Пластичният хирург д-р Николай Георгиев, в интервю за предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“

Времето става все по-топло, а дрехите все по-малко. Не можем да разчитаме на дебелите якета и палта, които да прикрият малките или по-големи несъвършенства в тялото. И затова в началото на пролетно-летния сезон нерядко се замисляме за една или друга естетична корекция. 

Д-р Георгиев, разговаряме между операциите ви за деня, благодаря за което. Какво предстои днес?

До момента оперирах една жена за увеличаване на бюста, една пациентка с поставяне на импланти и повдигане и една дама с рак на гърдата, на която сложихме импланти. Предстои един мъж, който иска неговото достойнство да е и по-дълго и по-дебело. Така че и мъжете прибягват до пластична хирургия, което е нормално. Това е порив и желание, и представа за нас самите пред света. Всеки иска да изглежда по-добре, по-примамлив, по-забележителен, по-уникален и по-изключителен. 

Вие сте първият в България, който използва двукомпонентно тъканно платно за реконструктивна хирургия на гърдата, след карцином на млечната жлеза. 

Какви са предимствата на този вид материал  и успяват ли българските жени, които са изпаднали в тази ситуация, да си позволят подобен вид операция?

Да. Достъпен е за българките, защото цената в България, на цялата операция плюс материала, в клиниката не правим абсолютно никаква надценка на този материал, е от 3 до 10 пъти по-ниска отколкото да кажем  в центъра на проф. Веронезе в Милано, или в Турция, или в Щатите, или в Швеция, например, защото платното е шведско.  

Техниката, която ползваме, е в голяма степен наша разработка. Хубавото на това платно е, че то е напълно разтапящо се от организма, но за около 3 години. Това дава възможност  за дълъг период от време организмът да не бъде под сериозното натоварване.

Имате и още една разработена своя техника, тя е за трасфер на мастни клетки в областта на лицето, дланите. Става въпрос най-общо за подмладяване и контуриране на тези зони. В какво точно се изразява този метод? От къде се взимат мастни клетки?

Можем да ги вземем от различни части на тялото. Но това, което е така по-иновативното в нашия случай, е това, че ние комбинираме и мастни и стволови клетки. По този начин, освен, че даваме обем, правим структура, която е много по-еластична и по-здрава от зоната, в която поставяме мастни клетки. Гледаме да оформяме поставянето им под формата на буквата Z. Представете си скулата, гънката между носа и устата и горната и долната устничка и се получава една фигурка Z, която е много добър амортисьор. Прави така, че отпускането на тъканите на лицето във времето е чувствително по-малко. Това е хубава инвестиция във времето, защото отлагаме необходимостта от фейслифт, от подмладяваща операция на лицето. 

Може ли човек да се пристрасти към корекциите? Имате ли такива пациенти? 

Да, така е. Действително може да се пристрасти. И тук е мястото на лекаря, не случайно казвам лекар, а не доктор, защото лекарят е човекът, който лекува и душата. В момента, в който усетиш, че даден човек го превръщаш в суровинен придатък към клиниката си, това е моментът да кажеш: “Не, стоп. До тук, повече не сте за мен". Тъжното е, че ще отиде някъде другаде, при човек, който може да има по-малко морал. А в Турция, няма отказ. Там отиваш, казваш какво искаш и на секундата ти се прави, даже може и да не ти направят всички изследвания. Но тук, все още има морал, казваш:“Не, не трябва да го правиш това", както и “Не, слагаш прекалено големи гърди, не е редно, рискуваш здравето си, ще си разкъсаш мускула".

Клиника, която е с добра практика, с утвърдени имена, казва - Не! 

С развитието на този дял от медицината станаха ли по-малко рисковете при пластичните намеси? Току-що споменахте, че големите обеми създават рискове за скъсване на мускул. 

Не е коректно да ви кажа “Не, няма никакви рискове". Но добрата клиника има добра апаратура, има добри лекари, има добри анестезиолози, има добри реаниматори. В клиника, в която има един лекар и една сестра, е ясно, че рисковете за пациентите са много,много, много по-големи. Колкото е по-добро името на лекаря, колкото е по-голям трудовия му стаж, толкова повече рисковете за пациента са по-малко, но никога няма да ви каже, че са нула. Когато пием вода или се храним, също има риск. Пътувайки с автомобил към работата, също има риск. Трябва да бъдат премислени, балансирани.

Вслушват ли се пациентите в думите ви или желанието им да изглеждат по един или друг начин е на всяка цена? 

Има хора, които се вслушват, има хора, които буквално не те чуват, единствено чуват собствените си мисли и собствените си желания. Тук отново е мястото на добрия лекар, на лекаря-психолог, да може да прецени в каква степен пациентът го чува и какво не чува. Ако насреща си имаш човек с нереалистични очаквания и случката е единствено и само в неговата глава, бягай.  В бъдеще сигурно този пациент ще ти бъде проблем.

