нещо, което на пръв поглед изглежда елементарно, но ще разберете защо българските полицаи са принудени да покровителстват дребни престъпници.

Трудно е да си го представим.

 И аз ще го обясня, ще дам конкретен пример, ще стане ясен и на вашите слушатели. В София има над 1000 полицейски автомобила, над 1000. Автомивките, служебните автомивки са две: едната е в СДВР, другата е в КАТ. Има две служебни автомивки, които автомивки са направени още през 80-те години на миналия век. 1000 автомобила как ще бъдат почистени от две автомивки автоматични? Възможно ли е въобще това нещо? И виждате ли само почистването на автомобилите принуждава човека, който има власт в себе си, който е овластен от закона, да отиде да си измие на автомивка частна служебната кола, а той няма пари за това миене. А този, който му я измива, после иска дребни услуги. И получаваме Семерджиев на квадрат. Ето това е българската полиция. Елементарен пример, но той показва всичко.

Това звучи доста дребно, дребнаво. Същият беше и случая и с полицайката  Симона, доколкото си спомням, не мога сега да си спомня второто й име. Пак от автомивка започваше…

Това изглежда дребнаво, но оттам започва всичко. От миенето на колите и стигаме до наркоразпространението, организираната престъпност и всичко останало. Разбира се, че започва, всичко започва – ти ставаш полицай днес и утре трябва да почистиш служебния автомобил. И първото нещо е да влезеш в някаква колаборация с някой, който има автомивка да ти измие автомобила. А той ти го мие, за да прикриеш ти после негово нарушение по Закона за движение по пътищата и някакви други неща. Той не ти го мие, защото много обича българската полиция, нали е ясно това?

Естествено. Добре, но обяснете ми как така, вие бяхте началник на КАТ-София, толкова ли е трудно да се измисли една система в МВР как точно да се мият колите, по график някакъв дори ако се направи. Това са елементарни неща, прощавайте.

Ама точно, аз ви говоря за елементарни неща, които МВР трябва да реши. Аз когато бях шеф на КАТ ще ви кажа какво направих.Направих структурна промяна, с която накарах, така че полицаите да не спират автомобили на пътя без да са извършили нарушение. Какво означава това? Че всеки, който е спрян на пътя, трябва да му бъде съставен фиш или акт. Не можеш да спреш някой и да го пуснеш просто така. Тогава създадохме и една група за вътрешен контрол, която да контролира работа на тези катаджии, които бяха длъжни при всеки спрял автомобил да докладват, че са спрели автомобил с номер еди какъв си, еди къде си за еди какво си нарушение. И тази група, която го контролираше, можеше да отиде да види и да проверява в движение автомобилите, които катаджиите спират. И когато аз на другия ден поискам актовете и фишовете на всички спрени автомобили, и нещата в сметката излиза. Ако не излезе, значи има нарушение – има наказание. Ти няма как ти ако напишеш акт или фиш, той да ти даде пари, защото защо да ти дава пари, след като ти е написал акт или фиш? Разбирате ли колко е елементарно с организационни действия ти да решиш въпроса. Само че това знаете ли какво ми костваше? Безброй проверки, проблеми, разправии, защото цялата система на МВР се съпротивляваше на това, което правихме тогава. Но въпреки това ние успяхме още първата година да намалим жертвите с 40% в град София. И това са факти, които всеки може да ги провери.

Защо сега това не може да бъде направено? Няма желание, доколкото ви разбирам. Или просто системата е толкова корумпирана, че изхвърля всяка организационна промяна, която се прави, с цел по-добри резултати? Това ли да разбираме?

Защото някой, за да го направи това нещо, трябва да си скъса нервите, трябва да бъде хулен. И защото хората, обществото ни не го искат това нещо. Вие вярвате ли, че ако хората поискат да няма корупция на пътя, да няма жертви на пътя, и го поискат искрено, а не през телевизора, че политиците няма да им отговорят? Ще им отговорят на секундата. Просто ние българите сме изключително лицемерни в тази посока. Аз съм го изпитал това нещо, и затова имам куража да ви го кажа. Защото хората казват: "Не искаме да има корупция. Но когато мен ме спрат, ако мога аз да се оправя с 20 лева с катаджията“ – всеки иска да се оправи по другия начин. И затова се толерира тази корупция и от двете страни. Но МВР е длъжно, защото това убива хората, да предприеме незабавно организационни мерки, които ние сме готови да им ги предложим и да им ги дадем, и които ще намалят наистина жертвите по пътищата.

Моля ви, кажете част от тези мерки, които предлагате, защото наистина започнахме да се избиваме буквално по пътищата. Вярват ли нашите слушатели или не, тук загиват много повече хора отколкото от военни действия, по пътя – къде заради дрога, алкохол.

