Делян Добрев, член не Изпълнителната комисия на партията, бивш председател на парламентарната комисия по енергетика, бивш министър на икономиката и енергетиката, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България

С наближаването на същинската предизборна кампания високоволтовото напрежение в партии, коалиции става всекидневен, незаобиколим фактор. Подредбата на листите винаги е взривоопасна и е в състояние да скара довчерашни приятели, съратници, ментори, кукловоди, спонсори. Изнервеността се отразява косвено дори в Централната избирателна комисия, от която след скандал в нея напусна говорителят й Цветозар Томов. Откъде могат да дойдат новините? Но в случая по-конкретно е как партиите ще се държат по време на кампанията и какво можем да очакваме от тях след нея? С какви нагласи, за каква кампания тръгва ГЕРБ към изборите за 39-ти парламент и какви са акцентите? Въпросите отправяме към Делян Добрев – член на Изпълнителната комисия на партията, бивш председател на парламентарната Комисия по енергетика, бивш министър на икономиката и енергетиката. Г-н Добрев, ще има ли промени в листите на ГЕРБ? Водачите на листи се очаква да бъдат одобрени от Изпълнителната комисия на партията във вторник или сряда, вие сте неин член – какво да очакваме?

Според мен листите на ГЕРБ до голяма степен ще останат същите. Ако има някакви размествания или някакви промени, те ще бъдат минимални. Листата, която в Хасково сме предложили за одобрение от Изпълнителната комисия, е 100% същата като на предните избори. В крайна сметка минаха само няколко месеца от предните избори. Дори не само хората, а и подредбата ни е същата, т.е. в нашия случай няма нито една промяна в листата. Не виждаме смисъл за тази промяна. По-скоро ние трябва да насочим усилията си към предизборната кампания и в това да убедим нашите избиратели да ни подкрепят отново и този път – още по-категорично, отколкото предния път, защото проблемите в държавата в последните две години само се множат.

С какви нагласите тръгвате към изборите за 39-тия парламент и какви ще бъдат акцентите във вашата кампания?

Според мен най-големият проблем в момента за обществото е високата инфлация, защото политиците говорят за съдебна реформа, за еврозона, за "Шенген“. Еврозоната и  "Шенген“ са много важни, както и съдебната реформа, само че най-важното за всеки българин е инфлацията, защото в последните две години обедняването е в огромни размери. За миналата година, знаете, инфлацията беше близо 20%, за по-миналата имаме още 10%, от тази година, от началото, от януари годишната инфлация е 16,4%. Т.е. има обедняване с бесни темпове и на това нещо трябва да се сложи край. Знаете, че ние достатъчно добре виждаме проблемите и даваме решение за тях. Ето например при горивата още в началото на миналата година предупредихме, че горивата са надписани при "Промяната“ с 1 лев и виждате, че сега горивата са с почти 1 лев по-евтини. Освен това има Закон за допълнително компенсиране с ваучери на тези горива. Т.е. смея да твърдя, че в ГЕРБ имаме експертизата, можем да виждаме проблемите в техния зародиш и намираме решение за тях. С това искам да кажа, че ако участваме в управлението, съм убеден, че ще се справим с тази висока инфлация и ще я сведем до средноевропейските равнища, които са два пъти по-ниски, отколкото в България.

С какво наследство ще ви предстои да се справите в 49-тия парламент?

Аз с това почнах – 16,4% инфлация. Тя вероятно ще се забави още малко в следващите няколко месеца, но се очаква да бъде около 15%. Средната за Европейски съюз в момента е по-малко от 9%, вероятно ще стане 7%. Т.е. нашата инфлация ще продължи да бъде два пъти по-висока. Защо повтарям непрекъснато "инфлация“, защо е толкова важна за хората – защото въпреки увеличените доходи, става така, че хората обедняват. Ако имате спестени 1000 лева в банковата си сметка, само за последните две години тези 1000 лева са станали 600-700 лева заради инфлацията. Номинално те пак си стоят 1000 лева, само че като отидете в магазина, купувате малко повече от половината на това, което сте можели да купите преди две години. Това е ужасяващо обедняване на българина, което е сравнимо единствено с 1997 г. Само тогава имаме подобна инфлация, дори по-висока тогава, всички си спомняме. Няма никакво значение хвалбите за това колко пъти и с колко са вдигнали пенсиите или минималната работна заплата, защото ние или повечето ваши слушатели си спомнят 1997 г. Тогава пенсиите бяха станали 3000 лева, обаче купуваха две бучки сирене. Та, няма значение номиналното изражение на пенсиите и на заплатите, въпросът е,  какво можеш да си купиш с тях. А се оказва, че с тях днес можеш да си купиш по-малко неща, отколкото преди две години.

