Делян Добрев, член не Изпълнителната комисия на ГЕРБ, бивш председател на парламентарната комисия по енергетика, бивш министър на икономиката и енергетиката, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

В Епизод 64 на Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ търсим отговор на въпроса: какво обърна готовността на "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ с разговори да се търси изход от кризата? Нали имаше контактни групи, бе договорен на ротационен принцип председателят на Народното събрание и този на Правната комисия, бе подредена законодателна програма с 17 общи законопроекта, част от които трябваше да се пишат от бъдещото редовно правителство, от  двете коалиции. Но това беше до 18 април, вторник. В неделно телевизионно предаване ген. Атанас Атанасов заяви буквално: "Коалицията ПП-ДБ е готова да помогне на Борисов да се оттегли от политиката, и като върнат от ГЕРБ първия мандат ще преговарят с тях за втори“. И докато все още можеше да се приеме поведението на Атанасов като солова акция, каквито той обикновено обича да прави, в неделните предавания по други медии с интервюта се включиха последователно Асен Василев и Кирил Петков с общата теза: те няма да подкрепят ГЕРБ, ще предложат правителство на малцинството с техни министри – политици и експерти.

Толкова за общите разговори за спасяването на България.

Кое обърна пасианса на добрия тон между първите две коалиции? Наш гост е Делян Добрев – член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, бивш председател на Парламентарната комисия по енергетика и бивш министър на икономиката и енергетиката.  Поканих ви, г-н Добрев,  защото преди два месеца, още на 21 февруари, в интервю за "Това е България“ вие се обосновахте, защо няма смисъл ГЕРБ да води разговор с ПП-ДБ за правителство. Защото, казахте, като управленци са несъстоятелни, не играят честно и обществената им подкрепа е заради конфронтацията с ГЕРБ. Оказахте се пророк. Защо вашата партия обаче тръгна да преговаря с тях?

И към това, което съм казал миналия път, можем да добавим, че те не могат да надмогнат собственото си его. Всъщност виждате, че въпреки всички отстъпки от страна на ГЕРБ, въпреки договорената законодателна програма с 30 закона, те в един момент се оттеглят от тези преговори, от подкрепата за общо правителство, защото искат да управляват сами. Това предлагат. Във втория мандат  да излъчват кабинет и всички останали да ги подкрепят. Само че българският избирател не им отреди такава роля. Българският избирател ги постави на второ място, въпреки че те бяха коалиция от 7 партии, 77 организации и не знам още колко подкрепящи ги, та всичките тези станаха втори. Имат 60 и няколко депутата в парламента и с 60 депутата не можеш да искаш да имаш самостоятелно правителство, просто не работи така парламентарната демокрация, което означава, че тяхното его е толкова голямо, че те не могат да споделят отговорността за управлението на държавата с някой друг. А и може би ги е страх, защото както видяхме в края на миналата седмица, от Министерство на финансите внесоха бюджет с 12 милиарда лева дупка в него. Ние такава дупка, такъв дефицит в бюджета сме нямали никога в страната от началото на демокрацията. Дори през 1997 година дефицитът в държавния бюджет е по-малко от тези номинални 12 милиарда лева, за които говорят от Министерството на финансите. Т.е. положението в страната е страшно. Те или не могат да надмогнат собственото си его, или ги е страх да поемат отговорност, защото ще се наложи да оправят собствените си каши.

Изтече тези дни в медиите вътрешнопартиен чат, в който се обяснява, как в преговорите от ПП-ДБ ще подлъжат ГЕРБ за съдебната реформа, ще отстранят Гешев, ще си сложат техен прокурор, който веднага ще подведе под отговорност Борисов. Това ми прозвуча като зле скалъпена интрига, но в неделното интервю ген. Атанасов косвено я потвърди: коалицията ПП-ДБ е готова да помогне на Борисов да се оттегли от политиката, каза съвсем дословно той. Не се ли досетихте, че щом се настоява на първо място да е законопроектът с промени в НПК, не бюджетът, а промените за главния прокурор, може да има "нещо гнило в Дания“?

