Водата трябва да се приема през целия ден, защото тя подпомага отстраняването на токсини от тялото ни.  Два, три литра вода на ден са напълно постижима цел, съветва д-р Господинова

Д-р Йорданка Господинова е лекар и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.

Д-р Господинова, не веднъж с Вас сме обсъждали темата за пролетния сезон и храната през него. След зимата организмът е принципно доста изтощен от липсата на топлина, слънце, витамин Д, сезонни плодове и зеленчуци. Доста от хората преболедуваха от грип, което допълнително изтощава. Как да се преборим с това натрупало се изтощение. С какво да започнем?

Добре е да започнем деня си с балансирана закуска, включваща протеини, сложни въглехидрати и полезни мазнини. Храните, богати на желязо и витамини са много важни през този период на годината. За добрия енергиен заряд още са полезни калцият и магнезият. Качественият сън, физическата активност, поддържането на добра хидратация също са важни условия, за да възстановим организма си и да посрещнем пролетта, заредени с бодро и свежо настроение. 

Лекарствата са бич за черния дроб! След продължителния грип и зимните респериторни заболявания как да прочистим черния дроб и организма си от натрупаната в организмите ни химия?

В случай, че всичко е под качествен лекарски контрол и съблюдаваме менюто си, и начина си на хранене, това не би трябвало да е проблем. Ако пием достатъчно вода, черният ни дроб ще  филтрира токсините по-ефективно. Умерената физическа активност подобрява циркулацията и помага на  тялото да се освободи от токсините по-бързо, затова е важно да не се обездвижваме.     

Какъв детокс ще препоръчате?

Консумацията на прости, растителни храни, богати на нутриенти, може да помогне за пречистването на организма. Чудесно средство е добавянето на джинджифил, канела, черен пипер, кардамон в храната или напитките.  Също така, нека не забравяме чудесните кореноплодни зеленчуци и полезните растителни мазнини.   Честото консумиране на цвекло, тиква и моркови, кото са  естествени детоксикатори, могат да се консумират  спокойно в преходния период от зимата към пролетта. 

Стара доказана истина е, че зимата се качват килограми. Как да се преборим с тях?

Ако избягваме мазните храни и спрем да запържваме продуктите, ще направим първата крачка към по-добри хранителни навици. Суровите ядки са чудесни за междинни хранения и спомагат за контрол на апетита. Включването на храни, богати на калций, който подпомага регулирането на телесното тегло, е също много важно условие за постигане на целите, свързани с килограмите. Супите са засищащи и много полезни, така че   спокойно могат да бъдат консумирани през целия зимен период.  За никого не е тайна, че през зимата физическата ни активност е по-намалена, сравнено с тази през по-топлите месеци, поради което е важно да се увеличи  двигателното натоварване. И разбира се, не на последно място  - правилната хидратация играе ключова роля в процеса на сваляне на натрупаните през зимата килограми.   

Как да подсилим организма в началото, в средата и в края на пролетта? Какво ще препоръчате като храна и напитки?

В началото на пролетта е важно да следим, освен за пълноценния прием на вода и за добър прием на продукти, съдържащи витимани Д, С, Б12, А и Е. Те са много важни за адаптацията към промените в сезона.   Консумирайте повече риба, пийте билкови чайове  и яжте плодове, богати на антиоксиданти.

Отново се връщам към любимата ви тема – водата! Кога и колко да я консумираме и защо?

Водата трябва да се приема през целия ден, защото тя подпомага  отстраняването на токсини от тялото ни.  Два, три литра вода на ден са напълно постижима цел, ако се приема регулярно през целия ден. За съжаление, много хора подценяват ролята й, а доказателствата за това са в старшните статистики, свързани с нивата на затлъстяване в световен мащаб.

За или против фрешовете сте? Ползи и вреди?

Течната форма на фрешовете позволява бързо усвояване от организма на хранителни вещества, но въпросът е доколко те са се съхранили при процеса на приготвянето им. Фрешовете са по-бедни на полезни вещества, сравнено със свежите плодове, а от друга страна могат да доведат и до нежелано покачване на кръвната захар.  Необходимо е да се приемат по-рядко и да не се приемат за сметка на свежите цели сезонни плодове. 

В момента започна Великият пост, подготовката на тялото и душата за Великден. Как и с какво да се храним по верем на поста за да не загубим енергия и настроение?

По време на Великия пост е важно да включим в менюто бобови култури, за да си набавим достатъчно белтъчини. Приемът на елда, ечемик, ориз, булгур също е много ключов по време на постите, тъй като телата ни се нуждаят от аминокиселините, минералите и витамините,  съдържащи се в тях.  Необходима е също ежедневната консумация на зеленчуци и плодове, както и прием на достатъчно вода.

Как да комбинираме храната по време на пост?

Важно е протеините, съдържащи се в непостните продукти, да бъдат заменени с постни храни, които ще набавят неободимите на организма количества белтъчини. Също така, консумацията им трябва да е съчетана и с прием на продукти, богати на сложни въглехидрати. В менюто трябва да присъстват зеленчуци, плодове, сурови ядки. Пълноценното меню е важно за поддържането на добра енергия през целия период на постене. 

Коя храна действа пряко на психиката и на душата?

Не мога да посоча конкретна храна. Вярвам в това, което знам, а именно -  че всеки полезен хранителен продукт е еднакво важен за организма ни. Също така, индивидуалните предпочитания и хранителни особености на всеки човек са различни. Важно е храненето да е осъзнат процес, както и подборът на продуктите, които слагаме на трапезата си -  да е планиран и възможно най-подходящия за нас. Ако се храним балансирано, с удоволствие и с уважение към храната, това безспорно ще подейства положително върху психиката и душата ни.

Вашият безценен съвет за пролетните месеци и начинът на живот физически и духовен по време на Великите пости?

Пролетта е време за обновление, пробуждане и пречистване. Приемът на растителни белтъчини, пълнозърнести продукти и сезонни пресни зеленчуци, и плодове по време на постите, ни подготвят за плавен преход към следващия сезон. Великите пости ни връщат към корените ни, пораждат в нас жажда за духовно прочистване, дават ни надежда и ни свързват по-силно с идеята за пречистващата сила на една молитва или на една протегната към ближния ръка. Това е време за размисъл, личностно обновление, духовно извисяване. Време, в което осъзнатостта ни за важните неща става по-доминираща -  мирът, здравето и надеждата, че предстоят по-добри дни.   Планиране на необходимите продукти, предварителната визия за това с какво ще се храним, фокусирането върху здравословните опции, физическата активност и добрата хидратация   са лесни за спазване превантивни стъпки, които всеки може да следва.  Затова - нека бъдем внимателни в изборите, които правим.