Г-н Добрев, кой ще бъде най-сериозният опонент на ГЕРБ през тази кампания?

Чисто като обществена подкрепа, това, което виждам от социологията, е, че "Промяната“ и "Демократична България“ ще се борят с нас за първото място. Проблемът там е, че освен че не е ясно каква ще бъде тяхната политика, защото "Промяната“ са лява партия, "Демократична България“ са дясно, т.е. лявото и дясното се събраха с една единствена цел  да победят ГЕРБ. Но да го оставим това настрана. По-скоро лошото при тях е, че те отсега дават заявки, че първата им цел са местните избори и спечелването на големите градове – София, Пловдив, Варна. Т.е. те най-вероятно ще направят всичко възможно, за да не участват в следващото правителство, с цел местните избори, спечелването на София примерно, което грубо казано означава, че те са готови да жертват държавата и да пратят хората на още едни избори, предсрочни парламентарни избори наесен, само и само да спечелят София. Жертват България, за да спечелят София – така се получава, което е абсолютно безотговорно според мен.

Смятате ли, че от тази коалиция, новосъздадена, играят честно спрямо вас или постоянно вкарват в обръщение манипулации, интриги и откровени лъжи?

Те никога не са играли честно. Тяхната обществена подкрепа беше заради това, че ще разкрият някакви далавери, ще спрат някакви кражби. Нито далавери разкриха, нито кражби намериха. Но това хората го запомниха в последните две години. Т.е. обществената им подкрепа беше конфронтацията с ГЕРБ. Ако сега се запитаме, какво помним от тяхната предизборна кампания – ние помним анти-ГЕРБ реториката и нищо друго. Какво ни обещаха да направят и какво направиха? Ето, дори и доходите, за които се хвалят, че са вдигнали пенсиите, аз пак казвам: те, пенсионерите, с малки изключения, защото вижте, стана така, че като махнаха тавана на пенсиите, една малка група пенсионери започнаха да вземат 3400 лева. Това са пенсии. Това са пенсионери, които са били бившата номенклатура по време на комунистическия режим или хора, които са работили за държавата тогава и след това на ръководни постове. Та, тези хора взимат 3400 лева пенсии, а работещите българи вземат 1000 лева. Та, тези с 3400 лева пенсии може би са по-добре, но те са една много малка група хора. Останалите пенсионери, 2/3 не получиха никакво увеличение при последното увеличение октомври месец или получиха 10-20 стотинки, а като пресметнат инфлацията, се получава така, че покупателната им способност е намаляла. Т.е. те са обеднели, вместо да станат по-добре. И това е, защото не се прави така. То е доказано в икономиката сигурно от 100 години, има един куп държави, които с такава финансова политика са катастрофирали, включително България през 1997 г. Не става, не се увеличава благосъстоянието на нацията като теглиш кредити или печаташ пари и ги раздаваш. Това увеличава инфлацията и накрая всички ставаме по-бедни, вместо да станем по-богати. Т.е. настъпвали сме мотиката веднъж през 1997 г. Настъпвали са я и много други държави. Във всеки учебник по икономика това го пише още в първа глава, само че "Промяната“ ни предлагат точно отново това – да настъпим мотиката. И я настъпихме, с извинение за опростяването на ситуацията, в която се намираме.

Г-н Добрев, в предишния парламент се разразиха няколко корупционни скандала, които бяха въз основа на управлението на правителството на четворната коалиция, а именно: с енергийните доставки и увеличението на 30% чрез посредници на цената за природния газ, аферите "Джемкорп“ и "Нексо“. По тези скандали имаше дори създадени специални парламентарни комисии. Защо се случи така, че резултатите от работата на тези специални комисии и ехото на тези скандали изведнъж секна?

