Еню Енев, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия", в интервю за Агенция "Фокус“ с първи коментар за удължаването на  мярката за 9% ДДС и още за състоянието на бизнеса след дългата ковид криза.

Г-н Енев, каква е ситуацията за предстоящите празници при вас? Има ли вече резервации, или хората са уплашени от инфлацията?

Не, не са уплашени. Напротив, масово резервациите при нас си вървят. Има и такива, които си карат по-скромно празниците, но резервациите си вървят нормално.

А има ли повишение на цените при вас?

Има съвсем малък ръст на цените, но това е обичайно. Не е критично, увеличението няма и 10%. В контекста на инфлацията, която върви, цените в заведенията гонят минимална печалба, за да се запази персонала, който при нас е ценен, квалифициран. При нас нещата са много по-сложни и иска дълга подготовка. Затова си пазим кадрите и полагаме всички усилия нещата да вървят в правилната посока. Ето например, на 8 декември – Студентския празник, заведенията бяха пълни. Имаше резервации по планинските курорти, по нощните клубове, къщи за гости, в хубави елитни заведения в Пловдив. Имаше и комбинирани заявки за вечеря в ресторант и продължение в нощен клуб. Веднъж е студентският празник. Студентите не се плашат от инфлацията. Младият човек е двигател на всичко. Това е начинът да излезем от кризата.

Кажете тогава, има ли още места по заведенията за празниците – за Коледа и за Новогодишната нощ?

Коледните празници са семейни,  има по-малко заявки за ресторанти, даже почти никакви, но по семейните хотели си имаме заявки. Но не е така мащабно, както за Нова година. Някои от колегите вече си прехвърлят клиенти, тъй като заведенията са пълни на 100%.

Тоест, може да се направи изводът, че при вас се наблюдава съживяване след ковид кризата, независимо от инфлацията?

Ковид кризата беше много жестока. Но съживяване има, това е така. Сега вече хората са малко по-свободни и това повлиява на бизнеса ни. Инфлацията е за всички. Но който е решил, ще си направи купона и нищо няма да го спре.

Не ви ли плаши политическата криза, в която сме. Това не влияе ли на бизнеса ми?

В интерес на истината, не. Ето вижте, ДДС от 9% се гласува и се прие, и се удължава с още една година. А това е добър знак за нас. Политическата криза се отразява като цяло неблагоприятно, да. Но по-големи щети на бизнеса носи войната в Украйна. Имаме отлив на туристи от бившите съветски републики. Важно е да бъде обстановката мирна, за да може спокойно туристите да си пътуват. Ние ги очакваме. Чакаме и сняг, пистите са подготвени.

Вътрешният туризъм в Пловдив тази година има ръст нагоре. Цяло лято в Пловдив имаме туристи, особено в централната градска част и в Стария град. И събитията, които се организират в града, спомагат за това да идват повече туристи. Изобщо, Пловдив не страда от липса на туристи към момента.

Така че политическата криза не ни пречи засега. Смятам, че временното правителство си върши работата. Разбира се, надяваме се да се сформира и редовно правителство скоро.

Значи, нямате намерение за нови протести?

В този момент няма защо. Дават се помощите за електроенергията за бизнеса, ДДС се запази за още една година. За какво да протестираме?

А какво става с персонала. Много хора напуснаха покрай ковид кризата. Нали така? Как се справяте сега?

Това е ахилесовата пета на бранша в момента. Има тенденция за възстановяване на персонала. Но е слабо. Много от хората ни напуснаха и започнаха друга работа, заради несигурността. Затова сме се ориентирали към внос на работници от други страни. Бесарабски българи, украинци. Поглеждаме и към Индия и Пакистан. В процес на преговори сме. Има си държавни спогодби, с договори, има и такава тенденция, да.

Как? Ще внасяте работници от Индия и Пакистан, а българите не искат да работят в този бизнес. Това ли ми казвате?

Не че не искат, обичат работата си, но несигурността, която се получи при тези затваряния и отваряния в продължение на две години, ги принуди да напуснат. Имат си хората кредити, хранят семейства, а нямат сигурен доход. Затова потърсиха работа в други сфери, някои заминаха в чужбина. Несигурността изигра най-голямата роля.

А иначе заплащането как е при вас, не е ли и то причина за напускане?

Ще ви кажа, че ние сме първите, които вдигнахме минималната работна заплата в бранша, ресторантьорския. Ние даваме добра заплатата.

А със сивата икономика как се справяте?

Нашият бранш беше първият, който обеща на правителството и положихме максимум усилия всички колеги, които работеха на тъмно, да излязат на светло. И наистина, събираемостта от ДДС се увеличи, макар, че имаше пандемия. Това говори, че хората си плащат данъците и работят. Оставете ни да работим спокойно, ние данъците си ги плащаме и ще го правим. Всеки си работи на светло и не иска да го притесняват. Иначе обикновено ни скъсват от проверки, особено покрай празниците.

Това, че получихме отказ за Шенгенското пространствозасега ще повлияе ли на вашия бизнес по някакъв начин?

Както на всички влияе, така и на нас. Но не мисля, че ни касае пряко. Като гледам полиците – една част от тях скачат от радост и правят всичко възможно да не влезем, а други са са огорчени, че отново минаваме в задния двор. Но така е, това политиците го решават.