Разговаряме с г-жа Деница Сачева – водач на листата на ГЕРБ-СДС в 8 МИР Добрич. Добър ден, г-жо Сачева!

Добър ден.

Спокоен ли е денят в Добрич? Освен в страшната инфлация, в която живеем, в страх от несигурност за утрешния ден, точно в днешния ден сигнали за бомби и в добрички училища. Усещали се напрежението или хората вече са свикнали с всичко?

В рамките на цялата кампания се усеща умората в хората, притеснението и страха от това, че не могат да планират достатъчно добре нито живота, нито работата, нито бизнеса си. Но конкретно за заплахите, вчера също имаше заплахи, заплашителни писма, които бяха изпратени до училищата тук, в Добрич. Така че със сигурност има напрежение. Но се надявам че полицията ще си свърши работата. Директорите на училищата също реагират изключително адекватно. И се надявам тази практика да се прекрати, като се разкрие кой е извършителят, организаторът на тези неща.

Тази вечер вие закривате кампанията с мащабно събитие във Варна. Г-н Борисов ще е там. Защо го правите, защо полагате тези усилия? За да втвърдите своя електорат или и някой друг да ви чуе, преди да е решил?

Наличието на пълни зали много ясно показва още веднъж че ГЕРБ-СДС не може да бъде изчегъртан. Ясно е и какво казва гласът на народа. Ние имаме нашите хора, които гласуват за нас, които вярват в посланията ни, подкрепят ни, и смятат, че действително ние сме по-добрият отбор, който може да направи така, че България да се върне отново на пътя на стабилността. Правим това, защото това е начинът да се правят политически кампании. Политика не може да се прави само през телевизора или само във Facebook с маркетингови послания, красиви клипчета и така напудрени послания. Политиката всъщност означава да си сред хората непрекъснато, дори и тогава, когато хората имат критики, когато може и да не ти харесва особено, но хората искат да бъдат чути, искат да бъдат изслушани. И за нас тези срещи са изключително важни, защото те са както възможност ние да кажем ясно нашите послания, да си дадем кураж един на друг, така и също да можем да чуем какво ни казват нашите избиратели и какво очакват от нас. И аз ви уверявам, че най-често срещаните послания, които получихме обратно, бяха първо - че трябва да има редовно правителство; второ, че час по-скоро трябва да се вземат мерки за овладяване на инфлацията и на цените, и третото, което поставят всички хора, е това да има повече предвидимост, за да могат да живеят по-спокойно.

Това във Вашия избирателен район предполагам го виждате осезаемо?

Да, със сигурност. Аз проведох много срещи както в малки населени места, в села, в читалища, така и в града, в Добрич, където се срещнах с хора от различни гилдии, различни професии, и това са общите проблеми, които бяха поставени непрекъснато: недоверието в институциите, непрекъснатото замеряне със скандали и с конфликти, непрекъснатата спирала от избори, всичко това е изморило хората. Те очакват избора, който са направили в четири поредни избори до момента, да бъде зачетен, защото хората много ясно ни казаха едно нещо: те няма да дадат на 100% своето доверие за нито една политическа сила. Искат вотът им да бъде зачетен и политическите партии да седнат на една маса, да се разберат и да продължи стабилността в страната.

Вие как го виждате, ще се случи ли? Узря ли всяка една политическа сила за това? Вашият основен опонент ПП-ДБ в лицето на съпредседателя на ПП Кирил Петков, говори уверено по телевизията: "Ние сме първи, ние няма да подкрепим евентуално друго правителство“. Дали ще се случи този път и какви ще се последствията, ако не се случи?

