Илхан Андай, журналист, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

По наложило се през годините правило, националните конференции на ДПС изпращат политически знаци, които след това да се облекат в реално поведение. И XI не направи изключение от традицията. Прочетеното пред делегатите послание на почетният председател на партията Ахмед Доган отрече избори 2 в 1, с отсъствието си той направи жест към Делян Пеевски да се очертае като втория силен човек в партията, наложи и съпредседателството в нея. Във видеообръщение турският президент Реджеп Ердоган подчерта значението на ДПС за България, но и за Турция. Той припомни, че на 31 март в южната ни съседка ще има местни избори и отправи недвусмислени очаквания към българските турци за тях. Според един от лидерите там, в България има 1 милион турци, а в Турция са 500 000 с двойно гражданство. Сам по себе си този брой представлява сериозен електорален резерв. Тръгва ли ДПС на щурм към властта, разбира се и с подкрепа от южната ни съседка? Наш гост е журналистът Илхан Андай. Добре дошъл в Аудиокаста на “Фокус" “Това е България", г-н Андай.

Здравейте.

Различна ли е XI Национална конференция от останалите? И ако е различна - с какво?

Вие изредихте акцентите от този форум на ДПС, дори отидохте малко отвъд и в прогнози, какво ще се случи. Това реално беше най-краткият конгрес в историята на ДПС, вероятно и в аналите на българският политически живот, говоря за основните политически сили. XI Национална конференция на Движението беше нещо като втора или трета серия на образно казано новата Доганова продукция “Ново начало".  Която реално стартира в изборната есен на 2023 г. и тази продукция приключи първия си етап, беше положен фундаментът в началото на януари т.г. , когато в обръщението на Доган се появи новата формула за съпрдседателите. Реално на 24 февруари просто се случи уставната логика на предложението, на което никой в партията не може да откаже. Това са думите на Доган, почетният председател каза: “Делян Пеевски и Джевдет Чакъров да са съпредседатели на ДПС в следващия толкова важен мандат на ДПС“. Конгресът трябва да отбележим, че се проведе във време, когато фаворитът за бъдещ президент на САЩ Доналд Тръмп, смело и надъхващо говори и светът върви към Трета световна война. А у нас “Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Бойко Борисов, макар и не толкова подкрепян в идеите си от всички депутати на ГЕРБ, Петков и Борисов създават напрежение, привнасяйки в сглобката играта на апаши и стражари с менкане на ролите. ДПС взе всичко това в предвид и показа на конгреса, че не се шегува и си подрежда двора съобразно всички тези събития в национален план и в геополитически.

Казахте, че конференцията или конгресът на ДПС вече е втори етап, не напразно и мотото е “Ново начало – заедно с хората". Обаче, в какво ще се изрази от сега нататък това ново начало? Как ще го видим?

Този фундамент на новото начало, който вече е положен и вече го споменах, задължава от тук нататък да се фокусираме върху колоните, на които ще се крепи новият дом на ДПС, ако можем така да го кажем. На първо място геополитиката и ДПС, визията, представена от Доган ни звучеше тъжно, но пък искрено. И ако трябва да оценим, безспорно това е 10 от 10, това е колоната с максимална якост. На следващо място е ДПС и властта - голямата цел на ДПС е да стане втора политическа сила. Но там не можем да поставим висока оценка, защото Делян Пеевски и Джевдет Чакъров несъмнено изглеждат добра комбинация, но е много важно с кои хора този тандем ще постигне това зададено от Доган разширяване на периферията и показването на тежестта и престижа на ДПС. Третата колона е ДПС и реалното участие във властта. Втората казахме, че е голямата цел да станат втора политическа сила, третата е ДПС и властта. Пеевски, като шеф на ДПС се опитва да бъде предвидим и дори справедлив. Но нещата се случват трудно, защото на моменти тези, които държат властта, говоря за ПП-ДБ, реагират с ходове, интерпретации, които прилягат по-скоро на опозиционни сили и затова на моменти ситуацията изглежда абсурдна. Не можеш да искаш властова подялба с мурафети на опозиционна сила. Те залагат на декларации, сякаш са се откъснали от “Възраждане" или искат да се върнат в старата роля на създадени от президента Радев. И стигаме до четвъртата важна колона, а това е избирателите и ДПС. Какво мислят реално избирателите на ДПС, а не само активистите, ние ще видим на европейските избори. Там ще бъде първият сериозен тест на този тандем Делян Пеевски-Джевдет Чакъров. А до тогава ще ги видим и новите хора в Централното оперативно бюро (ЦОБ). Така че конгресът по-скоро мина лесно, но в следващите две седмици има едно очакване, едни анализи на ръководството:  кои ще са тези най-достойни хора в ЦОБ 15-20, над 20 души, които ще получат ресори и трябва да повдигнат темпото на работа, както и качеството, за да могат от  ДПС да се изтласкат от тези 300 000 гласа, които получават на няколко поредни вота, на няколко избора. И които не им вършат тази работа, за която си поставят цели, тоест, влизане във властта през парадния вход.

