Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи и бивш председател на ДАНС, в блиц коментар за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. 

Пореден инцидент с мигранти полицаи с опасност за живота след гонка с нелегални имигранти в столицата. За блиц коментар потърсихме Цветлин Йовчев – бивш министър на вътрешните работи и бивш директор на ДАНС. Здравейте. 

Здравейте. 

Как си обяснявате зачистилите инциденти? Почти няма ден, в който да не съобщим за такова нещо. Имаше такива случаи с трагичен край за служители на реда. Надяваме се сега полицаят да се възстанови, искрено му го пожелаваме. Какъв е вашият коментар? 

Два основни проблема като че ли изпъкват от поредния случай с инцидент с колега, и то тежък инцидент. Първият е това по какъв начин ние охраняваме границите си? И тук важният въпрос е, че в един кратък период от време в края на краищата най-накрая трябва да предприемем действия, така че нашата граница да не бъде разграден двор, и да не се преминава така лесно, и ние да нямаме тълпи от имигранти, които се движат във вътрешността на страната, и да създават опасност не само в такива случаи с такива инциденти, а да създават и други заплахи и опасности за хората, за гражданите на България. И вторият проблем, който изпъква от това нещо, че като че ли продължаваме да действаме неадекватно в такива ситуации. В първия случай загинаха двама колеги, които препречиха автомобила си пред движещия се с висока скорост автобус. Сега втори случай, в който е станала катастрофа в опит на колегите да спрат транспортно средство с мигранти. Крайно време е някой да вземе мерки тук и да се направи необходимото, така че колегите да бъдат обучени, да бъдат инструктирани с необходимите средства, и да бъдат разработени необходимите процедури как да се действа в такива случаи, а не пак да рискуват живота си и в момента пак да се молим за това да нямаме трагичен инцидент при поредната катастрофа с участието на служители на "Гранична полиция“. 

Да, факт е, че тези хора, мигрантите, влизат във вътрешността на страната, и оттук идва големият проблем. Г-н Йовчев, по ваше време имаше голяма мигрантска война заради конфликта в Сирия. Как справихте тогава, и според вас, какво сега не се прави? Оградата ли трябва да ги спре, полицаите ли трябва да имат по-добра подготовка? Имате ли рецепта? 

Вижте, рецепта има. Ние не можем да сравним 2013-2014 година със сега, със ситуацията в момента. Първо, че сега все пак има преградно съоръжение, независимо, че има много забележки по отношение на неговата ефективност и качество. Второто, което е, че през тези няколко години страната изгради технически способности да контролира мигрантския поток. Въпросът е, че все още не се управляват ефективно процесите. И рецептата съм я споделял пред ваши колеги. Това означава ние да започнем по интелигентен, съвременен начин с технологии да охраняваме границата и да управляваме силите и средствата, които са ангажирани с това. А не, както при предишния инцидент, при който отново загина колега на границата, прострелян от не ги знам дали са били трафиканти на хора, или какви са били, или просто мародери – различни версии има. Но извинявайте, какво правят там нашите служители в момента, чакат на пусия някой да ги…? Извинявайте, но това просто не е сериозно, те да не са ловна дружинка, че да седят там? И го говорим от много време. Има изградени технически системи, електронни системи за охрана на периметъра и видеонаблюдение, трябва да се доизградят тези системи и да започне интелигентно да се управляват силите и средствата. Просто е: изгражда се инфраструктура, която да позволява патрулите лесно да достигат до местата, в които се очаква опит за преминаване, с технически средства да се контролира оградата, тоест, да имаме индикация в дълбочина когато мигрантите наближат съответно съоръжението. Там, където релефът не позволява или има гори, дървета, няма видимост по някаква причина, там си има други решения с охрана на периметъра, и там трябва да се подсили преградното съоръжение, така че да ги забави по-дълго време, и да можем ефективно от един център да управляваме достатъчно сили и средства, които да отидат на място. Както и ефективен контрол на колегите, които са ангажирани с тази дейност. Могат да се поставят камери на телата им, могат да се поставят GPS 24/7, така че да знаем къде са и целият този процес да бъде контролиран. А не полицаите да ги гонят след това по пътищата и да се опитват да спрат превозни средства с мигранти и да се случват такива инциденти. 

Евелина БРАНИМИРОВА