Андрей Ковачев, заместник-председател на Европейската народна партия, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Как в Европейския парламент посрещнаха президента на Украйна Володимир Зеленски и как прозвучаха думите на президента Румен Радев от срещата с него? Съпоставка ще направи Андрей Ковачев – зам.-председател на Европейската народна партия (ЕНП). Г-н Ковачев, нали това е първото посещение на Зеленски в Европейския парламент, като изключим едно, което бе осъществено онлайн?

Да, така е. Това е първото посещение в Брюксел след началото на войната. Почти една година мина от началото на втората фаза на войната, защото тя е започнала още от 2014 година с незаконната анексия на Кримския полуостров и с нахлуването в Източна Украйна. И беше изключително емоционална среща на Европейския парламент сутринта с президента Зеленски. Аз не съм виждал толкова много струпване на хора в парламента по всички етажи, по балкони. Така беше посрещнат президентът на Украйна с изключително голяма симпатия към украинския народ, украинските граждани, всички украински граждани независимо от техния етнически произход, които се сражават за независимост, суверенитет и разбира се с перспективата за европейска интеграция и на Украйна, и на Молдова.

Кои бяха акценти от неговото обръщение и как се приеха, как реагираха на тях вашите колеги евродепутатите?

Основният акцент беше, че Украйна извоюва своето завръщане към Европа с цената на много човешки животи, с изключително големи страдания. Тази война не е приключила, за съжаление, и за да приключи, европейската солидарност трябва да продължи. Това президентът Роберта Мацола го потвърди, че тази солидарност с Украйна ще продължи толкова, колкото е необходимо, до възстановяването на териториална цялост на Украйна, и след това възстановяването на Украйна, и икономиката на Украйна, помощта, която европейските страни ще предоставят и ще продължат да предоставят на Украйна, за да може тя да се възстанови от тези огромни загуби, които търпи в момента.

А каква бе реакцията на вашите колеги?

Аз споменах в началото, наистина изключително емоционална, бих казал особено от страните, които са от Източна Европа, балтийските републики, колегите бяха много трогателно въодушевени бих казал от присъствието на Зеленски в пленарната зала. Моята колежка, зам.-председателят на ЕНП, се просълзи. Бяха наистина много спонтанни тези емоции. Защото в личността на президента Зеленски не само се вижда той като неговата роля, но и всички украински граждани, които се сражават, и които страдат в момента. Това е израз на нашата солидарност към тях и желанието ни тази война да спре колкото се може по-бързо. Това е в интерес не само на Украйна, но на всички нас, и на всеки европейски гражданин да няма война, да се възстанови мирът, да се възстанови нормалната комуникация между всички държави, включително и с една бъдеща по-демократична Русия, дай Боже, това са и надеждите ни да можем да имаме нормални отношения и с Руската федерация. Една Руска федерация, която не проявява тези имперски агресивни разбирания от миналото.

По същото време в същия ден в Брюксел българският президент Румен Радев поиска нашето правителство да не допуска нова военна помощ от България за Украйна. Освен това, той заяви вече на срещата с Володимир Зеленски, че страната ни ще наложи вето, ако има енергийни санкции срещу Русия, особено в ядрената енергетика. Как прозвучаха тези думи в Брюксел на фона на еуфорията, водена от желанието за подкрепа на Украйна?

Изключително странно, особено ако се знае, че България е парламентарна република, в която парламентът с повече от 2/3 мнозинство прие позиция, че България ще помага на Украйна, включително и с военни доставки, и че България също така трябва да диверсифицира ядреното гориво за "Козлодуй“ с "Уестингхаус“, да бъде закупено такова ядрено гориво, за да не бъдем зависими. Българският парламент е приел тези две решения, и затова е странно, че българският президент има обратна на българския парламент позиция и по двата въпроса. И отново играта със страховете на гражданите, че едва ли не ще останем без енергийни източници, ако се солидаризираме отново с нашите европейски партньори в рамките на Европейския съюз, и разбира се, с нашите съюзници в рамките на всички демократични държави по света, които се опитват да сложат край на тази война и да подпомогнат жертвата, която е Украйна. Това е в наш интерес. Тук трябва много ясно да се подчертае, че това е не само в интерес на Украйна, това е интерес на България, в интерес на Европейския съюз тази война да се преустанови с възстановяването на териториалната цялост на Украйна. И не може в XXI век с военна сила да се прекрояват границите, защото някой се смята за по-силен,  и смята, че нещо му принадлежи. По тази логика защо трябва да продължаваме хвърлени в едни безкрайни войни, безкрайни страдания, от които смятахме, че сме се отървали след уроците от ХХ век.