Ами аз го и казах, че "има нещо гнило в Дания“, особено след като видяхме и бюджета. Но ето, още веднъж и вашите думи потвърждават това, че те преследват някакви техни тяснопартийни цели, не се интересуват от това да стабилизираме положението в държавата. Няма логика, няма как, физически е невъзможно да приемеш законодателна промяна с 30 закона в рамките на един месец. Един законопроект, да, вярно е, че вървят няколко законопроекта едновременно в парламента, но всеки законопроект отнема между месец и два месеца да бъде приет. Т.е. дори и 10 законопроекта да вървят наведнъж в парламента, на нас ни трябват три-четири месеца за да приемем тази законодателна програма. Ако няма да има правителство, защо изобщо я изработвахме тази законодателна  програма?

Т.е. номерът е бил да се приемат пакетите закони за съдебната система и оттам нататък останалото е било пълнеж?

Както вие казвате, да, техният фокус е върху съдебната реформа…

Те са си го написали, това изтече в медиите. Те са си го написали във вътрешен чат.

Пишат го и го казват. Има много по-важни закони, тези свързани с Еврозоната например, виждате, че те не говорят за тях. Нали бяха много големи радетели за Еврозоната? А защо спряха да говорят за Еврозоната? Ами защото всъщност те провалиха шансовете на България да влезем в Еврозоната. От една страна заради инфлацията, която от април месец 2021 година, всъщност от първия месец на управление на "Промяната“ ние не отговаряме на европейския критерии за инфлация, а вече не отговаряме и по критерия за бюджетен дефицит, защото за да влезем в Еврозоната, трябва да имаме бюджетен дефицит не по-голям от 3%, а ние към момента имаме 6,4% по прогноза на Министерство на финансите. И дори според мен и това е оптимистичен вариант, защото в този Закон за държавния бюджет е заложен растеж на икономиката с 1,8%, докато прогнозата на БНБ е за 0,4%, а прогнозата на Международния валутен фонд е за 1,4%. Т.е. по-скоро икономическият растеж ще бъде някъде по средата между 0,4 и 1,4. А по-ниският икономически растеж веднага означава по-малко приходи в бюджета и по-голям дефицит, защото разходната част се бюджетира и тя е фиксирана.

Те затова предвиждат заеми?

13.7 милиарда, и то при положение, че се случи този 1,8% икономически растеж, който е прекалено оптимистичен. Т.е. за това може би те се уплашиха и не искат да участват в управление, защото те не само не могат да решат проблемите на държавата, те ги създадоха, последните две години ги създадоха. Хората обедняха. Кумулативната инфлация от април месец 2021 година досега е 27-28%. Т.е. всички хора в България са си загубили близо 1/3 от спестяванията, само за този период 1/3 от спестяванията. Ето сутринта по националните телевизии слушах редица анализатори, които сравняват цените и какво можем да си купим или какво сме можели да си купим 2013 година и сега, и се оказва че сега можем да си купим по-малко неща. И тяхното заключение беше, че това обедняване се е случило в последната една година. Т.е. ние спокойно това обедняване можем да го пишем с чиста съвест на сметката на "Промяната“.

Между другото като допълнение, стоките от първа необходимостта на борсите растат: домати и краставици, всъщност всякакви зеленчуци, плодове на борсите всичко това расте, независимо че се дава картината, че инфлацията намалява, овладява се, но на борсите, и то при цени на едро расте, а до търговската мрежа картината ще стане още по-хвърчаща.

Тя като проценти инфлацията, процентът намалява, но той все още е висок процент, над 10%. Т.е.  това означава, че цените продължават да растат и към днешния ден, да, малко по-бавно, но продължават да растат. И то не само, че растат, ами ние се намираме в някаква парадоксална ситуация, в която в хранителните магазини в Европа стоките са по-евтини отколкото в България.

В това мога да ви уверя, бях наскоро и видях с очите си.

