Казвам добър ден на преизбрания заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС) магистър-фармацевт Анжела Мизова.

Здравейте на Вас и на вашите слушатели.

Навръх вашия личен празник – честит рожден ден първо от екипа ни!

Благодаря много.

От вас излезе обаче голямата новина – взривяват се преговорите с НЗОК по тяхна вина. Какво означава това? След 1-ви април аптеките реално няма да имат договори и повече никой не може да продава лекарства по Здравна каса. Така ли е?

Опасността е точно такава, каквато я съобщавате на вашите слушатели, тъй като до 31 декември важеше предишният договор, от 1 януари до 31 март подписахме един анекс за удължаване, в което време трябваше да се подготви новият договор с нови текстове и нови клаузи, тъй като в него бяхме предвидили още от миналата година в разговори и обещания с НЗОК да се въведат допълнителни контроли, които да бъдат превантивни още при изписването и преди отпускането дори на лекарствата по Здравна каса, така, че да няма сгрешени рецепти, така, че да няма неизплатени рецепти, така, че всъщност дори за НЗОК да бъде много по-добре, защото няма да има преразход на средства за лекарства, които не е трябвало да бъдат отпуснати по някаква причина, каквато и да е тя. И преговорите, макар и трудничко, в крайна сметка почти бяха финализирани. Специално за тези контроли се оказа, че няма да могат да станат за 1 април, че ще трябва да станат за 1 юли. Ние се съгласихме и на това, договорихме всичко – техническите параметри, изпълнителите, и почти на финалната права, съвсем изневиделица, от висш служител в НЗОК, който дори не е част от преговорния екип, дойде намеса с взривяващи текстове, т.е. то дори не са текстове. Желанието на въпросния служител, доста безапелационно, беше да отпадне един член, функциониращ в договора – Член 17, който функционира всъщност откакто свят светува, така да се каже, т.е. откакто има НЗОК.

Ще го назовете ли по име този служител?

Да, нека само да обясня за какво става въпрос и няма да го спестя. Въпросният Член 17 даваше възможността пожелание на пациента да се откаже от някое от предписаните лекарства или да вземе по-малко количество. Това винаги е съществувало и при хартиените рецепти, и сега, при електронните рецепти. Въпросният служител – хайде, няма да го спестяваме, това е изпълняващата временно в момента управител на Касата д-р Пенкова – едностранно заяви, че не може да се нарушава терапията на лекаря. Това означава непридържане към терапията на лекаря и трябва да отпадне всякаква възможност пациентът да решава иска или не иска да приема нещо. Само че по българското законодателство пациентът има право да получи, а не задължение. Никой не може да насили пациента да получава. Това, че докторът е преценил, не означава, че пациентът примерно има намерение да си позволи или има възможност да си позволи цялата терапия, тъй като в България доста се доплаща, както е известно. Може да се окаже, че пък състоянието му в момента е променливо и в този период не си изпива цялата опаковка или двете опаковки, които са му изписани. Изобщо, има много казуси. Има и казус, в който поради наличието на доста сериозен недостиг на различни лекарствени продукти – за това аз няма да влизам в този проблем, но слушателите отдавна го знаят, много се говори по този проблем, той е много наболял, но ако се окаже, че в някоя аптека има две опаковки, а са предписани три, но никъде другаде няма и не може да се достави, това означава, че пациентът не може да си вземе и тези две. Изобщо казусите са най-различни. Текстът беше напълно работещ, но тя е непреклонна, съответно тя дори не е член на преговорния екип, но нейните подчинени, с които ние иначе досега работехме съвсем добре, от много години, имаме някакви изградени контакти и доверие, те не могат да си позволят да опонират – видимо. И този текст, въпреки всичките мотиви, които ние изложихме и устно, и писмено, не беше приет.

Кой има интерес това да се случва, по Ваши обосновани предположения нека да го наречем?

