Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".     

Вноска от лев на литър за преработвателите на руски нефт у нас приеха народните представители на първо четене с промените в законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. Мярката засяга само рафинерията "Лукойл“, а вноската във Фонд "Сигурност“ на електроенергийната система и неговите приходи ще се използват за компенсация, включително и за бизнеса, и ще се прехвърлят в НАП. В момента потребителите получават по 25 стотинки на литър бензин или дизел отстъпка за физически лица, и според служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, е съществувала нагласата тя да продължи да се изплаща и през следващата година. Инициатор обаче на законодателната инициатива е ГЕРБ-СДС. Промяната обаче, колкото и съблазнително да звучи за потребителите, вече втори парламент се мотае из кулоарите на Народното събрание и събира прах в папките на ресорните комисии. Защо се протака гласуването на законопроекта за компенсирането на разходите на потребителите за горива? Наш гост е председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Г-н Добрев, от 7 май вие не спирате да говорите по тази тема, защо 8 месеца по-късно вашите колеги узряха за вашето предложение?

Защото в 47-ото Народно събрание имаше ясна коалиция на "Лукойл“. Дори в последните месеци, в които Народното събрание нямаше мнозинство, различни групи формираха коалиция на "Лукойл“, които със зъби и нокти пазиха техните свръхпечалби. Аз направих проверка и имам 18 случая, в които от 7 май до 27 юли съм повдигал въпроса в Народното събрание, искат изслушване  на шефа на ДАНС, искат временна комисия, внесох проект на решение на таван на цените на горивата, за да не се оставят грубо казано българските граждани, и всичко това бе отхвърлено методично. Тези предложения дори не бяха допускани за гледане в зала от 47-ото Народно събрание. В сряда се случи нещо подобно – същата или подобна да кажем коалиция "Лукойл“ протакаше времето на Народното събрание, за да не стигне до точката. При мое предложение да бъде удължено времето, гласуваха "против“ само и само да не се стигне до точката, която ще ощети финансовия интерес на "Лукойл“ и ще защити интереса на потребителите. След разразилия се обаче скандал вчера между тях, в четвъртък сутринта предложих отново точката да влезе в дневния ред, и на 20-ия път, в който предлагах предложение в този парламент, беше допуснат законопроекта, впоследствие беше и подкрепен, защото ясно казах от трибуната на Народното събрание на всички народни представители, че който гласува "против“ този законопроект, означава, че гласува "за“ свръхпечалбите на "Лукойл“ и "против“ това българските потребители да получат компенсации. Не е тайна, това не го казвам вече само аз, казват го анализатори, дори от "Лукойл“ си признават, че те формират от началото на войната в Украйна свръхпечалба в размер от 1 лев на литър. Т.е. крайно време е ние тази свръхпечалба да я върнем на потребителите. В момента единствените, които печелят от дерогацията, която Асен Василев от "Промяната“ издействаха за "Лукойл“, е "Лукойл“ или част от техните фирми и може би компаниите, на които те превеждат някакви средства. Това, разбира се, е само предположение.

В крайна сметка какво се случва: обложихте ли свръхпечалбите на "Лукойл“ и "Литаско“?

От една страна ние ги обложихме със Закона за корпоративното подоходно облагане, като им вдигнаха данъка от 10 на 33%. Но днес на първо четене приехме те да правят вноска, защото знаете, че данъкът зависи от молива на счетоводителя. Ако счетоводителят реши, тази фирма ще има печалба, ако реши, няма да има, ще намери начин печалбата да се прехвърля някъде в чужбина. А нашият законопроект, който в четвъртък мина на първо четене, гарантира, че компенсациите за потребителите не зависят от молива на счетоводителя, защото вносителите на руски петрол, без значение в коя държава са регистрирани, без значение какви резултати показват, трябва да правят вноска във Фонда за енергийна сигурност, която е разликата между цената на петрола сорт "Брент“ и цената на Уралския нефт. То затова е тази отстъпка, която "Лукойл“ ползва от дерогацията, да не остава в полза на "Лукойл“, а да остава в полза на потребителите, тъй като държавата е тази, която издейства на "Лукойл“ дерогацията.

От този номер с левчето се получава, че потребителите у нас са ощетявани с по 10 млн. лева на ден или 3.5 млрд. лева на година. Това са струва ми се ваши данни.

Точно така.

Къде са тези пари? Поне данъци върху тях платени ли са? Някой следи ли финансовия поток в цялата история?