Да, в развитието държави, там, където доходите са пъти по-високи отколкото в България, цените в магазините на една и съща стока, с една и съща опаковка, нали, аз гледах конкретно едно прясно мляко например, немско производство, същото там, същото и тук, ами тук е два пъти по-скъпо отколкото там. Т.е. дотам се объркани нещата в държавата, че ние надминахме европейците, само че не по доходи, а по цени в магазините. По цени в магазините благодарение на "Промяната“ надминахме Европа. Те защото много искат да ги стигнем: ето, надминахме ги.

Съобщихте в интервю, че българска банка е заподозряна, че пере руски пари към Унгария. Логично е да се допусне, че за да оперира улеснено с подобни преводи, банката има унгарска собственост. Две са такива банки у нас – една от двете ли е?

Не мога да кажа това и не бива да го казвам. Въпросът е, че имаме информация, че нещо такова се случва, и бихме могли да го предотвратим с приемането на законопроекта за мерките срещу прането на пари, и ще го направим още тази седмица. Между другото този законопроект беше на вниманието на народните представители още в 48-ото Народно събрание. Внесен беше от Министерския съвет, от служебния кабинет. Той е един от законите, които са необходими да приемем за влизането ни в Еврозоната. Само че вероятно не си спомняте, тогава този законопроект закъса още на първо четене в Комисия по вътрешен ред и сигурност, защото тогава колегите от "Промяната“ бламираха заседанието и то не можа да се проведе. Какво значи бламираха го: членовете от "Промяната“ в тази комисия, и ще ги изброя: Кирил Петков, Бойко Рашков, Радостин Василев и една друга колежка, на която не запомних името, не се явяват на това заседание изобщо, то не може да събере кворум и не може да заседава, за да приеме този законопроект поне на първо четене. А ние вече обявихме, че като има такава притеснителна информация, ще внесем този законопроект по най-бързия начин още тази седмица, и ще настояваме той да се приеме в съкратени срокове, за да може ако наистина това е вярно, да не се случва повече.

В договорената от работните групи законодателна програма този законопроект е чак на 11-то място. Как ще го придвижите напред?

Ами просто ще го внесем и ще настояваме пред председателя Росен Желязков той да го разпредели веднага в комисиите, а комисиите да го разгледат веднага и да се включи веднага в дневния ред на Народното събрание още следващата седмица, ако е възможно, поне на първо четене.

Приемането на този законопроект свързано ли е с аферата "Нексо“?

Имахме съмнения, че още тогава колегите от "Промяната“ бламират това заседание точно заради някакви такива опасения. Опасения, свързани с дарението от "Нексо“ или други разни схеми, в които е възможно да са  участвали. Няма друго обяснение защо точно този законопроект ще го бламираш. И помните ли, какво се случи точно в този момент? Те развиха един изкуствен скандал по Закона за застраховането, за да прикрият това, че по-важният закон…

Тоест да изместят фокуса?

Да, този срещу прането на пари, бе бламиран и не бе приет въобще на първо четене дори в комисия.

Още една сюжетна линия има от последните дни, която със сигурност се е отразила: Софийският районен съд наложи запор върху дружествени дялова на две фирми на бизнесмена Атанас Бобоков на стойност 2,5 милиона лева. Допускате ли, че и тази сюжетна линия има отношение както към промяната към вас след едни съвсем нормални, коректни разговори, и съответно и към Закона за пране на пари? Защото г-н Бобоков е подозиран и за това. А известно е, че той все пак е голям спонсор на тези две партии.

Ами нямам такава информация, но ще бъде много интересно да видим в парламента каква ще е реакцията на "Промяната“ по този законопроект в този парламент. Ако те отново бламират законопроекта, не го подкрепят, опитват се да провалят заседанията, това означава, че както казахме в началото, има още нещо гнило в Дания, не е само едно нещо, което е гнило в Дания, има много неща, които са гнили в Дания, и ми се струва, че с времето ще излизат все повече такива  информации за управлението на "Промяната“.

Всъщност, при видимо започналите обтегнати отношения вече между вас, между двете коалиции, тази законодателна промяна изобщо ще се спазва ли, ще се реализира ли?

