Селекционерът на женския ни национален отбор по бокс - Борислав Георгиев, говори днес по време на откритата тренировка на част от националните ни отбори в София.

В четвъртък българските треньори и боксьори заминават за Италия, където ще се проведе предпоследната световна олимпийска квалификация за Лените олимпийски игри в Париж тази година.

Г-н Александров, два дни преди да заминете за Италия, където ще се проведе предпоследната олимпийска квалификация за Лените олимпийски игри в Париж тази година. Как е настроението в отбора, как премина подготовката? Има ли места, в които изоставаме или такива където се надскачаме?

 - Подготовката мина по начертания от мен план още от миналата година. Мисля, че го спазихме на 95% това, което го бяхме замислили. Момичетата са здрави, усмихнати. Накрая намалих обема на тренировките, така че да са свежи и да играят с настроение.

Кои са момичетата, които заминават за Италия?

 - Златислава Чуканова (50 кг), Аслъхан Мехмедова (60 кг) и Джоана Нуамеруе (66 кг).

Вече имаме две квоти при дамите. На последните Олимпийски игри всички много добре знаем какво се случи. Тогава имахме общо трима участници, а сега до този момент вече сме с трима. Прогресът е налице, но докъде се простират мечтите?

 - Спокойно може България да има три представителки в Париж.

Вие сте един от малкото български треньори, който е извел роден боксьор до най-големия връх в бокса. Възможно ли е да има прегаряне? И те са хора, колкото и опитни да са. Къде е тънката граница между това да си близо до 100% и това да прегориш?

 - И Станимира, и Светлана са достатъчно опитни, но тук вече идва и нашата работа като треньори да поддържаме огъня без да прегорим. Знаем накъде сме тръгнали и не мисля, че ще се случи това нещо.

Преди няколко дни се проведе първи кръг от ДЛОП и Купа България при младежите. Нищо ново под слънцето - Локомотив София отново стана първенец. Без да издавате тайни от кухнята, но какво толкова се случва в квартал "Надежда", та сте с две глави над конкуренцията?

 - На първо място е страхотният екип, с който работя. Стойка Кръстева, Роман Цветков, Петър Илиев, Стоимен Димитров. Всичките колеги се раздават всекидневно и двуразово на тренировки. Отделно това, че имаме спортно училище и клубът ни се намира на територията на район "Надежда". Това е работнически квартал, а боксът е спорт за бедните. Шампионите излизат от крайните квартали. Другата седмица има републиканско първенство за юноши и в наредбата на федерацията пише, че имаме право на 16 състезатели, а аз имам 26. Сега трябва да махна десет, но това може само да ме радва. Сега преди състезанието за младежи имах по трима души в категория, а регламента допуска по двама. Вътрешната конкуренция е голяма, такива спаринги правят по време на тренировъчния процес, че състезанията минават доста по-леко. Самата конкурентна среда, изобилието от спаринг партньори и треньорите, които работят с тях - това е! Нищо ново под слънцето, просто голям екип от хора, които си обичат работата и масовост в залата, за да може да изникнат 10-20 зрънца, които да изпъкнат.