Социолога Андрей Райчев в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-н Райчев, какво показа първият тест на госпожа Мария Габриел, а именно – първите разговори, които тя проведе с парламентарно представени партии? 

Ами, показа, че е възможно това правителство, въпреки че не изглеждаше така предварително. 

Показа, че е възможно да има правителство? 

Да, да. Не, хайде ще го кажа по-слабо – не е невъзможно. Изглеждаше невъзможно, сега вече не изглежда невъзможно. Което не значи, че е станало. И ще ви кажа защо. Защото тук има двойна игра, не от страна на Габриел, а от страна на Борисов. Той преговаря, реално преговаря и не изключва тоя вариант, а второ – че готви третия мандат евентуално, защото на третия мандат разговорите ще са между същите партии.  

Г-н Райчев, днес чухме от Мария Габриел една сериозна заявка. Тя каза, че е първо ще се занимае с главния прокурор Иван Гешев. Как възприемате вие това? 

Най-силното нещо, което направи Христо Иванов преди три месеца, тъй като той предварително, преди изборите разчете тази ситуация, която ще възникне, е да предложи да има преговори и на тази база – правителство. А преговорите бяха за съдебната система. Централно място в тия преговори заема, разбира се, въпросът с главния прокурор. С този ход всъщност Бойко Борисов и ГЕРБ изобщо отговаря на питането те свързани ли са с главния прокурор на живот и смърт и е ли съдебната реформа нещо, което е нежелателно за тях. Той каза: да, желателно е и ние бихме искали да сменим главния прокурор например. Т.е. това е един много тънък, интересен, малко неочакван ход срещу "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ – ето, ние и без вас това ще го правим. Защото винаги се е смятало, че ДПС и ГЕРБ защитават главния прокурор, а "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ го свалят. А сега излиза, че те казват "Ами ние ще го свалим сами или поне ще инициираме това“. Защото не забравяйте, между това министърът на правосъдието да предложи това и да стане е огромна разлика. Така че те малко безплатен обяд получават.

А отсъствието на Борисов и Нинова дори какво говори за вас на днешните срещи? 

Трябва да си много вътре и да знаеш какво са си говорили точно. Това са дребни подробности, но като гледам, БСП казва "Да“, или поне много е близо от това. ДПС казват "Да“, "Има такъв народ“ се държи скромно, но може би ще участва, но те казват "Ние не сме елемент от мнозинството“, така си оставят врата отворена. И всъщност Борисов е човекът, който в момента държи всички врати отворени – мога и да го направя, мога и да го направя. Не е казал, че стане, но достатъчно е да покаже, че може да стане, и това е много силно в негова полза. 

Колко възможен е, г-н Райчев, според вас тогава вариантът за четворна коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ“? 

Доскоро аз казвах 1/3 вероятност, сега казвам 40 на сто. Значи аз ги казвах така – 1/3 да стане това, 1/3 да ходим на избори и 1/3 за третия мандат. Сега казвам 40 на сто: 20 на сто – избори, 30 на сто – трети мандат. Защото имайте предвид – съжалявам, че ще се повторя, но не съм сигурен, че го казах ясно – това, което те правят, е всъщност подготовка и за трети мандат. На третия тур това може същото да се състои, само че с друг титуляр. 

Друга конфигурация като цяло? 

Ами вижте, тук не трябва да се забравя - Борисов никога не е казвал, че това ще бъде правителство за четири години. Нещо повече, веднъж той каза "Това ще е правителство за 6 месеца“. Т.е. той ще организира нещо като временно правителство, което да замени служебното, което ще му даде, разбира се, нови карти в ръцете, козове. 

Г-н Райчев, коя партия според вас може да преосмисли поведението си? Имаме ли и такива варианти? Какво наблюдавате? 

То не е много важно какво ще правят малките партии. Важното е, че ГЕРБ. 

Малки, но понякога значими. 

Да, да, това може да обърне дадени преговори, да ги насочи към други преговори. Тук важното е, най-главният факт е, че ГЕРБ успя от партия в пълна изолация – те бяха изолирани от всички, с изключение на ДПС, защото пък не искаха да показват отношения – значи от това те заеха класическа центристка поза, от която могат да преговарят на ляво, могат на дясно, могат в центъра. Изобщо, каквото и да се случи, Борисов вече постигна своя успех. Значи не е толкова важно дори да се направи правителство. Вероятно ще направи, но и да не направи, той вече успя да възстанови онова, което винаги е било неговата сила, и не само неговата сила, а силата на всяка центристка партия – можем на дясно, можем на ляво. Като не ни щете на дясно, ще ги вземем на ляво; като не ни щат на ляво, ще ги вземем на дясно. Това нещо беше немислимо преди година, а да не говорим преди две, а сега е реалност. И съответно "Продължаваме промяната“, които мислеха, че главната им сила е анти-Борисовската, би трябвало леко да преосмислят нещата, защото вече нямат такава. По същество той им показва, че всички без тях преговарят, т.е. в изолация не е той, а те, и това, разбира се, е голям успех. 

В Страсбург и Брюксел настроенията с кандидатурата на Мария Габриел бяха предимно положителни, разбрахме, но пък българските евродепутати били по-скептично настроени, някои от тях. Според вас – пак се връщаме на Мария Габриел и личността й, но доколко според вас това ще помогне наистина за съставяне на едно правителство? Ще има ли някъде проблем при съставянето на мнозинствата, например? 

Габриел не е ярка фигура, тя не е някакъв ярък човек, но е човек с определени качества, и то доказани качества. Никой няма недоволство към нейната дейност като евродепутат. Международно това звучи много добре. Тя е свързана с ЕНП. ЕНП заема по въпроса за Украйна съвсем ясна позиция, доста сурова, строга, крайна и със самото това някак си отпадат подозренията, които някои противници на Борисов се мъчеха да внушават – че това е проруско и т.н. Нищо подобно. Дори и БСП, която знаете, има по-особено схващане по въпроса и е трудна, ще може да бъде взета, без да се накърни този образ на строго прозападна сила. Защо? Дават им социалното министерство, дават им това министерството. В този смисъл г-жа Габриел е изчисление, тя е чисто и просто много добре изчислен вариант от страна на Борисов като един приемлив човек. Нищо друго не го интересува всъщност. Отново казвам, това ще е късо правителство в неговия замисъл, поне засега, и него не го интересува особено каквото и да е. Въпросът е, че ГЕРБ излезе от изолация и може да прави правителство отново.