Предстои да видим. Но аз ви казах, че ако няма правителство, на този парламент живота му ще бъде един-два месеца. В рамките на един-два месеца може да се приеме много малка част от тези законопроекти, т.е.  със сигурност няма да се приеме цялата законодателна промяна. Но тук идваме до въпроса: добре, този парламент оживява още един-два месеца и после отиваме, ако не се състави правителство, на шести поредни избори в рамките на две години. И какъв ще е резултатът?

Същият.

Може би не е най-лошото това, че ще отидем пак на избори, на какво се промени между 48-ото и 49-ото Народно събрание? ГЕРБ има няколко депутата повече, "Промяната“ има някой депутата по-малко, и се намираме в същата мъртва схватка, в каквато бяхме и в 48-ото Народно събрание. И тогава колегите, няма да казвам кои, но някои от колегите, които сега са в тази коалиция между "Промяната“ и "Демократична България“, казваха: "Ние толкова бързо не можем да вземем завоя, трябва да минем през още едни избори“. Ами ето, минахме през още едни избори, и още ги чакаме те да вземат завоя, и не могат да го вземат тоя завой. Къде е гаранцията, че в 50-ото Народно събрание те ще вземат завоя? Разбирате ли? Това е абсолютно безотговорно отношение към управлението на държавата, абсолютно безотговорно отношение.

Създава се впечатление, че те като че ли имат някакви поръчки да изпълнят, и ако не могат да ги изпълнят, бягат към следващия парламент или към този, в който ще могат. Но  прави впечатление наистина, че те направиха, имам предвид "Демократична България“ и  "Продължаваме промяната“, една твърде разточителна за днешните условия в България кампания, доста заможна кампания, очевидно е със спонсори. Тези спонсори имат претенции. Те ще настояват техните претенции да се изпълнят. Това допълнително не слага ли прът в колелата?

Да, прави впечатление, че те са фиксирани върху приемането само на определени закони. И интересното е, че тези закони не са най-големият проблем в държавата. Те не са фиксирани върху приемането на бюджета, върху Еврозоната, върху "Шенген“, върху спиране на обединяването, върху повишаване на доходите, а са фиксирани върху законите за съдебна реформа, която съдебна система имам чувството, че ние я ремонтираме вече десетилетия, и тя непрекъснато се нуждае от ремонт. Малко като здравеопазването в САЩ, за което казват, че непрекъснато се прави реформа в здравеопазването, и все трябва пак да се прави реформата. И при нас ми се струва, че със съдебната система се случва нещо подобно.

Според Асен Василев с вас, от ГЕРБ, те имат дълбоки различия, как се управлява държавата. Какви са различията ви в подходите към бюджета?

Много големи различия имаме, защото ние не искаме бюджети с по 7-8% дефицити, защото това ще вкара България в дългова спирала.

Това ще съсипе икономиката.

Ще ни докара до гръцки сценарий рано или късно. И то няма да е много късно, защото ако ние имаме такива свръхдефицити в рамките на 3-4 години, това ще означава, че дълговете на държавата ще нараснат прогресивно, заедно с дълговете ще нараснат и лихвите по обслужването им. Ето, само за следващите три години се очаква дългът на България да нарасне от 36 милиарда на 70 милиарда, т.е. почти ще се удвои. Лихвите по тези 70 милиарда ще бъдат 2,4 милиарда. Т.е. само лихвите са две магистрали "Хемус“, само лихвите на годината са две магистрали "Хемус“.

Които изтичат в чужди банки?

Които изтичат във финансиращи институции заради това, че някой не може да планира, както трябва, приходите и разходите. Аз неслучайно казах, че "Промяната“ не трябва повече никога да бъдат допускани до публичните финанси на държавата, защото публичните финанси на държавата от 1997 година досега не са били в такова отчайващо положение.

Е, как ще продължите, ще приемете ли бюджета преди да се сформира правителство? Няма ли да се огънете? Виждаме, че към вас се упражнява огромен натиск да се приеме бюджетът, пък след това ще се мисли за друго.