Г-н Андай, какво има зад формулата на съпредседателите? Защото идеята не е нова и не е на г-н Доган. Алиансът за либералите и демократите в Европа има също двама съпредседатели, единият от които е Илхан Кючюк. Със сигурност Доган е далеч от това да повтаря моделът на АЛДЕ, където и ДПС членува, но какво точно има предвид почетният председател на Движението?

 

ДПС и преди АЛДЕ имаше един кратък период, когато имаше трима съпредседатели - Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак. Пък преди на конференция да бъде избран Карадайъ вие споменахте АЛДЕ, сега ДПС утвърждава нещо, което утре, вдругиден може да се прехвърли и в другите формации, особено при дефицита на силно изявени лидери. Говорихме за това ново начало, което идва още от средата на предизборна кампания през октомври 2023 г. Тогава си спомняте, че г-н Доган имаше едно обръщение, в което нарече Делян Пеевски “феномен в българската политика и особено в парламентарния живот" и впоследствие се наложи тази корекция с новата формула съпредседатели. Самото анонсиране етнически българин да оглави ДПС все още стряска много голяма част от електората на ДПС, особено тези в Турция. В това число и потенциалните партньори в политическия живот в Турция, говоря за управляващата партия. Това ясно стресира субектите от другата страна на Капитан Андреево и в средата на декември започнаха едни изяви на лидер на изселническа организация, в които той говореше, че е “притеснен от това, че етническата партия в България, ще се ръководи от етнически българин". И още по-притеснен е той, че “някои наши братя и сестри, харесват и одобряват това", това бяха негови думи. Вероятно Доган и Пеевски са направили анализа през призмата на твърде много предизвикателства, които стоят пред ДПС през 2024 г., в т.ч. и избори. А когато говорим за избори, ДПС има остра нужда от разширяване на избирателите. А огромният резерв от тези избиратели е в Република Турция. Вие споменахте в началото, че според изселническите лидери в съседната страна има 500 000 души с двойно гражданство, а реално гласуват много под 100 000, дори под 50 000 обикновено са тези нашенци, които упражняват правото си на глас. Така че при много сериозен анализ, при прецизиране на калкулацията, която би се постигнала при вариант Делян Пеевски едноличен оперативен ръководител и при другия вариант със съпредседателите, определено е натежала новата формула. И вероятно в този анализ е посочено, че добавена стойност ще дойде не само от изселническите квартали, но и в смесените региони в страната. А вероятно и от гурбетчиите в Западна Европа.

Г-н Андай, означава ли това, че почетният председател на ДПС иска да извади партията от стигмата етническа, но на този етап все още не може да го направи заради силното влияние на Турция?

Определено означава, че Доган иска да се случи това, за което той е говорил и преди много години, за новата орбита, в която влиза ДПС и той я отлагаше, но в очакване на едва ли не да се случи чудото на над 400 000 гласа при запазване на статуквото с лидерите от етноса. Не се постига този резерв, той преследва целта над 400 000 гласа, но както вече казах, зависим е и от външни фактори и от разбирането на новата конфигурация в ръководството на партията в смесените регион. Така че няма да е грубо, няма да е неточно, ако кажем, че Доган иска да постигне нещо уникално за България и българския модел, но е с вързани ръце.

Със своите инструкции в посланието как почетният председател позиционира партията си у нас и в отношенията си със западните партньори? И за какво предупреди Ахмед Доган?

Ахмед Доган предупреди за годините на напрежение, които ще стоят пред нас. Както вече казах, той цитира Доналд Тръмп. Обърна се към младите да очакват едни 10-15 години, в които в обществата няма да властва разума, да бъдат готови на всякакви изпитания, предизвикателства, но да се стремят към мира. Това означава, че Ахмед Доган очаква много от своите, които в момента са категорично на страната на евроатлантизма и това го демонстрират в парламента най-силно. В един момент в края на годината, когато са изборите и в Америка, и при евентуална смяна на властта в Америка, евроатлантическият план, евроатлантизмът в България ще премине в план Б, който е малко по-различен от настоящия. И това слово на Доган показва, че той ще подготви ДПС и тогава да са най-адекватни в българския политически живот в тази нова линия на евроатлантизма.

