Антон Хекимян е кандидат на ГЕРБ-СДС на София за местните избори, които ще се проведат на 29 октомври у нас. Първият му коментар пред колеги-журналисти беше цитирам: “Намираме се в нестандартна ситуация, решението няма как да бъде лесно. Взел съм го осъзнато, всичко се случи миналата седмица, имах лична среща с Борисов и лично от него получих поканата да съм кмет. Помолих за време да помисля, получил съм уверението, че ще имам възможност самостоятелно да взимам решенията. Обсъдили сме стратегия. Целият си път съм извървял пред обектива, не мисля, че има какво да крия", коментира Антон Хекимян. “Използвахме цялото време да конструираме най-добрия състав и да изберем най-добрия кандидат за кмет", посочи от своя страна Томислав Дончев.

На въпрос какви са шансовете на ПП-ДБ, Хекимян коментира, че шансовете са огромни. “Това, което ще направя в кампанията си е да бъда близо до хората. Аз живея с проблемите на хората, обичам София, основната ми мотивация е да направя нещо за себе си и за гражданите", каза още той. Антон Хекимян ще води листата на ГЕРБ в София, Георги Георгиев ще бъде втори, а зад тях ще е предприемачът Любомир Минчев. Какво показа изборът на ГЕРБ и СДС да припознаят бъдещият лидер на София в лицето на Антон Хекимян. Интервю по темата с политолога Георги Киряков


Какво показа този избор, който направиха от ГЕРБ и СДС и припознаха бъдещият лидер на София в лицето на журналиста Антон Хекимян?

Малко вероятно е да бъде наречен бъдещият лидер на София. Да, интересна кандидатура е и не е нищо ново в партийните среди такъв тип кандидатури. Ще припомня на слушателите, че преди много години Иван Костов правеше такива експерименти с популярни лица, които обаче не са част от партийните редици и не са припознавани като партийни кандидатури. Това беше и Светослав Гаврийски на времето за кандидат-кмет на София, бившият управител на БНБ, такива кандидатури е имало и след това. Търси се разширяване на политическото влияние на партията, очевидно, а не да се затвори кандидатурата само в рамките на активните партийци и активните избиратели на ГЕРБ. Това е, което аз прочитам като послание от страна на ГЕРБ и на Бойко Борисов с кандидатурата на Антон Хекимян. Иска да разшири базата на гласоподавателите отвъд строгите подредени и ясно очертавани партийни редици.

Спомняме си, когато те влязоха в коалиция, в не коалиция, в сглобката с “Продължаваме промяната", тогава говорихме също за избирателите на конкретните партии поотделно и може би отношението вече към самата партия от привържениците на всяка една от тях, как, според вас обаче, сега биха реагирали привържениците на ГЕРБ-СДС към един такъв непартиен кандидат?

Ясно е, че ще реагират според това какво им се каже отгоре, т.е. каквото им каже Бойко Борисов. След като Бойко Борисов вече доста време подгряваше собствената си публика, с това, че ще бъде нестандартен кандидат, че на него са му представени еди колко си кандидатури, че той ще избере. Ясно е, че отговорността за избора или за не избирането на Антон Хекимян ще бъде поета от Бойко Борисов. Ясно е, също така, че ако случайно бъде избран Антон Хекимян, той ще бъде всъщност кандидатура на Бойко Борисов и всъщност управлението на София ще бъде в ръцете на Бойко Борисов. Поне от гледна точка на кмета, ясно е, че Общинския съвет ще има друг дневен ред и други правила по които ще работи. Но това е втората сюжетна линия, която може да бъде забелязана в тази кандидатура. Много трудно един кандидат, който няма ясен политически профил, няма ясен партиен профил може в рамките на един месец, защото толкова остават до изборния ден, малко повече там още няколко дни.