Защото сякаш те остават извън вниманието на основните медии в България, големите телевизии не им обръщат никакво внимание, не им обръщат поне необходимото внимание. Единият от тези казуси с купуването на газ от посредник с 30% надценка, и то пак руски газ, пак от руски посредници, само че през швейцарски фирми, вече има дори привлечени за обвиняеми. Но дори и това, че има привлечени за обвиняеми, сякаш не се забелязва от националните телевизии. Оставям на вашите слушатели да преценят защо се получава така. Според мен това е некоректно. Ако такъв грандиозен корупционен скандал с обвинени министри и заместник-министри, шефове на дружества се беше случил по времето на ГЕРБ, то в продължение сигурно не на дни, в продължение на седмици това щеше да е първа новина по всички телевизии, основната тема във всички сутрешни блокове. Но ето, това не се случва, за съжаление, и колкото и да го говорим, то според мен не стига до зрителите и до слушателите в степента, в която е необходимо. Ето защо е важно да даваме решения. Хората видяха, че "Промяната“ вкараха държавата в блатото. Ние имаме решение, ние знаем как да върнем държавата отново по правия път, да качим държавата на магистралата, така че се надяваме да имаме достатъчно добра подкрепа на изборите на 2 април. Няма да е преувеличено да кажа, че всеки глас, даден за ГЕРБ, е глас за правителство, за да има правителство, защото пак ви казвам – "Промяната“ и "Демократична България“ не искат да има правителство. Те искат да има парламентарни избори отново заедно с местните избори и това ще се види още в следващия парламент. Единствените, които наистина биха направили всички усилия да се създаде правителство, това сме ние от ГЕРБ.

Г-н Добрев, когато говорим за избори, вие сте наясно, че в следващия парламент картината няма да се различава съществено от този, който си отиде. Но с кого ще направите коалиция, при положение че познавате несъстоятелността на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ и тяхното изключително негативно отношение към вас? Защо много често казвате, че ще работите за евроатлантическа коалиция, и то с хора, които – извинете, те не ви уважават.

Надяваме се да се вразумят. Единствените, с които няма да преговаряме, това са "Възраждане“, и то няма да преговаряме с тях, защото различията между нас и между тях са прекалено големи. Те искат да направят референдум за еврото, а ние твърдим, че това трябва да бъде една от основните цели на страната ни. Всъщност това е цел на България още от 2007 г., от приемането ни в Европейския съюз. Всички приказки за това, че ще загубим суверенитет, за това, че край с българския лев, всъщност са манипулация на обществото, защото края на българския лев ние го видяхме през 1997 г. От първия ден на Валутния борд български лев няма. Има една национална валута, която се казва "лев“, но тази национална валута е фиксирана първоначално за марката, в последствие – за еврото. Т.е. ние лев нямаме, разбирате ли? Това, че ще сменим хартийките от такива, на които пише "лев“, с такива, на които пише "евро“, нищо друго не означава, освен промяна в дизайна и наименованието на хартийката. Дори по същата логика можем да твърдим, че ние ще увеличим нашето влияние и нашето присъствие, левът ще стане по-силен, по същата логика можем да кажем, че левът ще стане по-силен, защото на част от монетите и на банкнотите ще има българските символи. Та, просто ние нямаме нищо общо с "Възраждане“, които искат да излизаме от НАТО, от Европейския съюз, правят референдуми за лева, и няма как с тях да намерим въобще обща основа, на която да управляваме. С всички останали бихме преговаряли, защото смятаме, че проблемите в държавата са толкова големи, че е необходимо да има правителство, и то неслужебно правителство, а правителство с парламентарна подкрепа и Народно събрание.

И сте в състояние да преглътнете всичко, което те изрекоха и изричат по ваш адрес? И дори това, че цялата кампания те правят на основата анти-ГЕРБ?

С цел да решим проблемите в държавата, с цел да помогнем на хората, бихме направили много големи компромиси. Разбира се, не с всичко. Не бихме подкрепили правителство, в което ще се харчат безобразно средства и ще се помпа допълнително инфлацията така, че хората да обедняват. Т.е. правителство, което ще управлява с програма, която е близка до ГЕРБ, програма център-дясно, което да стабилизира държавата, да намали лихвите, да ни помогне да влезем в еврозоната, в "Шенген“, с такова правителство бихме управлявали. Надявам се тази кампания да не е толкова от черен пиар. Виждате, от наша страна ние си мерим приказките, въпреки че никак не ни е лесно. Надявам се и опонентите, всички останали да направят така, за да имаме възможност все пак да водим някакви преговори след изборите.

В този разговор успявам да уловя, че действително вие сте изключително умерени. Да ви разбирам ли обаче, че ако ГЕРБ е първа сила, вие ще водите разговори с всички, но ако друга партия, например "Демократична България“ – "Продължаваме промяната“ са заели първото място, вие няма да ги подкрепите за правителство?



