close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Политика
Общество
Спорт
Други
Финансовият анализатор Иван Стойков: Прибягването до кредитиране да става само ако няма друг вариант
12:12 / 21.09.2022
415
©
Личен архив
Иван Стойков, финансов анализатор от портала "Моите пари", в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-н Стойков, какви процеси наблюдавате във връзка с кредитите? Други експерти в областта твърдят, че лихвите по кредитите ще се вдигат плавно. Вие на какво мнение сте?

Бих могъл да кажа, че съм на същото мнение, защото в момента ситуацията не е такава, каквато беше примерно през 2008-2009 г. Макар че сега също говорим за икономическа и финансова криза, все пак тя не е от същото естество и от същия мащаб, за да говорим, че процесите, които се случиха тогава, ще ги видим и сега. Да, очаква се покачване на лихвите по кредити, но когато то започне, когато настъпи, очакванията на всички, които следят тези процеси, са за плавни корекции, не така резки, в по-големи размери, както беше в предходната финансова криза.

Какво се промени? Казахте, доста неща се промениха, ситуацията вече не е същата. Можем и да отбележим какво се промени?

Кризата в момента не е предизвикана от такива фактори, каквито предизвикаха кризата през 2007, 2008, 2009 г. В момента предпоставките за кризата основно са свързани с цените на суровини, на енергоносители, на електроенергия. Когато бяхме в период на КОВИД – локдауните, проблеми с доставки. Всички тези фактори един по един, събрани заедно, създават предпоставка за настоящата криза. И в допълнение на това – сега вече и нейни проявления под формата на инфлация. И тези условия естествено пораждат необходимостта от мерки, които да бъдат предприети, за да се преборим със сегашната ситуация. Т.е. в момента усилията и на Европейската централна банка, и на Федералния резерв в САЩ, и на правителствата в отделните държави, всичко е малко или много съсредоточено върху това да се пребори инфлацията, защото тя е в такива размери, каквито последните 20-25 години или повече не сме виждали. Дори при предходната финансова криза инфлацията не беше такава. Тъкмо напротив, тя беше много, много пъти по-ниска, дори отрицателна в определени периоди.

Така е. Но изборът за борба с инфлацията не смятате ли, че ще повлияе негативно на икономическия растеж като цяло на страната ни?

В условия на криза едно от проявленията е точно икономическият растеж, т.е. нерастеж, ако мога така да кажа.

Да.

Или спад на икономиката, който ще доведе до нулев растеж, или такъв спад на икономиката, който ще доведе до още по-голямо забавяне, така, че създаденият брутен вътрешен продукт да е по-нисък от предходни години. Като тук вече бихме влезли в коментара, в разсъждението за рисковете от рецесия и всички последици от това, които следват.

До какви нива се очаква да стигне тази инфлация?

О, ами има различни очаквания, като очакванията примерно и на Европейската централна банка, и на Федералния резерв, както казах, и на други централни банки, които са на ниво държава, с мерките, които се приемат срещу покачването на лихвите, очакването е това да даде резултат инфлацията на този етап поне да бъде стопирана, нейният ръст да бъде стопиран, като след това очакването е тенденцията да се върне. И ако трябва да говорим за някакви нива на инфлация, които се преследват, това са нивата на инфлацията преди кризата сега в Европейския съюз – нека тук да се ограничим, и в България нивата бяха няколко пъти по-ниски. 2, 3, 4% - в такава граница ако се фиксираме, то целта в момента е с тези мерки да се върнем пак на тези нива. Но дали ще стане толкова бързо, колкото ни се иска на всички и дали изобщо ще стане с тези мерки, които в момента се вземат, предстои да се види, защото може да се каже, че те  относително от скоро се прилагат. В момента знаем, че инфлацията е 18%, така да кажем, като преди да започне да намалява процентът на инфлация, може би още малко ще се повиши. Моето лично очакване е инфлацията до края на годината да достигне около 20%, като се надявам все пак да не съм прав в тази прогноза.

Г-н Стойков, много важен въпрос, който засяга всички хора – кога да прибегнем до кредитиране, предвид тази нарастваща инфлация в страната ни?