Нито са проследени, нито са намерени пари, нито ще се плати данък върху тях, защото, знаете, "Лукойл Нефтохим “ работи на ишлеме. Т.е. тези печалби се генерират в Швейцария, в Нидерландия, с различните им подразделения, но не и в България. Т.е. подходът на служебния кабинет според мен е грешен. От служебния кабинет правиха среща с "Лукойл“ и "Лукойл“ им обещали, че ще си преместят фирмите в България и ще започнат да плащат в България данъци. Само че аз това не го вярвам, защото ние 12 години се нагледахме на това, как "Лукойл“ не плаща данъци. И затова е важно да бъде прието нашето предложение, защото то не зависи от това дали фирмите на "Лукойл“ са в България, Швейцария или Нидерландия, те може да са регистрирани и на Луната, това няма никакво значение, защото законът казва, че без значение къде са регистрирани фирмите, когато внасят суров петрол в България, те трябва да направят вноска във фонда, която да е равна на въпросния лев на литър, което в последствие през съществуваща схема през НАП и бензиностанциите да се възстановява на българските граждани.

Всъщност, от "Лукойл“ от откога ще плащат и какво ще платят? За тази година явно е нула, но за следващата какво ще плащат?

Тази година те обещаха да платят 100 млн. лева, спомняте си, платиха 90, но от тези 90 млн. лева се оказа, че 17 млн. лева са Данък "Общ доход“, т.е. това е удържания данък от техните работници, който те са внесли от името на работниците в държавния бюджет, а останалите 73 млн. лева са авансов данък за следващата година, т.е. за тази година те платиха нула.

Е, това не е от свръхпечалбата.

Авансово са платили 73 млн. лева, които догодина ще си ги приспадат. Но ако нашият законопроект бъде приет на второ четене до средата на януари,  надявам се, той ще заработи вероятно от началото на февруари, и при този график от 1 март могат да плащат, всъщност от 1 февруари ще почнат да влизат вноски във фонда, и от 1 март могат да започнат компенсациите на по-големите суми, а не въпросните 25 стотинки, които между другото досега знаете, че бяха от данъците на хората. Т.е. събираме едни данъци от всички хора, за да върнем 25 стотинки на някои хора. И 25 стотинки ги взимат "Лукойл“ върху единия лев, който са ни взели.

Да не би второто четене да не се състои, г-н Добрев, и в този парламент, ако не се изпълнят останалите два проучвателни мандата?

Ами не, защото ние ще имаме поне 3 седмици заседания през януари месец, а 2 седмици са напълно достатъчни да мине на второ четене. Т.е. време да бъде приет този законопроект в 48-ото Народно събрание ще има, без значение какъв е крайният резултат от мандатите. Но аз не мога да дам гаранции, че на второ четене законопроектът ни ще бъде подкрепен. Защото ви казах, всъщност, обират ни с по едно левче от първия ден на войната. Защото от първия ден на войната руският петрол се търгува с 30-40% отстъпка. Т.е. купува се много евтин петрол от първия ден на войната 24 февруари. От 24 февруари досега всеки ден на всеки литър има надписан 1 лев. Оттогава се борим ползите от този евтин руски петрол да са за българските потребителите, но виждате, че досега опитите ни се проваляха. Т.е. няма гаранции, че на второ четене пак няма да се събере някакво "Лукойл“ мнозинство и да отхвърли законопроекта и той никога да не стане факт.

И ще останат само 25-те стотинки, така ли? Или и те ще са временни?

Те и те няма да останат. Защото вижте, когато започнаха 25-те стотинки, те бяха с  бюджет 150 млн. лева, и тези 150 млн. лева стигнаха за около 3 месеца. Сега служебният кабинет каза, че ще използва 90 млн. лева авансов данък и Данък "Общ доход“ на работниците в "Лукойл“, за да почне схема за компенсация. Но освен за 25 стотинки за горивата, ще дават и на БДЖ пари, ще дават на общините за обществен транспорт, на междуградски транспорт. Т.е. дори няма цялата сума да отиде за компенсация, може би ще отиде половината. Т.е. средствата, които на този етап е гарантирал служебния кабинет, са за месец и половина-два пряко сили.

Пред 2 дни бе прието на първо четене и предложението за възможно поемане на оперативен контрол върху "Лукойл“. Най-напред как да си обясним този законодателен десант спрямо рафинерията? То много хубаво не е на хубаво?

