Трябва да сменим подхода за охрана на границата, категорично и бързо. В 21-и век не можем да охраняваме границата с физическо присъствие и с обходи, които, ако случайно срещнат някой мигрант, да го задържат. Това каза в предаването "Лице в лице“ Цветлин Йовчев, бивш шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър, бивш вицепремиер, отговарящ за сигурността.

"Има съвременни системи, електронни системи за охрана, и нашата граница трябва да бъде снабдена с такива системи“, добави той.

"Ние трябва да направим умна ограда, със сензори. На места може би трябва да има и бетонна ограда. В дълбочина трябва да бъдат засечени всички лица, които наближават границата, и нашите патрули трябва да имат възможност, да са разположени така и да имат необходимите средства и необходимата инфраструктура, че да достигнат до местата, където приближават тези хора преди те да преодолеят защитното съоръжение. В тези места, в които имаме гориста местност, релеф, който не позволява наблюдение в дълбочина, трябва да се сложат друг тип сензори и, освен леко преградно съоръжение, отзад трябва зад него да има сериозно преградно съоръжение, като първото преградно съоръжение ще даде индикация, че има опит за преодоляване на границата и вече второто съоръжение да задържи достатъчно дълго тези хора, докато пристигнат патрулите“, обясни Йовчев.

Патрулите трябва да са обучени, да бъдат снабдени с боди камери, които снимат непрекъснато, с джипиеси, да се знае във всеки един момент къде се намират, допълни той.