Калина Бояджиева, трикратна световна шампионка по кикбокс за жени за тази година и европейска шампионка по олимпийско таекуондо за жени и девойки също от 2023-а година, пред "Фокус" след спечелването и на наградата "Млад и талантлив спортист" на фондация "Български спорт". 

Калина Бояджиева - детето-чудо на българското таекуондо и кикбокс с нова награда - този път на фондация "Български спорт". Честито.

Здравейте! Приятно ми е. Това е наистина нещо много хубаво за мен. Нови награди идват с тези постижения...много се радвам.

Тази година ти не спираш да изумяваш не само България, но и целия спортен свят в кикбокса и олимпийското таекуондо... куп отличия, световни титли при това само на 17 години и това всичко при жените. Как се получава?

С доста тренировки и доста упоритост, много хъс, много упоритост трябва да имаш за всяко едно следващо състезание, защото аз тази година направих много състезания и наистина доста работа, доста тренировки и като имаш мечта, трябва да я преследваш. Това е пътят.

А как се поддържаш здрава и как издържаш на толкова тренировки, състезания? Това са два спорта същевременно си първата с три титли в кикбокса от едно световно.

Доста е трудно да се опазиш здрав. Наистина много умерена работа. Трябва винаги да прецениш кога да спреш. На състезания трябва много да се пазиш, защото контузиите стават много лесно и аз естествено се боря с контузии през годината, но важно е да успея да ги преодолея - бързо да се излекувам и това прави разликата дали ще стане или не.

Кой е върхът в кариерата ти през тази 2023-а година?

Доста е спорно понеже едните резултати са в олимпийски спорт, но са на европейско ниво, а другите са в неолимпийски спорт и са на световно ниво и е доста спорно, но в таекуондото имам два медала от европейски първенства за жени и не мога да определя.

Предстои олимпийска година. Каква е основната цел там и ще се насочиш ли към само единия спорт, защото все пак това са олимпийски игри - най-големия спортен форум, който се провежда на 4 години.

Да. Фокусът ми на 100% е на Олимпиадата. Първо имам квалификация, от която трябва да се класирам. Фокусът е на 9-и-10-и март. Тогава ще бъде квалификацията, а тя ще се проведе тук - в България и от това зависи дали ще отида на Игрите в Париж или не.

Тя ще бъде единствена квалификация или ще имаш шанс на друг турнир да спечелиш квота?

Не. В таекуондо имаме само един шанс. В тази квалификация трябва да стигна финал и няма друга опция за класиране.

В момента как виждаш шансовете си?

Шансовете са наистина доста големи. Очаквам два мача, които ако са успешни, аз се класирам за Париж, което е наистина много добра възможност и шансовете наистина според мен са високи.

Колко състезателки в твоята категория ще вземат участие на Игрите в Париж?

На Олимпийски игри винаги са по 16 момичета - един домакин, най-добрите 5 в ранглистата, а останалите са от континентални квалификации, които са 5 на брой.

По-трудно ли е да се класираш за Олимпийски игри, отколкото да вземеш медал там?

И това съм го чувала. Не мисля, че е вярно, но ще знам със сигурност след това. Може би ще е трудно да се класирам, но да вземеш медал от Олимпиада съм почти убедена, че е по-трудно.

Пожелаваме ти още на Игрите в Париж да вземеш олимпийски медал.

Много благодаря.