Най-малкото, което трябва да се направи, е да се удължи още веднъж този закон, който ние имаме от миналата година, Закона за държавния бюджет, защото в противен случай около 10 юни правителството няма да може да извършва повече разходи, тъй като първото удължение е с такъв срок. Т.е. ако не се приеме нов бюджет, трябва да се удължи още веднъж стария, за да се гарантира някаква минимална стабилност в държавата. Но пък за да тръгне държавата отново по правилния път, трябва да има правителство, което да върне бюджета в рамките на 3% бюджетен дефицит, да върне шанса на държавата за Еврозоната, да спре инфлацията, да спре това обедняване, да спре тоя ръст на цените в магазините, който виждаме непрекъснато.

Какви са вашите решения за изваждане на публичните финанси от такъв батак?

Много ще бъде трудно. На първо място трябва да отпаднат мерките, свързани с намаляване на ДДС, за да стимулират определени сектори, за да може да се оптимизира приходната част в бюджета. Това обаче само няма да е достатъчно, защото с такива мерки ние вероятно ще успеем да си помогнем с около 1 милиард, а ни трябват 6, т.е. ще трябва да има и много непопулярни действия в рамките на ограничаване на разходите на държавата. От една страна трябва да се вдигнат приходите, от друга страна трябва да се намалят разходите, за да може бюджетът до максимална степен да се балансира. Тука слушам "Промяната“, че казват, че: "Да де, ами ние ако бяхме взели всичкия дивидент от държавните дружества, дефицита щеше да е по-малък“.

Ама то няма дивидент, извинете.

Щеше да е по-малък с още 1 милиард, т.е. това пак не решава въпроса. Но те някак свикнаха да харчат готовите пари, защото помните, че в тяхното управление първо взеха парите на НЕК, около 800 милиона, да купуват зърно. Зърно не купиха, но парите изчезнаха. Второ, взеха 1 милиард от "Автомагистрали“. Този 1 милиард бяха заделени средства в отделна сметка на "Автомагистрали“, с която да се построи "Хемус“. Т.е. те не само, че не строят "Хемус“, а взеха и този 1 милиард и го изхарчиха. И сега предлагат да вземем и каквото е останало друго в държавата по други сметки, сметките на енергетиката, да ги приберем и тези пари, но ако ние ги приберем тези пари, какво правим с решението на Народното събрание за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй“? Ние обричаме българската енергетика на доизживяване, ако го направим това. Т.е.  на тях им е най-лесно да вземат готовите пари в държавата от различните сметки и да ги изхарчат. Това правиха 8 месеца, опукаха всички средства, останаха още малко в енергетиката, и сега искат и тях да ги вземат, за да си помогнат за бюджета. Но дори и да го направим, пак казвам, дори и да го направим, там можем да вземем по 1 милиард лева,  което пак ни е крайно недостатъчно за тези 6, които трябва да намерим отнякъде.

Вие какво предлагате?

Ами аз вече ви казах: да отпаднат облекченията, които имаше с по-ниски ДДС-та за определени сектори. Ние в предизборната кампания казахме, че ще направим всичко възможно на ресторантьорите поне да останат 9-те процента, защото този сектор е все още в тежко състояние, и да се е намалят разходите, разходи за издръжка, всичко друго, което може, разбира се, без разходите за социални плащания: пенсии, заплати и т.н., те не трябва да се пипат, но всичко друго, което е възможно да се оптимизира, трябва да се оптимизира. Ние дори пропускаме темата, че в този бюджет и служебният кабинет е рязал не малко, за да стигне до тези 6,4%. В този бюджет, който те внасят, няма никакви средства, предвидени за растеж на икономиката, няма никакви инвестиции, т.е. инвестициите вече са отрязани. Ако някой си мисли, че има заложени някакви средства за капиталови разходи, които ние с лека ръка ще отрежем и това ще намали дефицита, това не е така, то вече е направено от служебния кабинет.

Как ще продължите оттук нататък, г-н Добрев? От ПП-ДБ твърдият, че не желаят  да ви подписват празен чак, но упорито настояват вие да го направите за тях. Как ще продължите?