Аз не мога да прогнозирам какво ще стане, мога със сигурност и увереност да кажа, че ГЕРБ-СДС ще бъдат първи. И ще положим всички възможни усилия затова да сформираме правителство, както направихме и предишния път. В миналото Народно събрание само пет гласа не ни стигнаха за това ние да имаме кабинет. А за сравнение "Продължаваме промяната“ не можа да събере подписите на цялата си парламентарна група, на собствената си парламентарна група, върху декларацията, която предложиха да бъде приета за програмна и около нея да се съставя правителство. Т.е. не можаха да мобилизират собствените си гласове, какво остава да очакват подкрепа от други партии. Няма как да се съгласим с всички тези високопарни приказки, които слушахме през цялото време, защото когато говорим по сериозни, големи, важни въпроси, които са свързани да кажем с геополитическата ориентация на страната, с това какво ще се случва с българската енергетика и накъде ще се развива производството, какво ще се случва с българското образование, накъде ще вървят всички проекти и програми по линия на Европейската комисия, които трябва да се изпълняват в България – всичко това са теми, по които ние ще водим активен диалог с всички политически партии. Когато говорим за формиране на правителство, ние ще положим максимални усилия да направим редовно правителство, което да бъде стабилно, с ясно управленско мнозинство, за да може да има в следващите години перспективи и възможности за развитие, а не да буксуваме в парализа на едно място и да се заменяме единствено и само с рекламни изречения.

Г-жо Сачева, на Вас се пада нелека задача. Г-н Борисов обяснява кое е реално и възможно във финансовата сфера, а Вие като експерт трябва да отговаряте на вашите избиратели на въпросите за доходите, за заплатите, за пенсиите, за социалната политика. Как им обяснявате, че трябва да затегнем коланите временно и кое е възможно, и кое не като вдигане на доходи, вдигане на пенсии, урегулиране на инфлацията?

На първо място това, което трябва да бъде ясно е, че за разлика от колегите от "Продължаваме промяната“, които си въобразяват, че доходите се вдигат с решения на Народното събрание, ние сме честни с избирателите и много ясно казваме, че за да можем да имаме по-високи доходи и по-добра социална политика, ние трябва да имаме икономически растеж. Но икономически растеж отново такъв, който е истински, а не икономически растеж, който наблюдаваме през последната година, който се основава единствено и само на развитие в два сектора: в сделките с оръжие и по отношение на цените на тока, износа на ток. Така че това, което трябва да бъде направено в България, на първо място, е ние да използваме всички възможности и ресурси на европейските програми, на политиките, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, защото това би ни дало възможност между 7 и 8 милиарда лева да влязат в българската икономика, и по този начин да допринесат за реален икономически растеж. На второ място, има много трудни, сериозни и важни теми в областта на социалната политика, каквито са пазарът на труда, сивата икономика, борбата с младежката безработица, това че имаме млади хора, които нито учат, нито работят, това че имаме много хора, които все повече и повече не искат да работят на трудови договори било заради недоверие в държавните институции или пък заради кредитна задлъжнялост, която имат към финансовите институции. Това са сериозни теми и въпроси, които трябва да намерят политически решения. А когато те намерят политически решения, това ще донесе и допълнителни възможности за приходи в държавния бюджет, така че да може да се изпълняват политики в сектори, като здравеопазване, образование и социална политика. Доходите трябва да растат,

пенсиите трябва да растат, но това трябва да се основава на реален икономически растеж, на възможности, които ние имаме, без да се нарушават принципи и без да се застрашава финансовата устойчивост на държавата. Това е ясното послание, което ние даваме. И смятам, че всички разумни български граждани много добре разбират това.

Очертахте проблемите и те не са малко. Да речем, че Народното събрание вече е избрано - от къде бихте започнали? Трябва ли да се гласува Бюджет 2023 преди да е гласувано редовно правителство?

При всички положения много по-добре е да се приемат закони тогава, когато е ясно какво ще бъде управленското мнозинство и накъде ще върви държавата, когато има ясно управленска програма. Но това не означава, че Народното събрание трябва да остане без да работи още в началото. Що се отнася до Бюджет 2023 година, категорично дебатите по този бюджет трябва да започнат веднага. Защото самата бюджетна процедура отнема около 45 до 50 дни, ако бъде проведена както трябва, с всички възможни заседания, преговори, срещи на бюджетни комисии, на останалите ресорни комисии. Така че разговорите по Бюджет 2023 година са абсолютно задължителни, защото удълженият бюджет свършва на 31 март. И цялата държава на практика от април месец нататък е в състояние на това да има сериозни проблеми още през месец май, тъй като всички държавни институции, училища, детски градини, болници, общински особено и т.н., те могат да използвате едва 1/12 от държавния бюджет за 2022 година. Затова това са наистина важни теми и въпроси, и вероятно това трябва да бъде един от първите законодателни актове, които трябва да бъдат обсъждани.

