Александър Ботйов, наследник на Ботев, в интервю за дневния информационен блок на Радио "Фокус“ "Добър ден, България“.

Преди шест дни, спомняте си, отбелязахме 175 години от рождението на един от най-великите български поети и революционери Христо Ботев – всички знаем кой е той. Само да припомня, че БНБ пусна монета в обращение с неговия лик на монета, а малко по-рано този месец беше и премиерата на филм, посветена на него. За филма обаче се появиха доста противоречиви мнения. По тази и много интересни теми ще си поговорим с един от наследниците на Ботев в наши дни. 

  

Казвам добър ден на Александър Ботйов – един от наследниците на Ботев.  

 

Здравейте. 

 

Много ни е приятно, че си в нашето студио. Как се чувстваш? 

 

Много добре, радвам се, че съм тук.  

 

Като за начало мога ли да те моля да си говорим на "ти“? 

 

Разбира се.  

 

Първият ми въпрос към теб е каква е твоята родствена връзка с големия поет и революционер Ботев? 

 

Родствената връзка на мен, брат ми и баща ми идва от генерал Кирил Ботев – един от братята на Христо Ботев, добре познат на българската история. Всъщност от генерал Кирил Ботев надолу се стига до мен, баща ми и брат ми, от негова линия, защото той продължава рода и всъщност генерал Кирил Ботев ми се пада прапрадядо, съответно аз съм негов праправнук, а Христо Ботев ми се пада прапрачичо, а аз – негов прапраплеменник.  

 

Само искам да вметнем на нашите слушатели, тъй като не могат да те видят, но могат да видят след това снимка на нашия сайт – имаш огромна прилика, наистина огромна прилика. Кажи на колко си години и с какво се занимаваш в момента?  

 

На 20 години съм. Благодаря за това, което казахте с приликата, радвам се, че е така. На 20 години съм и следвам журналистика в Софийския университет втора година.   

 

А защо избра журналистиката? 

 

Винаги ме е влечало да пиша. Занимавам се с поезия от малък и смятам, че журналистическото поприще е моето място. 

 

Това, което пишеш и което предстои да ни издадеш, малко по-късно в нашето предаване. Ния ти е приготвила още доста въпроси, които са много интересни, така че ви оставям да си говорите двамата.  

 

С удоволствие ще ги чуя. 

 

Искам да те попитам доста интересен факт, който е свързан с фамилията ти. Направи ми впечатление, че тя се изписва по доста интересен начин. Не си Ботев, а си Ботйов.  

 

Да, не с "ь“, както по принцип е граматически правилно. 

 

Да. Би ли ни разказал защо е така? Може би зад това се крие нещо интересно? 

 

Разбира се. Интересна е историята, но не е много дълга. Всичко започва от това, че великият революционер Христо Ботев се е подписвал с "йо“ в своите писма и документи и в тефтерчето си. И всъщност така остава в поколенията напред и всички са държали след това той да бъде както се е подписвал – Христо Ботйов. И така всъщност до ден днешен и аз, и баща ми, и брат ми се изписваме и по документи, и по лична карта, по паспорт с "йо“. Това е, всъщност историята идва от неговия подпис. 

 

Въпреки българската граматика, вие си спазвате… 

 

Въпреки българската граматика, да, точно така. 

 

Това е много интересно. Споменахме в анонса малко по-рано, че бе направен филм за Ботев във връзка с годишнината от неговото рождение. Говорим за последния филм за Ботев, който излезе сега. Премиерата му беше в началото на януари, да конкретизирам. Обаче за филма имаше много критики – не знам дали си запознат. Гледа ли филма, какво е твоето мнение? 

 

Гледал съм филма два пъти. Смятам, че той постигна популярност, когато премиерата беше излъчена по БНТ, тъй като както знаем, преди това филмът имаше предпремиера в кино "Люмиер“, а след "Люмиер“ беше на големите екрани в кината.  

 

Да, точно така.  