 

Може да бъде припознат като алтернатива на другата кандидатура, която от доста време вече се върти. Много трудно може да бъде припознат като алтернатива, включително на вътрешно-партийни кандидатури. Затова Борисов казва, че това е неговият избор, за да може да покаже на собствената си публика, на собствените си избиратели, на собствените си партийци, че застават плътно зад тази кандидатура и трябва да се мобилизират заради него, не заради името на Антон Хекимян. Иначе, ясно е, че той носи допълнително някакъв имидж, престиж на известен, популярен журналист, популярно лице от медиите. Но това много трудно носи дивиденти в партийна кампания, в предизборна кампания, особено пък за мести избори. Ще ви дам и друг пример, с кандидатурата на Азис, ако си спомняте, той също беше водач на листа на "Евророма", доколкото имам спомен. И какво направи като е много популярно лице и много го харесват хората?

Нищо не направи. Нито помогна на Евророма да влезе в парламента, нито пък спечели нещо от тази кандидатура. Тук, разбира се, в случая на Антон Хекимян, неговата полза е, че ще бъде общински съветник, защото е водач на листата. Но какъв ще бъде неговия принос към управлението на София ми е трудно да кажа, защото той е много-много далеч от управлението на общински дела. Той не познава тази материя и това означава, че той ще бъде изцяло подвластен от истинските партийци, които ще участват от ГЕРБ в Общинския съвет, включително Георги Георгиев, който отлично познава работата на общинарите в София и който ще бъде и вероятно председател на групата общински съветници, това не мога да го твърдя, но почти съм сигурен, че така ще бъде. И си представяте  Антон Хекимян един от 20 или 25 или там колкото й да е общински съветници 20 общински съветници на ГЕРБ, който не разбира нищо от това, което трябва да се прави, който тепърва трябва да се учи какво ще гласува в началото.

Дълбоко се съмнявам, че той ще гласува против това, което се прецени от групата общински съветници. Пак казвам, при условие, че той не стане кмет, което е много вероятно на този етап.

Един от основните въпроси, който се е прокрадва от обявената кандидатура на Хекимян е за сливането на политиката и медиите. Г-н Киряков, предлагам ви да поговорим и за това. bTV не се забави и излезе с официална позиция от която разбираме, че ще използват услугите на трета страна, външна агенция, която да следи за обективността на новинарското отразяване в периода на предстоящата предизборна кампания. Борисов обяви, че ще ни изненада, постигна ли този ефект той и какво въпроси повдигна лично у вас този избор, който направиха от ГЕРБ-СДС и отсъствието на Борисов, искам да коментираме, също така?

Първо, по въпроса за сливането на политиката и журналистиката и медиите. Няма професия политик. Ако политиката е призвание, то всеки може да се занимава с политика, независимо дали е журналист, адвокат, шлосер или кранист, няма никакво значение това нещо. Така, че по този въпрос това е най-простият отговор, понеже политиката не е професия, всеки може да се захване с нея, стига да има с какво да допринесе. В случая, пак казвам приносът на г-н Хекимян може да полезен след време, когато той се научи ...

Така е, но тук става въпрос за политика, политици, които ни управляват и медиите, които отразяват тяхната работа.

Тези политици не ни управляват по някакво собствено усмотрение и според някакви собствени разбирания как трябва да се управлява. Има си закони, има си правила за политическо действие, има си ограничения всякакви, включително и конституционни. Той не може да се разпростира отвъд тези ограничения. Затова казвам, че всеки може да е политик, стига да взима решения, които да са за благото на хората, които ще управлява. Няма такова нещо като еднолична или някаква си там личностна воля по която да се управлява нещо, дали ще е град, дали ще е държава, дали ще е община, дали ще е село. Затова казвам, че политиката е по-скоро призвание, отколкото професия. Затова Антон Хекимян има абсолютно пълната свобода, след като не е под запрещение, и след като законът не му забранява, да се явява като кандидат за каквото поиска. От там нататък, какъв е бил, журналист ли е бил, какво е правил, това няма абсолютно никакво значение.

