close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Политика
Общество
Спорт
Други
Андрей Райчев: Корабът се проверява в буря
14:39 / 07.09.2022
2002
©
Социологът Андрей Райчев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-н Райчев, как ви се струва поредната предизборна кампания? Какво наблюдаваме? Имаме ли светлина в тунела?За кого светлина?

За България, за страната ни.

Страната се намира в турбуленция, не е сама, заедно с цяла Европа и с целия свят донякъде и положението не е чак толкова лошо, просто поредната криза в живота ни. Виждали сме кризи, ще излезем и от тази.

На хората сякаш обаче им омръзна да ходят да гласуват и да не виждат реални решения.

Не, не, това са приказки много типични: "Изморихме се да гласуваме". Извинявайте, какво уморително има в това да се гласува – в неделя отиваш до урната, пускаш тая бюлетина, или даже в случая натискаш едно копче и си отиваш. Не, не. Въпросът е, че хората, много по-неприятен въпрос – хората не разбират защо става това.

Защо става това? Тогава да кажем с вас, според вас, защо става така?

Защо е икономическата криза в Европа ли?

Дори и този въпрос. Защо хората отново ще гласуват? 

Те са две неща. Първо, в България се префосонира политическа система. Това е една от причините – нашата система еволюира и това ще продължи дълго. Може 10 години да продължи. Тоест, ще има чести избори, неочаквани преходи и т.н. в смисъл преминаване на хората от един лагер в друг. Все пак главният въпрос и за Европа е: Какво стана "изведнъж“, че така се получи икономическа криза, едно общество с голямо благосъстояние, цъфтящо, изведнъж нещо му стана. Има различни отговори, повечето хора мълчат на това, повечето наблюдатели не казват. Най-глупавите казват: "Путин е виновен“ – това е глупост абсолютно. Русия е една икономически малка страна. Всичко, което Германия да речем внасяше газ от Русия, е 20 милиарда годишно, а националният им доход е 2 000 милиарда. Нали си представяте едни 20 милиарда да постигнат каквото и да било на 2 000 милиарда, така сериозно. Украйна изнасяше жито – това жито не прави 1% от световния добив на жито. Между другото, даже и изнасят. Но това не може да бъде причина за световната криза. Нали ви казвам, или мълчат или сочат Путин. Това е, и двете са неудовлетворителни.

Сега, може и да не се съгласят нашите слушатели с това, което аз ще кажа, но аз виждам 2 причини основни. Първата е Ковид – изхарчиха се около таза истерия от Ковид, това безумие, в което човечеството потъна, изхарчиха се гигантски пари, раздаваха се пари на хората без да работят, продължава да се раздават пари на хората без да работят, от което получихме два ефекта: Първо, ги отучихме да работят и да учат, и те предпочитат едно такова идиотско битие: Нещо получава, много дребно, мънка, недоволен, обаче не работи, съответно не учи, защото дистанционното обучение не беше нищо. И второ, има трилиони долари, които трябва да са взети назаем по същество. Ние ги взехме на заем от бъдещето, и сега това бъдеще ни ги взима. Това е едната страна тези 3 години безумия с ковида, и това трябва да се плати, няма къде да ходи. И второто е Зелената сделка.

На върха на това като криза, което сами си ускорихме от лигавщина, от хленчене, от страхливост, сега си ускорихме и абсолютно немислимата в тази ситуация, когато трябва да се мобилизираш, да се потиш, да кашляш, да работиш, абсолютно немислимо нещо – решихме да правим чиста природа в точно този момент. Но няма тези пари. На по-богатите хора може да им харесва чиста природа, но по-обикновения човек все пак му е по-важно да има семейството какво да вечеря.

Г-н Райчев, връщам ви малко назад към ваши думи, които казахте сега, искам да наблегнем на тях. Вие подчертахте, че политическата система в България еволюира и това може би ще продължи над 10 години. Какво имате предвид?

Цялата наша система беше построена още от 90-те години върху протипоставката ляво-дясно, синьо-червено. Това няма защо да ви го казвам. И постепенно се образува център – много голям и могъщ център, който всъщност е властта на тези две. Но това в момента не наблюдаваме. Наблюдаваме еволюция на протипоставката ляво-дясно към либерално-консервативното. Тоест, ние се преместваме в друг вид оптика. Не се противостои класическото БСП-СДС да го кажа, а си противостоят либерали и консерватори, глобализатори и по-местни, западни и локални. Това са двете. Докато това се смени, това ще се сменя дълго. На този етап то се изразявам в протипоставката ГЕРБ-"Продължаваме промяната“. Но дали тези ще успеят да поемат функцията на консервативно-либерална партия, не знам. Ако те не могат да го направят, ще го направят някои следващи и по-следващи докато стане. Така мисля. Но това, разбира се, е само мое предположение, в това не съм сигурен. Това е просто опит да разбера защо така традиционни неща не работят, а някакви съвсем нови работят, доста сериозни работят.

Кои са тези нови неща?

Разговорът "България или глобалното“, разговорът за гейовете, разговорът за зеленото. Той не се води, но той фактически напряга. Кой се напряга от въпроса за заплатите, който е класическият, или за данъците?