Да ви попитам нещо друго. Защо лидерският отчетен доклад на ДПС не бе прочетен от нито един от досегашните заместник-председатели на партията, а от Илхан Кючюк? Това ли е третият човек в ДПС след Доган и Пеевски?

Безспорно Доган е големият лидер, докато е жив и здрав, той ще бъде начело на ДПС. Делян Пеевски, предполагам, че се чува всеки ден с Доган. Доган стикова с него най-важното, като част от втората позиция, или хайде да кажем като трети безспорно е Джевдет Чакъров, един много опитен политик, който е одобрен и в Анкара, и в традиционните наши региони е много харесван. Много силно присъствие имаше в АЛДЕ в продължение на 9 мандата. След това вече вие намеквате вероятно за очакването на имената за зам.-председателите. И според вас, доколкото разбирам, фаворит за едно от тези места е Илхан Кючюк.

А той не го ли е заслужил със своята работа и авторитет, който успя да завоюва сред европейските институции?

Мое лично мнение е, че той работи перфектно за себе си, но имам забележки относно това, което се получава като полза за партията. Така че той не е завършен такъв лидер, не е с такава визия, че да поведе огромните маси. Така че ако е дошло неговото време, да заеме някакъв пост в ДПС, то това е зам.-председателското място. Но определено не е трети. В самото ДПС ще натежава в следващите години като тази трета позиция, която вие фиксирахте, д-р Джевдет Чакъров. И не забравяйте, че една Филиз Хюсменова, тя може да не е била толкова активна и пробивна в Европарламента, но Филиз Хюсменова е много по-харесвана от електората, от традиционният електорат, да кажем на ДПС, в сравнение с Кючюк. Така че ние изброихме цели 5 имена.

Да, които ще бъдат може би…

Които са голямо ядро.

И силно. Неотдавна прогнозирахте, че ДПС ще има свои министри в правителството след ротацията. Поддържате ли тази ваша прогноза?

Аз поддържам. И ще ви кажа, че в тази закрита част на конференцията, думите, най-горещо посрещаните думи на Делян Пеевски, който е говорил в рамките на 5-6 минути, гласят, импровизирам: “Трябва да сме и ще влезем в управлението на държавата. И ще станем минимум втора политическа сила, и ще се утвърдим като силна партия в българския политически живот", което отговаря на вашия въпрос.

Добре, но аз имам подвъпрос.

Сега има варианти, да, да. Вие ще попитате, че при тази ротация сега е невъзможно.

Да. Как ще се случи след лютия скандал между Пеевски и Христо Иванов?

Самият Пеевски каза: “Ние няма да предложим хора, не искаме". Но знаете, че предстоят европейски избори. На тези европейски избори аз прогнозирам срив на подкрепата за ПП-ДБ, особено за ПП. Те вероятно ще играят заедно и там няма да се забележи колко огромен е отливът от гласове за ПП. И след тези европейски избори ще бъдем в една коренно различна ситуация, което ще премахне оня срам на Бойко Борисов да се качи в една лодка с ДПС и така да тръгнат към съвместно управление на държавата. Това може да стане и в рамките на този парламент, с ново завъртане на мандатите, може да стане и след много точен анализ при едни предсрочни парламентарни избори, които двете формации могат да предизвикат, особено след като опозицията е готова това да се случи още сега юни месец.  При едни предсрочно парламентарни избори ДПС определено ще вдигне броят на мандатите си. Проблемът е: колко плюс ще има ГЕРБ и дали двете формации биха постигнали така бленуваният сбор 121 народни представители. Според мен, към настоящата ситуация това е изключено, но пък в парламента ще има едно ДБ и ИТН, като всяка от двете формации има склонност към коалиране със силните - ГЕРБ и ДПС.

Да ви попитам и за приветствието на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, той видимо разчита и на гласовете на българските турци за реванша си на местните избори в големите градове Истанбул, Анкара, Измир, Анталия и т.н.

Вие много точно сте го усетили, за разлика от някои делегати, разбирате ли?

Със сигурност, това ми е работата, аз съм все пак политически наблюдател. Но какво предлага на ДПС Ердоган?