При всяко положение, дали сме първи или сме втори, ние ще водим разговори за съставяне на правителство. Знаете, че мандатът, ако не бъде изпълнен от първия, се дава на втория и той също прави опит да създаде правителство. Така че ние ще водим разговори и с първия, ако трябва и с втория мандат. В краен случай с третия мандат, който е много малко вероятно да бъде успешен – почти никога не е бил успешен. Но ще положим всички усилия да има правителство, без значение дали сме първи или втори. А като казахте за моя умерен тон, трябва също да имате предвид, че по принцип аз в нашата партия съм човекът, който е най-критично настроен, особено към "Промяната“, но в крайна сметка идва моментът, в който трябва да се опитаме да потушим страстите и да потърсим начин за съставяне на правителство. Пак казвам, нашата умереност не означава, че ние ще направим безпринципни компромиси. Ние не бихме подкрепили каквото и да е правителство с участието на Кирил Петков и Асен Василев, защото видяхме, че те просто не могат, нито с Рашков, нито с Радостин Василев. Т.е. ако ни се предлага правителство в някакъв такъв състав, това правителство няма да бъде подкрепено от нас.

Има ли макар и минимален шанс за еврозоната в началото на следващата година, като се има предвид крайното обедняване, високата инфлация и неприетите от парламента няколко изискуеми закони?

Според мен няма. Законите ще бъдат приети след сформирането на 49-то Народно събрание, но инфлацията, дори и при управление на ГЕРБ, няма да можем да я сведем толкова бързо до необходимото ниво. Знаете, един от задължителните критерий за влизане в еврозоната е: инфлацията на страната кандидатка за еврозоната да бъде не повече от 1,5% по-висока от – забележете – трите най-ниски в еврозоната, не средната в еврозоната, а от трите най-ниски, т.е. трите държави с най-ниска инфлация. Ние не можем да имаме повече от 1,5% по-висока от тяхната. Ако в момента най-ниска инфлация или тези държави са с 4, 5 и 6%, ние не можем да имаме по-висока инфлация от 6,5%, а ние имаме 16,4%. Т.е. това е задължителен критерий, на който ние не отговаряме. Дава се пример с Хърватия как и тя не отговаряла. Да, но при Хърватия надвишаването бе съвсем малко и това, което Европейската комисия, държавите в еврозоната решиха, е, че ще изключат трите държави с най-ниска инфлация и ще сравняват инфлацията в Хърватска с инфлацията в следващите три държави и така Хърватска отговори на изискването за инфлация. Ние, които и държави да изключат, всъщност всички държави да ги изключат в еврозоната, ние пак не можем да отговорим на критерия 1,5% по-висока инфлация от трите най-ниски.

Тези дни вицепремиерът Пеканов каза нещо много интересно – че някой е "продал мача“. Кой "продаде мача“ за еврозоната?

"Мачът“ го продаде "Промяната“ още преди година и половина, защото още тогава им казвахме, че с техните три бюджета – знаете, те през три месеца прекрояваха бюджета и го правеха все по-лош – та, още тогава им казахме, че с финансовата политика, която водят, с бюджетите, които гласуват, ще напомпат инфлацията в България и ще направят така, че хората да обеднеят, и ще ни отдалечат от еврозоната. Още тогава беше ясно. Може да намерите стенограма от изказванията – и мои, и на моите колеги, които твърдяхме точно това. И ето, фактите, времето го доказва това.

Финансовият министър сега предупреди, че от следващия парламент – може би те ще внесат нов бюджет, но така или иначе ще се наложи да се реже от социални разходи. Това е едната страна. Другата страна на въпроса е, че вие и в началото на нашия разговор говорите за отчайваща бедност на българина. Какви решения ще намерите така, че да балансирате от едната страна орязването на социалните разходи, от друга страна – подобряването на това крайно бедно състояние на хората?

Аз пак искам да кажа, че с даването на пари хората не стават по-богати. С даването на пари по начина, по който го правеха "Промяната“, хората стават по-бедни, защото увеличават минималната работна заплата с 10%, инфлацията през това време е скочила с 20%. Т.е. ние трябва да се върнем към политиките, които ГЕРБ прокарваше в продължение на годините управление, които увеличаваха доходите – може да са 10%, обаче истински 10%, защото инфлацията беше между 0 и 2%. Ако вземете последните 10 години управление на ГЕГРБ, ще видите, че нашата инфлация, годишната инфлация е била винаги 0 и 2% във всяка една от тези години. И тогава, когато увеличихме доходите с 10 или 15%, е истинско увеличение на доходите. А сега какво е? Увеличаваш доходите с 10 или 15%, теглиш многомилиардни кредити - в следващите 3 години заради управлението на ПП трябва да се изтеглят 45 млрд. дълг и то заради трите бюджета на Асен Василев. И въпреки тези огромни разходи, хората не стават по-богати, а обедняват. Разбирате ли, това е един омагьосан кръг, от който ние много трудно ще излезем. Даваш повече пари, за да станат хората по-бедни.