От гледна точка на инфлацията, прибягването до кредитиране бих могъл да кажа само с една дума – нека това да е, ако наистина няма друг вариант. В смисъл такъв, че разбираемо е, естествено е и за всички ни е ясно, че когато сме в условия на висока инфлация, нашите доходи, ако не бъдат индексирани и компенсирани с темпа на инфлацията, то ние реално разполагаме с по-малко средства за покриване на текущите си нужди. И естествено, когато дадения човек или домакинство няма възможност да покрива разходите, които трябва да покрива с наличния доход, тогава е разбираемо, тогава е нужно и тогава едно от решенията е кредитиране, за да се допълни бюджета с необходимите средства. Но нека пак да кажа – нека това да става премерено и внимателно, да не е на всяка цена и на ръба на възможностите, които има отделният човек или пък домакинствата, т.е. това, което може да си позволи като разход по един кредит, защото именно в условия на криза, в условия на инфлация, когато доходите също реално намаляват и се обезценяват, съществуват и рискове от загуба на доход по принцип, изцяло загуба на доход или пък намаляване на разполагаемия доход, което много ще затрудни и ще усложни изплащането на кредита. Казвам го всичко това, за да не се изпадне в една такава ситуация, при която се е изтеглил един кредит, за да бъде покрита една финансова нужда, и в същото време да се получи така, че да няма достатъчно средства да бъде погасен този кредит, който идеята е била да попълни някакъв недостатък. Така че нека да се подхожда внимателно в една такава ситуация, независимо от трудността, в която ще се наложи да се тегли един кредит, за да се избегнат бъдещи някакви негативни ситуации. Има начини как това да се постигне, все още условията по банкови кредити са достатъчно изгодни, а и отдавна вече на българския пазар работят и кредитни консултанти - това може да са отделни физически лица или пък фирми, които оказват съдействие при кандидатстване за кредит, така че с тяхна помощ може да се намери едно оптимално решение при най-добрите параметри за клиента в случая. Нека хората да използват и тези възможности. Те най-често са безплатни за тях – имам предвид консултантските услуги.

Консултантските услуги, да.

Да.

Можем ли да кажем с вас какво е важно да знаят хората, понеже, както и вие казахте, когато човек няма пари, е склонен да вземе необмислени решения? Освен да се обърне към консултант, когато се нуждае човек от кредит, какво е важно наистина да има предвид и да отбележи като приоритети в това да вземе кредит?

Сега, когато човек е стигнал до решението да вземе кредит, нека все пак още веднъж да премисли за какво му трябва този кредит, защото всеки човек е самостоятелен индивид, има си индивидуални нужди и по своята си преценка преценява, че това, което той иска и трябва да го финансира, това е най-важното за него. Но нека все пак да си направи още веднъж преценка преди кандидатстването за кредит наистина за какви нужди се кандидатства. И ако ограничим разговора и разсъжденията само около финансова криза, инфлация, безработица, такива тежки фактори, които наистина предразполагат за кандидатстване за кредит, тогава тази цел би била обоснована. И искам още веднъж да повторя, че при такива тежки фактори още по-внимателно трябва да се кандидатства за кредит, много внимателно трябва да се оцени текущото състояние на кандидата за кредит, в момента с какви доходи разполага, да се обърне внимание на това какво е работното му място като сектор в икономиката, в който работи, позицията, която заема на работното място, какви са като цяло перспективите пред бизнеса, в който работи, и позицията, на която работи. Защото един кредит, ако е потребителки – да, той не е както при ипотечния, толкова дългосрочен и голям ангажимент, но все пак е ангажимент с някакъв срок и в някакъв период от време в бъдещето, две, три, пет или пък десет години и трябва да има малко или много някаква предвидимост в бъдещето. И когато се намираме в усложнена обстановка, каквато е в момента, това е още по-необходимо. И тъй като неяснотите за бъдещето са по-големи, съответно и рисковете са по-големи, което пък от своя страна говори, че когато се кандидатства за кредит, не трябва да се поемат излишно големи рискове, точно защото в един бъдещ момент, ако тези рискове не са преценени, ще изиграят много лоша шега на този, който е взел кредита. Така че нека този, който ще кандидатства за кредит, да си съобрази възможностите, не само настоящите. Ако може да си създаде една картина за бъдещите една, две, три години и все пак да не кандидатства за кредит на максималната, на пълната възможност, която има в момента, защото така ще си намали или пък унищожи шансовете, ако в бъдещ момент нещо се влоши в неговото финансово състояние, да може да си предоговори кредита, да постигне по-ниска вноска, да удължи срок. Защото ако още към момента на кандидатстването е изчерпал тези възможности, там се ограничават възможните полезни ходове в бъдеще.

Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Войната в Украйна
Газова криза
Парламентарни избори 2022 г.
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
Национален отбор на България по волейбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
Ако изборите бяха днес, коя формация бихте подкрепили?
ГЕРБ
ПП
БСП
ДБ
Възраждане
ДПС
Български възход
Друга
Не съм решил/а
Няма да гласувам

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

office@mg24.bg
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.