Това беше в края на словото и някак си, някои от делегатите го възприеха едва ли не като любезно извинение, че той е поканен да присъства, че не е присъствал. Но Ердоган няма случайни изречения. Той посочи, че той трябва да бъде разбран: “Аз съм на ваша страна, аз ви подкрепям, но преди вашия голям тест - европейските избори и евентуално предсрочни парламентарни, аз имам особено важни избори, където трябва да си върна Истанбул, трябва да си върна първите пет града от опозицията, по големина". Той в момента издигна много силен кандидат за кмет на Истанбул, и в момента разликата между досегашния кмет от опозицията и кандидата на Ердоган е в рамките на половин процент. Преценете, колко малка е тази разлика в абсолютни цифри, в абсолютна бройка на избиратели и колко десетки хиляди, стотици хиляди изселници, по-нови и по-стари живеят в Истанбул. Такава е ситуацията и в други градове, говоря за Измир, където има много силно изселническо присъствие. И в столицата на изселниците Бурса, където човекът на Ердоган пак е фаворит, но разчитат да видят в изселническите квартали добър резултат, където да проличи работата на ДПС и партньорите на ДПС в съответните изселнически организации. От там нататък вече Ердоган ще има възможност да се реваншира, защото както казах, много ниска избирателна активност демонстрират изселниците винаги. Веднъж се получи над 90 000 гласа и тогава се намеси държавата и партийната машина на управляващата партия. Сами ДПС в Турция не биха постигнали такъв резултат, какъвто биха заложили. Освен това, на следващо място е, то е и една от новините на конференцията, в следващите месеци ще има три големи бизнесфорума българо-турски. Инициативата е на Делян Пеевски, харесана е много от външния министър Хакан Фидан.

Да, той се срещна с него два пъти, като беше тук.

Два пъти, само с него два пъти, в рамките на няма 24 часа. Така че очаква се, Фидан е докладвал, каква е ситуацията в България. Определено Ердоган е доволен, което пролича във видеопосланието му, където имаше изречение и за съпредседателите. Така че ако той не одобряваше Делян Пеевски, щеше някак си да завърти думите, а той е майстор на това нещо. И не е изключено тази година да видим Ердоган в България и среща на Ердоган с председателите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

А какви са амбициите, долавят ли се амбициите на турския президент, спрямо българското участие на ДПС в европейските избори? И дали стягането на партийните редици на ДПС е повече заради предстоящия европейски вот?

Това ще проличи в кандидатската листа на ДПС на евроизборите. Ако на някоя от избираемите позиции, а избираеми позиции са и 5-то място може  да е избираемо, се окаже лице, което е подкрепяно от управляващата партия в Турция, а такива има в ДПС. И тогава вече можем да си позволим журналистическата интерпретация на представител на Ердоган в Европейската група на ДПС.

Още повече, че партията на турското малцинство в Германия, такава партия е регистрирана и заяви намерение за участие в евроизборите. Така че може би съществува някаква връзка?

Да, да, те работят не само в България, но и в другите балкански страни, а в Германия пък имат огромна маса избиратели, открито подкрепящи управляващата партия на Ердоган.

Към края на нашия разговор искам да ви задам един въпрос, ползвам се от това, че отговаряте изключително коректно, откровено и почтено. Ще има ли битка за надмощие между Делян Пеевски и Ахмед Доган, каквато очакват някои анализатори?

Е, това е нелогично, защото Доган, който вижда години напред, Доган, който много внимателно анализира кадрите си и забелязва в тях потенциала или липсата на такъв. Доган е довел Пеевски в ДПС преди 18 години и от тогава го наблюдава много внимателно. Значи, той отбелязва неговото израстване до позицията на съпредседател. Той е в постоянен контакт с него, те нямат тайни. Така че ако имаше такъв риск, Доган не би позволил на Делян Пеевски да стане дори председател на парламентарна група, камо ли да оглави цялата партия. Това е хубава теория, конспиративна, вървежна в медиите. Но е по-скоро несериозна, защото там няма състезателен елемент по този въпрос. Самият Пеевски признава, че Доган е начело и ще си остане винаги начело. ДПС в момента е, как да го кажа, като болид във “Формула 1", Доган имаше нужда от пилот. В момента има двама - Делян Пеевски и Чакъров.

Може ли да се каже, че Делян Пеевски е пилота, а Чакъров е помощника, навигатора?

По-скоро така, макар че във “Формула 1" няма навигатори, но в другите ралита има. Но определено има пилот в болида на ДПС, липсват само онези 15-20 механици, на които разчита всеки един отбор във “Формула"-та, за да пусне болида в пистата. Това е.

Много ви благодаря за този анализ и за времето, което ни отделихте.

Успех ви желая.

На вас също. Гостува ни журналистът Илхан Андай.