То няма логика в техните действия…

Няма, да.

…  в техните искания. Те са едни непрестанни капризи, които ние всички трябва да задоволяваме. Те си поставиха до името си оценката "добрите“, какви бяха - "добрите сили“, а всички останали сме лошите сили. Сега понеже те се провъзгласиха за добрите сили, всички трябва да се съобразяваме с техните капризи, с това, което те искат. Само че как да ви кажа, аз си мислех сутринта, опитвам се да намеря някаква логика за тяхното искане да ги подкрепим безусловно, т.е. те да си внесат техен кабинет и ние да го изберем този техния кабинет, и да ги оставим да управляват още 2-3-4 години, колкото управляват. И търсих логика в едно такова действие, и логика можех да намеря, само ако в последните две години те се справиха блестящо, ако през последните две години те бяха изпълнили това, с което те дойдоха на власт. Помните, те бяха колко моста, колко магистрали, тунели, нали, забравихме им бройките, стотици хиляди инвеститори, които като дойдат "Промяната“, ще се тълпят тука по границите на държавата, ще идват, ще вливат инвестиции, защото няма да има корупция, както те казваха, и изведнъж ще потекат реки от мед. И какво стана? Точно обратно.

Изчезнаха едни 9 милиарда като начало.

Инвеститорите ги няма, 9 милиарда за 9 дни изчезнаха, няма инфраструктура никаква, един метър магистрала няма построена. И още по-лошото, те създадоха перфектната буря: от една страна хората обедняха, от друга страна обедня и бюджетът. Когато имаш инфлация, по принцип хората обедняват заради високите цени, обаче пък тези високи цени водят до по-големи приходи в бюджета, и бюджетът на държавата, т.е. държавната хазна се пълни. А тука се получи нещо странно, затова казвам перфектната буря, от една страна хората обедняха, от друга страна хазната и тя е празна.

Източен е бюджетът в някаква посока?

Най-вероятно това се случва. Данъчно-осигурителните приходи за 2022 година по време на управлението на "Промяната“ са 28,5% от БВП, по наше време са били 30%, над 30%. Т.е. дори ако погледнем процента на приходите, които се събират в държавния бюджет, този процент е паднал. Къде отиде този 1,5%? Нали, 1,5% очаквано БВП от 184 милиарда за следващата година, а това означава близо 3 милиарда лева. Нали така?

Да, така е.

Т.е. тези приходи… Сега служебният кабинет между другото в този бюджет е заложил с 1% по-висока събираемост, с 1% от БВП по-висока събираемост отколкото при "Промяната“. При тях е била 28,5%, сега служебният кабинет залага 29,5%. Т.е. приближава се към 30-те процента, което вероятно е оптималното равнище при тази структура на данъците и осигуровките в страната.

И пак не е ясно: ще се удължи ли старият бюджет, няма ли да има правителство и се отива на избори? Така ли? Или се търси вариант за правителство, и тогава вече неща да тръгват по-нормално?

Търси се вариант за всякакво правителство. Трябва да се положат всички възможни усилия такова правителство да се състави. Защото пак ви казвам, с шестите поред избори няма да получим нищо по-различно, ще получим приблизително същия състав на Народното събрание.

И по-ниска избирателна активността, в това може да бъдете сигурни.

"Възраждане“ вероятно ще вземат още определени гласове, вероятно ще станат втора политическа сила, и останалите партии ще вземем кой с 2-3 депутата повече, кой с 2-3 по-малко, и ще имаме същата конфигурация в Народното събрание, само че ще сме изхарчили още едни 115 милиона лева за избори ще сме загубили времето на хората, няма да сме овладели инфлацията и ще сме се отдалечили още повече от Еврозоната. И аз нещо друго не мога да разбера. "Промяната“ казват: "Изберете нас, защото ние ще вкараме България в Еврозоната и "Шенген“. Ама как ще я вкарате? Точно заради вас ние не сме в Еврозоната и в "Шенген“, защото не отговаряме в последните две години на инфлацията, а вече не отговаряме и на дефицита. Т.е. хора, които ни отдалечиха  Еврозоната, казват: "Изберете ни пак нас, за да ви вкараме“. Не ни вкарвате, вие ни отдалечавате, и го доказахте.