Ох, аз дори не мога да предполагам какъв може да бъде интересът, тъй като НЗОК не би следвало да има интерес, тъй като тя е плащащият орган, което означава, че всичко, което е предписано, трябва задължително да бъде платено. В момента не всичко, което е изписано, задължително бива взимано и съответно не бива платено. Така че тя не би следвало да има дори финансов интерес. Да, медицинската логика е придържане към терапията, но това е на принципи, на който пациентът трябва да бъде убеден, че трябва да се придържа към терапията. Ами ако е невъзможно? Защо го лишаваме? Това означава ние да откажем – ако от три лекарства, изписани на една рецепта, едно го няма, той не може да си вземе и другите две. Ама го няма по принцип, не само в една аптека, просто не може да бъде заредено, няма го. Той не може да си вземе и…

Или се изпълнява цялата рецепта, или нищо от нея.

Да, или се изпълнява цялата рецепта, или нищо от нея. Вариантът е да се…

На мен лично ми се е случвало от една рецепта с три лекарства да ги намирам в три различни аптеки.

Това е възможно, когато не е по Здравна каса. По Здравна каса и до момента важи правилото, че трябва да се вземат накуп на едно място. Единствената възможност е, ако нещо наистина въобще е невъзможно да бъде заредено – примерно, проверява се в пет аптеки, видимо няма как да стане, за да не пропускате и другите две, решавате, че си ги взимате, и третото остава да бъде търсено по друг начин, да бъде плащано допълнително. Лекарят може евентуално да изпише допълнително само него. Сега остава възможността единствено пациентът да се върне обратно до лекаря, да му каже "Не можах да намеря еди-какво си“, той да анулира рецептата и да изпише останалите две. Това е изключително натоварващо…

Знаем, че има хора с автоимунни заболявания и други, на които лечението е изключително скъпоструващо, всичко минава през Здравна каса. Какво правят те след 1 април, ако преговорите забуксуват вече тотално?

Ами, преговорите са на път да забуксуват тотално, тъй като анексът действа до 31 март. Ние не сме съгласни с този текст. Алармирахме днес с писмо и Министерството, и Министерски съвет, и лично министър-председателя, защото смятаме, че това е много, много сериозен проблем. Ако нямаме подписан договор, анексът спира да работи. Оттам нататък от 1 април никой не може да си позволи да дава лекарства по Здравна каса от аптеките, тъй като те няма на какво основание да бъдат платени. Има и още един текст, който е проблемен…

Към този момент имате ли отговор от институциите, от Министерството, от Министерски съвет?

За момента не, тъй като писмото е входирано днес.

А да напомним, че все пак говорим за много кратък период от време – от 1 април, това е събота, тази събота вече ще е факт този проблем.

Точно така. В петък бяха последните преговори в групата от двете страни – НЗОК, БФС. В петък ни беше демонстративно представен един текст, в който вече не можеше да бъдат правени никакви промени, прекъснат беше изцяло процесът на договаряне. Той беше ултимативен от едната страна и на нас ни беше поставено условието "Или подписвате, или не подписвате“. И след като в петък видимо повече нямаме вариант за преговори, на нас в понеделник ни остана единственият вариант – да алармираме и обществеността, и пациентите, и съответните институции, защото наистина времето изтича. Има още един спорен текст, по който също нямаме съгласие. Той е противозаконен – относно верификационните кодове, които ние в момента подаваме към Българската организация по верификация. НЗОК искат да ги подаваме и към НЗИС, което обаче по регламент е забранено, тъй като ние подаваме единствено към Българската организация по верификации. Те имат сключен договор с тях и могат да ги получават от тях, както желаят. Ние на второ място кодове няма да подаваме.

Т.е. в заключение, да разбираме, че ако до 1 април, т.е. до края на работната седмица, БФС и НЗОК не постигнат съгласие, от 1 април аптеките не могат да дава лекарства по Здравна каса?

Дори някой да дава лекарства по Здравна каса, той няма абсолютно никаква гаранция, т.е. не гаранция – той няма никакво основание да му бъде платено. Така че ако някой дава лекарства по Здравна каса, това си е негово желание да прави подаръци.

Благодаря Ви, г-жо Мизова. Държим връзка и през следващите дни.

Благодаря и на вас, че ми дадохте възможност да алармирам и пациентите, защото това е в техен интерес и се надяваме те също да окажат съответния натиск, защото в един преговорен процес, както казах, винаги има две страни. Не може да има ултимативно поставени условия, при положение че те дори са незаконни и са в ущърб на лечението на пациентите.

Петя КУЗЕВА