Любопитно е, че съставът на Европейския съвет е бил разделен на групи за среща със Зеленски. Първата група включва: Испания, Италия, Полша, Румъния, Нидерландия и Швеция, втората група е на страните, които са известни, че са активни поддръжници на Украйна: Естония, Латвия, Финландия, Дания, Чешката република и Словакия, третата група включва страни, които традиционно завяват загриженост относно широкообхватни санкции срещу Русия: Австрия, Унгария, Хърватия, България, Словения, Гърция и Кипър. Ние в тази група как се чувстваме? Как го коментирате, какво е вашето мнение?

Не, аз не бих коментирал такива разделения. Смятам, че обратно, ако задълбочаваме разделението, "разделяй и владей“ принципът не е в наш интерес. "Съединението прави силата“ е в наш интерес. Да не излъчваме такива сигнали, че Европейският съюз може да се разпадне по отношение на нашата единна позиция като солидарна подкрепа на Украйна в отбраната на тази страна, която е обект на агресия от Руската федерация. И тук няма никакво съмнение кой започна и 2014 година, и 2022 година на 24 февруари тази война, сега широмащабна, пълномащабна война на територията на Украйна. Така че смятам трябва да работим за единството на нашите позиции, а не за създаването на групи страни в Европейския съюз и тяхното консолидиране все едно, че има подгрупи и различни интереси. Мисля, че и на Хърватска, и на България, и на Румъния, и на Гърция, както и на Дания, на балтийските републики интересът е един и същ – тази война да бъде преустановена и да бъде възстановена териториалната цялост на Украйна. Защото това е едно много важно условие след това да има трайна стабилност и траен мир. Аз не искам да си представям друга ситуация, в която да няма възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Вече се заговори и самият президент Зеленски го каза, че Молдова е под въпрос и възможности за дестабилизиране на Молдова са също налице. Оттам е много лесно и по други места да се разпространи искрата. Разбира се, има достатъчно много агентура в някои страни, за съжаление и в България, които са готови, като на 9 септември, да ги посрещат с цветя. Това не е, пак казвам, в български интерес. Може би някой се смята за патриот, но със сигурност това не е български патриотизъм.

Изкушавам се да ви попитам, г-н Ковачев, това не го ли знае протоколът, пиарите, комуникационният отдел на Европейския съвет, та са допуснали такова разделение, което на мен също ми прозвуча нелепо и обидно? Някак си се получи като първа ръка, втора ръка, трета ръка хора.

Наистина ми е трудно да го коментирам, защо Шарл Мишел, който отговаря за протокола на Съвета, как да протичат срещите на Съвета, се е решил на тази стъпка. Аз знам, че работният ден на Зеленски в Брюксел е бил изключително тежък и е имало малко съревнование при кой първо да дойде, къде да дойде. Трябвало е следобед да бъде в Парламента, но Парламентът е успял да извоюва правото си първо да дойде сутринта при нас в Европейския парламент, след това в Съвета. Как са протекли срещите и какъв е бил редът мисля, че не би трябвало да ни е основната задача да анализираме, а да анализираме дали Европейският съюз остава с единна позиция и колко силна е тази позиция по отношение на подкрепата за Украйна и на санкционния режим спрямо хората, които започнаха войната и фирмите, и въобще руската икономика, която води тази война.

Дали Европейския съюз остава единен на такава ясна, твърда позиция или позицията също започва да се парцелира?

Аз, въпреки изказванията и на президента Радев, аз не съм видял нещо, което да показва, че ще има нова или по-слаба позиция след Европейския съвет и срещата със Зеленски. Напротив, виждаме, че се говори за много по-бързата доставка на оборудване, и то на сериозно военно оборудване за Украйна, което само в следващите дни или седмици да бъде вече на фронтовата линия, след като се очаква офанзива от руска страна, и много по-бързото обучение на военнослужещи за новата техника, включително и се говори за възможност за предоставяне на военни самолети, на Военновъздушните сили на Украйна.

Цоня Събчева