Разбира се, темата за съдебна реформа също е изключително важна. Ние многократно сме изразявали нашето желание да се работи в дълбочина за съдебна реформа, която да е цялостна, а не да се фокусира само върху една или друга личност. Знаете, че много дълго време колегите от "Продължаваме промяната“, когато ги питахме какво в крайна сметка си представят като съдебна реформа, общо взето опирахме все до това, че Бойко Рашков трябва да е шеф на КПКОНПИ. Това разбира се е изключително несериозно. Така че очакваме да видим какви са предложенията на служебния кабинет. Знаем, че те правеха допълнения към част от законите, които са от Плана за възстановяване устойчивост, и очакваме да започнем конкретни разговори. Ние също работим междувременно по наши предложения, има работна група, която много скоро ще предложи наши предложения за изменения на Конституцията.

Г-жо Сачева, като и здравен експерт, как ще коментирате възможността НЗОК и Българският фармацевтичен съюз да стигнат до решение на казуса с лекарствата по Здравна каса? В продължение на седмицата и Българският лекарски съюз взе отношение по спора, пациентски организации – също.

Аз проследих спора между Българския фармацевтичен съюз (БФС) и НЗОК. Това е също един въпрос, който е свързан с някои от отговорите ми на предходните ваши въпроси, защото бюджетът за НЗОК също трябва да влезе незабавно в Народното събрание, за да може да бъде гласуван и съответно да могат да се провеждат преговори в по-ясна бюджетна и финансова рамка. Със сигурност разходите за лекарства в България са доста високи, на фона на целия здравен бюджет, и това, което наблюдаваме в годините, е, че от една страна, има много средства, които се дават за лекарствена политика, но от друга страна, непрекъснато имаме хора, които са недоволни, и непрекъснато имаме очевидно нарастващи нужди, защото и самата фармацевтична индустрия непрекъснато се развива, навлизат все нови и нови лекарствени продукти. Така че в това отношение Касата и БФС трябва да намерят спешно решение такова, каквото да удовлетворява и обществените интереси, и разбира се, интересите на всички заинтересовани страни, защото би било наистина жалко, ако отново пациентът стане жертва на това за пореден път различни интереси да надделеят над интересите на пациентите.

С кого бихте говорили и с кого не за правителство, когато се сформира Народното събрание?

Нееднократно до момента ние сме казвали, че разговори бихме започнали да водим с "Демократична България“, защото имаме най-сходни виждания по отношение на дясна икономическа програма и на програма, която е свързана с разумни социални мерки и разумни социални придобивки. Така че със сигурност ние продължаваме да оставяме отворена вратата към "Демократична България“, независимо от това, че продължаваме да изразяваме нашето учудване защо те споделят леви партньорски политики от страна на "Продължаваме промяната“ и понякога дори на глас казват, че БСП са приемливи партньори за тях, при положение че не само в социалната сфера имат различия, но включително и във външната си политика имат много сериозни различия. Така че много са възможностите, но това, което ние бихме искали на първо място да направим, това е да спечелим тези избори, да имаме убедителна преднина пред останалите партии, така, че да можем да влезем в разговори за бъдещо правителство с ясен мандат от избирателите, ясен мандат за разумни политики, за стабилна България, за хора, които имат опита, знанията, мъдростта и разума да извадят страната от кризите, в които беше вкарана от "Продължаваме промяната“.

Какво искате да кажете на хората, които Ви слушат по Радио "Фокус“?

Не трябва да допускаме умората от изборите да се превърне в заплаха за демокрацията. Всички български граждани трябва да бъдат активни на 2 април, да упражнят своето право на избор, да участват в тези избори, да се сложи край на спиралата от избори в България и да има редовно правителство, което не само да преведе страната през кризите, но и да отвори нови възможности и перспективи за развитие. Светът в момента се развива изключително динамично, всеки ден се случват нови неща, които могат да обърнат хода на историята, и България не трябва да бъде извън коловоза на развитието. Тя трябва да стои стабилно и българските граждани заслужават да живеят по-добре.

Благодаря Ви.