В годините ще видим дали мярката с въвеждане на електронните рецепти за антибиотици ще има ефект. Постепенно ще влизат и други медикаменти към електронното предписване. Това е възможно и сега - всеки медикамент може да бъде предписван електронно. Това коментира в БНТ председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Друг е въпросът, че Министерство на здравеопазването не прави нищо, за да започне тази инициатива, която ние предложихме на министър-председателя, да определим едни практики, които срещу някакви стимули, да изпробват системата и да се види как работи и какъв е ефектът и в кабинетите, и в аптеките", каза той.

По думите му, в момента на 100% електронно се изписват антидиабетните лекарства, но отново има забрана за техния износ, което според него, означава, че не предписването е единственият проблем, а има и други проблеми - нещо, което са твърдели от БЛС.

"За тези 5-6 месеца нито веднъж не се е събрала тази прословута работна група, която беше обявена в кабинета на премиера. Не се промени нищо, освен това, че "Информационно обслужване" обяви, че е направило възможно офлайн изписването, но това е най-малкият проблем. Нищо друго от проблемите, които ние изтъкнахме, не беше променено."

"Има съмнения, че някой се интересува по-скоро от набиране на база данни, на анализ кой какво изписва. Все още няма механизъм, в който се проследява движението на лекарствата при отпускането и дори при вноса и износа им в и от страната. Затова има и заповед за забрана за износ на антибиотици за деца", каза Маджаров.

"Защо пък е нужно да се знае какво точно изписва лекарят и защо пък изписването на хартиена рецепта не може да бъде хванато. Никога не сме твърдели, че антибиотичната резистенстност е свързана с предписанието на лекарите. Напротив, това е твърдение на Министерството на здравеопазването и то се доказа, че не е вярно. Борбата с антибиотичната резистенстност има съвсем други канали за провеждане, тя минава и през използването в болници, и през това кой какво може да изписва в извъболничната помощ. Предписанието на лекаря е последното нещо, което би увеличило използването на антибиотици", обясни д-р Иван Маджаров.

По думите му, в България всеки може да си купи антибиотик, както си иска, независимо дали има хартиена или електронна рецепта. Антибиотици у нас се продават свободно, добави той.