В четвъртък колеги от опозицията ме питаха, защо сега се присетихме, а какво правихме, какво се чудихме 12 години. И аз им отговорих, че при същата цена на Уралския нефт през тези 12 години такъв подобен случай е имало през 2018 година с горивото в България, бензинът струваш 1.80 лева, а дизелът струваше 1.90 лева. Т.е. не може да се сравняват последните 12 годни с това, което се случва в момента. Защото в момента руският петрол е изключително евтин – 50-55 долара на барел, и в същото време ние плащаме все едно, нали, цените в България вместо да вървят надолу, те вървят нагоре. Та, факт е, че от началото, от първия ден на войната всъщност имаме тази извънредна ситуация с единия лев, която преди това не съществуваше, всъщност, проблемът е от тази година, а не от 12 години. Да, от 12 години проблем е, че не са плащали данъци, но поне горивото не е било надписано, и то си струваше толкова, колкото струва. А по отношение на особения управител, това е законопроект, които внесоха колегите от "Демократична България“, и той може да се обясни по следния начин: ако "Лукойл“ се разсърдят и кажат: "Ние затваряме рафинерията, сърдити сме, тук много законопроекти приемате срещу нас“, то тогава държавата без да отнема собствеността на "Лукойл“, т.е. собствеността на рафинерията си остава на компанията "Лукойл“, но държавата има право да назначи особен управител, който да спаси работните места на хората в завода, а не те бъдат уволнени например и заводът да затвори. Това е целта на законопроекта за особения управител.

Руската компания "Балкани“, която работи на територията на "Нефтохим Бургас“ съобщи, че напуска България. Как разчитате този знак? Говори се, че съвсем скоро рафинерията ще има нов собственик. Чул ли сте подобно нещо?

Не съм чул подобно нещо, но който и да е собственикът на рафинерията, той ще трябва да прави вноска, ако купува евтин руски петрол, ползите от този евтин руски петрол да останат за българските потребители.

Г-н Добрев, поискахте корекции в Плана за възстановяване и устойчивост за запазване на въглищните централи. Докъде стигна вашето настояване?

Поисках да се свика Консултативен съвет по национална сигурност при президента, защото смятам, че с поетия ангажимент от това ограничаване на въглеродните емисии с 40%, всъщност, въглищните централи в България трябва да затворят. Около 3 500 мегавата трябва да бъдат изведени от експлоатация. Само искам да ви припомня, че извеждането на 1-ви до 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй“ изведе от експлоатация 1 760 мегавата, а сега говорим за повече от 3 500 мегавата. И ако тогава затварянето на 1-ви до 4-ти блок можеше да се обясни с влизането в Европейския съюз на България, сякаш тази жертва бе по-лесно за преглъщане, аз сега не виждам, срещу какво ние сме се ангажирали да затворим 3 500 мегавата, 2 пъти по-голяма мощност от 1-ви до 4-ти блок заради Плана за възстановяване и устойчивост, в който има един лобистки проект за батерии за 1 млрд. евро и нищо друго, и батерии, от които България няма нужда дори. Така че според мен се налага да се свика Консултативен съвет за национална сигурност, защото ако се изпълни плана в тази част, това означава България да загуби 4% от БВП, което по размери в криза подобна на световната финансова криза от 2009 година в България и КОВИД кризата през 2020 година. Така че проблемът е наистина много остър, и ние не можем да си позволим да затворим такава мощност. Без да преувеличавам, от износител на електроенергия, и то голям, за десетилетия наред, ние ще се превърнем във вносител на електроенергия, и то ако има откъде, защото знаете, че нашият регион по принцип има хроничен недостиг на електроенергия от много години.

Какъв е отговорът на държавния глава?

Все още нямаме такъв, но аз се надявам да се насрочи след празниците Консултативен съвет, на който партиите да се обединят около решения за промяна на плана. Между другото, междувременно ние ще изработим проекторешение на Народното събрание, но това ми се струва недостатъчно, защото ние такъв проект на решение имаме приет и през 2018 година, че няма да се затварят въглищните централи, знаете правителството на "Промяната“ без да се съобразява с решението на Народното събрание в нарушение на решението на Народното събрание е поело такъв ангажимент.

Как изпращате тази година и с какви чувства посрещате следващата?

Надявам се следващата година да има здраве на първо място, всички да са живи и здрави, да спре войната, защото тя освен жертвите в Украйна и от двете воюващи страни, тя води до много проблеми в останалите държави, включително и икономически и социални, и чисто политически дано все пак да има правителство, което да се сформира през януари или февруари месец, а не нови избори през март-април.

Цоня Събчева