Важното е от тук нататък с какво може той да допринесе за благото на софиянци. И затова казах, че е малко вероятно той да допринесе  в близко бъдеще с нещо значимо, дори и като кмет, ако той не е запознат с детайлите в управлението на една община или на един столичен град. Тоест, ще му трябва време, затова и в предишния разговор казах, че той ще бъде изцяло подвластен на това, което му се спуска от групата общински съветници от ГЕРБ, от опитните играчи, от хората, които знаят какво трябва да се прави.

А отсъствието на Борисов как ще го коментирате?

Той обича такива жестове да прави, ако не е сигурен, че нещо ще се случи на 100%, т.е., че Хекимян ще стане кмет, той няма да присъства на обявяването и буквално на ходенето с Хекимян някъде, за да го видят хората. Ако е сигурен, че ще спечели, то той ще се появи, защото така ще каже - “ето, виждате ли, аз заставам зад печеливша фигура". Това е посланието, което той дава с неучастието си в представянето на Антон Хекимян.

Тоест, той не е убеден, Бойко Борисов говорим, не е убеден, че Хекимян ще спечели , т.е. ето казвам го директно, това е символична фигура, просто, за да има някакъв кандидат ГЕРБ, за да не се окаже, че за първи път от много години, при положение, че вече 3-4 мандата управлява партия ГЕРБ София, нямат кандидат. Това е посланието, което дава с отсъствието си, аз друго не мога да разчета, освен това. Не е убеден, че тази кандидатура е изключителна и че е печеливша.

Тогава кой от издигнатите кандидати за кметове на София, г-н Киряков, според вас, е в най-добра позиция - Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС, Вили Лилков от коалиция “Синя София", Ваня Григорова - местна коалиция “БСП за България", Деян Николов от “Възраждане" или Ивайло Вълчев, “Има такъв народ", пропускам още някой, да г-н Карлос Контрера, който също обяви, че влиза в битката за столицата и Васил Терзиев?

Сега искам за Вили Лилков да кажа няколко думи. Да, достойна кандидатура е, но той се е явявал на избори за кмет на София и той спечели много по-малко гласове от листата тогава, когато се яви за кмет на София. Тоест, аз считам, че кандидатурата му е несериозна, от гледна точка на това, че няма шансове да стане кмет. Тук драмата би била, ако на един балотаж се явят Васил Терзиев от ПП-ДБ и Ваня Григорова като кандидатура на БСП, защото тогава избирателите ще бъдат много раздвоени за това кой е лицето на промяната, да го наречем. Защото има спорове, че самите ПП не са промяната в страната, още по-малко могат да бъдат лицето на промяната в София с тази кандидатура - това би била голяма драма, защото тогава наистина ще се появи едно разколебаване на електората в София и това може да допринесе за възможна победа на Ваня Григорова, така както Мая Манолова щеше да спечели на предишните избори срещу Йорданка Фандъкова. Друга възможна сюжетна линия е кандидатът на ПП Васил Терзиев срещу Антон Хекимян. Тогава много ще зависи от другите играчи и кандидати за кметове, кой ще подкрепят на втори тур.

В тази ситуация, много възможно, макар че шансовете не са големи е възможно Антон Хекимян да стане кмет на София, но това е малко вероятно. Имайки предвид, че в момента включително, по социологически изследвания Васил Терзиев има такава преднина пред който й да е кандидат на ГЕРБ, че тя е нестопяема, включително и на втори тур. Освен това, още един важен фактор е, че хората вече искат смяна на партията, която е управлява София много години. Тоест кандидатът на ГЕРБ би имал отрицателна тежест при един балотаж, т.е. хората няма да гласуват за кандидата на ГЕРБ, ще гласуват за другия, независимо кой е.

Като наказателен вот.

За останалите кандидати няма смисъл да се говори, защото те нямат този потенциал, че да се говори за това дали имат шанс да спечелят или не. Не, нямат шанс да спечелят. Аз затова не случайно споменах Вили Лилков, защото той си представя, че могъл да спечели, вероятността е много малка, за останалите изобщо даже не искам и да споменавам., нито за  Карлос Контрера, нито за Ивайло Вълчев от ИТН.