Какво е вашето усещане, дамите заради себе си ли предприемат корекции или го правят, за да се харесат на партньора си?

Какво да ви кажа, има и от едното и от другото. Аз лично подкрепям много повече жени, които правят нещо за себе си, отколкото заради партньора си. Защото и мъже и жени в живота ти могат да минат много. Но ти си сам единствен и уникален за самия себе си, правиш ли нещо, прави го винаги заради себе си. 

Има ли напоследък тенденция да изглеждаме максимално естествени и от тази гледна точка намесите по тялото, по устните, по гърдите да стават все по-неактуални? 

Не е точно така. Значи, добрата пластична хирургия е тази, която не се забелязва, тази, която не крещи от съседния тротоар: погледнете ме, аз съм оперирана. Това е вече въпрос на опит, на баланс, и на усещане на самия хирург.  

Но да кажем максимално естествени, ами, максимално естествен е човекът, който не си е мил зъбите, след като е станал, който не ползва трипластова тоалетна хартия, който не си е махнал космите под мишниците или по краката, говоря примерно за жени. Това е максимално естественият човек. Аз не съм убеден, че има много мъже и жени, които искат да се срещнат с максимално естествени хора, покрити с мръсотии и миришещи естествено на максимално естествена пот. Това не е приятно, всеки иска да срещне пред себе си човек, който е интересен, атрактивен, добре изглеждащ, добре миришещ и лъхащ на здраве. Така че, нито една крайност не е добра. Ако си почешеш главата и под мишниците ти се покаже тапареж, не вярвам партньора ти, освен ако не е някакъв извратеняк, да бъде много щастлив. И обратно, като видиш по 1 кг във всяка от гърдите, аз не виждам нищо женствено в това.  

Баланс, това е златната дума. 

На колко години е най-възрастният ви пациент?  

Няма да забравя една датчанка, беше на 84 години. Беше се запознала с един българин на някакъв круизен кораб в Норвегия. Дойде и ми каза: “Докторе, искам гърди. Не ме интересува, аз живея тук, днес, и сега. Искам гърди." 

Но дали българската жена след 50 години прибягва към пластична хирургия  или по-скоро смята, че животът й вече е минал? 

Ами, ако така смята няма място при мен. Аз  не мисля така. Разполагаме само с днешния ден. Няма утре и няма вчера, има само сега.  Ако правите нещо по здравословни причини, ако докторът ви каже:“Не", не го правете. Но, ако можете да си погалите душата, ако можете да си докоснете погледа, направете го. 

Вие сте член на Европейската асоциация на пластичните хирурзи, на Международната асоциация по естетична пластична хирургия, имате много добър поглед върху нивото на пластичната хирургия по света. Това, което България предлага, съотносимо ли е към световните стандарти? 

Ние сме на добро ниво в световен аспект. Има клиники, които разполагат в пъти с по-заможни и финансово обезпечени пациенти, а това рефлектира, защото клиниката може да инвестира в нови апарати, в нови процедури. Самите те са в състояние да правят сериозни изследвания. Ние, за съжаление сме бедна страна, обаче пък българката има сериозен порив към красотата. Така че, се инвестира. В нашата клиника разполагаме с изключително добра апаратура, смело мога да кажа, за стандартите на Балканите.

Правим клиника, каквато няма и в Турция, и в Гърция. Стараем се да вдигнем високо нивото. В клиниката имаме "Ментор академия“. При нас идват пластични хирурзи от Хърватска, Словения, Словакия, Чехия, Полша, Румъния, Русия. Провеждам курсове за различни нива на пластични хирурзи. След като дистрибуторите на “Ментор", това е най-голямата фирма за производство на импланти, са ни се доверили, че при нас тези хора могат да получат адекватно обучение, адекватна информация, това означава, че трябва да сме горди.  

Имаме прекрасни специалисти, мога да изброя имената на доц. Янков, на доц. Заякова, на проф. Анастасов, на д-р Стоянов. Хора, които са доказали, че са добри лекари и добри хирурзи. Смело мога да кажа, че има прекрасни български хирурзи. 

Д-р Георгиев, когато виждате пациентите си след съответната операция, намирате ли разлика в самочувствието им, в тръпката им за живот? 

Ако пациентът е удовлетворен от тази операция - да. И обратно, лекарят може да е направил перфектната операция, но пациентът да не е доволен. И обратно, пациентът може да е доволен, а лекаря да остане неудовлетворен. Много е важно да успееш да докоснеш пациента си. Ако го направиш по-щастлив, това му личи.

Пластичната хирургия е вид хирургия и за душата? 

Абсолютно, съгласен съм. Колкото касае тялото, толкова касае и душата, съгласен съм. 

Благодаря за отделеното време, д-р Георгиев. Желая Ви много щастливи пациенти. 

Пожелавам на вашите слушатели да са здрави, да са щастливи и да знаят, че съществува само днешният ден. Да го направят такъв, че да е щастлив и да му се радват. 

Росица АНГЕЛОВА