Т.е. пръскат повече пари, за да станат по-бедни. Може би ако го кажете така, всяко домакинство и най-вече всяка домакиня, имаща отговорност към семейния бюджет, ще ви разбере.

Точно така се получава. Хората пазаруват в магазините и виждат какво могат да купят, какво можеха да купят със 100 лева преди и какво могат да купят сега.

Г-н Добрев, къде е избирателният резерв на ГЕРБ?

Не знам как да ви отговоря на този въпрос. Надяваме се повече хора да излязат да гласуват, надяваме се повече хора да осъзнаят, че месии няма. Ето, тези поредните месии излязоха измамници, излязоха хора, които вкараха посредници, правиха далавери, хора, които увеличиха инфлацията в България до 20% - два пъти по-висока от Европейския съюз. И да не се оправдават с международното положение, защото международното положение е еднакво за всички държави в Европейския съюз, само че при тях инфлацията е 9%, при нас – 20%. Т.е. дано хората вече са осъзнали. Аз, между другото, и миналия път сякаш не срещах нито един, който да каже "Аз гласувам за "Промяната“, и този път пак ми се струва така, но пък миналия път те отново изкараха 500 000 гласа. Та знам ли, сега какво ще стане. Надявам се, пак казвам, хората да са се вразумили и да са видели, защото сега може да се направи много ясно сравнение: колко беше горивото при "Промяната“ – 3,50 лева; колко е след "Промяната“ – 2,50 лева. Има ли война – още си има война. Защо беше с 1 лев по-скъпо горивото, при положение че българският "Лукойл“ купува най-евтиния нефт в света заради дерогацията, която му беше дадена от страна на Европейската комисия. Горивата при същата цена на петрола по времето на ГЕРБ и пак казвам, при същата цена на суровия петрол, на уралския нефт, какъвто е в момента, горивата бяха под 2 лева.

Г-н Добрев, не мога да не ви запитам в края на нашия разговор – и НАП не констатира нарушения при санкционираните по "Магнитски“.  Дали парадоксално на очакванията санкциите по този закон няма да възпроизведат контраефект? Може да звучи като конспиративна теория, но вече мнозина си мислят, че в навечерието на предизборната кампания появата на подобно явление е меко казано тенденциозно.

Аз вчера четох интервю на О`Брайън, който отговаря за санкциите на Държавния департамент, който казва, че санкциите "Магнитски“ не са насочени срещу партиите, а са насочени срещу определени физически лица и трябва да бъдат разбирани и третирани точно по този начин. Т.е. според мен не бива да се смесват двете теми, въпреки че нашите опоненти от "Промяната“ и "Демократична България“ ще опитат да направят точно това в предизборната кампания.

Това нашите партньори не го ли знаеха? То беше очевидно.



Това, което те казват, е, че не се съобразяват с изборите в България, тъй като и без това изборите в България са през три-четири месеца. Когато са готови с доказателствения материал и с решението за това на кои лица налагат санкции, те ги налагат, без значение дали са в предизборна кампания или не.

Ако за деня се съди по сутринта, видяхме колко малобройна е публиката или симпатизантите, подкрепящи старта на предизборната кампания на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ на 19 февруари. Вие кога ще откривате вашата?

Според мен това беше много лоша проява на лош вкус от страна на "Промяната“ и "Демократична България“, защото в деня на 150-годишнината от гибелта на Левски, когато всички поднасят цветя на неговия паметник, ти да се веселиш и да говориш за предизборни цели, за брой гласове, някак си ми се струва непочтено. А те уж бяха добрите сили, уж бяха "почтените“. Аз съм разочарован от това тяхно действие. Нашата кампания предполагам ще стартира след официалното начало на предизборната кампания, т.е. след 3 март. Няма да бъде на самия ден 3 март, някой от следващите дни – 4-ти или 5-ти.

Листите кога ще ги внесете за регистрация?

Листите ще бъдат ясни до края на седмицата, а регистрацията ще бъде в неделя в цялата страна, всички листи ще бъдат регистрирани в неделя.

Цоня Събчева