Значи, това не е вярно. Жертвите тази година са толкова, колкото миналата година, и са толкова, колкото и 2019 година. Просто 2020 година бяха малко по-малко заради пандемията, защото наистина трафикът беше изключително ограничен. Но жертвите са неприемливо много като цяло, по принцип. Те не се увеличават фрапантно, но стоят на едно и също място. Което означава, че МВР не може с едни и същи действия да постигне различен резултат. Това, което ние предлагаме на МВР, е нещо много просто, че МВР има нужда от извънсистемен контрол по работата, свързана с пътния контрол, че МВР трябва да промени цялото си разбиране и философия как се контролира и регулира движението по пътищата. МВР трябва да бъде обучено. И въпросът е кой? Защото това пак са пожелания. Е, ние създадохме Държавна агенция за безопасност на движение по пътищата 2019 година след тежката катастрофа в Своге. Това беше агенцията, която трябваше да управлява и намалява риска от катастрофи, и да носи, забележете, отговорност за състоянието на безопасността. Но агенцията се превърна в един скъп пиар на държавата, един параван на проблемите. И затова са нужни незабавни промени в тази агенция или да бъде закрита. Защото ако тя не започне да подпомага МВР, АПИ и ДАИ, трите институции едновременно, ние ще си говорим с вас всеки ден едно и също.

Ами за съжаление, ние в общи линии това правим. Всеки ден си говорим едно и също. На единия ден убит таксиметров шофьор, който участвал в сбиване на улицата пак заради безопасността по пътищата, на другия ден говорим за единична катастрофа, на следващия ден за автобусна катастрофа. И какво от това? Ние си говорим, ситуацията продължава да бъде същата.

Сега, ще ви дам като заключение един последен анонс колко е примитивна цялата работа в МВР и как ни убива. В Института за пътна безопасност постъпи следната информация: автомобилът, за който толкова много се говори в момента, че съпровождал този Любенов по Околовръстното и френския гражданин, се оказа, че камерата, тъй като тези автомобили, полицейски автомобили са оборудвани с GPS системи и камери, които постоянно снимат движението на автомобила, при нас постъпи информация, че тази камера не е работила, че е имало докладна от служителите, че камерата не работи. Знаете ли какво означава това? Означава, че в МВР има камери, но те не работят, означава, че ние сега ще търсим от други камери, които не са сертифицирани, ще се правят експертизи безброй и т.н., а камерите на МВР, които трябва да контролират служителите, не работят. И това нещо аз още 2011 година, когато за първи път оборудвах 3 автомобила с камери в МВР да контролират работата на пътните полицаи, ние разбрахме, че на тях не им е хубаво да бъдат контролирани, и те саботираха тези камери, като постоянно ги повреждаха по един или друг начин, все едно сами са се повредили. Разбирате ли, че цялата система в МВР е така устроена, че и техните преки наачлници също нямат интерес техните подчинени да бъдат хващани в нередности, защото ще им търси отговорност, а и много често те самите ги карат да вършат нередни неща. И така по цялата верига, катаджията пише докладна, че камерата не работи, началникът я предава на следващия, следващият на следващия, и камерата стои и чака да бъде оправена, и никой не предприема проактивни действия да се оправят тези камери. Ето това е МВР.

Изключително песимистичен финал на нашия разговор. Аз така с надежда очаквах да предложите още някаква работеща мярка, която да представите и пред институциите. В този момент имаме служебен кабинет. Има ли други идеи?

Аз я предлагам тази мярка, дори и днес ще я предложа на институциите, имаме среща с тях. Мярката е само една: Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата да бъде дадена на хора, които знаят и са готови да носят отговорността. Да застанат пред цялото общество и да кажат: "Проблемът е такъв и ние можем да го разрешим“. Не ни трябва просто да назначаваме някакви хора, които са анонимни, които не знаят защо са там. Трябва някой, който да застане пред българското общество и да поеме отговорността за това, което се случва. И ние от Института за пътна безопасност сме готови да я поемем тази отговорност. И много бързо, след няколко месеца ще се разбере дали само приказваме или имаме план за действие.

Разбирам, че вие искате да изпълнявате функцията на Държаната агенция по пътна безопасност, така ли?

Която ние създадохме. Точно така. Аз мисля, че и вие го искате. Ако вие и всеки български гражданин видят, че пред тях стоят хора, които са готови да поемат отговорността, и кажат, че ще намалят още първата година жертвите с 20%, защо, вие не го ли искате?

Въпросът е да се случи.

Е, сега е въпросът да видим дали българският президент ще го поиска.

Ще очакваме развитие. Пак ще ви търсим така вие да поемете този контрол, и вас ще ви търсим за резултатите.

И тогава да ни се търси отговорност от нас. Иначе какво да ви казвам, да ви обяснявам какво трябва да направи МВР или АПИ? Ами те не ги интересува. Ние сме неправителствена организация.

 

Евелина БРАНИМИРОВА