Илхан Кючюк, съпрезидент на АЛДЕ, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) предприе дарителска кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция. В какво ще се състои? Подробностите очакваме от неговия президент и инициатор на акцията Илхан Кючюк. Какво ви накара да започнете тази дарителска акция, г-н Кючюк?

Хуманитарната криза, защото загубени са много човешки животи, много имущество е унищожено. Все още не знаем мащабите на всичко това, което се случва в Турция и Сирия, и ми се струва, че тук всички трябва да бъдем обединени в усилията си да помогнем и на двете държави и на хората, които  са пострадали, за да покажем и ние като Европа, а мисля Европа не прави малко по въпроса, но и като политически семейства, че сега е моментът за солидарност. Сега е трудно, сега имат нужда гражданите на тези две държави, и институциите от подкрепа – политическа, морална, а и основната, от която имат нужда ми се струва, е финансовата. Всичко това ме наведе на мисълта, че АЛДЕ като една от големите политически партии трябва да започне с инициирането на такъв разговор между останалите. И наистина се надявам и другите партии: Европейската народна партия, Социалистите и демократите, Зелените, да последват този пример.

В какво ще се състои самата кампания?

Самата кампания е изпращане на имейли, посочване на адреси, имам предвид на банкови сметки, където могат да бъдат превеждани парите. Това са официални данни, с които работи и ООН, и Червения полумесец. Идеята е да влезе малко по-сериозно и по надълбоко в политическия дебат тази тема. Заедно с това, аз осъзнавам, че инициативата е една от много, и в същото време една от символичните, които се провеждат. По-важно е, Европейският съюз как ще реагира в тази ситуация. Аз виждам много неща в правилната посока. И тук и комисарят Янез  Ленарчич прави много усилия в това да даде необходимата сила и координация на европейските институции.

Вие сте зам.-председател на делегацията в Съвместния парламентарен комитет Европейски съюз-Турция. Предвиждате ли посещение в засегнатите от земетресението райони?

Посещение не сме планували. Има много работа, която може да бъде свършена от Европейския парламент и от институциите като цяло. Само преди малко беше изнесена вече официалната информация, че ще има донорска среща. Много е важно и многобройното присъствие на донори и тяхната сериозност към темата. Изобщо това изисква много сериозна предварителна подготовка. Следващата седмица ще бъде много интензивна в Страсбург. По мое предложение ще се гласува и резолюция за Турция и за Сирия, и за последствията, които са за двете държави, но и за Европейския съюз от този инцидент, от земетресението. Т.е. има какво да свърши Европа. И това изисква, както вече казах, много координирани усилия, активна дейност и добро желание, разбира се.

Какъв ще е делът на Европа в разрешаването на последствията в двете държави Турция и Сирия?

На този етап се обяви, че ще дадат европейските институция с Комисията 6.5 милиона. За съжаление ние сме изправени пред ситуация, която ни поставя в ограничение, защото бюджетът на Европейския съюз до голяма степен заради случващото се в Украйна и на други места не е в най-доброто си състояние. Но въпреки това трябва да бъдем креативни, да помислим за всички варианти, и да настояваме  политически да бъдат потърсени такива бюджетни механизми за подпомагане на тези държави. И тук, когато говоря за подпомагане, България трябва да бъде сочена като добрия пример за бързото действие, за мащабите на нашата помощ. Изобщо има поводи, в които трябва да си казваме, че се гордеем с държавата си, и това е един от тях. Такава е всеобщата оценка и в Брюксел.

В България отвориха врати десетки пунктове за събиране на средства и материали от първа необходимост по инициатива на ДПС. Мащабната дарителска кампания е в подкрепа на пострадалите от опустошителното земетресение, както и на семействата на загиналите. Таза кампания има ли връзка и с вашата?

Е, безспорно, ние водим разговори, които са вътре в партията. Ще бъде несериозно ако кажа, че не сме координирали действия. Разбира се, че координирахме, и по инициатива на ДПС, всъщност тази инициатива на АЛДЕ придоби още по-голям смисъл. Има общи действия, които сме мислили. Но вижте, в крайна сметка ние никога не сме имали претенциите да бъдем първи и да бъдем единствени. Не е смисълът на целия разговор това.

И няма смисъл състезанието.

Не е смисълът нито в състезанието, не е смисълът в големината на помощта дори, въпросът е: кой както го чувства, кой каквито възможности има, разбира се, но от друга страна идва и моментът на усещането – кой иска да помогне. Ние смятаме, че трябва да се помогне в такава ситуация, в трудни моменти, и бихме го направили и за друга държава, не само за Република Турция. Република Турция е наш съсед, много български граждани живеят на територията на страната, доказан приятел, заедно сме в НАТО дълги години. Изобщо виждате по въпроса за енергетиката и по въпроса на миграцията и на сигурността споделяме общи предизвикателства и търсим общи решения.

Възникват коментари, г-н Кючюк, че някак си подкрепата за Турция излиза на преден план преди Сирия. Нали няма да бъде загърбена тази държава заради санкциите спрямо нея?

Няма, но е малко по-трудно в Сирия. Малко наистина е по-трудно в Сирия, защото в Сирия се води война, има различни интереси. Т.е. достъпът до определени територии е малко по-сложен. Това е откровеният отговор, и той е такъв, наистина е такъв. И Комисията ги включва в пакет Турция и Сирия, но сложността на политическата обстановка в Сирия пречи, трудно се достига навсякъде, за съжаление е така.

Цоня Събчева