Очевидно програмно правителство тип "Димитър Попов“ едва ли е възможно при тази конфронтация в парламента. Тогава какво правителство вие ще предложите с вашия мандат?

Моето мнение е, че ние трябва да преговаряме с всички партии, не само с "Промяната“, ако "Промяната“ не искат, има още 3-4 партии в парламента, трябва да преговаряме и с тях, за да се опитаме да съставим правителство. Единствените, с които не виждам какво общо бихме намерили, са "Възраждане“. Защото техните позиции за Еврозоната, за Европейския съюз, за НАТО, за евроатлантизма, който нашата партия изповядва, са прекалено крайни, те са в другата крайност. Т.е. няма как ние да намерим с тях допирни точки. Но с останалите партии можем да положим усилия и да намерим такива допирни точки, въпреки електоралната щета, която ще претърпим. Ние сме наясно, че каквото и да се направи между нас и останалите партии, това ще доведе до загуба на подкрепа за ГЕРБ. Но пък това ще спаси държавата. Т.е. ако ние не сме егоисти, като "Промяната“, не мислим само за нашата си партия, мислим повече за държавата, то би трябвало да използваме и този механизъм.

Те не ви ли тласкат от "Промяната“ съзнателно към такъв тип правителство, за да ви понамалят малко електоралната тежест?

Да, но това е в ситуация, в която ще има скоро пак избори. Защото представете си ситуация пък да се сформира кабинет без "Промяната“, този кабинет да управлява пълен мандат от четири години, тогава или в един момент ще се окаже, че "Промяната“ са сгрешили, защото те ще са 4 години в опозиция, ще се види  алтернативата на тяхното управление, ще се види, че инфлацията може да се овладее, ще се види, че има кабинет, който може да вкара държавата в Еврозоната, и тогава ще се види, че има кабинет, който може да дострои "Хемус“, може да построи тунела под Шипка, може да реализира много повече инфраструктурни проекти в България. И тогава какво ще обещаят от "Промяната“?

Ще ви бъде малко трудно. Няма ли да се чувстват обидени останалите партии за това, че вие целенасочено тръгнахте да разговаряте с "Промяната“ и се оказаха леко пренебрегнати встрани? Те между другото според мен затова не гласуваха на първо четене и председателя на парламента.

Вие знаете, че моето лично мнение беше, че с "Промяната“ не трябва да преговаряме, защото те доказаха в последните две години, че са неспособни. Те в рамките на тези месеци, в които управляваха, създадоха повече корупционни скандали отколкото държавата си спомня в последните 10 години, и то доказани такива, такива, които ние можем с пръст да посочим. Ето например 30-те процента върху посредниците по газа, които оскъпиха газа с 30%, стотици милиони. Вече има привлечени за обвиняеми даже по тази далавера, включително един бивш министър, министърът на енергетиката. Помните горивата, ами те бяха с 1 лев по-скъпи. 10 милиона литра се купуват, се зареждат по бензиностанциите на ден, 10 милиона литра по 1 лев, 10 милиона лева всеки ден. На година 3 милиарда лева. Т.е. ние можем да посочим, и да не ги изброявам всичките, то не бяха "Джемкорп“, какво ли не. Искаха държавната енергетика цялата да я дадат на компания, в която участват руски олигарси. Т.е. какво, защо ние да преговаряме с тях? Първо са неспособни, второ са целите изтъкани с корупционни скандали. Оказа се, че основният им дарител в последствие в предизборната кампания е компания, която се интересува от доставките на газ в страната, компания посредник. Т.е. всичко се навързва. И с времето всички тия истини ще излизат наяве.

Нещо много руски олигарси са намесени около тях. Ето и тази история с преводите към Унгария на българска банка чужда собственост. Къде е било финансовото разузнаване, къде е бил ДАНС?