 

Но от там явно не е достигнал до достатъчно хора, за да стане този скандал, за който всички говорят, който според мен е неоправдан. След премиерата по БНТ много хора решиха, че нещо във филма не им допада, но те забравят може би, че този филм има за цел да представи малко по-художествено историята, да достигне по-лесно до младите. Тъй като всеки, който иска историческа истинност, може да си пусне документален филм и не трябва да се чувства задължен да гледа художествено произведение. Затова смятам, че всички неща, които се случиха около филма в последната една - две седмици, са на някакво по-различно ниво от киното. Не смятам да говоря много за това, тъй като хората в момента се досещат, че за да стане такъв скандал и лавина от коментари, всичко тръгва на някакво по-политическо ниво, което не смятам да коментирам във вашия ефир, тъй като нещата около филма всъщност са много мръсни. Това е едно произведение, което трябва просто да се изгледа и да се кажеше "Харесва ми или не“, всъщност се заговори за него по всички медии колко не е спазена историческата истинност, колко е поругана паметта на Ботев. Всъщност ако видите филма и го погледнете от обективна гледна точка, поругаване няма, подигравки с него няма, просто нещата са представени малко по-различно от историческата истинност, което аз не подкрепям по принцип, но нямам нищо против толкова този филм. 

 

Следващият ми въпрос към теб, Александър, е свързан отново леко с филма, но не съвсем, повече с твоето дело. Гледайки филма, вероятно у теб се будят по-различни емоции, отколкото в по-голямата част от аудиторията, гордост и чест, не просто като българин, а като наследник на революционера. Той дава ли ти някакъв тласък и мотивация в наши дни да следиш делото му сега, 175 години по-късно след неговото рождение? 

 

Радвам се, че попитахте този въпрос. Да, абсолютно, тласъкът мога да кажа, че той си тече във вените ми. Кръвта вода не става, както се казва. Смятам, че когато имаш за пример свой роднина – много хора казват "Искам да приличам на баща ми, искам да приличам на дядо ми, искам да приличам на някой роднина“, това съм забелязал, че дава огромна мотивация на младите хора да взимат пример. Може да не е роднина, може да е приятел. В моя случай за мен Христо Ботев е една буквално религия, той е едно светило за мен и аз винаги съм взимал пример за него, защото толкова млад, едва на 28 години, да оставиш това творчество след себе си, което е ненадминато, някак си ми дава мотивация, че хората могат много повече от това, което правят. И да, мога да кажа, че Христо Ботйов всъщност ми дава мотивация да пиша, да се занимавам с журналистика. Издадох свой вестник 2022 г., март месец, а в момента се занимавам с един още по-голям проект, една такава моя инициатива. 

  

Разкажи ни за него, нека да разкрием тази тайна.  

 

Тази тайна е, че аз пиша стихотворения и всъщност се занимавам с поезия от няколко години. И сега, 2023 г., много скоро – няма да издавам чак толкова много, но скоро смятам, че ще издам своята първа стихосбирка, която няма да бъде никак кратка и никак малка като обем, а надявам се и като съдържание много стойностна. Това е всъщност относно стихосбирката.  

 

А не се ли притесняваш, че всъщност ще те сравняват с него? 

 

Не, не се притеснявам. Радвам се, че го споменахте, защото тук е важно да отбележа, че никога не бих си позволил да приличам на Ботев, никога не бих копирал неговото творчество, никога не бих се представял за него или че продължавам буквално неговото дело, тъй като той е гений, той е уникален сам по себе си за своето време и аз никога няма да се стремя да правя копи-пейст, както се казва. По-скоро продължавам по свой собствен оригинален начин със свой почерк, така да го кажем с мой подпис. И казвам и на хората: в момента не трябва да се сравнявам с Ботев и те да не го правят, не искам тази прилика да я има просто.  

  

Ти може би се вдъхновяваш от по - съвременни теми, както във вестника, така и в стихосбирката, която предстои да издадеш.  

 

Да, абсолютно. 

 

Върху какво се концентрираш в твоето творчество, любов или патриотизъм може би? 

 

Ако мога да се изразя по-поетично, стихосбирката е един голям облак, това, което ще излезе. Той понякога е буреносен, понякога вали от него черен дъжд, понякога – не толкова. Лъчите на слънцето се проправят през него, вътре има светлина, има любов, има такава завъртяна поезия около социума, около обществото като цяло. За хората, за малкия човек, за големия, за любовта, за приятелството, за предателството и всякакви различни теми. Един голям облак с най-обширна вътре, интересна тематика. 

 

Звучи доста интересно и те очакваме при нас за премиера на тази стихосбирка. Можем да прочетем и в ефир нещо твое. 

 

С удоволствие. 

 

Обещаваш? 

 

Абсолютно. 

 

Добре. Много благодарим за този разговор.  

 

И аз ви благодаря за поканата.