Хората, естествено.

Не, никой. Защото техните също казват: "Ами ние ще вдигаме заплати и няма да пипаме данъци“. Другите също така казват: "Ние нямаме спор по икономическата политика“, но има сериозен спор на тема "Русия“ -  това е много сериозен спор в България. Не се води публично, публично следим типичния западен дискурс: Агресорът Путин и белите като пухкави агънца украинци, така звучи в световното пространство. Но влезте в която да е компания, говорете с който и да е българин и ще видите, че не се приема това, съвсем други работи се говорят. Значи, това второ нещо. Трето, това, което хората наричат лицемерието на Запада. Довчера това беше абсолютно приемливо, в наше време бая въпросителни и т.н.

Какво очаквате да се случи през този месец по време на предизборната кампания?

Струва ми се, че ГЕРБ получиха голямо предимство и мисля, че ще го използват или ще се опитат да го използват. Темата не е, която беше любимата тема на техните противници – корупция, темата е икономика и газ. Това се случи. Това е много, много важно. Обществото в момента, не че никой не говори за корупция, но чули ли сте някой сериозно да каже: "Дай да реформираме съдебната система“ – няма, загуби се като тема, а това бяха техните теми, това бяха печелившите теми за тези хора.

А защо според вас ги зарязаха тези теми?

Те не ги зарязаха, просто хората преместват станцията – чуват за това нещо и ходят да слушат друго. Дневният ред на обществото не е нещо, което политикът може да си го измисли, обществото го задава, политикът само се опитва да го използва. Искам да кажа, че дневният ред в момента е такъв, че е много изгоден за ГЕРБ. Затова струва ми се, че наблюдаваме растеж на тази дистанция, която виждаме в момента. Но разбира се, само ми се струва, не мога да кажа. Обстановката е такава, и вие като видите два отбора играят на разкалян терен, и веднага може да предположите, че по-техничният отбор губи, защото високата техника изисква сух терен, а по-силовият отбор печели. Тук се случва нещо подобно. Изгоден за ГЕРБ е климат в обществото и ми се струва, че би трябвало да наблюдаваме ръст на разликата между ГЕРБ и ПП през този месец. Но това е само, отново казвам, мое предположение, може да се окаже и друго.

Очаквате ли да имаме правителство след изборите? Или отново се връщам на вашите думи – ще следват поредните избори, тъй като вие казахте: Еволюцията ще продължи над 10 години и изори, избори, избори.

Възможно е, но второто е по-вероятното. За да се избегнат изборите, трябва дистанцията между ГЕРБ и ПП да бъде много голяма. При близка разлика ще имаме вече нови избори, при голяма разлика вече е възможно друго. Тук само количеството може да отговори. Значи, има един велик философ Хегел, който е казал: Количествените промени определят качествените изменения. Това е гениална мисъл. Тук количеството ще определи качеството.

Според вас, това е основното – дистанция между двете партии?

Това е основният въпрос, и кои ще влязат. На ръба има няколко партии: На г-н Янев партията, на г-н Слави Трифонов партията, те не се знае вътре ли са или са вънка, затова е много значим факт. И разбира се, всички останали въпросителни: Кой ще е № 2 и прочие. Но все пак главният въпрос е: Колко партии ще бъдат в парламента? И на това не може да се отговори. Те като се кажат 3-4%, то тях ги слагаме между 3 и 5%, защото 4% определят дали са вътре или са вънка, така че не е все едно. И второ, главно дистанцията между ГЕРБ и ПП.

Бих искала и с вас да изкоментираме думите на президента Радев, те дойдоха вчера по време на честванията на Деня на Съединението в Пловдив. Той каза: "В изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдба и надмогнат лутанията на егоизма“. Ще успеят ли политиците да се справят, да надмогнат егоизма си?

Тези думи са хубави, красиво звучи, верни са, но има два смисъла: Един път за България, нашите политици се научават, че в тежки момента трябва напълно да забравят за партийния интерес, за подробности. И това е добре казано. Но това важи и за Европа. Много по-важния въпрос е дали Европа и това изпитание ще сближава страните или ще ги раздалечава. И да не дава Господ това да ни се случи. Ние сме я правили тази Европа. Едно е да се возиш на корабче при слънчево време, на италиански залив, на туристическо забавление, друго е бурята. И корабът се проверява в буря. Така че европейският кораб има тази проверка и аз ужасно се надявам да издържи. Европейските страни са изживели много тежка история. Тази красива история, в която живеем сега, е от много скоро. Преживели сме всякакви работи, но да видим дали Европейският съюз е достатъчно здрава конструкция. И не говоря за Европейската комисия, за тези бюрократи в Брюксел, говоря за самите европейци.
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
SoundcloudОще по темата: общо новини по темата: 907
предишна страница [ 1/152 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Войната в Украйна
Преговори за съставяне на правителство 2023 г.
Първа лига, сезон 2022/2023
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
"За" или "против" запазването на паметниците на Съветската армия в България?
За
Против
Не мога да преценя

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 050

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж) Избори 2023

тел.: 0882 801 001

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.