Ами това е добър въпрос. Специално с "Джемкорп“, тази далавера беше минала покрай финансовото разузнаване и покрай ДАНС без те да разберат, всъщност те се усещат, но няколко месеца по-късно, добре, че не е било съвсем късно, понеже пък политиците от опозицията вдигнахме скандал. Но кой спечели най-много от дерогацията да купуваме руски петрол? Знаете, кои държави в Европа имат дерогация. Няколко държави, които нямат излаз на море, петролът при тях пристига по тръба, и тази тръба тръгва от Русия, т.е.  те няма откъде другаде, нямат тръба от другаде, по която да получат нефт, суров нефт. Ние сме единствената държава, която има излаз на море, т.е. може да си достави нефт отвсякъде, и получихме дерогация да продължим да купуваме руски нефт, а не някакъв друг. Как стана това? Вицепремиерът Асен Василев отиде в Европейската комисия и заплаши Европейската комисия, че ще наложи санкции върху, или ще наложи вето върху санкциите срещу Русия, ако не ни бъде позволено. Добре, позволиха ни, след тази заплаха ни позволиха. И кой спечели от това? Единствените, които спечелиха са "Лукойл“ или ЛИТАСКО и руските компании, защото ние си плащахме като попове на бензиностанциите гориво като всички останали държави. Ние не спечелихме нищо от дерогацията. От евтиния руски петрол спечелиха само собствениците на рафинерията.

И в този парламент тръгва мантрата за третия мандат. В ГЕРБ обсъждате ли го?

Аз мисля, че в 48-ото Народно събрание имаше шанс да се случи нещо, ако президентът беше дал мандата на "Демократична България“. Сега и тази възможност я няма, защото "Демократична България“ ще получат втория мандат, а там като гледам, политиката се определя не от "Демократична България“, ами от Асен и Кирил. Изглежда ми сякаш Асен и Кирил и ген. Атанасов колят и бесят, и никой друг няма думата в тази коалиция. Т.е. този шанс вече го няма, да се направи нещо с "Демократична България“. Поне така изглежда на този етап. А третият мандат ако отиде пак в БСП, отново ще бъде много трудно, но това, което казвам, е, че този път няма и при кой друг да отиде. Може да отиде, разбира се, в ИТН, тя все пак е най-малката парламентарно представена партия, прекалено рисковано би било ние да разчитаме на нещо да се случи с третия мандат. Ако има правителство, то трябва да стане с първия мандат. Вторият мандат е обречен, защото няма нито една партия в Народното събрание, която ще подкрепи предложението на "Промяната“ те да си управляват сами, а пък ние всички да носим отговорност за тяхното безхаберно управление. Между другото същото беше и в 48-ото Народно събрание. Тогава си спомняте, че те дори не посмяха, като получиха мандата, те дори не посмяха да предложат кабинет, а предложиха само една програмна декларация, която събра 60 и няколко гласа при необходимо 121. Т.е. те и тогава, и сега бяха много далече от формиране на правителство с капризите, и претенциите, и егото, което имат.

Като теглим чертата, в какво състояние е сега държавата, г-н Добрев, изобщо какво да чакаме за напред?

Като теглим чертата, държавата е в много тежко състояние. Този, следващият кабинет, ако бъде, ако изкара само една година, той ще е кабинет, как да ви кажа, на саможертвата, защото следващите министри ако има кабинет, в първата една година ще бъдат сигурно най-охулваните хора заради това, което трябва да свършат, за да спасят държавата.

А вие имате ли наум, кои хора бихте предложили за министри?

Нямаме състав. То дори нямаме подкрепящо мнозинство, така да се каже, за да се започне да се говори за политики или за персонален състав на един такъв кабинет, но пък ние в нашата група от 69 човека, сигурно 50% от групата ни са бивши министри, така че притеснения за хората нямаме, и то подготвени хора. Ние за всеки сектор във всяко министерство имаме поне трима човека, които са били или са подходящи за министри, имат необходимата експертиза.

Цоня Събчева